Dodaj do ulubionych

Piewrwsza ciastolina

21.11.10, 00:49
Czy jest jakiś zestaw startowy / najprostszy który można kupić jako pierwszy ? Nie chodzi mi o jakieś lodziarnie, safari czy inne wynalazki, ale coś naprostszego dla 1,5 latki. Widziałam pudełka samej ciastoliny, ale to chyba do uzupełniania w tych zestawach właśnie ?
Poradźcie zielonej.
Obserwuj wątek
    • epreis Re: Piewrwsza ciastolina 21.11.10, 01:02
      jak masz w domu foremki do ciastek,wałek i nożyczki(plastikowe np)i plastikowy nóż(my mamy z zestawów zabawkowych kuchennych) to wystarczą same foremki - 1 lub 2 kolory smile

moja była ciut młodsza jak pierwszy raz ciastoliną się bawiła i chyba 1 godzinę siedziała wałkowała i kroiła,wałkowała i kroiła, wałkowała i cieła smile
      a ona z tych "z wrodzonym adhd" big_grin
    • ewuchaklucha Re: Piewrwsza ciastolina 21.11.10, 09:00
      mój właśnie siedzi przy wyciskaczach jungle extruders z play-doh, co chwilę każe sobie to wyciągać. ma 20 miesięcy.
    • joshima Re: Piewrwsza ciastolina 21.11.10, 15:53
      Są wiaderka a w nich kilka pojemników ciastoliny i jakieś foremki oraz stemple do odciskania. Widziałam kilka różnych zestawów niedawno na allegro.
      • ewa_mama_krzysia Re: Piewrwsza ciastolina 22.11.10, 11:31
        kupiliśmy to, po po miesiącu już tylko pudełeczka zostały
        trochę słaba ta ciastolina kruszyła się i śmierdziała
        teraz mam zamiar kupić lepszą bo chętnie K się bawił
        • joshima Re: Piewrwsza ciastolina 22.11.10, 21:45
          Kupiłaś oryginalną play-doh ???
    • katriel Re: Piewrwsza ciastolina 22.11.10, 02:03
      Ja kupiłam roczniakowi same pudełka, szósty miesiąc bawi się w najlepsze.
      Robimy kulki, wałki, mieszamy kolory, gnieciemy, rwiemy i sklejamy z powrotem.
      Ostatnio hitem jest zabawa w "a mama zatka!": ok. 1/3 pudełka ciastoliny
      rozklapujemy w niewielki placuszek, resztę trzymam w ręku i lepie małe kulki.
      Syn palcem wydłubuje dziurę w placuszku i spogląda na mnie prowokacyjnie.
      "Zrobiłeś dziurę?" pytam i dodaję "A mama zatka!" jednocześnie zatykając
      dziurę ciastolinową kulką. Mały się zaśmiewa - i zaraz robi natępną dziurę.
      Próbuje też zamiany ról, ale ma kłopoty z zatykaniem, bo nie trafia kulką
      w dziurę.
      • nelinka85 Re: Piewrwsza ciastolina 22.11.10, 21:50
        ja planuję kupić córce taką: allegro.pl/ciastolina-play-doh-mania-ksztaltow-zoo-3-tuby-i1328574672.html wydaje się być ok na dobry początek przygód z ciastoliną.
        • ani-a9 Re: Piewrwsza ciastolina 22.11.10, 22:22
          ja wiosną (rok i kilka mcy) kupiłam ten zestaw
          allegro.pl/ciastolina-zestaw-akcesoria-28ele-skrzynka-tanio-i1303594232.html
          na poczatku wyciskalismy zwierzaki, teraz sam tnie nozykiem, wyciska, wygniata, wałkuje itd.
          ciastolina maglowana prawie co dzienwink, dokupiłam jedynie 4 wieksze pudełeczka samej ciastoliny. Polecam, no i fajnie ze w skrzynce-jest porządek po zabawiewink
        • night_irbis Re: Piewrwsza ciastolina 22.11.10, 22:35
          Moja ma od roku taki zestaw: allegro.pl/ciastolina-play-doh-20-tub-20-akces-mata-promocja-i1321566958.html
          Polecam. Dostała na drugie urodziny i bawi się do tej pory. Full kolorów i sporo foremek. Nic się z tą ciastoliną nie dzieje - jak trochę robi się sztywniejsza, to trochę zwilżam ręce i ugniatam na nowo - następnego dnia jest tak samo plastyczna jak nowa.
          Teraz już jest wystarczająco duża - więc dokupuje w tym roku zestaw kuchenny do zabawy smile
          allegro.pl/mw-play-doh-mega-mega-kuchnia-super-produkt-24h-i1316145488.html
    • mikams75 Re: Piewrwsza ciastolina 22.11.10, 22:37
      ja kupilam jakis zestaw z foremkami, walkami, wyciskarka i jeszcze jakimis gadzetami, kierowalam sie glownie tym wyposazeniem jak wybieralam. Ciastolina pachniala pieknie, ale za to szybko zaczela sie kruszyc i dokupilam same pojemniczki z masa play-doh i to byl dobry wybor, bo wtedy jakos z play-doh nie widzialam takiego zestawu dla poczatkujacych a w tym komplecie co kupilam samej ciastoliny bylo malo a wyposazenie bylo super.
      Kup wiec cos z foremkami itp. a pojemniczki mozna dokupic. Zreszta wcale tak duzo kolorow na poczatek nie potrzeba.

zestawy do produkcji lodow itp. to nie sa dla poczatkujacych 1,5-roczniakow.
    • memphis90 Re: Piewrwsza ciastolina 23.11.10, 21:37
      Wyciskarka. Nie musi być play doh, ale ta "markowa" jest chyba najsolidniejsza. Porównywałam z innymi i wydawały się takie bylejakie.
      Do tego foremki, wałek, nożyk- możesz kupić w art. gosp. domowego.
      Ciastolina- ja najbardziej lubię kids dough, pachnie najładniej. Play doh mi śmierdzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka