Dodaj do ulubionych

Zakup na Allegro

14.11.10, 12:37
Sporo tu ostatnio takich tematów, więc i ja poproszę o radę.
Zachęcona licznymi postami o zaletach kupowania na Allegro ubrań dla dzieci (bo po co przepłacać) postanowiłam dokonać zakupu. W piątek dostałam paczkę. I właśnie nie wiem co zrobić. Zdawałam sobie oczywiście sprawę z tego, że ubrania są używane i kupując zestaw nie wszytko musi mi się podobać i nie wszystko będę używać - właściwie skusiło mnie kilka rzeczy w tym słodki kremowy kombinezonik. Zaczęło się okropnie, bo przy otwieraniu paczki uszkodziłam najładniejszą rzecz w zestawie (kombinezon). Załamałam się. Najładniejsza i najdelikatniesza rzecz leżała na samym wierzchu niczym nie zabezpieczona, a paczka tak zapakowana, że ciuchy "wyłaziły" na wierzch. Zahaczyłam nożyczkami i zrobiłam dziuręsad Byłam podłamana - pomyślałam, że napiszę do sprzedającej, żeby może na przyszłość starała się coś na wierzch paczki dać, bo wiem jak to boli jak się zniszczy. Oczywiście bez konsekwencji (dałabym mimo wszystko pozytywa, bo w sumie to ja zniszczyłam). Wczoraj zaczęłam jednak dokładniej przyglądać się ubrankom. W opisie aukcji - ubranka nie posiadają plam i uszkodzeń i są w stanie idealnym (wyglądają jak nowe) i bardzo dobrym (minimalne ślady użytkowania i prania). Ubranka zadbane, uprane i uprasowane. Ano właśnie. Zaczęłam się przyglądać i nie jest aż tak dobrze. Chyba nie ma sensu pisać, że niektóre ubranka przeze mnie na pewno nie byłyby zakwalifikowane jako w stanie bardzo dobrym, bo wiem, że to kwestia oceny (była o tym dyskusja). Pominę fakt, że zapach odzieży używanej, bo i tak wypiorę przed użyciem, ale niestety niektóre ciuszki mają pod szyjką i na rękawach plamy po jedzeniu. Na zdjęciach nie było ich widać. Jeden ciuszek ma dwie małe plamki (jakby rdzy) na pleckach - nie wiem, czy zejdą, bo nie prałam. No i kapciuszki z jakimiś okropnymi czarnymi plamami (może to wyprana pleśń?). No i co z tym fantem zrobić?
Obserwuj wątek
    • malowanka06 Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 12:51
      Podaj linka do aukcji
      • jf_wawa Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 12:58
        allegro.pl/0-3-6-m-e-k-s-k-l-u-z-iv-chlopiec-i1304537006.html
        • odra78 Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 13:27
          ja bym dała negatywa bo po 1- było że bez plam a plamy są a po 2 miały być uprane i pachnące a śmierdzą lumpeksem-jak piszesz.
          Osoba zajmuje się handlem ciuchami z lumpeksu i taki komantarz pokaze faktyczny stan rzeczy innym mamom.
          • patatajowa Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 13:46
            dziure zaszyć abo coś na nią naszyć.
            ciuszki wyprac.
            wystawic odpowiedni komentarz.
            i nie załamywac sie tylko na przyszłośc darować sobie kupowanie mega pak na all.
            • emma6666 Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 14:21
              napisz do sprzedającej że chcesz ciuchy oddać z wysyłką na jej koszt z powodu niezgodności towaru z opisem. Jak się nie zgodzi załóż spór allegro, może nie pomoże ale kto wie, nie zaszkodzi.
    • koza_w_rajtuzach Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 14:31
      Współczuję Ci. Moim zdaniem w tej sytuacji nie powinnaś dać komentarza pozytywnego.
      Moja rada to, żebyś nie kupowała ubrań od takich ludzi, którzy mają ogromne ilości odzieży i wszystko jest w taki "ładny" sposób wystawione, bo w większości przypadkach to zwykli handlarze lumpeksowi. Nie kupuj ubrań z tych pierwszych stron. Ogólnie ta paczka wygląda bardzo fajnie, ale widać, że zdjęcia są bardzo zręcznie podrasowane w programach graficznych, żeby lepiej się sprzedały. Akurat dla takich maluszków można naprawdę rarytasy kupić za grosze (ze starszymi dziećmi już jest problem), tylko po prostu szukaj takich ubrań na aukcjach, gdzie widać jak naprawdę ciuszki wyglądają, wszystko jest szczerze opisane. Ja pamiętam, że kiedyś wygrałam dla syna aukcję z ubraniami od rozmiaru 56 do 68 za 15 zł, a było tam sporo ubrań. Zdjęcia były średnie, ale ubranka naprawdę śliczne i widać, że rzeczywiście po jednym dziecku, bo wszystkie kupowane wyłącznie w H&M i Tesco, poza tym nie miały praktycznie żadnych śladów użycia. Jak do mnie dotarły, to uważałam, że jestem naprawdę szczęściarą, że wygrałam tą aukcję wink. Wtopy jakieś też się zdarzały, ale więcej razy byłam zadowolona, poza tym nigdy nie wydałabym na używane ubranka 180 zł. Wolę już kupić mniejszą paczuszkę, ale bez wyrzutu, że tyle wydałam za jakieś badziewie.
    • nglka Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 14:48
      Napisałabym sprzedającej co myślę o:
      a) plamach, których miało nie być (zrobiłabym zdjęcia i wyszczególniła, zakreślając kółkiem - w którym miejscu)
      b) bezmyślnym zapakowaniu przesyłki (regulamin allegro określa, że sprzedawca ma zadbać o odpowiednie zabezpieczenie)

Zasugerowałabym, jak jedna koleżanka wyżej - odstąpienie od umowy kupna - sprzedaży przez niezgodność przedmiotów z opisem, informując jednocześnie, że przedmioty nie były zgodne z opisem i nie kupiłabyś ich wiedząc o wadach o których sprzedająca nie wspomniała.

Jeśli nie odpisze w ciągu 2-3 dni roboczych - wyślij maila ponownie z informacją, że ma 3 dni robocze na odpowedź, po tym czasie kierujesz sprawę do Allegro i wystawiasz stosowny do sytuacji komentarz.
    • sharpless6 Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 14:57
      W "moim" ciucholandzie jest mnostwo takich pięknych ubranek dla maleństw każde po 4 złote, a kombinezony po góra 20. Nawet nexta. Normalnie wierzyć mi sę nie chce że zaplaciłaś za tą paczkę aż tyle. Ja bym zwrociła towar i zażądała zwrotu pieniedzy.
      • sylki Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 15:11
        hehe ta osoba ma bardzo fajny zapis na str O Mnie
        "UWAGA!!!Z powodu nowych przepisów prawa Unii europejskiej (01.08.03) o zakupie towaru od osób prywatnych INFORMUJE ! Przedmioty wystawione na tych aukcjach nie podlegają :gwarancji, rękojmi ani zwrotowi po dokonaniu transakcji. Jeżeli bierzecie w niej udział tzn. ze się z tym zgadzacie!! . Jeżeli nie przyjmujesz tych warunków nie licytuj!"

Oczywiście może sobie ten przepis o kant wiadomo czego obić...
        Powiedz mi czy dostałaś w paczce coś takiego jak rachunek? Jak nie, to gdy pani zacznie się pultać, bądź nie będzie odpowiadać na maile, napisać jej, że jej US zapewne ucieszy się z kolejnego delikwenta, który nie płaci podatków od sprzedaży.
        • aleksandra1977 Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 15:46
          sylki napisała:

> hehe ta osoba ma bardzo fajny zapis na str O Mnie
          > "UWAGA!!!Z powodu nowych przepisów prawa Unii europejskiej (01.08.03) o zakupie
          > towaru od osób prywatnych INFORMUJE ! Przedmioty wystawione na tych aukcjach n
          > ie podlegają :gwarancji, rękojmi ani zwrotowi po dokonaniu transakcji. Jeżeli b
          > ierzecie w niej udział tzn. ze się z tym zgadzacie!! . Jeżeli nie przyjmujesz t
          > ych warunków nie licytuj!"
          >
          > Oczywiście może sobie ten przepis o kant wiadomo czego obić...

nie wiem, czy mozna o kant obic, ale na eBay'u, na wiekszosci aukcji osob prywatnych, wlasnie jest ten zapis i nie jest to nic dziwnego.

Mnie mierzi wrecz jak widze aukcje z poubieranymi lalkami w ciuszki, ktore nijak nie oddaja tego, jak bedzie w nich wygladalo dziecko, zwlaszcza, gdy na ta sama lalke wklada sie ubranko dla noworodka, a za chwile dla rocznego dziecka.
          • sylki Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 16:02
            Podobno w PL ma on się nijak do naszych przepisów. Wejdz sobie na caffe pomoc na allegro, tam w wielu wątkach ludzie piszą, że jest to niezgodne z naszymi przepisami.
          • nglka Re: Zakup na Allegro 15.11.10, 00:13
            aleksandra1977 napisała:

> nie wiem, czy mozna o kant obic, ale na eBay'u, na wiekszosci aukcji osob prywa
            > tnych, wlasnie jest ten zapis i nie jest to nic dziwnego.
            >
            > Mnie mierzi wrecz jak widze aukcje z poubieranymi lalkami w ciuszki, ktore nija
            > k nie oddaja tego, jak bedzie w nich wygladalo dziecko, zwlaszcza, gdy na ta sa
            > ma lalke wklada sie ubranko dla noworodka, a za chwile dla rocznego dziecka.

Bez względu na to, czy jest to zgodne z prawem - niezgodnośc w opisie to kłamstwo i jako takie mozna podciągnąc pod wyłudzenie. I to się nijak nie ma do zapisu tej pani. Bo żeby coś czemuś nie podlegało, musi być zgodne z faktycznym opisem czyli sprzedawca nie może celowo wprowadzać w błąd. Inaczej byłaby istna samowolka na rynku europejskim - a tak się nie dzieje.

a w sumie najważniejszą kwestią w tej sprawie, jest fakt, że pani sprzedająca nie zna zasad allegro które jak byk "mówią" o tym, że zapis na stronie "o mnie" NIE JEST WIĄŻĄCY - tylko i wyłącznie strona z aukcją jest obowiązująca - czyli kupująca nie ma obowiązku ani wchodzić na stronę "o mnie" ani czytać i akceptować zawartych tam "pożal się boże zasad" NAWET jeśli na stronie aukcji widnieje info z prośbą o zapoznaniem się z w/w stoną.
    • jowitka345 Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 15:23
      Jezusicku..tyle kasy za używki...

Widać ta osoba zajmuje sie sprzedażą tylko takich mega paków, Ciekawe skąd te rzeczy ma..hmmm zastanowiłabym sie nad tym zanim bym zalicytowała.
      Sama czasem sprzedaje takie paczki ale jest to np góra 10 szt ubrań w których chodziły moje dzieci i zawsze dodaję zdjęcia na dowód, ze chodziło w tym moje dziecko. Jak ktoś non stop ma mega paki używek tzn że z ciucholandów.
      • aleksandra1977 Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 15:50
        jowitka345 napisała:

> Jezusicku..tyle kasy za używki...

6,32zl/sztuke biorac pod uwage koszt wysylki, to jest duzo?
        Nie zartuj.
        • jowitka345 Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 16:14
          aleksandra1977 napisała:

> jowitka345 napisała:
          >
          > > Jezusicku..tyle kasy za używki...
          >
          > 6,32zl/sztuke biorac pod uwage koszt wysylki, to jest duzo?
          > Nie zartuj.

Biorąc pod uwage wydatek na raz to duzo, nie liczyłam ile za szt. wychodzi.
          • clonek13 Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 17:16
            patrzac zupelnie obiektywnie mam spostrzezenia:
            1) psując kombinezon, robiąc dziurkę, pozbyłaś sie prawa do reklamacji
            2) może fakt że zepsuł sie ten kombinezon na ktorym Ci zależalo i który zaważyl na tym że padła taka wysoka kwota za tą aukcję--zaważył na tym że szukasz możliwości zwrotu tego towaru, zaczęłaś po tym fakcie nagle przeszukiwać ciuszek po ciuszku, może byle na siłę coś znaleść i zwrocić towar? jakbyś nie zepsuła kombinezonu to byś tak przeglądała te ciuszki, tymbardziej nie od razu ale po czasie??
            3) na forum nikt Ci nie da rady co masz robić bo nikt nie jest tu stroną w aukcji, wg mnie napisz do sprzedającej, ze wzgl na zepsuty kombinezon ona może mieć argument aby tymbardziej nie zrobić zwrotu, i też bedzie mieć rację
            4) komentarz jest bardzo subiektywny,i tylko od Ciebie zależy jaki dasz, napisz szczerze w treści żeby ostrzec innych jeśli jesteś niezadowolona
            • jf_wawa Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 17:58
              clonek13 napisała:

> 1) psując kombinezon, robiąc dziurkę, pozbyłaś sie prawa do reklamacji
              > 2) może fakt że zepsuł sie ten kombinezon na ktorym Ci zależalo i który zaważyl
              > na tym że padła taka wysoka kwota za tą aukcję--zaważył na tym że szukasz możl
              > iwości zwrotu tego towaru, zaczęłaś po tym fakcie nagle przeszukiwać ciuszek po
              > ciuszku, może byle na siłę coś znaleść i zwrocić towar? jakbyś nie zepsuła kom
              > binezonu to byś tak przeglądała te ciuszki, tymbardziej nie od razu ale po czas
              > ie??

Ale ja nie szukam możliwości zwrotu rzeczy i "wymiksowania" się z transakcji. Ciuszki przejrzałam pobieżnie w dniu dostawy i z racji przeprawy z kombinezonem nie miałam głowy do oglądania ich dokładniej. Zrobiłam to następnego dnia. Nigdzie nie napisałam, że chcę oddać. Prosiłam o radę i chyba trochę chciałam się wyżalić. Było mi przykro, że zniszczyłam kombinezon - żałuję, że na wierzchu sprzedająca nie położyła, np. tego gratisowego rożka, bo jest on w złym stanie i ja go na pewno nie użyję. Jego nie byłoby mi szkoda. Po prostu.

> 3) na forum nikt Ci nie da rady co masz robić bo nikt nie jest tu stroną w aukc
              > ji, wg mnie napisz do sprzedającej, ze wzgl na zepsuty kombinezon ona może mieć
              > argument aby tymbardziej nie zrobić zwrotu, i też bedzie mieć rację

Już pisałam, że raczej zwrot nie wchodzi w grę. Czułabym się nie fair - oddać coś co się zepsuło.

> 4) komentarz jest bardzo subiektywny,i tylko od Ciebie zależy jaki dasz, napisz
              > szczerze w treści żeby ostrzec innych jeśli jesteś niezadowolona

Z tym będzie największy problem.

• jf_wawa Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 17:43
      Dzięki za posty. Postaram się odpowiedzieć zbiorczo.
      Co do pomysłu, żeby ciuszki oddać. Jakoś głupio by było odesłać kombinezon z dziurą. Na razie zaszyłam (szczęśliwie jest to koło aplikacji - pójdę do pasmanterii i może uda się znaleźć coś pasującego). Poza tym część z tych ciuszków rzeczywiście bez zarzutu i chciałabym je zatrzymać. Komplet to komplet.
      Co do plam to już sama zgłupiałam, bo pokazałam ciuszki mężowi i on twierdzi, że nie ma co robić afery tylko porządnie wyprać. Jego zdaniem trzeba się przyjrzeć, żeby te plamy dostrzec. Może się czepiam?
      Co do ceny. W mojej okolicy jest fajny ciuchland z ubrankami dla dzieci - wszystko po 7 zł, kombinezony chyba po 15 zł. Porównałam ceny i wyszło mi, że opłaca mi się paczkę kupić. Zwłaszcza, że ubranka mi się podobały. No i odpadło przeszukiwanie sklepu - jakoś mi to słabo wychodzi. Ale jak widać kupowanie na Allegro też wink.
      Teraz mam tylko zgryz jaki dać komentarz. Piszecie, że negatyw - tylko wtedy muszę się liczyć z negatywem, neutral - tak samo - duża szansa, że dostanę negatyw. A ja nie czuję, żebym zasłużyła smile Ale pozytyw zasugeruje następnym klientom, że wszystko było bez zastrzeżeń. No i mam wątpliwości, czy można dać negatyw, bo przecież kombinezon to ja zniszczyłam.
      Ps. Koza_w_rajtuzach - poproszę o przeszkolenie jak kupić fajne ciuszki za 15 zł pliiiiiissssss.
      • emma6666 Re: Zakup na Allegro 14.11.10, 22:44
        wiesz, są negatywy i negatywy, neutrale i neutrale, z niektórych się śmiejemy (neutral za zepsuty domofon przy odbiorze osobistym) a inne dają do myślenia.
        Napisz szczerze i bez emocji, jak dostaniesz negatywa to odpowiedz też szczerze, myślący człowiek wyciagnie wnioski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka