Dodaj do ulubionych

Łóżko dla obecnie 2 latka, docelowo dwóch w pokoju

08.09.10, 10:59
Witam
od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tym, jak zorganizować pokój (nie za duzy, nie za maly bo ok 13 m2) dla obecnie prawie 2 letniego synka. Nadmienię, ze zimą urodzi mu się brat. Stąd chcemy w najbliższych tygodniach synka wyprowadzić z łóżeczka do łózka.
I tutaj problem-jakie łóżko kupić?

- wersalkę/narożnik dwuosobowy - docelowo będą spać razem, na razie starszy na niej, a młodszy w łóżeczku,
- piętrowe - jakoś te kolosy mi się nie podobają za bardzo i boję się ze starszy z góry mógłby spać, jakoś najmniej jestem za takim łózkiem,
- 2 pojedyncze - ten pomysł jest fajny, ale gdzie znaleźć miejsce na 2 łóżka.. pokój ma wymiary 4,5x2,8m i jest cieżki do ustawienia bo ma i okno balkonowe, i szafę wnękową, tak wiec mamy tylko przestrzeń do ustawienia po 1 stronie ok 4 m a po drugiej stronie 3,2 m. A trzeba też postawić meble, biurko, mamy dla malego stoliczek i 2 krzesełka.
- pojedyncze z materacem wysuwanym na dole - te mi się też podobają, ale nie wiem czy np. ten śpiący na dolnym materacu nei będzie czuł się pokrzywdzony ze jego łózko jest złozone, nie wiem czy wtedy decydowac sie na takie ze dolny materac jest niżej czy takie co się rozkładaja równo-wtedy to wygląda jak spanie na wspólnym 1 łóżku, to czy nie lepiej rozkładaną zwykła kanapę?

ot takie mam dylematy i kompletny mętlik w głowiewink
Na poczatku maluszek będzie z nami w pokoju, ale chciałabym po paru mcach przenieść go do brata (mamy mieszkanie 2 pokojowe). Potem będą razem spać i stąd nie wiem jakie rozwiązanie wybrać z łóżkami. Jakie są wady i zalety każdego rozwiązania wg Was i jak Wy zorganizowałyscie pokój dla 2 dzieci?
będę wdzięczna za każdą sugestię i poradę.
Aha, pisząc o łóżkach piszcie o tym jakie macie (firma, ew. cena bo to też dosyć dla nas ważne). Dzięki!!! Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • didith.b Re: Łóżko dla obecnie 2 latka, docelowo dwóch w p 08.09.10, 11:08
      Piętrowe polecam. wcale nie są takie kolosy. Ja mam takie co górne łóżko mam na wysokości ramion/ szyi, a nie jestem wysoka, więc wcale nie jest wysoko. Ja bym kupiła pietrowe- młodego narazie kładła na dole (jest do łózka barierka ochronna).
    • didith.b Re: Łóżko dla obecnie 2 latka, docelowo dwóch w p 08.09.10, 11:12
      A i jeszcze jedno z tego co podałaś to najlepszymi opcjami są- albo piętrowe, albo osobno dwa. Spanie we dwójkę na wspólnym łóżku może fajne na trochę, ale na dłuższą metę chyba nie bardzo. Jeden zachoruje, będzie miał gorączkę, i będzie drugiemu kaszlał w nos...
      Wysuwane dolne łózko fajne, ale chyba dla gościa co odwiedzi dzieciaki- jakoś bym się nie zdecydowała na takie.
    • clio_yaga Re: Łóżko dla obecnie 2 latka, docelowo dwóch w p 08.09.10, 11:22
      Już wielokrotnie przewijał się ten temat i ja też już się wypowiadałam.
      Mamy łóżko z VOX-u, gdzie wysuwa się dół, ale można go niezależnie postawić jako osobne łóżko, w dodatku można podnieść go na wysokość normalnego łóżka. W przypadku mojej rzucającej się w nocy córki raczej tego nie praktykowaliśmy. Spania w jednym łóżku rodzeństwa też sobie nie wyobrażam, choćby z powyższego powodu.
      Wg mnie to dobre rozwiązanie, minus (a może to i plus), że zazwyczaj trzeba posprzątać pokój żeby wyjechać z dolnym łóżkiem.
      Druga opcja na jaką bym się zdecydowała to łóżko piętrowe. Starsze możesz na początku położyć na dole, dopiero jak młodsze podrośnie do spania samodzielnie to przenieść na górę.
      • ani-a9 do Clio_yaga 08.09.10, 11:32
        Clio_yaga a które łóżko z voxa masz? masz razem z mebelkami z tej firmy?
        mi się podoba to z serii magellan. Odstrasza jednak cena, bo ogólnie meble i łóżka vox są fajne, ale kurcze drogiesad
        teraz wyszła fajna nowa seria OVO, fajne są też DJMetalik, ale jak pisałam nas hamuje cena przez urządzeniem pokoju meblami vox..

A co do łózka:
        tak sobie mysle ze minusem tego łózka z wysuwanym dołem jest to ze jedno przechodzić przez drugie dziecko (to na górny poziom), że jak się złozy to to dziecko z dolnego nie ma łóżkawink
        ale fajnie ze można je osobno postawić, nawet nie wiedziałam o tym. ale wtedy jedno jest niżej a drugie wyżej tak?
        aha, a w łózkach vox są barierki zabezpieczające jakieś? bo 2 latek mój też megaruchliwy.
        Dzieci nei spadają z nich, ten z górnego lózka nie spada na ten niższy materac i drugie dziecko? Moze głupie pytania, ale rózne opcje zakładam ze moze się stacwink
        • clio_yaga Re: do Clio_yaga 08.09.10, 14:54
          My mamy VOX Safari, nie wiem czy one nadal są, bo moje było kupowane kilka lat temu.
          U nas dolne łóżko stawiało się przy przeciwległej ścianie, tak więc dziecko z góry nie miało możliwości spaść czy przespacerować się w nocy po młodszym.
          Zabezpieczenia żadnego nie mają, ale moje dzieci nie spadały, zresztą młodsza mogła najwyżej na podłogę z wysokości 10 cm. Starszy był już przyzwyczajony bo wcześniej spał na normalnym łóżku.
          Co do ceny to nie pamiętam dokładnie ile zapłaciliśmy, ale z tego co kojarzę były to meble droższe od innych dziecięcych ale nie jakoś drastycznie. Przeżyły przeprowadzkę, teraz syn ma je w swoim pokoju i wyglądają całkiem fajnie, nie są zniszczone i nie planuję ich na razie zmieniać.
          Pewnie teraz są inne firmy które robią łóżka w takim systemie, ja kupowałam jakieś 6 lat temu i wyboru nie było zbyt wielkiego.
    • mama_pyzuni Re: Łóżko dla obecnie 2 latka, docelowo dwóch w p 08.09.10, 11:38
      Ja polecam IKEA KURA - łóżko, które może być wykorzystywane jako piętrowe.
      Na dole dziecko śpi na materacu położonym na podłodze, a góra wcale nie jest wysoko (ok.120 cm), więc jest dobry dostęp do śpiącego dziecka (w razie potrzeby podania picia, zmierzenia temaperatury itp., w razie upadku (u nas się nie zdażyło) nie jest wysoko.
      My byliśmy bardzo zadowoleni i po przeprowadzce do nowego domu dzieci przeżywały, że już nie śpia na swoim ukochanym łóżku.
      http://i55.tinypic.com/2cehrnm.jpg
      Zernij na stronę IKEI w inspiracjach pokoi dziecięcych zdjęcie nr 9 i 13 pokazuje to łóżko.
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/childrens_ikea/tools/childrens_ikea_rooms_ideas
      • magdalenkaad Re: Łóżko dla obecnie 2 latka, docelowo dwóch w p 08.09.10, 14:26
        dla bliźniaczek mamy wysuwane , ale oba łóźka mają normalne porządne materace, także żaden kręgosłup nie cierpi . Plus: więcej miejsca w dzień, trzeba posprzątać, żeby wysunąć wink , Dla nas przechodzenie po dolnym łóźku nie jest jakieś uciążliwe, córczka raz spadła / zeszła ? na to niższe łóżko, ale nawet się nie zbudziła . Nie mamy Voxa chociaż też oglądaliśmy , ostatecznie mamy typowo dziecięce Baggi.
        • kleolili Re: Łóżko dla obecnie 2 latka, docelowo dwóch w p 08.09.10, 15:04
          magdalenkaad
          a mogłabyś napisać jakie masz materace dla dziewczynek? Szukam dobrego materaca, zupełnie nie wiem jaki powinien być idealny materac.
          • magdalenkaad Re: Łóżko dla obecnie 2 latka, docelowo dwóch w p 08.09.10, 17:17
            modelu nie pamiętam; na pewno z JANPOLU z dodatkowym bawełnianym pokrowcem. Dobrano nam je w sklepie do modelu łóźka, ale to są normalne 90X200 . koszt ok. 600 zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka