Dodaj do ulubionych

Łóżko piętrowe -pytanie ?

07.01.11, 16:30
Mam pytanie do użytkowniczek takowych czy zakuić do dziewczyńskiego pokoju łóżko piętrowe takie img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/96/84/35/1396843591
czy może lepiej takie img06.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/80/25/83/1380258370
ze wględu na mały pokój musimy kupić piętroewe ale nie bardzo wiemy które będzie lepsze .Proszę o opinie bo jestem kompletnie zdezorientowanasmile
Obserwuj wątek
    • magda79pn Re: Łóżko piętrowe -pytanie ? 07.01.11, 16:51
      zależy jak mały masz pokój, ja mam dla chłopców niskie łóżko (vox magellan), przedtem mieliśmy "zwykłe" piętrowe, pokój jest wąski (ok 2,2m x 7,5m) i denerwowało mnie normalne łóżko piętrowe bo zajmowało dużo przestrzeni, cały dzień stał tak naprawdę bezużyteczny sześcian na pół pokoju... teraz gdy mamy niskie łóżko w pokoju jest jaśniej i jakby było więcej miejsca, jedyny minus tego niskiego łóżka jest taki że wieczorem trzeba wszystko posprzątać z podłogi wink a może to jest zaleta? bo inaczej nie ma gdzie spać wink
      ja jak rozłożę łóżko na noc to mamy między nimi tylko wąskie przejście (ok 40-50cm)
      natomiast w dzień jest pusto smile
      jesteśmy bardzo zadowoleni
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/eEkAjTzquqwHoJgwhB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/GJOJaurLaPBrUWW83B.jpg
    • a-n-i-k-a Re: Łóżko piętrowe -pytanie ? 07.01.11, 17:16
      Moje dzieciaki maja podobne do tego z linku nr 1, konkretnie to
      allegro.pl/lozka-lozko-sosnowe-pietrowe-filip-i1382123943.html
      (tylko w jednolitym kolorze buk).

Plus mam zrobiona dodatkową, zdejmowana barierkę.

Łozko sprawdza sie super.

Myslalam poczatkowo o tradycyjnym pietrowym, bo corka sie upierala na takowe, ale do czasu, az u znajomych wlazla na gore i... wpadla w histerie, ze sie boi wink.
      Potem jeszcze w ikei probowalismy z nieco nizszym pietrowym niz to znajomych, ale tez sie bala. I w sumie dobrze, bo raz, ze to nizsze jest jednak ustawniejsze, mozna je ustawic pod oknem, co z duzym pietrowym nie mialoby sensu. Dwa - jest bezpieczniejsze.

Takze ja polecam to pierwsze smile.
    • agacz2905 Re: Łóżko piętrowe -pytanie ? 07.01.11, 17:28
      Skoro pokój (jak napisałaś) jest MAŁY, to z pewnością takie klasyczne piętrowe łóżko będzie zabierać dodatkowo nieco przestrzeni, czy też powietrza - zarówno wizualnie, jak i w sferze "klaustrofobicznych odczuć". Przynajmniej tak jest w pokoju mojego syna. który śpi na dolnym łóżku, górne zaś jest używane jedynie do zabawy, lub tez jako przechowalnia materaca dla mojego męża (z przyczyn leżących po mojej stronie sypiamy osobno). Miałam szczere chęci, żeby zlikwidować piętrowe łóżko syna i kupić coś "lżejszego", chociażby jak zalinkowany powyżej mebel vox magellan. Jednak mój syn jest tak przywiązany do swojego łóżka piętrowego (oprócz łóżka ma jeszcze półki, wiec to prawdziwy kombajn - mebel firmy "dąb", kiedyś była taka stronka www.dab.pl), że kupiliśmy po prostu nowe, solidne materace na wymiar do tego łóżka i zostało. Ale gdybym dopiero stawała w obliczu decyzji - zdecydowanie wybrałabym wariant niższy (tj. z wysuwanym dołem). To jeszcze zależy - w jakim wieku są dziewczyny, czy miałby kto spać na górze, czy dla Twoich dziewczyn takie piętrowe wysokie to frajda, czy nie... Ja mam dwoje dzieci syna i córkę i moje piętrowe było kupowane ponad 7 lat temu, kiedy nie mieliśmy widoków na większe "m". Po przeprowadzce piętrowe zostało z braku funduszy, choć dzieci mają oddzielne pokoje... W praktyce jednak to piętrowe służy im czasem do zabawy. Można też do tego podejsć w ten sposób, że każde z dzieci powinno móc się położyć w ciagu dnia (drzemka, zwykła chęć poleżenia, itp.) I wtedy pewnie wariantem "mniej zagracajacym" jest to wysokie łózko... Wybór należy do Ciebiesmile
    • fajny_motylek Re: Łóżko piętrowe -pytanie ? 09.01.11, 13:09
      dziękuję za podpowiedzi chyba jednak będzie takie wysuwane, bo lepiej będzie się komponowało wizualnie smileTymbardziej ,że na razie będzie spać na nim 7latka ,a młodsza musi jeszcze troszkę dorosnąć (ma dopiero11 mscy), tak więc to dolne narazie będzie na zapas.
      • a-n-i-k-a Re: Łóżko piętrowe -pytanie ? 10.01.11, 21:02
        Moj syn spi na tej nizszej, wysuwanej czesci odkad skonczyl 14 miesiecy - dlatego wlasnie mam dodatkowa barierkę na jednym z bokow.

Jak lozko kupowalam, to mial 4 miesiace i sadzilam, ze spokojnie z 2 lata ta czesc wysuwana poczeka na stalego uzytkownika wink.

Starsze rodzenstwo duzo spraw przyspiesza i ulatwia smile.

Mnie osobiscie bardzo pasowalo, ze syn tak wczesnie "znielubil" swoje tradycyjne, szczebelkowe lozeczko. Dzieki temu moglam wywalic je z pokoju dzieciakow i tym samym zwiekszyc powierzchnie do zabawy i balaganienia wink.
    • donkaczka Re: Łóżko piętrowe -pytanie ? 09.01.11, 13:13
      ja bym byla za pietrowym, z tym zabieraniem przestrzeni to bez przesady, a dzieciaki lubia pietrusy, bo mnostwo z nimi zabawy
      u nas stoi i jest super
    • okularniczka Re: Łóżko piętrowe -pytanie ? 09.01.11, 21:18
      Moje Kluski (lat 4,5) mają piętrusa, lubią je bardzo choć parter cieszy się większą popularnością.
      Można zrobić z niego 2 oddzielne łóżeczka.
      U Babci mają takie własnie niskie- jak dla mnie porażka przy nocnym wstawaniu- jeszcze nie udało nam się wstać tak aby nie zdeptać siostry...Udało nam się za to spaść na siostrę...
      • magda79pn Re: Łóżko piętrowe -pytanie ? 09.01.11, 22:23
        z tym deptaniem i spadaniem to jeszcze zależy jak łóżka ustawisz, ja mam wąski pokój więc ustawiam te drugie wysuwane łóżko pod ścianą i wtedy mam ok 40-50cm przejście między nimi - łóżka nie są złączone, bardzo mądra rzecz gdy sa przeziebieni, a swoją drogą to ciekawe że ci dzieci z piętrusa nie spadają smile
        do autorki wątku, moi mieli zwykłe pietrowe łóżko jak starszy miał 4 lata i 2 miesiące a młodszy rok i 2 miesiące, nigdy żaden nie spadł a dodam jeszcze że mały na dole nie miał barierki, spał głową tam gdzie była drabinka, oczywiście wszystko zależy od dziecka, u nas do pewnego momentu pietrus był fajny, potem starszemu znudziło się spanie na górze a mały byl za mały żeby mogli się zamieniać, poza tym starszemu było przykro że mogę go pogłaskać po głowie na stojąco i nie mogę się koło niego położyć i go przytulić, teraz jest ok, jak mają ochotę to śpią obok siebie (rzadko) a jak nie to osobno, jak kładę się do nich to zsuwam łóżka razem, wtedy mogę ich obydwóch przytulić smile
      • antipon1 Re: Łóżko piętrowe -pytanie ? 15.04.11, 03:44
        Jeśli są do siebie równoległe to faktycznie ciężko nie zdeptać osoby śpiącej na dole. Przy takim rozwiązaniu www.domplusdom.pl/rozwiazanie/pi%C4%99trowe-%C5%82%C3%B3%C5%BCka (7 zdjęcie), kiedy łóżka są niezależne, możne je ustawić prostopadle i zaoszczędzić pobudki na dolnym piętrze wink
    • qwinta Re: Łóżko piętrowe -pytanie ? 18.05.11, 16:07
      Podobają mi się również takie rozwiązania jak łóżko trzyosobowe - czyli połączenie łóżka piętrowego z wysuwanym. Co najlepsze: zyskujemy kolejne miejsce do spania, nie tracąc miejsca. W małych mieszkankach to bardzo ważne.

Ma ktoś podobne łóżko u siebie? Jak to się sprawdza?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka