Dodaj do ulubionych

Parasolki - co jest ważne ...

15.05.04, 23:30
Powiem tak
jakis czas temu mielismy problem jak zreszta wszyscy jaka parasolke kupic
dziecku wiec
wszedłem na to forum aby sobie poczytac opinie
no i patrze ze odmienia sie przez wszystkei przyapdki w zasadzie dwie nazwy
pegpergo i Inglesia (nawet nei weim jak sie dokladnei pisze) czasami ktos
jeszcze wspomni o chico czy maxicosi
no wiec wchodze do sklepu patrze na ceny i widze ze fajnie ale to same
mercedesy w kategorii parasolek ceny od 800 zł w gore

poczulem sie jakbym byl na forum automoto i chcial sie dowiedziec jaki
samochod kupic i dowiedzialbym sie ze bardzo dobre to sa Mercedesy S clasa,
Volvo i Porshe...

Poniewaz Parasolka z zalozenia miala byc wozkiem lekkim, malym, tanim ale z
paroma wygodnymi funkcjami to spojrzalem na wozki w przedziale cenowym 300 -
400zł gdzie troche wyboru jest chocby chicco London, el-joty
jednakze patrzac na forum to tak jakby nikt wogole sobie glowy nei zawracal
wogole wozkami ponizej 500zł
wiec sam musialem sobei przeanalizowac co jest wazne w takim wozku ktory jest
tanszy wiec i uboższy

oto co mi wyszlo:
1) kolka plastkiowe wprawdzie sa lekkie ale nie sa za dobre do sie scieraja,
slizgaja i duzo lepiej jest jak powierzchnia kolka jest gumowa
2) wazny jest srodek ciezkosci w takim wozku dobrze jest posadzic szkraba i
pojedzic troche bo jak siedzenie jest bardzo nisko z przodu to duzy nacisk
polozony jest na przednie skretne kola i wtedy manewry sa ciezkie
3) parasolki czesto maja krotkie raczki do prowadzenia co jest bardzo
niewygodne bo jest przez to mnijesza dzwignia i duzo trudniej jest manewrowac
takim wozkiem
4) trzeba zwrocic uwage na wydluzenie siedziska aby byla mozliwosc polozenia
dziecka prosto i aby nogi nie dyndaly
5) wazny jest paląk w takim wozku gdyz znacznie minimalizuje ryzyko
wypadniecia dziecka

tyle przyszlo mi do glowy
wiem ze pewnie spelnienie wszystkich 5 pkt oznacza kupienei parasolki w cenie
1000zł nie mniej jednak dobrze wiedziec co jest wazne i z czym trzeba sie
liczyc
Obserwuj wątek
    • coronella Re: Parasolki - co jest ważne ... 15.05.04, 23:39
      Hej !!! A ja dzisiaj oglądałam parasolke Baby Dreams, nie wiem jeszcze jak sie
      nazywa, zaraz wejdę na stronę.
      Ale wózek mnie zauroczył!!!
      Kosztuje 350 zł i ma wszystko to, o czym piszesz. Ma równiez bude (odpinaną) i
      do budy przyczepiana (na suwak) folie przeciwdeszczowa. Wózek świetny, dobrze
      wywazony, rączki (manetki) długie i pod fajnym kątem. Woziłam w nim córcie po
      sklepie i jak na razie same plusy.
      Rozkłada sie do spania, plecku usztywnione, ale płaskie (bo sa jakies parasoli,
      polskie, które maja plecki powyginane do wenatrz!!! Taki garb!! ), podnózęk
      podnoszony.

Lekka!!!! Jak na taki wózek!! Pałak sie odpina, bardzo łatwo!! Az pożałowałam,
      że kupiłam Allegro!! Nie wiem, czy sie nie skusze jeszcze na ten wózek.

A, koła gumowane!!!
      • pinik Re: Parasolki - co jest ważne ... 15.05.04, 23:45
        Hej,

parasolki ABC (ktore tu zawziecie chwale...) tez spelniaja te zyczenia za
        znacznie nizsza cene niz Pegi itd. Lepszy model: tempo light, lub troszczke
        gorszy handy plus sa bardzo udanymi wozkami!!!
      • coronella Re: Parasolki - co jest ważne ... 15.05.04, 23:47
        baby Dreams Travel!
        • pinik Re: Parasolki - co jest ważne ... 15.05.04, 23:48
          Hej,

tez mi sie on b. podoba. Wyglada b. fajnie!

Wiesz moze, jak na stronie babydreams zobaczyc ten wozek w roznych kolorach?
        • pinik Re: Parasolki - co jest ważne ... 15.05.04, 23:49
          Juz wiem.... smile
        • pinik Re: Parasolki - co jest ważne ... 15.05.04, 23:59
          coronella napisała:

> baby Dreams Travel!

Ups! Ja myslalam o rider! A ty???
      • pinik Re: Parasolki - co jest ważne ... 15.05.04, 23:52
        Na stronie producenta ten wozek z folia kosztuje 258 zl! Gdybym mieszkala w
        Polsce jutro bylby moj!!! szkoda, ze to tak daleko...
    • coronella Re: Parasolki - co jest ważne ... 15.05.04, 23:52
      ale na stronie nie mają wszystkich kolorów, bo ten, który dzisiaj widziałam,
      wydawał mi się inny... chyba, ze te zdjęcia sa takie dokładne smile))
      Za tą cenę wózek super!!
      • pinik Re: Parasolki - co jest ważne ... 15.05.04, 23:53
        A wiesz, jak on sie sklada? tak, ze kolka sa na dole i na gorze laski, czy tak
        jak P3 (ze wszystkie sa kolo siebie)?
      • pinik Re: Parasolki - co jest ważne ... 15.05.04, 23:55
        a czy babydreamsy mozna gdzies kupic w internecie?

I jaki kolor byl tego wozka, ktory dzis widzialas, coronella?
    • coronella Re: Parasolki - co jest ważne ... 15.05.04, 23:59
      Składa sie jak parasolka, czyli łamany, kółka na górze i na dole. Nie jak P3. I
      małe uniedogodnienie-trzeba odczepic pałąk. Ale odczepia sie bardzo łatwo i
      szybko.
      Własnie napisałam do producenta z pytaniem, gdzie mozna kupić w necie. Ciekawa
      jestem, jakie mają ceny. Te podane na stronie, juz chyba sa nieaktualne.

A kolor to chyba TRAV04, ale wygląda duuuuzo ładniej w rzeczywistości. To taka
      drobniutka krateczka czarno-szara.
    • coronella Re: Parasolki - co jest ważne ... 16.05.04, 00:00
      Kiepskie sa tez pasy. Bardzo sztywne, i jakieś skomplikowane smile Dominika się w
      nie zaplatała smile
      • pinik Re: Parasolki - co jest ważne ... 16.05.04, 00:02
        Naprawde tu nakrecilam... Ja myslalam o riderze cene znalazlam od travel'a
        itd... sorry!

Travel przypomina mi chicco london.
        • coronella Re: Parasolki - co jest ważne ... 16.05.04, 00:05
          Ogladam Ridera. Nie widziałam go na żywo, Wyglada jakos dziwnie... i
          masywniejszy jest, chyba. London jest bardziej wydłuzony, i cięższy. Travel
          jest mniejszy.
          • pinik Re: Parasolki - co jest ważne ... 16.05.04, 00:07
            rider sie chyba tak sklada jak P3 (ja wole takie wozki).
    • coronella Re: Parasolki - co jest ważne ... 16.05.04, 00:02
      aa, i bardzo fajny odstep podnózka od kół. To jest wazne. W moim wózku jest za
      blisko, i gdy Dominika staje (jak jej sie nudzi, zaczyna szaleć) blokuje mi koła
      • pinik Re: Parasolki - co jest ważne ... 16.05.04, 00:05
        O kurcze!!! Jaka duza jest ta twoja "mala"??? Moj rowiesnik ma 79 cm i wazy
        9700 kg. A do podnozka w pegu to mu jeszcze daleko. Nigdy mi na tym nie staje
        (ale zawsze jest porzadnie przypasany!).
        • coronella Re: Parasolki - co jest ważne ... 16.05.04, 00:07
          ja mówię o allegro, a to mały wózeczek! I przypasac sie nie da!! Ona jest
          okropnie zywa, wierci się, kręci smile)) Może kiedys ja poznasz smile)
          Wzrost ten sam, ale waga ... 13,200 smile)
          • pinik Re: Parasolki - co jest ważne ... 16.05.04, 00:10
            O rany!!! Wydaje mi sie, ze polskie dzieci sa wieksze (wszystkie mamy szukaja
            duzych, szerokich wozkow). W Niemczech to jakos nie sa glowne kryteria. I
            czesto tu mamy pisza, ze ich dosc mlode dzieci juz sie w niektorych wozkach nie
            mieszcza. Smiesznie!

Apropos: w Niemczech kiedys niepopularne byly wloskie wozki, bo byly dla
            Niemcow za male (teraz sa chyba troche powiekszone). Wlosi sa jednak mniejsi od
            NIemcow.
          • pinik Re: Parasolki - co jest ważne ... 16.05.04, 00:13
            coronella napisała:

> ja mówię o allegro, a to mały wózeczek! I przypasac sie nie da!! Ona jest
            > okropnie zywa, wierci się, kręci smile)) Może kiedys ja poznasz smile)

Oj tesknie za Lodzia... ale z drugiej strony po malu coraz mniej mam tam
            wiezi... Od czasu kiedy rodzice sprzedali nasz dom (98 rok) jest mi jakos
            strasznie smutno, jak tam jestem i nie mieszkam w moim domu. zawsze marzylam,
            zeby w ogrodku wystawic kiedys swoje dziecko do snu.. Nie spelnilo sie...

No ale to tu nie na temat! Cos mnie wzielo na sentymenty! Sorry!
        • coronella Re: Parasolki - co jest ważne ... 16.05.04, 00:09
          a rider składa sie teleskopowo, przynajmniej tak ze zdjęcia widac
    • dada61 Re: Parasolki - co jest ważne ... 16.05.04, 00:57
      Witam
      Musze wtracic swoje piec groszy, aby bronic tych volvo i mercedesow s.
      Dla nas wszystkich istotna jest waga drogi motylku.
      Taszczenie dziecka na 4 pietro bez windy plus wozek bo jak zostawisz pod
      blokiem to albo cie ukradna albo potna kolo jesli sa pompowane. Ala mowa o
      parasolkach.
      Ja mam takiego merca. Waga 6,8 kg. Ostatni nabytek pokazal sie maclaren techno
      xt.
      Tez studiowalam posty i wiele mam krytukowalo go ze male kola, ze inaczej
      rozkladany podnuzek, ale zawsze chwalily jego wytrzymalosc i zywotnosc jesli
      sie go prawidlowo eksploatuje.
      Motylek poruszyl bardzowazna sprowe nie tyle wagi co wywazenia. Zaden peg,
      tempo light czy Baby dream nie wjezdza tak pod kraweznik z dzieckiem jak
      maclaren. My zyjemy w Polsce krawezniki, stopnie to codziennosc.
      Ponadto oslona pcv oraz folia wszyta w wozek zawiera filtr UV. Jezeli jedziesz
      na wczasy i poruszasz sie poza miastem to moj maclaren posiada wszystkie
      obszycia fluorescencyjne oraz wpleciona nitke tez swiecaca w pasy. Sprawdzalam
      naprawde to widac. Wysokosc raczek to zaden problem raczka wysuwa sie
      trzystopniowo do gory. I jescze jeden bajer na miare volvo i mercedesa
      plastyczne uchwyty rączek, nie plastuk tylko specjalna modelina.
      Wydluzenie siedziska zaden problem wlasnie w tym wozku tak reguluje sie je. Nie
      lamie jak w innych wozach. Palak jest opcja. mozna dokupic. Tylko poco skoro sa
      pasy pieciopunktowe.
      Drogi motylku i ten mercedes s lub volvo conajmniej 80 kosztuje ponizej 1000 zł.
      Pozdr.
      Przepraszam za dlugi wywod.
      • pinik Re: Do Dada 16.05.04, 09:43
        Hej,

cos mi sie wydaje, ze ty jestes spokrewniona ze sklepem internetowym o nazwie
        dada... Caly czas reklamujesz stamtad wozki i tamta strone.

Zajrzalam na nia, zeby obejrzec ten wozek o ktorym piszesz. Ma fajne detale,
        ale kolka wg. mnie niezbyt fajne i brak palaka jest dla mnie nawet przy
        pieciopunktowych pasach nie do przyjecia. Tu nie chodzi tylko o bezpieczenstwo,
        ale i o wygode (czy lubisz siedziec w kinie nie majac podlokietnika dla siebie?
        Ja nie!). I wozek ten kosztuje na Twojej (????) stronie ponad 1000 zl! wierze,
        ze jest dobrze wywazony (te maclareny sa jakies sciagniete do tylu przez co wg.
        mnie wygladaja koslawo, ale to pewnie ich zaleta w prowadzeniu).
        • coronella Re: Do Dada 16.05.04, 10:31
          Ja już dawno to podejrzewałam smile) Wózki, i foteliki Concord, chyba tam własnie
          smile Ale jesli dada rzeczywiście zna zalety tyrz rzeczy, to też dobrze
          poczytać.

Dominika dosłownie wisi w wózku przez barierkę i oglada świat. Tak więc dla
          mnie była to jedna z rzeczy podstawowych przy zakupie.
          • dada61 Re: Do Dada 16.05.04, 10:49
            Czesc cornella
            mnie niestac tak jak pinki na pare wozkow.
            Kupilam akurat najpierw ABC-Design, a teraz maca.Fotelik natomiast concorda.
            Przedstawiam swoje uwagi na temat tych produktow, ktore uzytkuje. Nie chodzi mi
            tylko o zwykle ble bleble. Kazdy produkt ma swoje charakterystczne cechy
            techniczne. I na ten temat trzeba tez mowic, a czytam ze pinki czuje sie
            urazona jezeli ktos wyglasza inne opinie od jej.
            pzdr
            • pinik Re: Do Dada 16.05.04, 14:40
              Hej,

o rany! Ja sie naprawde nie czuje osobiscie urazona, jak ktos uwaza cos inaczej
              odemnie!!! Interesuje mnie temat wozkow wlasciwie juz od dziecinstwa i dosc
              uwaznie obserwuje rynek i ogladam te wozki, ktore mnie zainteresuja na zywo,
              czytam wszystkie mozliwe ulotki, uczestnicze w forach itd. sprawia mi to czysta
              przyjemnosc. I mam poczucie, ze w miedzyczasie troche sie znam na wozkach (tego
              nie uwazam np. o ekonomii, ktora studiowalam!!! Naprawde nie uwazam, ze
              wszystkie rozumy zjadlam!). Niektore wozki jak np. maclareny do mnie nie bardzo
              przemawiaja i dlatego zwrocilam sie kiedys do mam z pytaniem, dlaczego sa
              gotowe wydac na te wozki tyle pieniedzy (bo uwazam, ze sa wyjatkowo drogie).
              Jesli tylko ktos jest z tych wozkow (lub innych) zadowolony, to tylko sie dla
              niego ciesze. Chyba sie troche obrazilas, ze posadzilam Cie o cicha reklame
              sklepu dada (nie ja jedna!!!).
              Sorry, ale ten identyczny nick i to, ze masz wozki akurat abc i maclaren
              (wlasnie te sprzedaje ten sklep, ktory zreszta czesto polecasz) daja troche do
              myslenia...
        • dada61 Re: Do Dada 16.05.04, 10:45
          Pinki naprawde zmienie nick i przestanie ci to przeszkadzac.
          Ja mam nieodparte wrazenie tak jak napisal to motylek, ze ty masz chyba cos
          wspolnego z peg lub inflesina. Twoje poemy na temat tych dwu marek tez daja do
          myslenia. Moze masz cos wspolnego z jakims sklepem ktory oferuje te produkty.
          Odpowiedz na pytanie.
          Ktorym wozkiem lepiej podjechac pod przeszkode peg czy techno. Chodzi o latwosc.
          Pamietasz jak jedna z uczestniczek pisala na temat,ze bola ja nadgarstki jak
          prowadzi wozek. Jest to wlasnie ten efekt zlego wywazenia wozka. Pozdrawiam
          dada61
          • pinik Re: Do Dada 16.05.04, 14:48
            dada61 napisała:

> Pinki naprawde zmienie nick i przestanie ci to przeszkadzac.
            > Ja mam nieodparte wrazenie tak jak napisal to motylek, ze ty masz chyba cos
            > wspolnego z peg lub inflesina.

Tylko tyle, ze m.in. mam te wozki smile

>Twoje poemy na temat tych dwu marek tez daja do
            > myslenia.

W takim razie powinnam rowniez miec cos z emmaljunga, maxi cosi speedi sx, abc
            design tempo light, chicco c1.... Jesli poczytasz inne moje posty (nie tylko o
            parasolkach) to zauwazysz, ze nie tylko te dwie marki polecam.

> Moze masz cos wspolnego z jakims sklepem ktory oferuje te produkty.
            > Odpowiedz na pytanie.

Odpowiedzialam na gorze. Wiesz, chcialabym miec sklep z wozkami, ale narazie go
            nie mam i nie bede miala, bo wazniejszy jest dla mnie moj synek, na ktorego
            cale zycie czekalam.

> Ktorym wozkiem lepiej podjechac pod przeszkode peg czy techno. Chodzi o
            latwosc
            > .
            > Pamietasz jak jedna z uczestniczek pisala na temat,ze bola ja nadgarstki jak
            > prowadzi wozek. Jest to wlasnie ten efekt zlego wywazenia wozka. Pozdrawiam
            > dada61

Ja jezdze Zippym czasami godzinami i nie znam tego problemu. Uwazam, ze Zippy
            jest dobrze wywazony.

ale na szczescie nie kazdy musi tak myslec/czuc jak ja. I dlatego na rynku jest
            mnostwo wozkow i wszystkie z nich sa czesciej lub rzadziej kupowane smile

I naprawde nie denerwuje mnie, jesli ktos uwaza cos inaczej niz ja. Dlatego tez
            np. dzis po przeczytaniu twojego postu o maclarenie techno z ciekawoscia
            obejrzalam go w inernecie i poczytalam o nim. No ale coz! On mi sie poprostu
            nie podoba o cenie nie wspominajac.
            Choc ciekawe jest rozwiazanie z tym UV i swiecacych nitek (emmaljunga i chicco
            c1 tez maja takie wstawki, ale nie nitki).

zainteresowala mnie twoja wypowiedz.
    • emaja Re: Parasolki - co jest ważne ... 16.05.04, 12:36
      Ile osób tyle gustów , ja równiez jak Pinik lubię firmy Inglesina i Peg
      Perego .Włosi poprostu robią śliczne i wygodne wózeczki.
    • r345 Odnośnie postu 1 - motylek23 16.05.04, 13:28
      Troche prawdy w Twoim poscie jest.
      Ale powiem Ci szczerze ze ja oceniam moje Peg Perego P3 jak dobrą niezawodną
      Toyotkę a do Mercedasa troche mu daleko.
      Kupiłam je za 750zł w Warszawie, nowe z gwarancją.
      Mysle ze wystarczy tylko poszukac i sie znajdzie.
      Np. Chicco Pick Up Top Air kupilam używane w stanie naprawde super za 300zl...
      Ostatnio trafilam na ogloszenie o Peg Perego Atlantico za 280zł ale ktoś mnie
      uprzedził.
      I rok temu ktoś za 300zł sprzedawał BebeCar RaiderAT+ ale niestety nie z mojego
      miasta a nie chcial wysylac.
      Ja osobiscie wole wozki te lepsze bo sie naprawde sprawdzaja, nawet używane.

• sabulka Re wozek parasolka - Rider 16.05.04, 19:45
        mialam Babydreams - Rider - kupilam , bo bardzo mi sie spodobal niestety mialam
        klopoty z pokonywaniem dziur czy kraweznikow (moze jestem za slaba w rekach?).
        Uzywalam go rzadko jako drugi wozek do sanochodu. Ale po kilku miesiacach go
        jednak sprzedalam mimo iz naprawde bardzo mi sie podobal. Jeszcze jedna jest w
        nim wg mnie wada - waskie oparcie (mimo szerokiego siedziska) maly spal (mial
        wtedy tylko 10 miesiecy) ze scisnietymi ramionami warto w sklepie sprawdzic jak
        sie pokonuje przeszkody wozkiem ( oczywiscie z dzieckiem w wozku) pozdrawiam i
        zycze trafnych wyborow - sabulka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka