Dodaj do ulubionych

podłoga???

08.03.11, 22:23
dziewczyny piszę tutaj bo na wątkach tematycznych słaby ruch, a decyzję muszę podjąć jutro
Otóż wykańczam mieszkanie (one mnie również) jutro bedę zamawiała podłogę jestem zdecydowana na dąb bielony deskę litą i nie wiem czy zdecydować się na olejowaną czy lakierowaną, znam zalety i wady obu i nie umiem podjąć decyzji. Mam małe dziecko, zadnych zwierząt, która podłoga bardziej się u nas sprawdzi,? ciągnie mnie do oleju, ale obawiam się ze będę latała parę razy do roku i ją impregnowała, za to łatwo z niej usuąć rysy i zadrapania. Lekier znów jest łatwy w utrzymaniu czystości, ale na wszelkie zarysowania to tylko cyklinowanie całej podłogi i ponowne lakierowanie, kurde co wybrać, która podłoga jest trwalsza, mniej się niszczy???
Obserwuj wątek
    • e_r_i_n Re: podłoga??? 09.03.11, 08:35
      Chyba jednak lakierowana.
      • joanna266 Re: podłoga??? 09.03.11, 08:54
        ja w całym domu wybrałam dab bielony i teak przemysłowy lakierowany.wyglada super ,fakt jest juz troche porysowana ale przy czwórce dzieci nie da sie chyba tego uniknac.lakier mam matowy efekt taki jak chciałam osiagnietysmile
    • kosmitka06 Re: podłoga??? 09.03.11, 08:56
      Wiem jakie są zalety podłogi lakierowanej, u rodziców w domu jest ponad 20lat i jak na razie oki.
      Oczywiście lakier w pewnych miejscach jest już starty ale i tak podłoga wygląda super.
      Pozdrawiam smile
    • demonii.larua Re: podłoga??? 09.03.11, 11:02
      Lakier, jak nie lubisz błyszczenia to matowy.
    • ihanelma Re: podłoga??? 09.03.11, 11:20
      Widziałaś ten dąb olejowany na próbce? Na jasnych kolorach potrafi wyjść ... dziwnie.
      Osobiście jestem za dobrym lakierem matowym.
      Rysy i tak będą wink
    • ivaz Re: podłoga??? 09.03.11, 11:20
      dzięki dziewczyny, bardzo pomogłyscie, zatem zostaję przy lakierze, teraz tez mam parkiet lakierowny, lezy 10 lat owszem jest porysowany, ale nie sprawia kłopotu ciągłym konserwowaniem/impregnowaniem, podłoga olejowana moze i ładna, ale te ciągłe dopieszczenie jej, chuchanie i dmuchanie co roczne olejowanie mnie przeraża, to nie dla mnie.
      • tacomabelle Re: podłoga??? 09.03.11, 11:41
        Nie daj się naciągnąć na żadne "eko" lakiery wodne. Maluj klasycznym "śmierdzielem" typu Zar, wodne lakiery są bardzo miękkie i po pół roku parkiet będziesz miała w rysach, lepiej odżałować dwa dni wietrzenia, ale mieć gwarancje, że cyklinowanie bedziesz robić za min. 5 lat, a nie za 2.
        • ivaz Re: podłoga??? 09.03.11, 12:11
          Zastanawiam się nad gotową polakierowaną fabrycznie deskę z fazą z Hajnówki , raczej to bardzo dobra firma z tradycjami.
          • tacomabelle Re: podłoga??? 09.03.11, 12:14
            Lakierowaną fabrycznie? Deską?

Unikaj desek. Lakierowanych fabrycznie. Za 3 lata będziesz miala szczeliny.
          • ihanelma Re: podłoga??? 09.03.11, 12:15
            Nie jest to dobry pomysł.
    • leeloo2002 Re: podłoga??? 09.03.11, 11:40
      wybrałabym lakier. Jeśli nawet będą jakieś zarysowania to po kilku latach i minimalnie widoczne
    • julek_i_ja Re: podłoga??? 09.03.11, 11:49
      Moi rodzice mają woskowaną, czyli wydaje mi się, że na podobnej zasadzie jak olej. To wielka pomyłka, trzeba ją kilka razy do roku smarować i polerować, inaczej wygląda fatalnie. Cała jest taka klejąca i brudząca, a nie można jej myć wodą. Ubrania małego dziecka są non stop takie tłuste-brudne od siedzenia na niej, codzienne odkurzanie nie rozwiązuje problemu.
      Lakierowanie dużo lepsze, cyklinujesz co najwyżej raz na kilka lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka