Dodaj do ulubionych

jaki plecak dla szeciolatki do I klasy?

20.06.11, 20:46
witajcie
pomóżcie wybrac plecak dla córki - lat6- od wrzesnia pierwszoklasistki. Byłabym wdzieczna za odpowiedzi na moje przydługie smile pytania.
Nie wiem na co zwrócić uwagę, co wazne a co mniej wazne, j
- jaką wagę max powinien mieć plecak?
- jaka firma/model i dlaczego akurat ten
- plecak czy tornister i dlaczego
- z wieloma przegródkami czy z mniejszą ilością ( nie zagmatwa sie dziecko w wielu pprzegródkach? boje sie ze pół lekcji bedzie szukać czegoś ...)
- jaki model/ firma na pewno jest do d....., czyli nie nadaje sie do I klasy i mam sobie takim plecakiem/tornistrem nie zawracac głowy
- jaki jest najlzejszy plecak/tornister na rynku dostępny
- topgal i herlitz dlaczego tak chwalone?

i chyba nic innego mi sie nie nasuwa , bede wdzieczna za pomoc i linki do konkretnych sklepów, modeli - abym mogła pooglądać online

dzieki z góry za pomoc
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gosjana Re: jaki plecak dla szeciolatki do I klasy? 20.06.11, 21:13
      przeczytaj sobie informacje, które zamieściłam tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,126313373,126313373,Jak_wybrac_dopasowac_tornister_dla_dziecka_.html
      swoją drogą bardzo współczuję 6-latkom, które muszą tak wcześnie dźwigać tornistry, moja sześciolatka idzie do szkoły za rok big_grin
      • iwek33 Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 20.06.11, 21:32
        O plecakach milion wątków. Ja zastanawiam się nad inną sprawą. Co kieruje rodzicami, że posyłają swoje sześciolatki do szkół, gdy wcale nie ma jeszcze takiego obowiązku???? Nie lepiej dać się wybawić i dojrzeć dzieciakowi? Umiejętność pisania i czytania to nie wszystko..chodzi o dojrzałość społeczną i przede wszystkim emocjonalną..
        Sorki, że akurat w tym wątku, ale tyle jużtych pytań o tornistry i inne przyboru dla 6-latków

Jedną z moich najlepszych życiowych decyzji było to, że nie posłałam swojego dziecka w wieku lat 6 do szkoły, pomimo, że czytał i pisał i pani z zerówki nakłaniała. A on kochał się bawić smile Cieszę się, że nie zabrałam mu cennego roku z dzieciństwa ( nic tego nie wróci) a on pięknie dojrzał do szkoły i teraz chętnie siada do książek, uwielbia naukę i dobrze funkcjonuje w zespole klasowym, świetnie znajduje się w szkole.
        Większość moich znajomych ubolewa nad tym, że ich 6 -latki MUSZĄ iść za rok do szkoły. A tu tyle mam, które posyłają 6 latka już teraz, gdy nie trzeba.. Nie szkoda Wam tego roku beztroski i zabawy??
        • gosjana Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 20.06.11, 21:46
          dokładnie, też tego nie rozumiem, moja 6-latka pisze już i czyta i bardzo mnie prosiła, żebym zapisała ją do szkoły-chyba zazdrościła swojemu bratu, który teraz kończy I klasę smile wyrodna matka nie dała dziecka do szkoły sad i nie widzę takiej potrzeby
          • sandra.w Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 20.06.11, 22:04
            a ja posyłam bo:
            - w przedszkolu juz sie nudzi i czeka na nowe wyzwania
            - za rok idą dwa roczniki do klasy I i chce oszczędzić dziecki przepełnionych klas powyzej 30 uczniów, nauki na dwie zmiany, walki o dobre gimnazjum czy liceum,
            - za rok moje dziecko bedzie dobrze rozwiniętym, mądrym i wiele umiejącym siedmiolatkiem i co bedzie jak dostanie sie do klasy z szesciolatkami urodzonymi w grudniu, czyli tak naprawdę z pięcio i pół latkami, które do szkoły kompletnie nie dorosły????

nie oceniajcie jak nie znacie dziecka, umiejętnośc czytania i pisania to faktycznie nie wszystko, ale moje dziecko posiada wiecej niz tylko to, ma szereg zainteresowań i chce je pogłębiac, moze wasze dzieci nie sa gotowe, a moje jest.... , bo dzieci są rózne. I bawic tez sie bedzxiemy. a plecak to ja bede dzwigac.

• johana19 Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 20.06.11, 22:10
              A ja uważam, że jedną z moich najmądrzejszych decyzji będzie posłanie mojej 6-latki we wrześniu do I klasy. Powody m.in. te, o których napisała koleżanka sandra.w w poście powyżej.

https://lbym.lilypie.com/iCGGp1.png
              https://lb2m.lilypie.com/rZGWp2.png
            • iwek33 Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 20.06.11, 22:34
              sandra.w napisała:

> nie oceniajcie jak nie znacie dziecka, umiejętnośc czytania i pisania to faktyc
              > znie nie wszystko, ale moje dziecko posiada wiecej niz tylko to, ma szereg zain
              > teresowań i chce je pogłębiac, moze wasze dzieci nie sa gotowe, a moje jest....
              > , bo dzieci są rózne. I bawic tez sie bedzxiemy. a plecak to ja bede dzwigac.
              >
              Nie oceniamy... być może Twoje dziecko jest w pełni dojrzałym "szkolniakiem". Pytam ogólnie o motywy takiej decyzji, dzięki za wyjaśnienia.
        • monikaj21 Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 20.06.11, 22:09
          Ja też nie mam przekonania do wysyłania 6 latki do szkoły, ale jeszcze bardziej nie mam przekonania do tego, żeby wysłać ją w przyszłym roku, żeby była przez całą edukację w najbardziej przeładowanym roczniku w 'nowożytnej historii'. Do tego dochodzą inne kwestie np. to, że do wybranej szkoły do zerówki szanse dostania się były dużo mniejsze niż do 1 klasy - tu była pewność dostania się do tej szkoły (z kandydatów do zerówek sporo dzieci odrzucono o czym mówiono od początku bo stworzono tylko jeden taki oddział). I tak wybrałam mniejsze moim zdaniem zło.
          • jorn1 Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 20.06.11, 22:15
            No prosze, potencjalnie ciekawy i uzyteczny watek zamieni sie zaraz w dyskusje o zasadnosci posylania 6-cio latka do szkoly. Litosci.. Takich watkow jest mnostwo na e-mamie, przedszkolu, malym dziecku, z pewnoscia wiecej niz o plecakach czy tornistrach. Moje dziecko tez idzie jako
            6-cio latek do szkoly i za nonsensowny uwazam argument o zabieraniu dziecinstwa, co to za jakie bzdurne zalozenie ze dziecinstwo konczy sie w chwili pojscia do szkoly..
            O tornistrach chetnie poczytam smile
            • iwek33 Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 20.06.11, 22:26
              A to najmocniej przepraszam, w takim razie przeskoczę na inne forum.

A pytanie zadaję, bo po prostu obserwuję, jak trudno wielu sześciolatkom znaleźć się w szkole. Dzieciaczki płaczą, boją się iść same do toalety nie mówiąc o zejściu na inne piętro do biblioteki, czy gabinetu higienistki. Stołówka to horror-kolejki i przepychanki starszych uczniów ich przerażają, bo naprawdę nie są w pełni dojrzałe do takiej sytuacji. Ale rozumiem też obawy przed przeładowanymi klasami ( chociaż planuje się otworzyć więcej oddziałów, a nie upychać dzieci do jednego, czy dwóch) i przed "przeładowanym" rocznikiem.
              Dzięki za spojrzenie z innej strony.
              • agni71 Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 20.06.11, 22:38
                iwek33 napisała:

> A pytanie zadaję, bo po prostu obserwuję, jak trudno wielu sześciolatkom znaleź
                > ć się w szkole. Dzieciaczki płaczą, boją się iść same do toalety nie mówiąc o z
                > ejściu na inne piętro do biblioteki, czy gabinetu higienistki.

Serio cos takiego widujesz?

>Stołówka to horr
                > or-kolejki i przepychanki starszych uczniów ich przerażają, bo naprawdę nie są
                > w pełni dojrzałe do takiej sytuacji.

No, faktycznie do takiej szkoły to strach dziecko posłać, ale równiez 7-letnie.

A wszystko to kwestia organizacji:
                -u nas jest toaleta przy klasie, chociaz dzieci korzystają tez z tej na korytarzu
                -w klasach pioerwszych nie ma dzwonków na lekcje, przerwy ustala nauczyciel wtedy, kiedy widzi potrzebę (więc nie ma akumulacji dzieci chcących skorzystać z toalety)
                -pierwszaki nie są puszczane samopas po szkole z zadaniem trafienia gdzieś tam
                -obiady dzieci jedzą na kilka tur, pierwszaki oddzielnie i to chyba klasy pierwsze 6-latków oddzielnie od reszty pierwszaków (a klas pierwszych mamy w sumie 5).

Nie widzę powodu, dlaczego rodzice nie mieliby postulować i lobbować za takimi rozwiązaniami równiez w innych szkołach. Niektórym (i rodzicom i dyrektorom i nauczycielom) wydaje się, ze szkolna dżungla była zawsze i że tak musi być. Do tego dodac podejście - "my przeżyliśmy, to i nasze dzieci przeżyją" - i wychodzą takie straszne szkoły, jak opisujesz. A często wystarczy tylko zmienić podejście.
                • iwek33 Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 20.06.11, 22:54
                  agni71 napisała:

> Nie widzę powodu, dlaczego rodzice nie mieliby postulować i lobbować za takimi
                  > rozwiązaniami równiez w innych szkołach. Niektórym (i rodzicom i dyrektorom i n
                  > auczycielom) wydaje się, ze szkolna dżungla była zawsze i że tak musi być. Do t
                  > ego dodac podejście - "my przeżyliśmy, to i nasze dzieci przeżyją" - i wychodzą
                  > takie straszne szkoły, jak opisujesz. A często wystarczy tylko zmienić podejśc
                  > ie.

Ojejku, ale potrafisz odwrócić kota ogonem, wysnuć wnioski "po swojemu" i obrazić.
                  U nas też dzieci jedzą obiady na tury, starsze o 12. 30, a młodsze o 13.15. No ale sporo rodziców przychodzi po dzieci po skończonych lekcjach( o 12,30) i wpycha swoje dzieciaki do stołówki podczas obiadu dla starszych. A młodzież jest różna i nie wierzę, że w szkole do której chodzą |Twoje dzieci są same idealnie grzeczne 12 i 13 latki.
                  Szkoła jest malutka ( bardzo) i niestety nie ma toalet przy klasie, tylko ogólne. Stołówka i świetlica to jedno pomieszczenie i nie jest to kwestia złej organizacji, tylko po prostu braku miejsca. Generalnie maluchy nie mieszają się ze starszymi, a mimo to jest wiele maluszków, które po prostu na widok ogromu zgromadzonego tłumu na akademiach , dużego budynku, mnogości sal tak reagują.
                  Kończę, bo dyskusja faktycznie zaczyna "wędrować nie w tę stronę".
                  • agni71 Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 20.06.11, 23:26
                    Nie chciałam nikogo obrazić, ale często spotykam sie na innych forach z opisami nieprzyjemnych szkół i tylko z narzekaniem jak jest zle, zamiast próbowac chociaz cos zmienić.

A młodzież jes
                    > t różna i nie wierzę, że w szkole do której chodzą |Twoje dzieci są same idealn
                    > ie grzeczne 12 i 13 latki.

Klasy I-III mają u nas lekcje w zupełnie oddzielnym budynku, tak więc nie mają kontaktu w szkole z dziećmi starszymi niż 9 lat.

Generalnie maluchy nie mieszają się ze
                    > starszymi, a mimo to jest wiele maluszków, które po prostu na widok ogromu zgro
                    > madzonego tłumu na akademiach , dużego budynku, mnogości sal tak reagują.

co do tłumu na akademiach - może zaproponujcie oddzielne akademie dla dzieci młodszych i starszych? Bez żadnej zlośliwości proponuję, bo ja sama czuje sie przytłoczona w duzym tłumie, a co dopiero pierwszaki...
                • iwek33 Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 20.06.11, 23:03
                  agni71 napisała:

> -w klasach pioerwszych nie ma dzwonków na lekcje, przerwy ustala nauczyciel wte
                  > dy, kiedy widzi potrzebę (więc nie ma akumulacji dzieci chcących skorzystać z t
                  > oalety)

Jest dokładnie tak samo, puste korytarze, przerwa tylko dla pierwszaków ,a mimo to dziecko bało się opuścić klasę i iść do toalety - tu własnie brakło tej dojrzałości i samodzielności- może faktycznie za dużo skrótów myślowych zastosowałam i źle mnie zrozumiałaś.

• agni71 Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 20.06.11, 23:29
                    > Jest dokładnie tak samo, puste korytarze, przerwa tylko dla pierwszaków ,a mimo
                    > to dziecko bało się opuścić klasę i iść do toalety - tu własnie brakło tej doj
                    > rzałości i samodzielności- może faktycznie za dużo skrótów myślowych zastosował
                    > am i źle mnie zrozumiałaś.

No, ale to nie bylo nagminne i nie dotyczyło wszystkich czy prawie wszystkich 6-latków, tylko tego konkretnego dziecka, prawda? Może ono faktycznie nie dojrzało do I klasy, a może mialo trudny początek, a póżniej się oswoiło?
          • monna16 Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 20.06.11, 22:25
            Co do 6-latków idących do szkoły. W moim mieście niektórzy rodzice nie mają innego wyjścia. Przedszkola całodzienne kończą się na etapie 5-latków, potem już albo pięciogodzinna zerówka albo pierwsza klasa w wieku 6 lat gdzie szkoła oferuje świetlicę od 6-17. Ten kto nie ma co zrobić z dzieckiem po 5h pobytu w szkole posyła je do świetlicy, a ten kto nie ma co zrobić z dzieckiem z zerówki co ma zrobić? A wierzcie mi że nie jest łatwo znaleźć opiekunkę która posiedzi z dzieciakiem 3-4h dziennie bo za to zarobek marny. Dlatego też u nas większość 6-latków idzie do szkoły tylko dlatego że po 5h pobytu w przedszkolu nie ma się nimi kto zająć.

Co do plecaka... też szukam ale dla 7-latka 134cm wzrostu i 25kg wagi. Pewnie kupimy coś z herlitza ale póki co nie mam gdzie obejrzeć ich w realu.
        • agni71 Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 20.06.11, 22:25
          Ja zastanawiam się nad inną sprawą. Co kieruje rodzi
          > cami, że posyłają swoje sześciolatki do szkół, gdy wcale nie ma jeszcze takiego
          > obowiązku???? Nie lepiej dać się wybawić i dojrzeć dzieciakowi?

W dawnej zerówce dzieci tez sie uczyły. A zajęcia w niej trwały dłużej niz w szkole w I klasie. Moja 6-latka nie przepadała za przedszkolem właśnie ze względu na długośc pobytu tam. A nie chciałam jej odbierac wcześniej, bo zajęcia mieli do 15.00-16.00. W szkole lekcje są do 12.30-13.30 i tak naprawdę córka ma więcej czasu na swobodną zabawę niż miała w przedszkolu. To tyle w kwestii wybawienia się.

Umiejętność pi
          > sania i czytania to nie wszystko..

Oczywiście, że nie - zresztą moja corka idąc do szkoły dukała ledwo ledwo, a pisała wyłącznie drukowanymi kulfonami bez ładu i skladu wink Teraz, kończąc I klasę, nieżle czyta i ladnie pisze.

chodzi o dojrzałość społeczną i przede wszyst
          > kim emocjonalną..

Z ta dojrzalością to faktycznie różnie bywa, ale akurat w naszym przypadku to nie tyle kwestia wieku, co osobowości tego konkretnego dziecka. Starsza córka w tym wieku była dojrzalsza, a młodsza, mam wrażenie, równiez w wieku 6 lat będzie dojrzalsza.
          • mmala6 no a co z tym plecakiem? 20.06.11, 22:34
            bo mój syn idzie za rok, jako siedmiolatek, ale o plecaku mogę już dzisiaj pomyślećwink nie sadzę aby ważył 25 kg (syn, nie plecak), teraz waży zaledwie 20kg.
            • agni71 Re: no a co z tym plecakiem? 20.06.11, 22:40
              No właśnie, plecak smile

Moja 6-latka dostała Bagmastera, ale nie jestem z niego tak zadowolona jak z Topgala starszej. Natomiast dla najmłodszej córki, która za rok będzie szła do I klasy jako 6-latka muszę poszukać czegos bardziej tornistropodobnego, bo jest drobna i nie zanosi sie by jakos specjalnie "zmężniała" przez rok. Biore pod uwagę Herlitz.
              • gosjana Re: no a co z tym plecakiem? 21.06.11, 22:09
                agni71 napisała:
                >
                > Moja 6-latka dostała Bagmastera, ale nie jestem z niego tak zadowolona jak z To
                > pgala starszej

a dlaczego?
                • agni71 Re: no a co z tym plecakiem? 21.06.11, 22:29
                  To może byc kwestia modelu - ni twierdzę, ze wszystkie bagmastery tak mają.
                  Plecak nie ma takich drobnych, a fajnych rozwiązań, jak np.
                  dwa uchwyty zamka, rozsuwane na boki
                  brak jest gumki we wnętrzu jednej z bocznych kieszonek, dzięki czemu butelka może wystawać ponad wysokość kieszeni, a nie wypadnie. Tutaj musze dobierac wys. butelki tak, aby nie wystawała.
                  Plecak ma plecy usztywnione, ale reszta jest jakby miększa, przez co postawiony na podłodze często sie przewraca.
                  Paski ściągam maksymalnie, a za 2 dni znowu sa zbyt lużne.
                  Ogólnie sprawia wrażenie nieco mniej solidnie wykonanego i brak właśnie takich drobiazgów ułatwiających korzystanie z plecaka.

ale widzę, ze nowsze modele juz chyba mają to czego mi brak w naszym, np. tu jest i boczna kieszonka zakończona gumką i dwa uchwyty zamka:
                  www.plecaki-bagmaster.pl/plecak/plecak-violet-01
                  A nasz to ten model, tylko mamy inny kolor:
                  https://www.ah4m.pl/images/11-0-nahled.jpg
                  • gosjana Re: no a co z tym plecakiem? 21.06.11, 22:39
                    ok agni, dzięki, zbieram informacje na zaś smile
                    myślałam, że porównujesz ten model allegro.pl/bagmaster-plecak-tornister-baggy-super-cena-i1678574030.html
                    synowi kupilam topgala, a z córką będzie chyba kłopot bo jest drobniutka wink
            • aaangel Re: no a co z tym plecakiem? 20.06.11, 22:41
              ja też chcę o plecakach!smile, mój synek idzie do 1 klasy, jako 7 latek ale waży tylko 18kg. i nie wiem zupełnie co kupić. Wzrost 124cm. U nas do szkoły można odprowadzać dzieci tylko na początku, potem trzeba zostawiać pod furtką i potem tam na dziecko czekać( niby że samodzielności ucząsmile) a stąd jeszcze sporo do przejścia.Plecak więc musi być jak najlżejszy.
              • iwek33 Re: no a co z tym plecakiem? 20.06.11, 22:56
                Dla drobnych, małych dzieci dobre są tornistry kasetonowe Herlitz- lekkie, zgrabne, dobrze leżą na drobnych plecach
                • agni71 Re: no a co z tym plecakiem? 20.06.11, 23:32
                  iwek33 napisała:

> Dla drobnych, małych dzieci dobre są tornistry kasetonowe Herlitz- lekkie, zgra
                  > bne, dobrze leżą na drobnych plecach

O takim właśnie myślę dla mojej drobinki. Mam tylko dwa zastrzeżenia: nie lubię zapięcia na klamry i obawiam sie, czy tornister będzie wzorniczo do przyjęcia dla drugo- i trzecioklasistki. Nie chciałbym po pierwszej klasie musieć kupować nowy tornister lub plecak, bo ten będzie "obciachowy" i zbyt dziecinny smile
              • gosjana Re: no a co z tym plecakiem? 20.06.11, 23:08
                dla niskich i drobnych dzieci najodpowiedniejsze będą chyba plecaki na kółkach, pod warunkiem, że nie będą musiały w szkole chodzić po schodach smile
                mam w domu szczuplutką 6-latkę, wzrost ok 122cm, przymierzyłam jej plecak Topgala starszego syna i stwierdzam, że plecak nie nadaje się dla dzieci o takim wzroście, jest stanowczo za duży!
                • iwek33 Re: no a co z tym plecakiem? 20.06.11, 23:18
                  Dobrze się sprawdzają te :
                  images8.fotosik.pl/1430/18754f992f2afc6c.jpg
                  images8.fotosik.pl/1431/17477318f79b2dba.jpg
                  Mają niżej wszyte szelki i dzięki temu "wysoko" na plecach siedzą i dobrze wyglądają nawet na niskich dzieciach

Teraz wszedł nowy model Herlitz, ale nie widziałam na żywo, więc nie wiem, jak ten się sprawdza:
                  www.bezpiecznydzieciak.pl/data/include/cms/.product/5/0/1005/2_1.jpg
                  • beata_tyszkielich Hama 21.06.11, 01:08
                    kupiłam taki zestaw 5 w 1 z kotkiem.
                    • s.ivona Re: iwek 21.06.11, 08:43
                      nie wiem czy dobrze kojarze ale Ty chyba jestes z Krakowa? jesli tak, to moze znasz sklep gdzie te plecaki mozna zobaczyc i przymierzyc?
                      a moze jest jakas ogolnopolska siec sklepow z takimi plecakami?
                      • agni71 Re: Hama 21.06.11, 08:56
                        Hama są w Smykach, tylko pewnie pojawią sie w sierpniu. Sa batrdzo duże i dośc ciężkie, ja absolutnie nie biorę pod uwagę dla 6-latki drobnej.
                        • beata_tyszkielich Re: Hama 21.06.11, 10:16
                          Córce podobał się wzorek. Ma 128cm wzrostu,plecak wcale nie wydaje się ciężki,chociaż Młoda z tych "niejadków" jest więc siły u niej niezbyt wiele.Będę ją woziła do i ze szkoły, w samej szkole szafki na książki i zeszyty więc tornister tak głównie pro forma. Jeśli się nie sprawdzi, wymienimy. Zresztą jakoś dziwnie jestem spokojna że po roku się znudzi i trzeba będzie kupować nowy.
                  • kanna Re: no a co z tym plecakiem? 21.06.11, 22:14
                    Te zalinkowane sa duże - szerokie - poza tym rzep przestaje trzymać, podobnie jak klamry uncertain Widuje duzo dzieci w szkole syna z odpietymi kieszonkami.
                    Myslałam nad tym z nowej kolekcji, ale tez sie boje, że jakość bedzie kiepska.
        • asia_i_p Re: jaki plecak dla 6latki - inne pytanie 21.06.11, 10:32
          Rozlatuje się grupa przedszkolna - więc albo będzie miała jedną zmianę, albo jedną i za rok następną. Wybrałam jedną.
          Bawić się lubi, ale biorąc pod uwagę, przez jaki procent czasu bawi się w szkołę, myślę, że jest gotowa. wink A tak na poważnie, chciałam jej dać rok zapasu - na bezstresowe zmienianie kierunku studiów albo gap year po liceum.
    • asikwikt Re: jaki plecak dla szeciolatki do I klasy? 21.06.11, 11:05
      Ja tez jestem na etapie wyboru plecaka dla szesciolatka.
      Waga plecaka - plecak z pełnym wyposazeniem nie moze wazyc wiecej 10% masy ciala dziecka
      przymierzalismy tornister herlitza, i chyba sie na niego zdecydujemy, sztywne plecy, leciutki do 1 kg
      przegrodki musza byc. Obejrzyj link
      dziendobrytvn.plejada.pl/26,37352,news,1,1,jak_wybrac_tornister_dla_dziecka,aktualnosci_detal.html
      • sandra.w kraków-w jakich sklepach są plecaki herlitz,topgal 21.06.11, 11:41
        i inne jeszcze polecane przez was? gdzie robicie zakupy szkolne w tym miescie? bo nie wiem gdzie to sie wybrać!
        • gosjana Re: kraków-w jakich sklepach są plecaki herlitz,t 21.06.11, 18:09
          Ja nie z Krakowa, ale radziłabym się wstrzymać z zakupami, przybory i plecaki będą w każdym dużym markecie i Smyku, myślę że ok połowy lipca
          osobiście przybory kupuję w hurtowni papierniczej
      • milka781 Re: jaki plecak dla szeciolatki do I klasy? 21.06.11, 17:23
        A którego herlitza widziałaś? Mi i synkowi podoba się herlitz midi scary hand ale na żywo go nie widzieliśmy tylko w necie.Waży ok.1kg i wygląda całkiem przyzwoicie
        • kanna Re: jaki plecak dla szeciolatki do I klasy? 21.06.11, 22:17
          1 kg to duzo dla drobnego dziecka uncertain
    • morsk2 Re: jaki plecak dla szeciolatki do I klasy? 21.06.11, 18:00
      W kwestii "6-latki do szkoły" uważam, że jest to uzależnione od charakteru dziecka.
      Dziecko nr 1 posłałam do I kl. wcześniej. Nie umiała czytać, a pisać tylko trochę drukowanymi literami. Ale pod względem socjalnym radziła sobie świetnie i bardzo chciała do szkoły juz pójść. Poza tym jest z początku roku, więc rozpoczynając edukację miała 6 lat i 7 miesięcy.
      Poradziła sobie rewelacyjnie.
      Dziecko nr 2 nie pójdzie wcześniej. Nie umie czytać, ani pisać, ale to nie jest istotne. Socjalna jest bardzo. Niestety ma opóźnienie rozwoju mowy, które właśnie intensywnie nadrabia. Ale przede wszystkim - jest z końca roku. Czyli idąc do I kl. "normalnym trybem", będzie miała 6 lat i 9 miesięcy.

Co do plecaka. Moja córka miała nieduży plecak i szybko okazało się, ze ciężko jej wszystko po lekcji sprawnie zapakować. Wymieniłam jej na tradycyjny tornister i wtedy książki wkładało jej się łatwiej. Poza tym w ten mały plecak nie mieściły sie wszystkie książki w dzień kiedy miała religię (2 książki), angielski (książka + zeszyt) i zajęcia zint. (3 książki + 2 zeszyty).
      Do tego piórnik, picie, kanapki i było ciężko to dźwignąć nawet mniesad
      Dlatego do 2 klasy zamierzam nabyć plecak na kółkach.
      Jak ktoś mógłby polecić konkretny model, to chętnie pooglądam.
      • pacynka27 Re: jaki plecak dla szeciolatki do I klasy? 21.06.11, 21:09
        > Dziecko nr 1 posłałam do I kl. wcześniej. Poza tym jest z początku roku, więc rozpoczynając edukację miała 6 lat i 7 miesięcy.

Dla mojej "wcześniej" będzie oznaczało 5 lat i 10 m-cy.
        5 i 10 m-cy a 6 i 7 m-cy to kolosalna różnica.
        • morsk2 Re: jaki plecak dla szeciolatki do I klasy? 21.06.11, 22:53
          Ja mam właśnie taką dość specyficzną sytuację, bo starsza córka jest z II.2004, a młodsza z XII.2005. Czyli fizyczna różnica to prawie 2 lata, ale kalendarzowo to rok po roku, zatem gdyby starsza poszła "normalnie", a młodsza zgodnie z reformą, to byłyby w jednej klasie! Absurd totalny, bo między nimi jest przepaść.
    • pia_ Re: jaki plecak dla szeciolatki do I klasy? 21.06.11, 18:32
      Po tym co zobaczyłam przez ten rok, kiedy moje dziecię było w I klasie wiem już na 100%, ze nie polecę nikomu plecaka na kółkach. Co z tego, że szkoła jest parterowa i schodów brak, dzieciaki przeważnie po lekcjach biegną z plecakami a to do szafek, a to do świetlicy, ci którzy maja plecaki na rolkach wloką się, plecaki im się przewracają rolkami do góry, dzieciaki mają dziwnie powykrzywiane ręce ciągnąc to ustrojstwo za sobą. Sama mocno zastanawiałam się nad taką opcją i szybko z niej zrezygnowałam po miesięcznym przetestowaniu przez córkę.
      Ze swojej strony polecam tornister Tiger, córka miała model Max, fajny jest też model Fans. Teraz mój chrześniak idzie do I klasy i poszukujemy właśnie Tigera Fansa w kolorze granatowym lub szarym (chrześniak nie chce wzorków).
      allegro.pl/tornister-kaset-tiger-super-jakosc-i1676083572.html
      Widzę, ze juz się pojawiła nowa kolekcja Tigerów, ten fiolecik dziewczyński jest naprawdę fajny smile
      http://allegro.pl/listing.php/search?string=tiger+fans&category=50678&description=1&buy=0&distance=1&listing_sel=2&listing_interval=7&location_radio=1&pay=0&selected_country=1&state=0&prepareTime=0&companyIcon=0&order=t&price_from=&price_to=&view=gtext&change_view=1
      • pacynka27 Re: jaki plecak dla szeciolatki do I klasy? 22.06.11, 12:57

Faktycznie ten tiger waży 1,4 kg??? Strasznie ciężki.
        • pasik Re: jaki plecak dla szeciolatki do I klasy? 22.06.11, 17:31
          yhm ..narzekacie na wagę Topgala a ten wcale nie ustępuje a nawet przewyższa.
    • monikaj21 Re: jaki plecak dla szeciolatki do I klasy? 22.06.11, 11:09
      Ja się rozglądam w temacie zainspirowana tym wątkiem, bo moja 6 latka (107 cm, 16 kilo) idzie do szkoły od września. Przejrzałam plecaki o których piszecie i mam takie wrażenie, że dla dziewczynek nie ma ładnych propozycji - te dla chłopaków wydają mi się dużo lepsze, dziewczęce jakieś takie 'przesłodzone'...
      Może ktoś ma jeszcze jakieś typy albo pokaże coś bardziej stonowanego czego nie zauważyłam?
      • pia_ Re: jaki plecak dla szeciolatki do I klasy? 22.06.11, 18:48
        Uważam, że ta kolorystyka nie jest przesłodzona, no i waga 1 kg
        allegro.pl/tornister-kaset-tiger-super-jakosc-i1676084351.html
        a to ten sam model, tylko ubiegłoroczny, córka miała ten niebieski w gwiazdki - zero infantylizmu, prosty i ładny
        allegro.pl/tornister-tiger-max-sniadaniowka-stelaz-profil-i1681252430.html
    • 9-x-2 Re: jaki plecak dla szeciolatki do I klasy? 22.06.11, 21:55
      Plecak z usztywnionymi plecami - będę szukała takiego który wazy poniżej 1 kg.
      Musi mieścić A4, kieszonki siatkowe oraz oddzielna na piórnik i śniadaniówkę obowiązkowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka