Dodaj do ulubionych

Sandałki jaki rozmiar :)

06.04.11, 08:22
wiem, ze ciagle pada takie pytanie wink
Córka ma stopę 22,5 cm. Kupiłybyście z wkładką 23cm czy 23,5 cm? Dodam, ze przez ostatni rok córce bardzo mało urosła stopa i boje się nagłego strzału...

• a-e-p Re: Sandałki jaki rozmiar :) 06.04.11, 08:35
      Moja corka ma tę sama długosc stopy smile Na szczescie noga urosla jej ok 0.5cm i sandały kupione w zeszłym roku sa ciagle dobre. Kupuje wszystkie buty o dlugosci 23cm. Bardzo nie lubie za duzych butów i ubran - mam to z dziecinstwa (w komunie) kiedy mama kupowała rzeczy bo 'rzucili na sklep' a one nie zawsze pasowały sad
    • agni71 Re: Sandałki jaki rozmiar :) 06.04.11, 09:08
      Ja bym wzięła 23 cm, ale to tez dlatego, ze buty o 1 cm większe byłyby tez duzo za szerokie. W tym wieku i przy tej rozmiarówce juz chyba nie ma takich gwałtownych skoków.
      • pasik Re: Sandałki jaki rozmiar :) 06.04.11, 09:34
        ile ma 9 lat? Dziewczynki w tym wieku przyśpieszają.
        Ja mam syna.. buty kupione w listopadzie z myślą o wiośnie już nie pasują...tylko 4 miesiące...buuuu. czekają mnie znowu poszukiwania sensownego obuwia.
        Zależy od modelu sandałków...po niektórych wcale nie widać że jest różnica w długości ok 1 cm. Kupiłabym jednak większe.
        • minkapinka Re: Sandałki jaki rozmiar :) 06.04.11, 09:49
          pasik napisała:

> ile ma 9 lat? Dziewczynki w tym wieku przyśpieszają.
          No własnie tego sie boję, zwłaszcza, ze widze pewne objawy wskazujace na to, ze moze przyspieszyć smile
    • mielin Re: Sandałki jaki rozmiar :) 06.04.11, 09:44
      23smile bo pół centymetra do początku sezonu to aż nadto. Jak koleżanka wyżej wręcz PANICZNIE nie znoszę za dużych butów a zwłaszcza sandałków, okropnie to wyglądasad
      • agni71 Re: Sandałki jaki rozmiar :) 06.04.11, 09:47
        Tak sobie przypomniałam, że ty, minkapinka, zawsze kupowalaś duzo par sandałków córce, prawda? Moze kup jej na razie dl. 23 cm, a jak zobaczysz, ze wyrasta to dokupisz większe? Albo jesli masz upatrzone w dobrej cenie, to od razu kup dwa rozmiary?
        • minkapinka Re: Sandałki jaki rozmiar :) 06.04.11, 10:05
          Juz się wyleczyłam z kupowania duzej ilości sandałów, bo do szkoły ich nie da się założyć. Później kolonie 2 tygodnie, pozostaje 1,5 miesiąca na noszenie. W tym roku będą tylko 2 pary - srebrne i jakieś naturalne, zeby pasowały do ciepłych barw.

Własnie zmierzyłam wkładkę w ecco summerday, które córka nosiła przez ostatnie 2 lata, wkładka ma 22,5 cm, więc 23cm chyba będą za małe. W zeszłym roku miałam inne sandały o długości wkładki 22cm i te buty nie miały nic zapasu.

• pasik Re: Sandałki jaki rozmiar :) 06.04.11, 10:12
            Najwyżej będziesz miała na kim psy wieszać:smile
            Krótko nosi te sandałki. Moje dziecko kazało sobie wyciągnąć sandały w ostatnią sobotę...na co się nie zgodziłam .
            Potrafi chodzić w sandałach do października/niepojęte/ U nas 3 pary dla chłopaka, córka 2 pary
          • pade Re: Sandałki jaki rozmiar :) 07.04.11, 10:22
            ja zawsze kupuję o 1 cm większe, bo pół cm z przodu i z tyłu to wcale nie jest duży zapas, prawie niewidczny
            pięta w sandałkach nie leży na samym końcu wkladki jak w półbutach
            • minkapinka Re: Sandałki jaki rozmiar :) 07.04.11, 15:34
              no własnie, tez mi sie wydaje, ze pieta w sandałkach się przesuwa.
    • emtii Re: Sandałki jaki rozmiar :) 06.04.11, 10:15
      W zeszłym roku,wczesną wiosną kupiłam córce ( l.7 wówczas)sandały z ponad 1 cm zapasem,żeby były dobre do końca lata.Latem wciąż były za duże i wyglądała w nich jak w płetwachuncertain
      Inne,które nabyłam później były niewiele większe od wiosennych adidasów,przechodziła w nich całe wakacje i było ok.W tym roku też kupię pasujące,bo stopa nie rośnie córce już tak szybko jak wcześniej.
      Ale Twoja córa Minka jest rok starsza i być może po tym chwilowym spowolnieniu następuje znów skok rozmiarowy...
    • 18_lipcowa1 to może kup jak przyjdzie na to pora? 06.04.11, 11:58
      • agni71 Re: to może kup jak przyjdzie na to pora? 06.04.11, 12:02
        A jeszcze nie pora?

No, fakt, wczoraj widziałam dziecko w kozaczkach....
        • gocha500 Re:podpinam sie pod watek-pomozcie.... 06.04.11, 12:08
          autorce raczej nic nie doradze bo nie am doswiadczenia w tym jak rosna dzieciaczki!

ale ja mam pytanko bo moja cora ma eteraz 2 latka i juz w maju chcialbym kupic jej sandalki przynajmniej 2 pary na wyjscia i na plac zabaw bo ale tez nie wiem o ile wieksze kupic mala ma dl stopy 16cm,czy wziasc o ten 1cm wieksze???tzn moze w zabudowanch sandalkach gdzie zakryte sa palce to ma racje bytu ale nie wiem jak z tymi z odkrytymi paluszkami?
          beda wdzieczna za sugestie!
          • minkapinka Re:podpinam sie pod watek-pomozcie.... 06.04.11, 12:11
            Mojej córce gdy miała 2 lata stopa w ciagu miesiaca urosła 1 cm smile Radziłabym 1 cm wieksze.

• agni71 Re:podpinam sie pod watek-pomozcie.... 06.04.11, 12:14
            > ale ja mam pytanko bo moja cora ma eteraz 2 latka i juz w maju chcialbym kupic
            > jej sandalki przynajmniej 2 pary na wyjscia i na plac zabaw bo ale tez nie wiem
            > o ile wieksze kupic mala ma dl stopy 16cm,czy wziasc o ten 1cm wieksze???

Duże stópki ma twoja córcia. Moja 4,5 latka tez ma 16 cm stópki smile W tym wieku córka moze szybko wyrosnąć z mniejszych sandałków. Zaryzykowalabym w twoim przyoadku sandałki 17 cm. Chyba, ze twoja córka ma bardzo szczupłe stópki, wtedy te o 1 cm dłuższe będą pewnie za szerokie. Ja mam taki problem, że na moją większośc butów dobrych na długość jest i tak za szeroka sad
            • emtii Re:podpinam sie pod watek-pomozcie.... 06.04.11, 12:48
              agni71 napisała:

........ Ja mam taki problem, że na moją większośc butów dobrych na długość jest i tak za szeroka sad

Mam niestety ten sam problemsad
              A w przypadku balerinek i sandałów jest to bardzo uciążliwe,ciężko znaleźć odpowiednie buty na szczupłą stopę....
              • pade Re:podpinam sie pod watek-pomozcie.... 07.04.11, 10:23
                G.S.I to idealny model na szczupłą stopę
                • agni71 Re:podpinam sie pod watek-pomozcie.... 07.04.11, 10:53
                  pade napisała:

> G.S.I to idealny model na szczupłą stopę

Ale trzeba mierzyć, bo u nas np. półbuty GSI kłapały w pięcie (u 8,5-latki, r. 33). balerinki tez były za szerokie. A z kolei sandałki mają bardzo duze wyciecie na palce z przodu - nie każdy tak lubi (np. ja i moja pierworodna wink
                  • pade Re:podpinam sie pod watek-pomozcie.... 07.04.11, 19:07
                    Nie dodałam, ze jedyne buty jakie kupuję z zapasem to sandałkismile
                    Buty kłapią bo są po prostu za duże. Gdybym kupiła córce jakiekolwiek buty z zapasem zgubiłaby je po drodzesmile

• agni71 Re:podpinam sie pod watek-pomozcie.... 07.04.11, 21:09
                      > Buty kłapią bo są po prostu za duże.

Za szerokie, bo długośc jest często na styk, równa z długościa stopy.

Gdybym kupiła córce jakiekolwiek buty z za
                      > pasem zgubiłaby je po drodzesmile
                      >

• pitu_finka Agni 06.04.11, 13:00
              Moja prawie 4,5 latka tez ma dokładnie 16 cm. Jaki rozmiar (Ecco) jej kupujesz na lat? Bo ja właśnie nie wiem jakie sandały. A stopa przez ostatni rok nie urosła w ogóle - nosi półbuty wiosenne kupione równo rok temu.
              • agni71 Re: pitu_finka 06.04.11, 14:54
                Miałam nadzieję, że wstrzeli sie rozmiarowo w sandałki 27 (ale Bartek, nie Ecco) po starszej siostrze, tak więc z sandałkami sie na razie wstrzymuję. Gdybym miala kupować, to chyba tez jednak celowałabym w r. 27. 26 byłyby pewnie zupełnie na styk. Natomiast trampki/tenisowki na teraz musze szukac jakichs szczupłych 26 - myslę, że trampki z H&M byłyby dobre, tylko za długo zwlekałam z zakupem i juz nie ma tych z Hello Kitty w potrzebnym rozmiarze (a te drugie są gumowane, ble).
      • minkapinka Re: to może kup jak przyjdzie na to pora? 06.04.11, 12:06
        Nie mogę, bo nie będę kupowac w Polsce, w Polsce nie będzie tego koloru, który potrzebuję smile
        • beata1974 Re: to może kup jak przyjdzie na to pora? 06.04.11, 12:21
          moje zdanie max 0,5 więcej
          • gosjana Re: to może kup jak przyjdzie na to pora? 06.04.11, 13:42
            radziłabym kupić 1cm większe, a co jeśli stopa w lecie urośnie?
            w przypadku sandałów 1cm nie zrobi większej różnicy,
            lepiej wyglądają z zapasem niż za male wink
            co innego gdyby to były baleriny-muszą być dopasowane
            ja dla swojej kupuję sandały zawsze większe, pod koniec lata są na styk smile teraz nosi rozm 31, na lato muszą być w rozm 33, to już sprawdzone
            • agni71 Re: to może kup jak przyjdzie na to pora? 06.04.11, 14:59
              > ja dla swojej kupuję sandały zawsze większe, pod koniec lata są na styk smile te
              > raz nosi rozm 31, na lato muszą być w rozm 33, to już sprawdzone

Nie zawsze noga tyle rośnie w parę miesięcy. Mojej najstarszej o tyle urosła w rok. W zeszłym roku miała sandałki 31, a teraz kupiłam 33. Półbuty tez ma 33, trampki i baleriny 32, a crocsy 1/3, które wg sprzedawcy mają dł. wewnątrz 20,5 (córka ma w nich zapas, a stopę ma dokładnie długości 20,5 cm - całe szczęście, że nie wzięłam rozmiar większych, bo byłyby na przyszły rok)...
              • gosjana Re: to może kup jak przyjdzie na to pora? 06.04.11, 15:16
                każdy ma inną stopę i każdemu inaczej rośnie...
                mam syna i córkę, różnica dokładnie 2 lata i z tego co zaobserwowałam, dł stopy mieli w danym wieku taką samą , z tym, że syn ma szerszą i z wysokim podbiciem, a córka szczuplutką, rówieśnice mojej córki mają stopy po kilka cm krótsze, co zrobić smile ona jest najwyższa w grupie i nogi i stopy też ma długie

minkapinka, ja jednak jestem za 1cm, tym bardziej, że już od roku stopa stoi w miejscu
                • heca7 Re: to może kup jak przyjdzie na to pora? 06.04.11, 15:43
                  Ja bym kupiła większesmile
                  • gocha500 Re: to może kup jak przyjdzie na to pora? 07.04.11, 08:39
                    tak mi przyszlo do lowy ze w sumie latem u dzieckanie trzeba tylo brac po d uwage samej dlugosci stopy ale i to ze pry wyzszej temp nogi robia sie szersze i dluzsze troszke!nrozszrzalnosc cieplna i nas dopada!!!ja wiekm ze zawsze latem piersconki sa na mnie deko za male a zima sporo za duze!!!

moja cora tez ma szczuplutka stopke a dluga wlasnie!!!
                    jak ostatnio jej zalozylam baleriiny do spodniczki to wygladala karykaturalnie!!!
                    wogole w jakichkolwiek butach do spodnic wyglada wrecz glupio bo buciory wieeelkie jak nie wiem co!!!ostatnio maz az nie mogl uwierzyc i sprawezal gdzie cora ma paluszek i odleglosc czubka palca od konca buta byla na pol opuszka jego palca(czyli na moj opuszek palca-maz ma duuuze paluchy)wiec jak najbardziej prawidlowa!!!
                    to samo moja mam przeciez te bytu sa za duze-jak zobaczyla jej paputy z viggami no to wlozylam malej czasna skarpete i pokazalam patrz teraz przez te otwory w butach widac gdzie jest palec i byl o niecaly centymetr od konca buta!!no ale kazdy bucik jest szeroki niesty!!!ostatnnio mala gubila trampkkii na placu zabaw boi dl oki ale szerokosc kosmos!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka