Dodaj do ulubionych

Jaka ciastolina?

25.10.10, 21:37
Jaki zestaw nadaje się najlepiej dla dwulatki? Dentysta, jakieś lodziarnie czy inne gofry, ośmiornice? Podzielcie się, kochane mamy, doświadczeniem...

Znalazłam za to przepis na jadalną ciastolinę: filiżanka masła orzechowego, 2 filiżanki mleka w proszku i 1 filiżanka miodu.
Obserwuj wątek
    • mondovi Re: Jaka ciastolina? 26.10.10, 09:57
      mój synek ma ośmiornicę, ale dużo siły trzeba włożyć, żeby wyciskać tym kapelutkiem - pomoc dorosłego niezbędna. Bardzo lubi się nią bawić.
      • plusimisi Re: Jaka ciastolina? 26.10.10, 10:46
        Oj tak, mój to robi całym sobą, nie raz już wylądował twarzą na podłodze smile
    • leneczkaz Re: Jaka ciastolina? 26.10.10, 10:31
      Play Doh- duże zestawy są raczej w stylu 'rodzic robi a dzieć patrzy'. Jedyne 'łobaki' które syn umie wycisnąć (do połowy) to: allegro.pl/50-urodziny-fabryki-smiechu-play-doh-kurier-elcik-i1250424912.html
      Znacznie lepiej spisują się małe zestawy z tym co dziecko lubi: foremkami, radełkami, nożyczkami (mój szaleje!) itd.
      Ostatnio spisuje się zestaw: allegro.pl/play-doh-barbecue-grill-party-bonus-playdoh-i1274975462.html . Robisz różne jedzenie na pizze smile
      • leneczkaz Re: Jaka ciastolina? 26.10.10, 10:32
        Tfu, zły link.
        tu pizza allegro.pl/play-doh-ciastolina-ciastolinowe-potrawy-pizza-i1284763355.html
    • leneczkaz A może ma ktoś ten zetsaw? 26.10.10, 10:33
      allegro.pl/ciastolina-play-doh-fabryka-slodyczy-nowosc-i1272730738.html
      Wygląda super smile
    • anettchen2306 Re: Jaka ciastolina? 26.10.10, 13:39
      Ja ciastoline robie sama - ma znacznie przyjmeniejsza i lzejsza konsystencje niz kupna, kosztuje grosze, okoliczne przedszkola tez ja samodzielnie wytwarzaja (na kilogramy!), w roznych kolorach. Latwo sie gniecie, walkuje, nie smierdzi "chemia", ma cudowna aksamitna konsystencje. Przepis:
      - 200 g maki pszennej
      - 125 g soli (bez dodatku jodu!)
      - 2 lyzeczki aulanu (z apteki) albo zamiennie 2 lyzeczki proszku do pieczenia
      - 250 ml wody
      - 1 lyzka oleju spozywczego (jak ktos ma moze byc migdalowy - pieknie pachnie), rzepakowego, slonecznikowego
      - barwnik spozywczy

Wszystkie w/w skladniki umiescic w garnku i ciagle mieszajac podgrzewac. Gdy masa skleja sie w "gluta" nadal starac sie mieszac, nastepnie zostawic na minutke na kuchence. Garnek zdjac z kuchenki, pozwolic masie nieco schlodzic sie, podzielic na kilka czesci, do kazdej czesci dodac barwnik spozywczy, zagniatac tak dlugo, az "glut" sie zabarwi i bedzie mial jednolita konsystencje. Ciastoline przechowywac w szczelnie zamknietym pojemniku plastikowym na zywnosc. Gdy uzyje sie aulanu jej zywotnosc wynosi ok pol roku, przy uzyciu proszku do pieczenia po miesiacu masa zaczyna sie bardziej kleic do rak.

Co do zestawow to moja miala taka maszynke do robienia "makaronow" ale byla nie srednio zainteresowana. Najwiekszym uznaniem cieszyly sie i nadal ciesza zwykle foremki do piernikow, maly walek do walkowania i plastikowe noze jednorazowego uzytku, do tego zwykle stemple smile Mielismy tez czlowieczka z wnetrznosciami, mozna bylo dokonywac "operacje" ale tez jakos przeszlo bez entuzjazmu ... No i radocha totalna, jak zrobie jej GORE ciastoliny, np z 1 kg maki - wtedy to jest uciecha! Nie jakis tam kubeczek ale prawdziwa GORA!
      A ciastoline jadalna robie z pianek marsmallows smile
      • memphis90 Re: Jaka ciastolina? 26.10.10, 14:51
        A daj przepis na masę piankową- chyba, że to jest ta sama, co na GP, do zdobienia tortów. Masy solnej trochę się boję, moje dziecię raczej nie zjada byle czego, ale gdyby- to jednak taka ilość soli naraz naprawdę szkodliwa jest.
        • anettchen2306 Re: Jaka ciastolina? 26.10.10, 17:16
          Moja wlasnie skonczyla 3 lata i zwykla ciastoline zdarzalo sie jej polknac (zwlaszcza, jak naprodukowala z tego kulek) - ta chyba bardziej jest szkodliwa i nafaszerowana chemia niz masa solna wink A jak sprobowala tej solnej to od razu sie krzywila i wypluwala - od tej pory nie probowala. Wlasnie przez to, ze ma paskudny slony smak zniecheca dziecko do konsumpcji wink
          A ta ciastolina z pianek to dokladnie z tej masy do zdobienia tortow, ja tylko uzywam wiecej pianek a mniej cukru plus odrobine wiecej wody - wtedy tak szybko nie wysycha i jest mniej twardsza po zastygnieciu. Ale ta masa to znowu zabojstwo dla zebow smile Slodka jak ulepek! Mala kuleczke tego to owszem - zjesc mozna, ale juz wielkosci orzecha wloskiego by mnie zemdlila ...
          • anettchen2306 Re: Jaka ciastolina? 26.10.10, 17:22
            No i jednak nie polecaja, by dziecku dawac do zabawy "jadalna" plastelline, po potem moga wyniknac z tego problemy: dziecko pojdzie do przedszkola, dostanie kawalek zwyklej plasteliny i tez sobie do dzioba wpakuje ... Polecaja (na roznych niemieckich stronach przedszkolnych) wlasnie te solna: ma uczyc, ze nie pakuje sie wszystkiego co kolorowe do buzi, ze moze byc to nieprzyjemne a wrecz szkodliwe.
    • latosie Re: Jaka ciastolina? 26.10.10, 13:47
      Zestaw do pizzy, ciasteczka , ogólnie jedzenie... ale nie te wypasione zestawy Play Doh bo to ciężko chodzi i dziecko się wkurza (szczególnie jeśli to ma być pierwszy zestaw)... jeśli chcesz coś czym maluch zabawi się sam polecam taką zwykłą wyciskarkę z wymiennymi końcówkami i foremki plastikowe (gotowe zestawy), albo kup ze 4-5 tubek kolorowej ciastoliny a do tego zestaw do robienia ciasteczek (w Tesco są fajne - kształty, zwierzątka itp..duże i plastikowe więc idealne dla małych rączek)
    • slonko1335 Re: Jaka ciastolina? 26.10.10, 13:57
      Ośmiornica to porażka dla takiego malucha. U nas jak ALuta byłą w tym wieku sprawdził się bardzo zestaw z tchibo. Latem były zestawy w biedronce, bardzo tanie, bawią się nimi i moja 4,5 latka i dwulatek.
      Sygnaturka się zgubiła....
    • to_wlasnie_cala_ja Re: Jaka ciastolina? 26.10.10, 14:30
      moja ma farmę sama daje radę, firmy no name plus do tego oczywiście dodatkowe kolory bo w opakowaniu były tylko 3
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka