Dodaj do ulubionych

CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać?

28.07.11, 17:33
Zdecydowałam się na plecak z kolekcji chilli ( chi192,ten wybrało dziecko), pisałyście że są najmniejsze. Zadzwoniłam jednak do topgala i pan przekonywał mnie do EFI 115.
Synek jest drobny, jakieś 19kg.i 122cm. wzrostu.Plecak do 1 klasy. Na początku i tak ja będę nosić i dowozić dziecko
Który powinnam wybrać? Porównując wagę lepiej wypada CHI, ale EFI ma ściągane szelki od góry i może to będzie lepsze?Już sama nie wiemsad
I jeszcze jedno, gdzie do EFI można włożyć śniadaniówkę?
Niestety nie mam możliwości przymierzenia plecaków przed zakupem a ten pierwszy wydaje mi się fajniejszy dla pierwszaka,choćby ze względu na przednią kieszeń.
Obserwuj wątek
    • gosjana Re: CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać? 28.07.11, 19:29
      Odpuść sobie plecak EFi, w ogóle nie wiem dlaczego one są w ofercie i jak można przekonywać do niego klienta ?! Po pierwsze będzie za duży dla Twojego synka, po drugie nadruk na tym plecaku wytrze się w przeciągu 3 miesięcy, miałam podobny moro, inna forumka też, obie reklamowałyśmy.
      Mój syn ma podobny krojem plecak do tego 192 (z silnikiem) w jednej dużej komorze nosi książki i zeszyty, w drugiej piórnik i śniadaniówkę, a przednia kieszonka służy na drobiazgi.
      • babeth Re: CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać? 28.07.11, 20:11
        Mam Efi dl drobnej córeczki. Nie porównam z Chili, bo zakupiłam Efi. Ale po roku użytkowania nic się nie starło, prałam tylko i raz na semestr. Tak są zaprojektowane, że nie widać zabrudzeń. Naderwała się tylko lekko siateczka na bidon. Dla następnego dziecka też będzie plecak tej firmy. Idealnie byłoby gdybyś mogła przymierzyć. Ale patrząc na naszą szkołę rodzice noszą dzieciom plecaki nawet w II klasie. Niestety w szkole nie zostawia się książek i plecak tak czy siak jest ciężki. Myślę, że to nie ma dużego znaczenia Efi czy Czili- i tak plecak będzie ciężki dla pierwszaka jeżeli będzie musiał nosić w nim wszystkie książki+ zeszyty+ śniadanie itd. Bierz ten który bardziej Ci się podoba.
    • gonia0012 Re: CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać? 28.07.11, 21:12
      U mnie syn ma niebieski EFI 115.Nosił go cały rok,a plecak dalej ja nowy.Był też 2 x prany.Ja polecam.
    • katek18 Re: CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać? 28.07.11, 21:19
      Mieliśmy podobny dylemat - wybieraliśmy pomiedzy tym plecakiem z silnikiem (nie znam modelu), a EFI115. Oba mierzyliśmy. Ten z silnikiem był szerszy i bardziej płaski, natomiast EFi115 jest odrobinę węższy i przez to lepiej wyglądal na plecach, ale materiał z którego jest wykonany wyglada mniej soidnie od tego pierwszego. Dziecko wybralo EFI. Ten CHi192 też mierzyliśmy, ale nie ma górnej regulacji szelek, więc od razu odpadał.
      • iwek33 Re: CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać? 28.07.11, 21:27
        Odradzam EFI- te plecaki są wykonane z nylonu, przez to sa bardziej wiotkie i mniej solidne i faktycznie nasz po 3 miesiącach uzywania wyglądał tragicznie-druk się scierał, zostawały białe plamy. Znajoma też kupowała razem ze mną i to samo się działo. Fakt, ze ja kupowałam EFI 115 dwa lata temu- może zeszłoroczna kolekcja jest lepsza? Ja wymieniłam Efi na Chilli i ten używany 2 lata wygląda rewelacyjnie. ( jak oddawałam Efi to sprzedawca przekonywał mnie do wyboru Chilli, mówił, ze zdecydowanie solidniejsze i bardziej trwałe )
        W tym roku kupiłam młodszemu synkowi Chilli, szary z koparkami- ten podobał się mu najbardziej między innymi z powodu wielu dodatkowych kieszonek i faktycznnie jest bardzo praktycznie rozwiązany i rewelacyjnie leży na plecach.
        • iwek33 Re: CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać? 28.07.11, 21:33
          Nasz Chili z koparami ( regulacja szelek id dołu i od góry)
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/jF1rbKNpMRnXvaJL0X.jpg
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ab/cb/httg/ItXrt4aV5lQwQVcb1X.jpg

• eszulczewska Re: CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać? 28.07.11, 21:48
      Mam bardzo podobny dylemat - tyle ze wybieram miedzy Efi 115 a Chi 165 (silniki) - ten co pokazalas Chi odpada ze wzgl. na brak regulacji szelek na gorze.
      Moj syn podobnego wzrostu i postury jak Twoj, tez pierwszoklasista.
      Mierzylam w sklepie EFI (silnikow nie bylo), i wszystko fajnie tylko troche za dlugi... (opiera sie na pupie), ale wg wymiarow kazdy tak bedzie mial.
      Material nylonowy faktycznie wiotki.
      Fajne ma to boczne sciaganie (mozna zwezic plecak).
      I nadal nie wiem, łudzę się ze gdzies trafie i przymierze "silniki".

A przy okazji - ktoś korzysta z piornikow Topgala? Te z jednym zamkiem - sprawdzaja sie?
      • iwek33 Re: CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać? 28.07.11, 22:11
        eszulczewska napisała:

> Mam bardzo podobny dylemat - tyle ze wybieram miedzy Efi 115 a Chi 165 (silnik
        > i) - ten co pokazalas Chi odpada ze wzgl. na brak regulacji szelek na gorze.

Ale to o plecaku z koparami piszesz? Bo on ma dokładnie taką samą regulację szelek na dole i u góry jak ten z silnikami ( no sama przyciągałam szelki u góry smile )
        Zerknij na stronkę:
        www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-164/?c---grey
        www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-165/?r---khaki
        Mój synek z kolei nie chciał z silnikami ( chociaż mnie się podobał bardzo) ale stwierdził, że ten plecak z daleka wygląda jakby był dla dziewczynek: w kwiatuszki ! ( Ja bym na to nie wpadła)
        • eszulczewska Re: CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać? 28.07.11, 22:28
          Nie, nie o koparkach pisalam tylko o tym, miedzy ktorym waha sia autorka watku CHI 192 smile On nie ma regulacji.

Czytalam o tym silniki - kwiatki (chyba w innym watku pisalas) ale ja tez sie nie dopatrzylam tego smile
          Za to podoba mi sie piornik, etui i portfel, ktory mozna miec w komplecie. Masz moze cos? Sprawdza sie? (te koparki tez maja te same akcesoria).
        • motylka09 Re: CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać? 28.07.11, 22:28
          Ja w ubiegłym roku dla drugoklasistki kupiłam najpierw plecak z kolekcji chilli, był zdecydowanie za duży. Dzwoniłam do topgala, polecili mi plecak Efi podobny do tego z linków tylko dla dziewczynki. Przyznam szczerze, że dla mnie rewelacja. Jeszcze go nie prałam, jest solidny, nic się nie odpruło ani nie oderwało, obrazki się nie starły. Ja bym wzięła Efi. Co do piórników to ich piórniki są beznadziejne. Było już kilka wątków na temat piórników Topgala. Nie polecam.
          • iwek33 Re: CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać? 28.07.11, 22:43
            Zgadza się, do tej pory piórniki były beznadziejne. W tym roku do nowych wzorów plecaków są nowe wzory piórników- mają całkiem inną budowę, są bardziej pojemne, ale jak z jakością? Kto to wie...
            Etui mamy- jest świetne. ( taka kieszonka na bawełnianej taśmie, na szyję -świetnie się użytkuje)
            • lucy34 Re: CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać? 28.07.11, 23:05
              A czy ktoś się może orientuje czy ten plecak bedzie się nadawał dla szczupłej dziewczynki do poierwszej klasy? www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-182/?d---blue
              Nie mam możliwości nigdzie poprzymierzać tych plecaków i raczej w ciemno będę kupowala. Dzis przymierzaliśmy Hamę w Smyku i totalna porażka, wielki "karton", którego mojego dziecko nie mogło samodzielnie zalożyć na plecy.
              • iwek33 Re: CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać? 28.07.11, 23:13
                Dla bardzo szczupłej, drobnej dziewczynki to Topgal ( jakikolwiek) może być jednak za duży. Najlepiej na szczupłych pierwszakach leżą te małe tornistry Herlitz ( w tym roku chyba mają nazwę Compact) i Tigery. W zeszłym roku mojemu dziecku nie kupiłam Topgala ( tzn kupiłam, ale odesłałam ) bo zdecydowanie nie leżał dobrze: opierał się o pupę, zwisał jakoś smętnie. Dopiero w tym roku, do 2 klasy wybrał upatrzonego Topgala i dobrze leży.
                Może spróbuj- jeśli kupisz, a nie będzie pasować możesz odesłać-tylko stracisz 11- 12 zł na przesyłkę.
                • lucy34 Re: CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać? 28.07.11, 23:33
                  No właśnie przymierzałam jej tego herlitza i leżał super, nawet mała sama mówiła, że super wygodny i bardzo sie jej podobal. dokładnie ten model
                  allegro.pl/tornister-herlitz-compact-4-wzory-dziewczynki-i1726686610.html
                  Z tym, że ten plecak wydaje mi się taki mało praktyczny, w ogóle mi sie on nie podobał. Topgal fajniejszy. Córce topgal tez starsznei się pdoba, nawet bardziej niż Herlitz.
                  A czy topgale mają też takie bardzo szerokie szelki czy raczej weższe jak te Herlitzy compact?
                  • aaangel Re: CHI 192 czy EFI 115 który plecak wybrać? 29.07.11, 19:40
                    Dzięki za rady, namawiam małego na silniki( koparka odpadła u niego od razu) więc chyba ten kupimy. Zależy mi na tej przedniej kieszeni, która jest w Chi 192 a silniki mają tą samą.
                    Rzeczywiście będzie lepszy, jakoś przeoczyłam w nim te górne szelki, myślałam że taki sam jak Chi 192( dlatego sobie wybrał samochód, bardziej mu się podobał).
                    Tak jak pisałam, sama go będę nosić na początku więc jak ciut za duży będzie to dorośniemysmile, zresztą porównując do innych, wcale nie jest aż taki wielki.
                    Jedyny, który mi pasował z innych dostępnych w sklepach i przymierzanych przez nas to Tiger, ale dziecko nie chciało za żadne skarby tygryskasmile,którego mieliśmy ew.odpruć,albo coś naszyć,hesmile
                    Herlitzy chłopięce w ogóle nam się nie podobały z zewnątrz, wewnątrz też jakiś taki dziwny. Hama to porażka, jeśli chodzi o wielkość( bo gdyby nie to, bardzo fajne).
                    Tak więc chciał nie chciał, został nam topgal. Najlepsze wzornictwo moim zdaniem i spory wybór.
                    Mniejszego i tak chyba nie kupimy, bo książki się nie pomieszczą.
                    Jeszcze raz dzięki.

Być może EFI byłby lepszy, ale nie mam możliwości przymierzyć ani porównać materiałów. Skoro piszecie, że gorszy to weźmiemy Chilli.
            • eszulczewska Pyt o piornik 28.07.11, 23:28
              Iwek - mowiac o lepszych piornikach masz na mysli takie? www.topgal-plecaki.pl/piorniki/chi-174/?d2---navy
              • eszulczewska i plecak moro 29.07.11, 00:16
                Iwek - czytam zeszłoroczne wątki i wychodzi mi z nich, ze mialas niebieski moro EFI 115, reklamowalas go a potem kupilas zielony. Czy juz problemu scierania sie koloru nie bylo? Jak ten nylon sie sprawdzil? Zastanawiam sie tez, czy czarne wnetrze plecaka nie jest niepraktyczne (czy latwo wszystko znalezc - ja w torebce nie znosze czarnych wnetrz smile

Bede wdzieczna za informacje.
                • iwek33 Re: i plecak moro 29.07.11, 13:14
                  Już odpowiadam. Tak, najpierw mieliśmy Efi ten niebieski ( dla starszego syna), nosił go 3 miesiące i te ciapki moro baardzo się powycierały-białe placki zostawały. Syn znajomych miał ten sam i dokładnie to samo się działo. Reklamowałam i wybraliśmy inny, Chili , który syn nosił 2 lata -naprawdę dobry plecak. A rok temu kupiłam młodszemu ten zielony Efi- bo baardzo mu się podobał, ale niestety był mu do 1 klasy za duży. Kupiliśmy inny tornister a ten miał czekać na drugą klasę, ale nie doczekał. Synkowi przeszła faza moro i wojskowości i plecak odsprzedałam na allegro- nowy, więc nie wiem, jak się tez zielony z zeszłorocznej kolekcji sprawdził. Wydaje mi się, że on może się lepiej sprawdzać w klasach 1-3 , gdzie plecaki nie są wypchane po brzegi, natomiast starszemu synowi w 4 klasie, gdzie plecak był mocno zapakowany i brzegi książek aż wypychały ścianki (a to cienki nylon) to na tych brzegach, rogach zaczęło się wycierane wzoru. Potem spróbowałam potrzeć po plecaku paznokciem i szok- wzór schodził bez trudu-zostawał biały nylon.
                  Te chili są z innego materiału szyte i wg mnie są solidniejsze.
                  A jeśli chodzi o piórniki to te, które zalinkowałaś to te stare, kiepskiej jakości. Szybko gumki pękały, powstawały pęknięcia na zagięciach.
                  Te nowe, które się w tym roku pojawiły to CHI 190 , ale jak z jakością ? Nie wiem.
                  www.topgal-plecaki.pl/piorniki/chi-190/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka