Dodaj do ulubionych

fotelik rowerowy

13.05.11, 11:19
Dziewczyny, pomóżcie. Zupełnie się w tym nie orientuję. Jaki fotelik rowerowy polecacie? Jaki kask? Co ma znaczenie przy wyborze? A jak jest z tymi cenami kasków - jedne za 30 zł, drugie za 160? Czy to faktycznie różnica nie tylko cenowa?
Każdy sprzedawca mówi mi co innego, co innego poleca.

Czekam na Wasze odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ajula Re: fotelik rowerowy 13.05.11, 14:13
      Z tego co się orientuje przy 3 dzieci to w/g mnie najlepsze są firmy kettler, dobry elastyczny wykonany z dobrego nie kruchego tworzywa( bo niektóre firmy robią z plastiku który podczas stuknięcia od razu pęka) mają regulowane pasy i podstawki pod nogi tez regulowane i przy kostkach u nóg specjalne paski do przypięcia żeby dziecko nie mogło nogami machać i sobie coś zrobić. są dwa rodzaje montowane na bagażnik lub specjalnym zaczepem pod siodełkiem rodzica.Ja swój mam juz prawie 9 lat i nic się nie zmieniło od nowości nadal bezpieczny i stabilny (dzieci szybko w nim zasypiały smile ) A co do kasków zależy w jakim wieku jest dziecko ale ma być lekki w środku z wkładką miękką no i dopasowany do głowy z wygodnym zapięciema cena ja płaciłam różnie 30zł, 50zł,są różne ceny i rożne firmy nie koniecznie najdroższy ma być najlepszy (same wiemy że czasem płaci się za tgzw metkę) i podstawa taka że dziecko siedzi w foteliku i musi mieć możliwość ruszania głową , dopiero jak samo zacznie jeździc powinniśmy się bardziej skupić na kasku bo jest bardziej narażone na upadki a tam ma jeszcze fotelik po bokach.
      • jezykkic Re: fotelik rowerowy 13.05.11, 14:46
        My mamy Hamax Siesta(super fotelik) i kas Authora.
        Kask ok.80, z regulacją oczywiście, z takimi siateczkowymi wywietrznikami, żeby się główka nie pociła, regulacja zapięcia "zasłonięta" materiałem, żeby pasek się nie wrzynał.
        • kate.2 Re: fotelik rowerowy 14.05.11, 20:31
          Jakie foteliki polecacie, jakie marki? Mam zamiar niebawem zakupić dla 2,5 latki.
          Chciałabym aby wystarczył tak chociaż do jej 4 urodzin smile
        • ani-a9 Re: fotelik rowerowy 14.05.11, 23:03
          ja też polecam fotelik Hamax Siesta, a kask mam ze sklepu Declathon o taki
          www.decathlon.com.pl/PL/meggy-45280564/
          • devina Re: fotelik rowerowy 15.05.11, 14:59
            My też Hamax Siesta. Polecam, jeździmy z nim juz drugi sezon i sprawdza się doskonale. Dobrze amortyzuje na wybojach.
    • slonko1335 Re: fotelik rowerowy 14.05.11, 23:13
      też mieliśmy hamaxa siestę chociaż teraz gdybym raz jeszcze kupowała to kupiłabym taki montowany z przodu-dziecko przed rodzicem:
      https://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/16/07/34/43/1607344384
      • kate.2 Re: fotelik rowerowy 17.05.11, 14:26
        Czy on nie przeszkadza nogom podczas pedałowania?
        • majatusia Re: fotelik rowerowy 18.05.11, 23:22
          Też kiedyś bardzo chciałam kupić sobie ten na przód kierownicy bo z takim z tyłu boje się jeździć ale z tego co wyczytałam w necie to:
          - po pierwsze są to foteliki robione pod rowery typowo miejskie - typu holenderskiego gdzie człowiek jedzie całkowicie wyprostowany. Na takim typowym w naszych stronach rowerze, jedzie się pochylonym do przodu więc przeszkadza główka dziecka (tym co sie jeździ w całkowicie wyprostowanymi plecami bardzo trudno podjechać pod jakąkolwiek górę- to rower na płaską Holandię)
          - można znaleźć wiele opinii użytkowników tych fotelików (jest 2 producentów) iż trzeba jeździć na nich jak kaczka - szeroko rozstawiająć nogi
          • ktozajalzyzyrafe Re: fotelik rowerowy 27.06.11, 21:23
            Ja mam taki właśnie montowany z przodu i bardzo sobie chwalę, głównie dlatego, że widzę i czuję Młodego, wydaje mi się taki bardziej mną "otulony" wink nie wiem jak się sprawdza w innych rowerach, bo ja jeżdżę typowo miejskim właśnie, więc jestem wyprostowana, ale faktycznie jeśli ktoś jeździ pochylony do przodu mocno to może to trochę przeszkadzać. Nogi są ciut szerzej niż normalnie, ale to naprawdę niewielka różnica, nie jest tak, że trzeba jeździć prawie okrakiem wink
        • slonko1335 Re: fotelik rowerowy 19.05.11, 08:40
          kate.2 napisała:

> Czy on nie przeszkadza nogom podczas pedałowania?

Nie wiem ja akurat bardzo pochlebne opinie słyszałam i ponoć nie przeszkadza ale sama nie próbowałam z racji posiadania hamaxa. Mamy rowery miejskie jeździmy rekreacyjnie i te uważam za najwygodniejsze więc pod ich kątem patrzę. Tak czy owak uważam, że przed takim zakupem należy się przymierzyć z dzieckiem i własnym rowerem do fotelika i zobaczyć czy wygodne toto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka