Dodaj do ulubionych

Jaki fotelik samochodowy

11.11.10, 22:44
Doradźcie proszę jaki fotelik kupić po foteliku- nosidełku. Czy lepiej kupic taki 9-18 czy 9-25 a moze 9-36 kg. NIe ukrywam,ze z punku widzenia ekonomicznego lepiej chyba tez 9-36 ale nie wiem czy taka rozzbieżność kg to dobry wybór. Widzialam ze foteliki kiddy mialy 4 gwiazdki
Obserwuj wątek
    • easy_martolina84 Re: Jaki fotelik samochodowy 11.11.10, 22:49
      Było już sporo wątków o tym.Może poszukaj w wyszukiwarce.
      Ja tylko od siebie napiszę,że lepiej 9-18.
      Bo 9-36 to chyba do 12 roku życia posłuży.A widziałaś sprzęt,ktory działa 12 lat i sie nie psuje?
      Wydaje mi się mało prawdopodobne,ze fotelik 9-36 przetrwa próbę czasu...
      • green-koala111 Re: Jaki fotelik samochodowy 11.11.10, 23:10
        Właśnie szukałam na forum,ale tam są wątki z 2004 , no max 2008 roku. Mysle ze troche sie zmienilo. No moze i masz racje z tymi 12 latami użytkowania. Teraz to zwariowałam juz. Nastawiłam sie na te foteliki kiddy , bo widze ze maja dobre opinie. Sa 9-18 kg i 9-36. A jezdze troche (moze nawet wiecej niz trochę) z Mała wiec chcialabym jej zapewnić bezpieczeństwo
        • lilly811 Re: Jaki fotelik samochodowy 12.11.10, 07:44
          Ja też się przymierzam do kupna fotelika nr 2, bo już najwyższy czas- małemu wprawdzie głowa nie wystaje jeszcze ale nogi już tak, a ja jeżdżę prawie codziennie, mam też ten problem, że ten fotelik musiałbybyć do 2 samochodów...zobacz tutaj

forum.gazeta.pl/forum/f,38459,FOTELIKI_DZIECIECE_WOZKI.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,583,76929787,76929787,Najlepszy_i_najwygodniejszy_fotelik_samochodowy_.html
          znalazłam też inne forum na temat fotelików ale teraz gdzieś mi się zgubiło jak znajdę to wkleję link.
          • lilly811 znalazłam 12.11.10, 08:03
            forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
          • boo-boo Co ma piernik do wiatraka 12.11.10, 11:11
            Nogi to sobie mogą aż pod sufit wystawać- głowa nie może.
            Z drugiej strony pokaż mi fotelik samochodowy z którego dziecku nogi nie wystają-oprócz popularnie nazywanego nosidełkiem pierwszego fotelika.
          • ponponka1 Re: Jaki fotelik samochodowy 15.11.10, 11:53
            Dajesz link do dyskusji z 2008 roku? Hmmm...

Autorko, wybierz fotelik montowany tylem
            Izi Combi lub Kid
            Maxi Cosi Moby
            Britax Multi Tech

Fotelik nie sluzy do przewozu dzieci tylko ma je chronic. Male dzieci maja za duza glowke i zaned fotelik montowany przodem jej nie chroni przed zderzeniem czolowym. Fotelik ustawiony tylem tak....
            • lilly811 Re: Jaki fotelik samochodowy 15.11.10, 16:18
              Potem znalazłam i wstawiłam link do całego forum, które jest jak najbardziej aktualne...

Ale o to co napisałaś mi właśnie chodziło i tego szukałam! Z pewnością ja również wezmę pod uwagę te foteliki smile
      • boo-boo Re: Jaki fotelik samochodowy 12.11.10, 11:19
        Dokładnie-też sobie nie wyobrażam takiego sprzętu 9-36 kg.............
        • kitienna Re: Jaki fotelik samochodowy 14.11.10, 20:57
          Oczywiście że im mniejszy zakres wagowy, tym fotelik będzie bezpieczniejszy - jedyny "problem" jest taki, że dziecku krócej posłuży, ale oczywiście tutaj nie powinno się oszczędzać... co do samych fotelików, w tym zakresie wagowym warto zwrócić uwagę na Recaro Young Expert ( ten tnij.org/i007 ) - ma bezpieczny system trzymania główki, co jest szczególnie ważne przy uderzeniach bocznych.. Generalnie, trzeba tu zwrócić uwagę na masę detali.
          • kawka74 Re: Jaki fotelik samochodowy 14.11.10, 21:20
            jedyny "problem" jest taki, że dziecku krócej
            posłuży,

Jak tak sobie spojrzałam na siatki centylowe, to wychodzi mi na to, że moja córka będzie jeździła w foteliku 9-18 do piątego roku życia, więc to nie jest tak krótko wink
            Osobiście jestem zdania, że lepiej kupić fotelik o mniejszym zakresie wagowym, będzie bezpieczniejszy.
            Też stoję przed kupnem fotelika i zdecydowaliśmy się na Roemer King Plus 9-18.
            • alutka147 Ja bym nie brała Romera :-( 14.11.10, 22:51
              Zdecydowanie wez pod uwagę przedziała 9-18.
              Kawka74 -niedawno kupiłam Romera i Maxi Cosi Tobi na necie i odrazu odesłałam Romera. Ten zagłówek jest strasznie ciasny. Wykonanie przy tobim też pozostawiało wiele do życzenia. Z maxi cosi jestem bardzo zadowolona a moje dziecko szczególnie, jest bardzo wygodny z tymi pasami których nie trzeba szukać. Maluch uwielbia w nim jezdzic i spac oczywiscie, bardzo duzo jezdzimy samochodem. Wez pod uwagę ten model bo naprawdę warto.
              • maja679 Re: Ja bym nie brała Romera :-( 14.11.10, 23:25
                A ja polecam Romera. Maxi Cosi Tobi jest dla drobniejszych dzieci. Przymierzaliśmy dziecko do jednego i drugiego i różnica kolosalna. Zagłówek w Romerze jest ok. W Kingu też nie musisz szukać szelek. Mocujesz je z boku.
              • dd-j Re: Ja bym nie brała Romera :-( 16.11.10, 09:15
                A my mając wybór Maxi Cosi Tobi i Romera Kinga też wybraliśmy Romera, głownie ze względu na to, że Maxi Cosi jest dość wąski - raczej na szczuplutkie dziecko, Romer służy nam już prawie dwa lata (mój syn ma ponad 3 latka), zagłówek być może ogranicza nieco widzenie na początku ale jest świetny jak dziecko śpi. Jedyny mankament dla mnie to, że jest to fotelik dosyć ciężki a my bardzo często go przenosimy między dwoma samochodami. Plusem jest natomiast to, że pokrycie łatwo się ściąga i pierze w pralce i na to też warto zwrócić uwagę zwłaszcza, że w tym wieku już dziecko mocno fotelik potrafi pobrudzić.
          • ponponka1 Re: Jaki fotelik samochodowy 15.11.10, 12:13
            A co ze zderzeniami czolowymi.....te zdarzaja sie w 60 %....Nie wiesz? To ci napisze, fotelik montowany przodem do kierunku jazdy nie chroni glowy malego dziecka (tak do 4 lat). Fotelik montowany tylem chroni, dlatego te najmnijesze dzieci - do 13 kg przewozi sie tylem a i te starsze np. w Szwecji tez obowiazkowo tyløem do lat 4 .....
            • maja679 Re: Jaki fotelik samochodowy 16.11.10, 01:11
              problem w tym, że nie każde dziecko chce jeździć tyłem do kierunku jazdy. Każda taka wycieczka była niekończącym się płaczem, wyciem, rzucaniem się. Siedzi przodem, rozgląda się ciekawsko i nie ma problemu. Od kiedy jeździ w Romerze przodem do kierunku jazdy ani razu nie płakał w samochodzie. Wcześniej wył za każdym razem. Już myślałam, że może ma jakąś straszną chorobę lokomocyjną i ze strachem myślałam o każdej jeździe samochodem.
              • ponponka1 Re: Jaki fotelik samochodowy 16.11.10, 09:53
                maja679 napisała:

> problem w tym, że nie każde dziecko chce jeździć tyłem do kierunku jazdy.

To jak wozilas ja mial np. 3 miesiace? Albo 6 miesiecy? Przodem?

No ale skoro u Ciebie to dziecko decyduje....
                • maja679 Re: Jaki fotelik samochodowy 17.11.10, 00:18
                  woziłam tyłem i miałam ciągły wrzask. Potem próbowałam fotelika od 9 kg tyłem i wrzask był nadal. Jak miał 10 miesięcy przesiadłam się na Romera i mam spokój
                  • boo-boo Re: Jaki fotelik samochodowy 17.11.10, 11:07
                    "Jak miał 10 miesięcy przesiadłam się na Romera i mam spokój"
                    Skrajna nieodpowiedzialność przesadzić dziecko poniżej 1-szego roku życia do fotelika montowanego przodem i jeszcze tłumaczyć to tym,że się ma dobry fotelik. Nie rozumiem takich ludzi jak ty co to niby wszystko dla dziecka ukochanego, a świadomie to dziecko na utratę życia lub zdrowia narażają.

Zobaczymy jaki spokój będziesz mieć po ewentualnym wypadku-czego oczywiście ci nie życzę.
                    • maja679 Re: Jaki fotelik samochodowy 17.11.10, 16:26
                      W tzw nosidle już się nie mieścił. W wieku 10 miesięcy mierzył 86 cm i ważył 13 kg. Nie każde dziecko jest malutkie i drobniutkie. Mój nosi góry od ubranek na 12-18 miesięcy, a dół 18-24. W mniejszych nogawki sięgają mu pod kolano.
                      • boo-boo Re: Jaki fotelik samochodowy 17.11.10, 16:38
                        No i co z tego? Są foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy.
              • boo-boo Re: Jaki fotelik samochodowy 16.11.10, 12:16
                Problemem to są rodzice którzy tak to sobie tłumaczą- nie chce jeździć tyłem to wsadzę go przodem- kto w takim przypadku dziecku pokazuje,że może jechać inaczej niż tyłem do kierunku jazdy.....
                W Skandynawii dzieci obligatoryjnie do 4-tego roku życia MUSZĄ podróżować tyłem do kierunku jazdy-z płaczem albo bez.
                Wolę płaczące dziecko niż nie wiadomo jakie po ewentualnym wypadku.

Idąc twoim tropem myślenia mojego siedmiomiesięczniaka najlepiej jak posadzę na przednim siedzeniu pasażera bo uwielbia tam siedzieć jak samochód stoi na parkingu- wiesz mój z tych co w foteliku dostaje histerii........
                • maja679 Re: Jaki fotelik samochodowy 17.11.10, 00:21
                  Ok każdy może wybrać jak chce. Ja wybieram jazdę przodem, na tylnym siedzeniu w foteliku dobrej klasy i spokój mój i dziecka. Wydaje mi się, że jestem większym zagrożeniem wioząc rozhisteryzowanego i wrzeszczącego dzieciaka, kiedy nic nie słyszę i nie mogę się skupić na drodze.
                  • boo-boo Re: Jaki fotelik samochodowy 17.11.10, 11:04
                    Nawet najlepszej klasy fotelik nie uchroni dziecka przed urazem kręgosłupa na odcinku szyjnym kiedy dziecko siedzi przodem do kierunku jazdy imasz zderzenie nie boczne.
                    Rozhisteryzowane dziecko w samochodzie nie jest zagrożeniem ani dla siebie ani dla ciebie- jako kierowca i matka powinnaś skupić się na jeździe skoro wiesz czym ta histeria jest spowodowana- jeśli nie-unikać podróży z dzieckiem.
    • anetdar Re: Jaki fotelik samochodowy 15.11.10, 11:37
      A my właśnie przeprowadziliśmy synka do recaro young sport i jesteśmy jak na razie wszyscy zadowoleni. Najlepiej przejdź się do sklepu i przymierzaj a potem poszukaj korzystnie w interneciesmile
      • jaga07 Re: Jaki fotelik samochodowy 16.11.10, 12:35
        Dokładnie,
        najlepiej przymierzyć w sklepie kilka modeli, które pomyślnie przeszły testy,
        my tak zrobiliśmy.
        W końcu decyzja padła na maxi cosy tobi, inne były albo za wąskie, albo za krótki zagłówek itp.
        Sprawdza się jak najbardziej.
        • meggi502 Re: Jaki fotelik samochodowy 17.11.10, 00:41
          polecam dwa filmiki dla osób, które szukają fotelików bezpiecznych przede wszystkim.
          tutaj na co zwrócić uwagę przy zakupie fotelika:
          www.youtube.com/watch?v=_aCbxC09KsA&feature=player_embedded
          i dlaczego tyłem a nie przodem
          www.youtube.com/watch?v=Y2DVfqFhseo&feature=related
          • maja679 Re: czy tylko ja mam fotelik mocowany przodem 17.11.10, 11:07
            bo jak czytam to forum to wydaje mi się, że tak, a jak patrzę po samochodach to nie widzę wcale tych mocowanych tyłem
            • boo-boo Re: czy tylko ja mam fotelik mocowany przodem 17.11.10, 11:09
              I to uspokaja twoje sumienie- inni tyłem nie wożą choć najbezpieczniej to i ja tyłem wozić nie będę....
              No ludzie,co za mentalność masz..........

Wiesz jak byłam w ciąży to same palące ciężarne widziałam-czy to znaczy,że powinnam wtedy zacząć palić?
            • jaga07 Re: czy tylko ja mam fotelik mocowany przodem 17.11.10, 12:08
              Ja na przykład widzę same starocie w autach, przynajmniej po trójce dzieci !
              I ludzie się nie boją o zdrowie i życie własnych pociech!
              • meggi502 Re: czy tylko ja mam fotelik mocowany przodem 17.11.10, 12:36
                są ludzie, którym nijak nie idzie przetłumaczyć pewnych rzeczy...
                to że ludzie wożą swoje dzieci na fotelikach no name, czy sprzed 12 lat to już ich decyzja i ich ewentualne konsekwencje. szkoda mi tylko dzieci.
                ja wożę swoje dzieci tyłem i mam zamiar wozić je jak najdłużej.
                da się natomiast zauważyć, że często jest tak, że im lepsze auto tym bardziej badziewny i szajsowaty fotelik dla dziecka, bądź całkowita zlewka na tę kwestię, ale to już inny temat.
                ludzka głupota jest przerażająca.
            • ponponka1 Re: czy tylko ja mam fotelik mocowany przodem 17.11.10, 14:52
              Jakbys pojechala do Szwecji bylabys jedyna....
              W Polsce sprzedawcy fotelikow maja magazyny pelne fotelikow montowanych przodem w klasie 9-18 kg lub 9-25 kg i musza je upchnac zanim wloza na polski te montowane tylem.....Oczywiscei na plcach jendej reki mozna policzyc sklepy w Warszawie ktore maja foteliki motowane tylem na stanie - tzn. mozesz je zobaczyc i przmierzyc do samochodu (ludziska przymierzaja dzieci do fotelika a to trzeba przymierzyc fotelik do samochodu)....

Ja mieszkam w Norwegii - tu nie ma obowiazu tylem do 4 lat jak w Szwecji ale fotelik montowany przodem zobaczysz glownie w samochodach....Polakow....bo kupuja tanio foteliki w Polsce.

Jak bylam w Warszawie w lato w ZOO to sobie ogladalam foteliki w samochodach zaparkowanych wzdluz plotu.....tam przyjezdzaja rodzice z dziecmi. Nie widzialam zadnego dla straszych dzieci (pow. roku) montowanego tylem. Za to ja bylam czesto pytana czemu moja mala jezdzi tylem (miala 18 miesiecy) - w wypozyczoyn samochdzie mielismy nasz Britax Multi-tech.....ludzie po prostu nie wiedza jaka jest roznica...a i w sklpeach ich nikt nie uswiadamia - przeciez trzeba upylic towar - zdrowie i bezpieczentwo klienta niewazne...
              • freekruszynka Re: czy tylko ja mam fotelik mocowany przodem 21.11.10, 13:05
                Aż tak źle chyba nie jest- trochę przesadzaszsmile Ja właśnie przymierzam się do zmiany fotelika. Bardzo podoba mi się ten recaro4you.istore.pl/pl/fotelik-samochodowy-nowy-recaro-young-sport-model-na-2011-mikrofibra-wysylka-gratis.html zresztą recaro zbiera same pochwały za swoje foteliki. Szukam czegoś bezpiecznego , ze zgrozą zauważyłam ,że niektóre marki, nawet bardzo popularne nie wypadają w testach bezpieczeństwa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka