Dodaj do ulubionych

Do mam pierwszaków

06.06.11, 11:24
Mamy pierwszaków, czy robicie już zakupy dla swoich małych uczniów? Chodzi mi o podręczniki, przybory, tornistry. Jak znajdziecie jakąś fajną promocję na wyprawkę to dajcie znać na forum. My polujemy na box Razem w szkole 1. Dzięki
Obserwuj wątek
    • majarzeszow Re: Do mam pierwszaków 06.06.11, 11:32
      U nas box Odkrywam siebie kl.1
      Zebranie bylo w piatek, ksiazki kupujemy razem z innymi rodzicami z duzym rabatem.
      Kartke z wyprawka tez juz mam, planuje kupowac pomalu przez 2 meisiace, zeby nie przygniesc sie wydatkami we wrzesniu.
      • monika_z_mamitati.pl Re: Do mam pierwszaków 06.06.11, 13:24
        Dokładnie tak jak poprzedniczka, zakupy rozkładam w czasie, pierwsze książki i plecak bo to najdroższe rzeczy smile
        Na pewno w ostatnim tygodniu sierpnia do sklepów chodziła już nie będę bo wtedy takie tłumy, że można dostać szału smile
        Pozdrawiam,
        Monika
    • eszulczewska Re: Do mam pierwszaków 06.06.11, 13:42
      Ja wlasnie zamowilam ksiazki w ksiegarni Gandalf - w moim przypadku wyszlo taniej niz nawet z rabatem w ksiegarni wydawnictwa.
      Zerknij - tu Twoj box www.podreczniki-gandalf.pl/b/razem-w-szkole-klasa-1-box-pakiet/ przesylka na koszt ksiegarni przy platnosci przelewem.
    • kontaminacja Re: Do mam pierwszaków 06.06.11, 21:09
      Kupiłam już wszystko oprócz podręczników - w Tesco była kiedyś akcja 50% na artykuły papiernicze, plecak w hurtowni z rabatem.
      • krasulas Re: Do mam pierwszaków 06.06.11, 21:24
        ja podobnie
        z art. szkolnych/papierniczych mamy wszystko łącznie z Topgalem, workami, koszulkami na zaj.sport.
        brakuje mi jedynie podręczników, ale jakich... dowiem się za 3 dni
        podobno szkoła nakłaniać będzie rodziców do zbiórki 200zł na ten cel
        • kina1 Re: Do mam pierwszaków 06.06.11, 22:24
          A jaki kupiłaś strój na wf? Dla chłopca może? Czy to ma być biała koszulka i czarne spodenki? A jaki Topgal i jakiego wzrostu masz dziecko? Dzięki
          • aaangel Re: Do mam pierwszaków 06.06.11, 23:25
            O rany, ja to w lesie jestem. Gdybym tu nie przeczytała to nawet bym o tym nie pomyślała....smile
      • sonia-3 Re: Do mam pierwszaków 06.06.11, 21:30
        jw. Wykorzystałam 50 % obniżki w TESCOZostały tylko podręczniki. Dziś kupiłam białą bluzkę galową, oraz strój na w-f. U nas podręczniki ok 180 zł.
        • krasulas Re: Do mam pierwszaków 07.06.11, 09:40
          Mam dziewczynkę: bluzki z H&M i Lindex czysto-białe, spodenki mam w formie getrów (m.in. Decathlon).
          Nie mamy jeszcze tenisówek

Plecaki mamy dwa - Topgala - kupowane za ok. 150zł - wersję czerwoną w ptaszki i taki
          www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/CHI-171/B---White/
          Są ok, choć spore, ale dzięki licznej ilości przegródek pomogą nieco zapanować nad bałaganem.
          Córkę mam wysoką w stosunku do rówieśników i jak na płeć piękną (123-4cm)
          Mamy też cudną koszulę elegancką, balerinki i spódniczkę w granacie - ale w tejże cudnej koszuli (KappAhl) córka wygląda ... fatalniesmile Więc jeszcze te szczegóły dograć muszę.
          I to dosyć szybko, bo 70% wakacji będę poza domem i dostępem do wyprzedażysmile więc niewiele zaszalejęsmile
          Poza tym, mam szwagierkę za zachodnią granicą i to Ona tak przewidywalna jest - już od roku kupuje Młodej gadżety paiernicze (pióra, piórnik, jeden z plecaków, mazidła itp).
          Jeszcze kojarzę, że mamy ładny zapas papierów, kopert kolorowch, karteczek, modeliny itp z Lidla (kupowane na %).
    • sefora74 Re: Do mam pierwszaków 07.06.11, 10:28
      My kupiliśmy na razie plecak:

www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/CHI-164/D---Navy/
      jest super młody zachwycony, nie zdejmował go z pleców kilka dni smile
      po mału rozglądamy się za ksiązkami i pozostałymi przyborami
      • eszulczewska Re: Do mam pierwszaków 07.06.11, 10:33
        A jak wysoki jest Twój synek?
        • sefora74 Re: Do mam pierwszaków 07.06.11, 10:41
          ubrania mu kupuje na ok 128 cm i są z małym luzem.
        • sefora74 Re: Do mam pierwszaków 07.06.11, 10:47
          Ten plecak o którym piszesz w podobnym wątku jest na pewno za duży ,taki kupiłam dla syna do 4 kl. ten jest znacznie mniejszy i moim zdaniem idealny dla pierwszaka smile
          • eszulczewska Re: Do mam pierwszaków 07.06.11, 10:53
            No wlasnie sie zastanawiam - wizualnie mniejszy, ale jak porownac wymiary to juz nie bardzo...
            Chilli 41 x 27 x 17 cm
            Euforia 39 x 28 x 20 cm

Rozumiem ze jest to wysokosc x szerokosc x glebokosc

Szkoda, ze w Poznaniu nie ma gdzie ich poprzymierzac.
            • sefora74 Re: Do mam pierwszaków 07.06.11, 11:16
              No to nie wiem, młody ma porządnie ściągnięte paski na szelkach i plecak leży idealnie na pleckach. Moim zdaniem to idealny plecak na najbliższe 2 lata, kupowałam topgale również dla starszego syna (zawsze nosił dwa sezony) po wakacjach idzie do 6 kl i teraz kupiliśmy taki:

www.topgal-plecaki.pl/plecaki/mlodziezowe/EFI-134/D---Blue/
              • iwek33 Re: Do mam pierwszaków 07.06.11, 21:37
                Stare Topgale były o wiele bardziej solidne, niezniszczalne wręcz. ( plecak z serii NHL kupiony 5 lat temu jest jak nowy) Te nowsze coraz mniej solidne. Ale jeśli już wybierać to zdecydowanie polecam serię Chilli - solidniejsza. Euphoria, te moro, to jakieś buble. Dwa kupowałam ( zielony i niebieski) obydwa po dwóch miesiącach oddawałam, bo nadruk sćierał się niemiłosiernie, zostawały białe plamy, generalnie są jakieś takie wiotkie i "śliskie" te tkaniny euphorii. Chilli duzo lepsze.
                • kanna Re: Do mam pierwszaków 14.06.11, 22:35
                  Kupiłam NHL w jakiejś wyprzedaży za 109 zł smile Dla mojego trzecioklasisty (140) jest ok, ale szelki na max skrócone. Dla niższego dziecka, bedzie za duzy
    • kina1 Re: Do mam pierwszaków 11.06.11, 09:56
      Dla zainteresowanych - znalazlam box Razem w szkole do 1 klasy za 161 a przy zamówieniu 8 kompletów mam wysyłkę za darmo i cenę 157 zł. Znalazłyście lepszą ofertę?
      • antarka Re: Do mam pierwszaków 11.06.11, 20:36
        Dziewczyny,to jak już polecacie plecaki,to napiszcie ile mniej więcej zeszytów trzeba i co się jeszcze przydaje,bo my dopiero zaczynamy się rozglądać za różnymi rzeczami...
        Pozdrawiam.
        • gosjana Re: Do mam pierwszaków 11.06.11, 21:02
          -zwróć uwagę na zeszyty w 3-linie, dla pierwszaka polecam te z kolorową liniaturą, o wiele łatwiej się dziecku pisze
          nie pamiętam ile zeszytów synek zużył, ale sporo bo zostawiał np. po pół strony, było też dużo wklejanek
          na początek kupiłam po 5 zeszytów w kratkę i linię, zapasów nie robiłam
          do 2 klasy kupiłam 32 kartkowe, mam nadzieję, że wystarczą na dłużej wink

- polecam również takie okładki:
          allegro.pl/okladki-na-zeszyt-ksiazke-samoprzylepne-p2-i1639939033.html super sprawa
        • krasulas Re: Do mam pierwszaków 11.06.11, 21:02
          a nie dostaliście wytycznych na zebraniu?
          pytam... bo ja przyniosłam listę rzeczy niezbędnych ...
          mamy pakiet "Odkrywam siebie i świat. Ja i moja szkoła" plus ilość/wygląd teczek, ilość zeszytów, typ trampek na zaj. sportowe...
      • twarz2 Re: Do mam pierwszaków 12.06.11, 10:46
        Nie znalazłam, ale najprawdopodobniej też będę szukać tych książek i brać małym hurtem wink
        (dowiem się we wtorek) Zdradzisz gdzie tak tanio jest?
        • kina1 Re: Do mam pierwszaków 12.06.11, 21:07
          Tylko żeby mnie nie posądzono o reklamę, nie mam nic wspólnego z tym Sprzedawcą, jestem mamą 6-latka.
          Znalazłam ich na allegro, ale kazali mi zamawiać przez stronę www.podreczniki-marmag.pl/
          Najpierw wysłałam maila z zapytaniem o cenę przy takiej ilości i o wysyłkę. No i zaoferowali 157 za box i darmową wysyłkę
          • krasulas Re: Do mam pierwszaków 12.06.11, 21:28
            również myślę o większym zamówieniu, ale nie tak duużym (ok. 4-5 osób)
            a cena kapitalna!
            ja najtaniej znalazłąm w zalinkowanej wyżej księgarni gandalf...
            • gosjana Re: Do mam pierwszaków 12.06.11, 21:52
              Dziewczyny, przed złożeniem zamówienia radzę zapytać z którego roku jest wydanie, żeby później nie było niespodzianki...
              • kina1 Re: Do mam pierwszaków 12.06.11, 21:56
                Napisali, ze wydanie z maja 2011, chyba nie kłamią
                • marcelina003 Re: Do mam pierwszaków 13.06.11, 08:41
                  Witam ,sama szukam wyprawki dla pierwszaka ,znalazłam taka ksiegarnie
                  www.podreczniki-marmag.pl/Razem_w_szkole_WSIP_do_klasy_1_szkoly_podstawowej_box_cena_161_zl_WSIP_Ksiegarnia_w_Hali_Wola-535.html
                  Nie jestem pewna czy to te wasze książki ,zamówienie pow 300 zł przesyłka gratis

Ps Gdzie widziałyście zeszyty z kolorowymi liniami ?
                  • agni71 Re: Do mam pierwszaków 13.06.11, 10:16
                    > Ps Gdzie widziałyście zeszyty z kolorowymi liniami ?

Bywają w marketach, typu Tesco, Auchan. A juz na pewno w sklepach typowo papierniczych.
                • ciocia_rada Re: Do mam pierwszaków 14.06.11, 11:02
                  dziewczyny, ale ten boks w tym roku się nie zmienia. Po prostu wydawca nie ma pewnie już nakładu z roku ubiegłego i wydrukował w tym roku, stąd info o 2011 roku. Ale nic się nie zmienia jeśli chodzi o zawartość merytoryczną smile
                  • bluestarfish Re: Do mam pierwszaków 14.06.11, 16:12
                    Piszesz o boksie "Razem w szkole 1"? Chyba się jednak zmienia, bo na kartce jaką dostaliśmy ze szkoły, z wykazem podręczników do zakupu do kl. 1, wyraźnie (na czerwono) zaznaczono: "tylko wydanie zmienione z roku 2011". W tym roku dochodzą też do tego podręcznika nowe ćwiczenia dodatkowe: "Piszę", "Liczę" i "Czytam".
                    • pacynka27 Re: Do mam pierwszaków 14.06.11, 22:54

>W tym roku dochod
                      > zą też do tego podręcznika nowe ćwiczenia dodatkowe: "Piszę", "Liczę" i "Czytam
                      > ".

Te dodatki nie są w boxie. Nauczyciel może wcale nie chcieć żeby dzieciaki te dodatki miały. Aha i one są do dwóch podręczników "razem w szkole" i "wesoła szkoła i przyjaciele"
                      • bluestarfish Re: Do mam pierwszaków 15.06.11, 10:33
                        Tak, piszę przecież, że są to ćwieczenia dodatkowe. Nie wchodzą w skład boksu, ale nam w szkole polecono je dokupić. Inne ćwiczenia "Piszę", "Liczę" i "Czytam" są do podręcznika "Razem w szkole", inne do "Wesołej szkoły". Nam wyraźnie zaznaczono, że boks "Razem..." mamy kupić z wydania 2011.
                    • ciocia_rada Re: Do mam pierwszaków 21.06.11, 12:59
                      bluestarfish,
                      wierz mi, nie zmienia się pakiet Razem w Szkole kl.1. Mogła się kolorystyka zmienić, ewentualnie od biedy układ (choć nie sądzę), pudełko na pewno się zmieniło wink. Pakiet jest ten sam co rok temu. Merytorycznie wszystko jest to samo. Nie ma nowych treści etc. Wydawca wydał w tym roku ten pakiet, ale zapewne dlatego że ubiegłoroczny się wyprzedał, bo już we wrześniu 2010 był problem z dostępem.
                      Aczkolwiek, chyba w przypadku boksu i tak się opłaca kupić nowy, bo wiele tam ćwiczeń i zadań.
                      Jedynie te ćwiczenia dodatkowe są od tego roku nowością wydawniczą (dawniej to się nazywało ćwiczenia w pisaniu, liczeniu i czytaniu). Nowa szata i pozmieniane zadania.
                      • ciocia_rada Re: Do mam pierwszaków 21.06.11, 13:04
                        o, niech dowodem że nic merytorycznie się nie zmienia, będzie aprobata MEN: Nr aprobaty: 88/1/2009, 137/1/2009 - taka jest dla tego boksu. Gdy coś się zmienia w danym boksie, to zmienia się nr tejże aprobaty (czy jak to się tam nazywa) i wtedy jest rok w którym to się zmieniło. A więc gdyby w tym roku była zmiana konieczna ustalona przez MEN (a nie tylko widzimisię wydawcy względem szaty wink) to i rok w aprobacie byłby 2011.
          • lipsy Re: Do kina1 24.06.11, 14:35
            Znalazłam taniej podręczniki Razem w szkole kl.1 za 156,32 zł, podejrzewam że przy takim dużym zamówieniu może daliby Ci gratis przesyłkę.
            Też się przymierzam do dużego zamówienia tam, tylko że część książek nie mają (do przedszkola) ale napisałam, zobaczymy.
            Dziewczyny radzę zerknąć na tę stronę www.cook-book.sklep.pl, mają tam tanio, a sporo już się naszukałam na necie.
            Zaznaczam, że jeszcze nigdy nie robiłam tam zakupów, na razie się przymierzam.
            Z tego co się zorientowałam przy kupnie przez internet warto robić grupowe zakupy, wtedy można utargować jeszcze jakiś rabat + darmową przesylkę smile

pozdrawiam
    • beata_tyszkielich Re: Do mam pierwszaków 14.06.11, 11:47
      Książki zapewnia szkoła. Zdaje się, że w cenie czesnego. Reszta rzeczy przez internet. Szybko i bezboleśnie smile
    • r0sie jaki tornister dla dziewczycznki? 16.06.11, 21:01
      jaki tornister polecacie dla 7 letniej dziewczynki, raczej z tych wyższych?
    • asiaiwona_1 kina 16.06.11, 21:11
      ja box razem w szkole kupuję już 2 rok w księgarni internetowej bonito.pl. Wyszło mi najtaniej... Taniej nawet niż na kiermaszu w szkole z 5 % rabatem.
      • stromae Re: kina 16.06.11, 21:39
        A jakie przybory polecacie do piórnika pierwszaka?
        My już mamy:
        allegro.pl/gumka-do-scierania-wysuwana-pentel-ze80-ss-wwa-i1650578617.html
        allegro.pl/dlugopis-pilot-frixion-wymazywalny-10-kolorow-i1657538348.html
        Czy w Waszej szkole dzieci muszą pisac piórem?
        smile
      • kina1 Re: kina 16.06.11, 22:29
        Asiaiwona kupiłaś jeszcze taniej niż 157?
        • asiaiwona_1 Re: kina 18.06.11, 10:04
          kina1 napisała:

> Asiaiwona kupiłaś jeszcze taniej niż 157?

ja kupiłam teraz zestaw do 3 klasy - jest droższy niż do klas niższych. Zapłaciłam 181 zł.Ponieważ zamawiałam jeszcze 2 dodatkowe komplety dla koleżanek to za wysyłkę nic już nie dopłacałąm. W poniedziałek kurier przyniesie mi książki do domu. A ty gdzie tak tanio kupiłaś?
          • kina1 Re: kina 18.06.11, 20:14
            [i]Podałam linka w poście wyżej. Książki już przyszły, jestem bardzo zadowolona z obsługi. Płaciłam z góry i troszkę się bałam czy wszystko będzie ok, ale całe szczęście jest ok/i]
            • asiaiwona_1 Re: kina 18.06.11, 21:19
              już doczytałam, gdzoe kupiłaś. Z tego co patrzyłam to mają tam w podobnej cenie jak ja kupiłam. TY kupowałaś hurtowo, więc dali ci rabat. NO to mi zostanie jeszcze do kupienia nowy plecak, bo moje myślenie, że jeden spodoba się córce na kilka sezonów okazało się błędne. DO tego dokupię po kilka zeszytów w kratkę i w 3-linię i właściwie wyprawka dla 3-cioklasistki gotowa. Aha, no i obowiązkowo okładki na książki, bo ja jestem pod tym względem zboczona i mimo, że okładki z 2 klasy pewnie się jeszcze nadają to nie wyobrażam sobie obłożenia nowiuśkich i pachnących książek w używane okładki big_grin To tak jakbym na świeżó wykąpane ciało założyla bluzkę noszoną przez miesiąc bez prania big_grinbig_grinbig_grin WIem - nie jestem normalna big_grin
              • kina1 Re: kina 18.06.11, 22:12
                A okładki na książki to gdzie kupujesz? A wiesz może gdzie dostanę spodenki na w-f - takie szorciki wygodne bawelniane? Też jestem kopniętą mamusią, jeśli chodzi o zakupy szkolne. uwielbiam je robić, uwielbiam zapach książek, uwielbiam kupować kredki, długopisy itp. dzięki
                • gosjana Re: kina 18.06.11, 22:18
                  Okładki polecam samoprzylepne, kupiłam je w zeszłym roku pierwszy raz i się super sprawdziły, miałam takie:
                  allegro.pl/okladki-na-zeszyt-ksiazke-samoprzylepne-p2-i1639939033.html
                  znalazłam jeszcze na cały komplet podręczników, ale tych okładek nie znam:
                  allegro.pl/nowe-juz-w-szkole-kl-ii-komplet-okladek-fhpzak-i1675312667.html

• agni71 Re: kina 18.06.11, 23:39
                WIem - nie jestem n
                > ormalna big_grin

no niestety wink

W sytuacji, kiedy podręcznik i ćwiczenia podzielone są na 10 części, tak więc każda tarmoszona jest w plecaku tylko miesiąc (do tego nie da sie ich odsprzedać), nie widzę potrzeby w ogóle obkładania książek w cokolwiek...
                • asiaiwona_1 Re: kina 19.06.11, 08:54
                  Ty sobie nawet nie zdajesz sprawy jaką przyjemność mi sprawia nakładanie okładek na książki big_grin

Ps. CO do spodenek - ja mlodj rzeczy na wf kupowałam w decathlonie. I spodenki i koszulki. Jeśli chodzi o okładki to nie doczytałam skąd jesteś (a może wcale nie pisałaś...) w każdym razie mi te samoprzylepne nie bardzo odpowiadają. Miałam taką jedną na książkę do religii. Ja kupowałąm rok temu okładki w W-wie w sklepie KLEKS na Radarowej. Z tego co widziałam mają też sklep internetowy. W tym roku też u nich będę kupowała. Są rzeczywiście porządne i mocne.
                • iwek33 Re: kina 19.06.11, 18:13
                  agni71 napisała:

> WIem - nie jestem n
                  > > ormalna big_grin
                  >
                  >
                  > no niestety wink
                  >
                  > W sytuacji, kiedy podręcznik i ćwiczenia podzielone są na 10 części, tak więc k
                  > ażda tarmoszona jest w plecaku tylko miesiąc (do tego nie da sie ich odsprzedać
                  > ), nie widzę potrzeby w ogóle obkładania książek w cokolwiek...

A ja Was dziewczyny rozumiem doskonale smile i również tak Jak Wy ZAWSZE pilnuję swoje dzieci, by miały obłożone książki nawet wtedy, gdy książka służy tylko miesiąc. Uważam, że uczy to dbałości i poszanowania, jako nauczyciel sprawdzający wiele razy ćwiczenia dzieci również wolę brać do ręki książkę i zeszyt w okładce, którą można zmienić, czy nawet wytrzeć, gdy dzieciak poplami. ( czasami wiem, co dziecko jadło podczas robienia lekcji, bo na książce jest wszystko...) Ale prawdą jest , że wielu uczniów ma książki i zeszyty nie obłożone ( teraz śliskie kolorowe okładki zeszytów nie zachęcają do ich obkładania, a wygląd takiego zeszytu po jakimś czasie jest ....delikatnie mówiąc paskudny. A jako dziecko też uwielbiałam dbać o swoje książki , podręczniki na następny rok szkolny miałam obłożone już na początku wakacji. Uwielbiam też kupowanie przyborów szkolnych ( to też od dzieciństwa mam). A okładki w linku wyżej ( te "cały komplet z niebieskim brzegiem" kupiłam, są świetne. Pasują idealnie i są mocne. )
                  Uważam, że jesteście jak najbardziej NORMALNE smile
                  • johana19 Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewczynki? 19.06.11, 19:11
                    Ja już jestem po zebraniu. Dostałam listę z kompletną wyprawką (łącznie z wytycznymi co do stroju na WF i galowego). Nawet nie ma tego tak dużo smile Zakupy mam zamiar rozłożyć w czasie. Zaczynam na dniach. Największy koszt to tornister i książki. U nas w tym roku jest pakiet "Kolorowa Klasa". Sprawdzałam już w necie i najtaniej na Gandalfie wychodzi. Nie wiem co z plecakiem bo moja 6-latka bardzo niska jest. Jakie polecacie dla takiej dziewuszki niewysokiej około 110 cm wzrostu?

https://lbym.lilypie.com/iCGGp1.png
                    https://lb2m.lilypie.com/rZGWp2.png
                    • agni71 Re: Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewcz 19.06.11, 19:27
                      Dla niskich chyba trzeba szukac typowych tornistrów (szerszych a niższych). Może zobacz Herlitz? Ja tez będe miała taki problem, tyle, że za rok. Chyba, że corcia nagle wyskoczy w górę, bo teraz jak zakłada plecak którejś z sióstr, to bawi się, ze jest żółwiem z ogromną skorupą smile
                    • ciocia_rada Re: Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewcz 21.06.11, 13:11
                      Ale że jak to wymagania względem stroju galowego????
                      • agni71 Re: Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewcz 21.06.11, 14:23
                        ciocia_rada napisała:

> Ale że jak to wymagania względem stroju galowego????

Co cię dziwi?
                        • ciocia_rada Re: Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewcz 22.06.11, 11:06
                          no jak to co? Wiem, że do szkoły chodziłam sto lat temu i mogło się wiele zmienić, ale żeby wymagać konkretnego stroju galowego?? Toż to mamy nie wiedzą, jak ubrać elegancko swe dziecko? Że biała bluzeczka (koszula) plus spódniczka (spodnie na kant) czarna/granatowa? To trzeba specjalnie napisać...?
                          • gosjana Re: Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewcz 22.06.11, 11:53
                            A żebyś wiedziała, że nie wiedzą uncertain
                            miałam okazję zaobserwować na wielu szkolnych uroczystosciach jak mamy potrafią/raczej nie potrafią ubrać swoje dzieci na galowo, nie mówię o starszych klasach, ale o pierwszakach, po prostu tragedia !!!
                            • agni71 Re: Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewcz 22.06.11, 15:07
                              gosjana napisała:

> A żebyś wiedziała, że nie wiedzą uncertain

Dokładnie. Dzisiaj zakończenie roku szkolnego, więc można bylo poobserwować. Wiekszośc dzieci ubrana była zgodnie z wytycznymi, tj biała bluzka/koszula + ciemna (czarna, granatowa, grafitowa) spódniczka/spodnie. Ale były tez dzieci w bluzce typu Tshirt z jakimiś wzorami, obrazkami, były dziewczynki w jakichs dziwnych sukienkach w kwiatki fioletowe albo w kolorową kratkę.
                              Mnie osobiście rażą tez nieodpowiednie buty do stroju galowego, ale zdaję sobie sprawę, że kogos może nie być stać na zakup obuwia, które będzie załozone raz czy dwa razy do roku.
                              • ciocia_rada Re: Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewcz 24.06.11, 10:22
                                naprawdę tak jest? To coś się zmieniło wśród aktualnych rodziców. Moje koleżanki i koledzy, nawet jak byli bardzo ubodzy, to zawsze byli elegancko ubrani tak jak elegancja wygląda: biało-granatowa, bez dżinsów, t-shirtów, podkoszulek, itp.
                                oj, widzę, że faktycznie, niektórym rodzicom trzeba nawet o podstawowych standardach mówić...
                                • agni71 Re: Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewcz 24.06.11, 10:29
                                  Moje koleżank
                                  > i i koledzy, nawet jak byli bardzo ubodzy, to zawsze byli elegancko ubrani tak
                                  > jak elegancja wygląda: biało-granatowa, bez dżinsów, t-shirtów, podkoszulek, it
                                  > p.

Wiesz co, ci dziwnie poubierani, to często dzieci z zamożnych domów. Nie wiem, może rodzice w taki sposob od małego kształtują w dzieciach żle pojmowaną indywidualność? Może sami rodzice nie potrafią ubrac się stosownie do okazji? Ubogie dzieci nieraz przychodzą w zwykłym białym T-shircie i prostej ciemniej spódniczce, i naprawdę o niebo lepiej to wygląda niż feeria barw i wzorów na ciuchach niektórych bogatszych dzieci.
                                  • pia_ Re: Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewcz 24.06.11, 11:47
                                    Wiem jak wygląda strój galowy, ale nie lubię nim katować dziecka gdy wiem, że w sali, czy też na podwórku w czasie uroczystego apelu będzie gorąco i duszno. Dlatego wywołałam pewnie grozę u tradycjonalistek, kiedy na zakończenie roku moja córka poszła w czarnym tiszercie z mini-żabotem i rękawkami-motylkami i w szerokiej długiej spódnicy z kremowego płótna w czarne kwiatki i z szarfą w pasie, do tego kremowe skarpetki i czarne sandałki. Wyglądała elegancko i na luzie. Ponieważ niestety wyrasta już z tego stroju, to szkołę powita w białych, szerokich, eleganckich spodniach z lnu i lnianej czarnej bluzeczce. Być może indywidualistka ze mnie, ale nienawidzę białych bluzek i czarnych dołów i dziecko ma to po mnie wink
                                    • pia_ Re: Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewcz 24.06.11, 11:50
                                      Faktem jest, że na uroczystym pasowaniu na pierwszaka zaskoczyły mnie trochę eleganckie sukieneczki dziewczynek typu tafla, tiule, satyny, we wszystkich kolorach tęczy i w rózne wzory, choć mowa była o stroju galowym smile
                                    • gosjana Re: Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewcz 24.06.11, 15:00
                                      "do tego kremowe skarpetki i czarne sandałki"

sandały i skarpetki sad to raczej nie jest eleganckie zestawienie smile
                                      • pia_ Re: Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewcz 24.06.11, 15:20
                                        W samych sandałkach całość wyglądała zbyt luzacko, czarnych balerinek już nie mieliśmy pasujących, bo młodej noga ostatnio urosła. Nie jestem fanką skarpetek, ale wyglądało to dobrze i bardziej elegancko niż bez wink.
                                        • agni71 Re: Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewcz 24.06.11, 15:29
                                          Akurat komu jak komu, ale dzieciakom jeszcze wypada chodzic w skarpetkach do sandałków. Moim zdaniem niejednokrotnie wygląda to naprawdę uroczo.

• agni71 Re: Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewcz 24.06.11, 15:27
                                      pia_ napisała:

> Wiem jak wygląda strój galowy, ale nie lubię nim katować dziecka gdy wiem, że w
                                      > sali, czy też na podwórku w czasie uroczystego apelu będzie gorąco i duszno. D
                                      > latego wywołałam pewnie grozę u tradycjonalistek, kiedy na zakończenie roku moj
                                      > a córka poszła w czarnym tiszercie z mini-żabotem i rękawkami-motylkami i w sze
                                      > rokiej długiej spódnicy z kremowego płótna w czarne kwiatki i z szarfą w pasie,
                                      > do tego kremowe skarpetki i czarne sandałki.

Przeciez taki sam strój, tylko w odwrotnej kolorystyce (biała góra, ciemny dół) byłby równie przewiewny (lub nieprzewiewny). Śmiem twierdzic, ze moim corkom w spódniczkach czarnych do kolan było przewiewniej niz twojej w długiej spódnicy (akurat kolor spódnicy nijak sie ma do odczuwania ciepła, gdy jest sie w pomieszczeniu zamkniętym, a nie na słońcu).
                                      A moim zdaniem taki rodzynek w postaci czarnej bluzki, gdy 99% ma bluzki białe - wygląda żle.
                                      • pia_ Re: Wyprawka - jaki tornister dla niskiej dziewcz 24.06.11, 17:37
                                        Agni, gdybym lubiła aby wszystkie dzieciaki wyglądały w ubraniach jednakowo, to posłałabym młodą do szkoły z mundurkami wink. Dzieciaki na apelu miały na sobie takie cuda, że moja córka nie stanowiła tam szoku na estetycznej jednolitości smile. Spódnicę miała tuż za kolanko z lekkiego, bawełnianego płótna - taki batyst, bluzeczkę z mięciutkiego i cienkiego trykotu. Uważam, że to bardziej komfortowy strój na ciepły dzień niż płócienna bluzeczka z kołnierzykiem zapinana pod szyję + wełniana/poliestrowa/aksamitna/sztruksowa/taftowa princeska/spódniczka - bo takie zestawy przeważały. Fakt, że przemawiają przez ze mnie urazy z dzieciństwa i ja w pierwszej klasie w takiej koszmarnej, poliestrowej koszuli i w granatowej princesce z elanowełny - brrrrr....
            • gosjana Re: do mam pierwszaków 18.06.11, 21:33
              "A jakie przybory polecacie do piórnika pierwszaka?
              My już mamy:
              allegro.pl/gumka-do-scierania-wysuwana-pentel-ze80-ss-wwa-i1650578617.html
              allegro.pl/dlugopis-pilot-frixion-wymazywalny-10-kolorow-i1657538348.html
              Czy w Waszej szkole dzieci muszą pisac piórem? "

nasza nauczycielka wymagała w piórniku:
              2 ołówki, klej w sztyfcie, kredki, gumkę, nożyczki
              przydała się również linijka,

na zebraniu powinna pani powiedzieć czym dzieci będą pisały, u nas był wymóg pisania ołówkiem i nadal jest, nauczycielka stwierdziła, że pozwoli na długopis czy pióro ale tylko tym dzieciom, które naprawdę ładnie piszą wink

• pia_ Re: do mam pierwszaków 24.06.11, 11:34
                U nas od początku pisanie było tylko za pomocą pióra, ołówek był nieuzywany. Co do pióra nie było wymagań, czy ma być ze stalówką, czy żelowe. Kupiłam córce na początku I klasy jedno pióro tradycyjne i jedno żelowe z profilowaną rączką dla praworęcznych, które okazało się niewypałem. Ponieważ dziwnie pisała i bardzo wykręcała stalówkę, kupiłam zwykłe pióro żelowe, które pomogło jej opanować płynne łączenie liter. Po jakimś czasie wróciła do pióra ze stalówką.
                • pacynka27 Re: do mam pierwszaków 24.06.11, 12:21

U syna przez cała I i II klasę pisali wyłącznie ołówkiem.
      • ciocia_rada Re: kina 21.06.11, 13:06
        ale w Bonito płacisz za dostawę, jeśli nie możesz odebrać w KRK lub w WAWie. A w polecanym już Gandalfie dostawę od 150 zeta przy przedpłacie masz free smile.
    • mszocik Re: Do mam pierwszaków 16.06.11, 21:52
      Jestescie niesamowite! Gratuluje organizacji i chyba sama zaczne myslec o moim pierwszaku juz dzis.
      Podziwiam zwlaszcza te mamy ktore inwestuja w odziez i obuwie. Kupujecie duzo wieksze rzeczy???
      Ja z odzieza wstrzymam sie do konca sierpnia. Po tym jak w ciagu 2 tygodni mojemu synowi urosla noga o prawie 1,5 cm nie jestem pewna do jakich gabarytów dojdzie na koniec wakacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka