Dodaj do ulubionych

Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :|

28.01.11, 09:57
Rozpoczynam wątek jeszcze raz bo czytam i czytam i głupieję smile

Jaki rowerek dla 2,5- latka, wzrost ok 95 cm. Taki, żeby prześmigał sezon wiosna- jesień.
Myślałam na Pucky, ale teraz doczytałam, że może być mały.
Co myślicie o allegro.pl/rowerek-biegowy-do-nauki-juz-od-2-5lat-hudora-i1412951397.html lub o allegro.pl/rowerek-biegowy-do-nauki-jazdy-4-kolory-i1400466928.html , allegro.pl/lekki-biegowy-rower-aluminiowy-laufrad-niemiecki-i1415713214.html , allegro.pl/rowerek-biegowy-rower-do-nauki-jazdy-treningowy-i1432735096.html . A i na pewno nie chcę drewnianego.
Obserwuj wątek
    • anettchen2306 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 28.01.11, 10:21
      Tak porownuje sobie ceny tych "rowerkow" ...
      Tutaj tez duzy wybor i taniej (koszt przesylki do Polski to wg informacji na ich stronie 11€ z groszami, czas dostawy ok 10 dni):
      www.mytoys.de/catalog/search/?query=laufrad&sortprice=asc&productsPerPage=20
      • leneczkaz Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 28.01.11, 10:51
        www.mytoys.de/Hudora-Laufrad-Ratzfratz-5-0-gr%C3%BCn-grau/Laufr%C3%A4der/Hudora/KID/de-mt.sp.br01.10.06/1954864 tu koszt podobny (z przesyłką).
        Ale jak możesz mi coś z DE polecić to będę wdzięczna bo mam tam rodzinę i może mi podesłać.
        • ola33333 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 29.01.11, 02:52
          my mielismy puky, najpierw 10 calowy, potem 12.
          Ale przy 95 cm to juz ten 12 calowy powinien byc dobry bo on jest juz od 90 cm.
          www.puky.de/homepage/produkte/laufraeder/4006.htm
          Kupcie na niemieckim ebayu uzywany, to nie jest sprzet na dlugo a one maja i tak super jakosc.
          Moja corka jak miala 3 i pol roku to jezdzila juz bez problemu na normalnym rowerku 12 calowym bez kolek bocznych, tez puky smile
          I Laufrad poszedl na sprzedaz, bo stracila zupelnie zainteresowanie.
    • mikams75 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 28.01.11, 11:04
      te dwa pierwsze wydaja sie fajne, drugi podoba mi sie bardziej
      mini viper nie polecam - moim zdaniem za duza jest odleglosc miedzy siodelkiem a kierownica
      puky - tez chcialam kupic, ale one sa ciezkie i jak sie okazalo moja corke sciaga na bok - wystarczylo, ze lekko sie przechylil i nie dawala rady podciagnac go do pionu
      Najlepiej jakbys miala mozliwosc wyprobowac, zobaczylaby na czym dziecku sie fajnie siedzi
      Jak koniecznie chcesz Puky to sa tez duze rozmiary
      A wiec dla mnie waga byla waznym kryterium.
    • budzik11 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 28.01.11, 11:06
      Mój syn ma właśnie biegowca f-my Hudora, z 12-calowymi pompowanymi kołami, hamulcem i podnóżkiem, kupiony ubiegłej wiosny, kiedy miał właśnie 2,5r. i niecałe 100cm. Śmigał całą wiosnę, lato i jesień, teraz zimuje i nie wiem, jak będzie "pasował" od wiosny.
    • ancymon123 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 28.01.11, 11:33
      A co myslicie o tym, jest bardzo lekki no i tani?
      allegro.pl/rower-biegowy-do-nauki-niemiecki-hudora-lekki2-9kg-i1417212270.html
      • ancymon123 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 28.01.11, 11:39
        A w przypadku tych modeli z "podstawą" na nóżki, nie wydaje Wam sie, że ta platforma przeszkadza w jeżdzeniu?
        • lejla81 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 31.01.11, 16:17
          Nie przeszkadza, ale i nie jest specjalnie wykorzystywana. My mamy właśnie Puky.
      • mikams75 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 28.01.11, 20:00
        sasiadka ma taki, dzieciak jezdzi i nie narzeka wink
        szprychy i obrecze kol sa plastikowe? jesli tak, to podobno sie nie nadaja na wieksze szalenstwa. Gdzies tak czytalam. My maly tez z plastikowymi, ale moja corka nie szaleje, jest raczej ostrozna wiec niepredko zniszczy.
    • kunnegunnda lekki i prosty! 28.01.11, 11:50
      tak czytam te watki o laufradach i wymiekam sad
      moich dwoje dzieci jedzilo na laufradach, ja zreszta tezsmile
      laufrad jest to przejsciowy czas, laufrada sie nie kupuje na 2-3 lata!
      glowne zalety laufrada dla malego dziecka (dziecko 1,5 roku powinno na ni jezdzic, a nie 4 latek- taki juz na rowerze normalnym, bez bocznych kolek oczywiscie!) to lekkosc i malosc. dlatego tradycyjnie, od dziesiatek lat w anglii i np w niemczech laufrady sa drewniane- bo lekkie. przekazywane sa miedzy rodzicami.
      laufrad nie powioniem miec hamulca bo dzieci sie ucza "operowac" nogami, hamujac butami (nooo, biedne buty). nie potrzeba podporki na nogi, ba w wypadku malego dziecka jest to zle, bo nogi musza byc blisko ziemi, gotowe na reakcje, tj podparcie w kazdej chwili.
      i laufrad dla malego dziecka musi byc lekki!!! taki, zeby dziecie nei zostalo nim przygwozdzone, latwo sterowalne etc. i zby moglo po prostu podniesc, jak przedszkoda i juz.
      my mielismy laufrad jeden z .........rossmana...... kosztowal z ...80 zl. sluzyl mojej corce, a teraz sluzy juz .4 temu dziecku. byl chyba z plastiku.
      kupowanie ciezkich, masywych, laufradów z bajerami mija sie z celem i jest niebezpiecz ne
      • frestre Re: lekki i prosty! 28.01.11, 14:57
        podpisuję się pod wypowiedzią kunnegunndy:
        drugi sezon mamy drewniany, został zakupiony na 2-gie urodzinki, syn zaczął jeździć gdy miał 2,3 lat
        laufrad jest leciutki (2,8kg), ma regulowane siedzisko (3 stopnie) i innego bym nie kupiła!
        w te wakacje pośmiga na nim, a na 4 urodzinki dostanie już rower z pedałamibig_grin
        • ancymon123 Re: lekki i prosty! 28.01.11, 15:18
          Czyli taki ok. 3 kg dla 3 latka to super lekki i będzie ok.
          Czytam, że te Puky jednym pasują innym nie- są dośc cięzkie 4 kg. Sama nie wiem na co sie zdecydować. Jakby był w Rossmanie na pewno bym kupiła, jakos ufam ich produktom, ale nie widziałam sad
    • martita1987r Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 28.01.11, 13:07
      Ja właśnie będę kupowac ten pierwszy pisałam z osobami które go zakupiły i są zadowolone. Czytałam, że musi byc hamulec ponieważ starsze dzieci osiągają dośc znaczące prędkości i hamowanie nogami może się źle skończyc
      • kunnegunnda Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 28.01.11, 15:27
        bzdety z tym hamowaniem, bez problemu przy kazdej predkosci osiagalnej dl adziecka w tym wieku zahamuje nogami.
        a przypominam, sprawne ruchowo dziecko, bez dysfunkcji SI potrafi sie po uzytkowaniu laufrada nauczyc w mig jezdzic na 2 kółkach, i taki jest cel laufrada.
        nie do 5 roku zycia, nie ma co tak planowac- w tym wieku dzoecko sprawne normalnie nie jezdiz na laufradzie.
        lekki laufrad jest bardzo bezpieczny, dziecko o czywiscie w kasku! bez probelm uczy sie "czuc" pojazd, w waga i bajery temu przeszkadzaja.
        • anettchen2306 Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 28.01.11, 16:16
          Z hamowaniem nie sa zadne bzdety, jezeli mieszka sie tam, gdzie wystepuja wzniesienia, zjazdy i pagorki ... Na plaskim terenie owszem, hamuje sie nogami. Sproboj zahamowac zjezdzajac z wzniesienia. Sama mieszkam w takim otoczeniu i bez hamulcy corka miala problemy ze zjechaniem w dol. Tak wie, ze wystarczy lekko przyciskac hamulec, by laufrad ladnie sie z gorki toczyl.
          Laufrada ma od ponad roku, ma 3 lata i troche. W przyszle lato napewno jeszcze laufrad bedzie w uzyciu. Laufrad to zakup jednak na srednio 2 lata. Nie tylko siedzenie jest wazne, wazna jest tez regulacja kierownicy. Inaczej dziecko prowadzic bedzie laufrada ciagle zgarbione ...
          • kunnegunnda Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 29.01.11, 08:49
            laufrady sa przeznaczone dla wieku, w ktorym dzieci owszem, potrafia uzywac no, ale jeszcze docisnac hamulec nie z a bardzo.
            hamulec daje im falszywe poczucie bezpieczenstwa, nie czuja pojazdu.
            oczywiscie, regulacja kierownicyi sidełaka powinna byc, ale to maja nawet drewniane.
            laufradzik na jeden sezon- potem sie przesiadamy na 2 kolowybig_grin
            W przyszle lato napewno jeszcze laufrad bedzie w uzyciu.
            po jednym sezonie nie na pewno
        • blaszany_dzwoneczek Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 28.01.11, 22:24
          Też uważam, że z hamowaniem to nie bzdety. U mojej córki zjazd po łagodnym, ale długim zjeździe zakończył się na szczęście tylko szyciem brody. Też mi się wydawało, że jest ostrożna, że nogami będzie przyhamowywać - zawsze tak robiła. Ale tym razem nie. Żebyś widziała jak szybko się rower rozpędził, tak że nic nie mogła zrobić. Jakby nogami w takim pędzie próbowała zahamować, to jeszcze gorzej mogło się skończyć. Po tym zdarzeniu nauczyłam ją, żeby zjeżdżała z przyciśniętym hamulcem.
    • green_agula Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 28.01.11, 13:10
      ja polecam first bike, moze nie jest tani ale wart kazdej zlotówki wink
      to 2 laufrad mojego synka bo 1 sie rozleciał uncertain
      • lula_p Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 28.01.11, 14:14
        mój synek ma puky, moim zdaniem jest super. Ta platfoma na nózki się przydaje, synek rozpędza się i stawia tam nogi. Jest lekki, świetnej jakości. Ma ten najmniejszy, ale zaczął jeździć jak miał dokladnie półtora roku. Teraz ma 2 lata i 4 miesiące , ok 96-97 cm wzrostu i rowerek jest jeszcze dobry (jeździł parę dni temu, jak bylo ciepło). Ale na późniejszą wiosne lato pewnie przydałby się większy, na pewno też wybiorę puky smile
    • camel_3d Re: Rowerek biegowy jeszcze raz. Sorry :| 28.01.11, 15:27
      sa rozne puky..ten faktycznie moze byc maly..ale kolejny juz jest duzysmile

na mam hudora
      images.wgo-service.de/products/images/1302030140.jpg
      maly ma tareza 93 cm..i dosiega do ziemi. na wiosne bedzie mial na mur beton 95smile siodelko mozna podwyzyc pewie do 110 cm
    • maesstra podepnę się z pytaniem 29.01.11, 22:34
      córka ma teraz 20 miesięcy i ok 82-83 cm, jest bardzo sprawna ruchowo. Czy przy takim wzroście nada się dla niej jakiś laufrad? Myslę ze do wakacji podskoczy jeszcze ze 3 cm. Jeśli tak to jaki polecanie na początek.
      • ancymon123 Re: podepnę się z pytaniem 31.01.11, 12:26
        Jako pierwszy kupiłam synowi Chicco Monster Ducati, to raczej dla chłopca, ale na pewno są podobne dla dziewczynek. To taki motor z szerokimi kołami.
      • lula_p Re: podepnę się z pytaniem 31.01.11, 13:23
        jednym z namniejszych laufradów (przynajmniej w zeszłym roku tak było, w miedzyczasie mogło pojawić sie sporo nowych moedeli, bo laufrady zrobiły się bardziej popularne) jest ten najmnijeszy rowerek puky (LR M), dla dzieci o wzroście pow. 85cm. Synek zaczął na nim jeździć jak miał 18 miesięcy, ale miał wtedy już 90cm.
      • leneczkaz Re: podepnę się z pytaniem 31.01.11, 16:38
        Najmniejszy jest ten: allegro.pl/mini-rowerek-biegowy-od-1-roku-nowosc-i1426633119.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka