Dodaj do ulubionych

kredki i ciastolina

12.11.10, 10:51
Cześć, dziewczyny! Mam synka rok i 7 miesięcy. Mamy kredki bambino, ale syn nie ma siły docisnąć kredki (albo nie wie jak), więc jego bazgroły to takie blade, prawie niewidoczne linie, co go zniechęca. Jakie kredki kupić, żeby było mu łatwiej i efekt był widoczny? Myślałam o pisakach, ale on marze też po stole, a i spaść mu lubią, więc byłby dramat.
Lubi się bawić ciastoliną, a raczej na razie ugniatać w paluszkach i rwać na kawałki, mamy zwykły kawałek w pojemniczku. Polećcie mi proszę jakiś prosty podstawowy zestaw do robienia czegoś z tej ciastoliny.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: kredki i ciastolina 12.11.10, 10:54
      pisaki zmywalne, są z crayoli np.
      • anszetka Re: kredki i ciastolina 12.11.10, 11:13
        U nas tez pisaki z Crayoli zdaly egzamin. Przeznaczone dla dzieci powyzej 1 roku latwo zmywaja sie ze wszystkiego. Oprocz tego corcia ma bardzo miekkie kredki ze Stabilo. Nie trzeba wogole cisnac a rezultaty zostaja na kartce. Poza tym ata do rysowania wodnymi pisakami tez jest fajna dla takiego dzieciaczki i plastelina Astry- bardzo miekka (nie wiem czemu ale coreczka woli ja nawet bardziej niz ciastoline).
        • corrina_f1 Re: kredki i ciastolina 12.11.10, 11:42
          anszetka napisała:

> U nas tez pisaki z Crayoli zdaly egzamin. Przeznaczone dla dzieci powyzej 1 rok
          > u latwo zmywaja sie ze wszystkiego.

O, ze ścian też? Bo moja córka z upodobaniem niestety głównie ściany lubi rysować.
    • tijgertje Re: kredki i ciastolina 12.11.10, 11:21
      Pisaki i kredki Stabilo, do tego kupilam 2 wielkie podkladki na stol, takie biurkowe, akurat mam z Ikei, przejrzyste, nie rzucaja sie bardzo w oczy. elastyczne, dzieki czemu latwo wziasc i wysypac okruchy z ciastoliny do kosza, latwo sie zmywaja, dla mnie idealne, uzywam odkad mlody zaczal siedziec, na poczatku chronily stol przez wysmarowaniem jedzeniemsmile
    • budzik11 Re: kredki i ciastolina 12.11.10, 11:28
      Kredki świecowe Bambino świetnie i lekko rysują. Pisaki (takie zwykłe) łatwo zmyć a i jak upadnie - nic się nie dzieje.
      • memphis90 Re: kredki i ciastolina 16.11.10, 14:36
        A jak łatwo zmyć zwykły pisak z kanapy- wiesz? Bo mi dziecię namalowało paseczki na kanapie i boję się toto ruszyć, żeby się plamy nie utrwaliły na wieki...
        • leneczkaz Re: kredki i ciastolina 16.11.10, 14:46
          To zależy z czego ta kanapa. Ja mam celowo z takiego materiału z któego nawet mazaki gąbeczką leciutko zmywam. Z eko skóry długopis nie schodził.
    • joshima Re: kredki i ciastolina 12.11.10, 11:42
      esta_blish napisała:

> Cześć, dziewczyny! Mam synka rok i 7 miesięcy. Mamy kredki bambino, ale syn nie
      > ma siły docisnąć kredki (albo nie wie jak), więc jego bazgroły to takie blade,
      > prawie niewidoczne linie, co go zniechęca. Jakie kredki kupić, żeby było mu ła
      > twiej i efekt był widoczny?
      Długopis żelowy.
      • ani-a9 Re: kredki i ciastolina 12.11.10, 13:17
        ja mam kredki i mazaki crayola
        a ciastolinę tę
        allegro.pl/ciastolina-zestaw-akcesoria-28ele-skrzynka-tanio-i1303594232.html
        używana ponad pół roku, mój niespełna 2 latek bawi się tym super
    • katriel Re: kredki i ciastolina 12.11.10, 14:53
      Mojemu najbardziej pasuje ołówek bezdrzewny, taki w całości z grafitu, jak np. tu.
      2B albo miększy. Kupiłam w papierniczym (ale potem chciałam dokupić w innym i nie było,
      czyli nie wszędzie są).
    • tym08 Re: kredki i ciastolina 12.11.10, 16:16
      my mamy zwykle swiecowe i olowkowe (grube).
      do ciastoliny polecam zastaw z walkiem, foremkami, szpatulkami i nozykami
    • mikams75 Re: kredki i ciastolina 12.11.10, 19:06
      pisaki crayola sa zmywalne, ale ostroznie, mam kreske na sofie skorzanej i nie chce zejsc
      z ubran, podlogi itp. schodzi latwo
      mata na pisaki wodne tez jest super
      do ciastoliny sa fajne wyciskarki, walki, foremki, nozyki.
      • esta_blish Re: kredki i ciastolina 12.11.10, 20:30
        Dziękuję za Waszą pomoc.
        A te kredki świecowe crayola to normalne, czy grube, jak tu: allegro.pl/crayola-mini-kids-grube-kredki-swiecowe-8szt-i1314329853.html
        • karro80 Re: kredki i ciastolina 12.11.10, 20:50
          Logopedka mojej córy mówi, że grube, albo i takie i takie.
        • mikams75 Re: kredki i ciastolina 12.11.10, 23:33
          my mamy ciensze, nie wiedzialam tych grubych kolo mnie. Flamastry tej firmy sa tez fajne i maluja przy bardzo slabym nacisku.
          • figa33 Jak "działa" ciastolina i znikopis ? 16.11.10, 11:02
            Może pytanie trochę głupie, ale jak właściwie korzysta się z ciastoliny oraz znikopisu ? Co można z tej ciastoliny robić (jaki to ma właściwie skład? Czy jak wyląduje w buzi dziecka,to będzie bardzo niedobrze?) ? I na jakiej zasadzie działa znikopis ?
            Czy dla 1,5 rocznego dziecka te zabawki będą odpowiednie czy nie jest jeszcze na nie za mała ?
            Sorki za głupie pytanie ale za "moich czasów" takich cudów na kiju nie było, były normalne kredki i plastelina co najwyżej smile
            • mikams75 Re: Jak "działa" ciastolina i znikopis ? 16.11.10, 12:05
              nie wiem ile masz lat, ale ja mam 35 i mialam znikopis bedac dzieckiem, wprawdzie bez stempelkow i bajerow ale byl. Znikopis to taka tabliczka z doczepionym "dlugopisem" i ew. setempelkami do rysowania. Obrazek mozna "wytrzec" przesuwajac taki patyk. Proste w obsludze, bezpieczne, jedyne co to trzeba patrzec zeby ro wycieranie latwo sie przesuwalo bo do niektorych trzeba sily. Dzieciak sie tym nie wybrudzi, nie namaluje obok itd. Frajda i same zalety.

A ciastolina to ulepszona wersja plasteliny - mniej sie marze i nie brudzi, okruchy po zaschnieciu latwo zebrac i w skladzie chyba jest maka, podobno nietrujace ale tez niesmaczne, wiec po pierwszej probie dzieci juz wiedza. Jak masz duze obawy to mozesz sama zrobic z masy solnej. A co mozna zrobic? Wzystko, troche fantazji uruchomic trzeba. Mozna wycinac rozne formy foremkami, sa wyciskarki, stempelki. Mozna samemu lepic zwierzatka a dzieci w tym wieku lubia tez rwac, mietosic i kroic, kroic, kroic.
              1,5 roku to akurat na znikopis i ciastoline. To sa naprawde jedne z lepszych zabawek na ten wiek.
    • frestre Re: kredki i ciastolina 12.11.10, 22:47
      pierwsze kredki dobrze, gdy są trójkątne, bo dobrze się je trzyma i utrwala poprawny chwyt
    • mithryl Re: kredki i ciastolina 12.11.10, 22:55
      na poczatek polecam..znikopis... najlepiej firmy tommy, bardzo ladna kreska , grubosc zalezy od nacisku i gladka powierzchnia tabliczki. kredki najlepiej brac pastele woskowe ( np pentel) ale trzeba sie liczyc z faktem iz w chwili nieuwagi mozna sie dorobic jakiegos abstrakcyjnego dziela na scianie wink
      • mamasi Re: kredki i ciastolina 16.11.10, 13:08
        u nas kredki najlepsze to świecowe, takie grube, są też takie nietoksyczne, a ciastolinę to najlepiej kupić same pudełka play doh i zestaw do robienia ciasteczek - różne kształtysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka