Dodaj do ulubionych

ile par butów na zimę?

20.09.11, 08:16
Zastanawiam się czy potrzebna jest 2 para...
Jakie są wasze doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 08:26
      Jesli buty są nieprzemakalne, ciepłe i oddychające - to tak naprawdę wystarcza jedna para.
      • magda79pn Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 08:32
        ja nie wierzę w cudowne ecco wink być może dlatego że nigdy ich nie mieliśmy, ale z tego co czytam to tyle opinii co ludzi, niby taki ach i och a jednak dziewczyny piszą że dodatkową skarpetę dają...

kupuję zawsze dwie pary (też nieprzemakalne) jedne typu bartek, mrugała (w tym roku columbia) do szkoły i na mniejszy mróz, a drugie typowe śniegowce na sanki i większy mróz smile
        • agni71 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 08:49
          Ja pisze z wlasnego doświadczenia. W zeszłym roku córka miała Ecco + drugie z CCC "na zmianę". Ale te drugie noszone były li i jedynie dla odmiany, bo Ecco zawsze nadawały sie do zalożenia (nie przemokły). Dwa lata temu też były Ecco i CCC - i równiez tak naprawdę CCC zakładane były tylko czasami, bo bardziej pasowały do sukienek. W tym roku tez mam Ecco i na razie nie kupuje drugich, chyba, ze znajdę coś bardzo ladnego w niskiej cenie, to kupię dla odmiany, ale absolutnie nie z potrzeby smile
        • silje78 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 09:06
          moja córka dwie zimy z rzędu miała ecco. nie przemokły ani razu, ale niestety musiałam zakładać jej właśnie cieplejsze skarpetki. zmieniałam też wkładkę na taką z owczej wełny. miała też elefanteny, rewelacyjne, nieprzemakalne i stopy miała ciepłe pomimo cienkiej skarpetki. w tym roku mam problem bo nie mam alternatywy dla ecco uncertain . potrzebuję rozmiar 31. elefanteny w tym rozmiarze może i nie brzydkie, ale niskie. oglądałam bartki, ale ocieplina taka jak w ecco. myślałam o ecco husy, ale tych moja córka nie chce załozyć. czekam na rush, ponoć są cieplejsze, ale jeszcze ich nie widziałam na żywo.
          wracając do pytania autorki, jak kupisz porządne, nieprzemakalne buty to wystarczy jedna para. ja w tym roku dokupiłam tak mniej ocieplane z elefantena, wyższe kozaczki z filcem od wewnątrz, ale to jako przejściówki lub na cieplejsze dni.
        • minkapinka Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 16:30
          magda79pn napisała:

> ja nie wierzę w cudowne ecco wink

to czas uwierzyc smile Kupuje córce od osmiu lat buty zimowe ecco i nigdy sie nie zawiodłam.
          • magda79pn Re: ile par butów na zimę? 21.09.11, 09:01
            minkapinka napisała:

> magda79pn napisała:
            >
            > > ja nie wierzę w cudowne ecco wink
            >
            > to czas uwierzyc smile Kupuje córce od osmiu lat buty zimowe ecco i nigdy sie nie
            > zawiodłam.
            ===================================
            tylko po co skoro jestem z innych marek zadowolona? zeszłoroczne bartki spisały się super (mimo że kilka lat temu się zawiodłam) mrugały, gaspary też bardzo dobre buty, w tym roku kupiłam buty firm które specjalizują się w produkcji obuwia zimowego - górskiego.
    • marika012 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 08:32
      Moje dzieci mają zwykle jedną parę porządnych, nieprzemakalnych butów . Tylko jeśli jedziemy zimą w góry dokupuję zapasowe buty specjalnie na wyjazd.
      • a-e-p Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 09:08
        Ja jak agni71 zawsze kupowałam jedna pare Geox albo Ecco, lata temu Bartki dla starszej i sprawdzały sie: nie przemakały i corki nie marzły. Czasem pod koniec zimy kupuje kolejna pare jesli noga urośnie. Jako druga pare mamy przejsciowe, tansze, zwykle zakładane kilka razy jak jest okazja. Starsza zaczyna jezdzic na nartach i chyba zainwestuje w sniegowce. Ilosc par zalezy jednak od aktywnosci dziecka, miejsca zamieszkania i zasobnosci portfela rodzica smile
        Siostrzency od lat maja po jednej parze zimowych.

pisze z wlasnego doświadczenia. W zeszłym roku córka miała Ecco + drugie z CCC "na zmianę". Ale te drugie noszone były li i jedynie dla odmiany, bo Ecco zawsze nadawały sie do zalożenia (nie przemokły). Dwa lata temu też były Ecco i CCC - i równiez tak naprawdę CCC zakładane były tylko czasami, bo bardziej pasowały do sukienek. W tym roku tez mam Ecco i na razie nie kupuje drugich, chyba, ze znajdę coś bardzo ladnego w niskiej cenie, to kupię dla odmiany, ale absolutnie nie z potrzeby
        • a-e-p Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 09:09
          Sorry agni, Twoj cytat miał byc nad nad moja wypowiedzią smile
          • stefa_ja Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 09:13
            Mamy zawsze 2 pary: nieprzemakalne trapery na polarze (na dni zimne, ale bez mega śniegu i pluchy) oraz wysokie nieprzemakalne śniegowce na porządnej ocieplinie (na mrozy i śniegi). Przecież nie można chodzić w tych samych butach jak jest -10 i śnieg po kolana oraz jak jest +5 i śniegu nie ma.
            • a-e-p Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 09:23
              Przy +5 nie chodzimy w kozakach, ew. w kozakach przejsciowych. W takie dni zakładamy tarperki (buty do kostek), najlepiej z membrana zeby nie przemakały. Ale ja takie buty zaliczam do jesienno-wiosennych.
    • sylki Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 09:21
      Nie wyobrażam sobie, by dziecko miało 1 parę, ale ja mam zboczenie na punkcie butów wink
      Moje dzieci przeważnie mają po 3 pary wink.
      Dwie pary to takie minimum, no chyba, że ma się buty, które pasować będą do wszystkiego.
      • emma_me Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 09:27
        pewno z dziewczynkami jest gorzej, bo nie każde buty pasują zarówno do sukienki, spódnicy czy spodni ale u nas nie ma tego problemu mam chłopców i tak naprawdę jedna para porządnych butów wystarcza ( zdecydowanie ecco ewentualnie geoxy), w zeszłym roku starszy syn miał dwie pary jedna wersje krótszą i jedną z dłuższą nogawką i tak naprawdę całą zimę przelatał w tych pierwszych.
        • leneczkaz Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 11:21
          No ale jak masz buty brązowe to serio Ci do wszystkiego pasują. Bo ja musiałam mieć i czarne..
          Z resztą to tak jak dla dorosłYch. Jeden MUSI mieć 5 par, a drugiemu jedna wystarczy..
        • koza_w_rajtuzach Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 12:20
          > pewno z dziewczynkami jest gorzej, bo nie każde buty pasują zarówno do sukienki
          > , spódnicy czy spodn

a ja mam córkę i nie uznaję w zimie chodzenia w sukienkach i rajtuzkach. Wystarczają mi jedne porządne buty, które pasują do spodni normalnych, gdy jest ciut cieplej, oraz do spodni od kombinezonu. Strojenie się w zimie w sukieneczki i spódniczki jak dla mnie jest niemądre.
      • zazuc Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 09:28
        Też sobie tego nie wyobrażam smile Jedna para butów to codziennie zakładane buty przez kilka miesięcy smile Zima jest nieprzewidywalna, raz w grudniu jest -10 a innego roku +10. Moje córki mają 3 pary. Śniegowce, wysokie kozaki i niskie ocieplane kozaczko-botki.
        • ma.pi Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 16:30
          zazuc napisała:

Zima jest nieprzewidywalna, raz w grudniu jest -10 a
          > innego roku +10. Moje córki mają 3 pary. Śniegowce, wysokie kozaki i niskie oci
          > eplane kozaczko-botki.

Jak jest +10 to w adidasach czy polbutach chodzimy. Zreszta chodzimy tez w takich butach jak jest 0 czy -2 i jest sucho. Nie wyobrazam sobie chodzic nawet w maloocieplanych kozakach przy temperaturze +10.
      • olo2108 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 09:36
        Ja kupuję tylko jedne buty (ecco), na cieplejsze dni ma wyższe trzewiki, a na mega mrozy zakładamy po prostu cieplejsze skarpety i jest ok.
      • agni71 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 09:42
        sylki napisała:

> Nie wyobrażam sobie, by dziecko miało 1 parę,

Naprawdę tak wam brakuje wyobrażni? wink

To zszokuje was jeszcze bardziej smile Ja mam dwie pary butów zimowych (codzienne i eleganckie, do spódnic). I praktycznie cała zime latam w jednych. A, i nie czuje sie z tego powodu poszkodowana smile

Wracajac jeszcze do dziecięcych butów - zdecydowanie wole, zeby moje dzieci miały po jednej parze DOBRYCH butów zimowych, niz po kilka par, ale każde badziewne (nie pisze, ze u was tak jest, ale widze czasem znajome dzieci). Bo na kilka par dobrej jakości niestety mnie nie stać, i myslę, że nie jestem jedyna osobą, która nie moze sobie pozwolić na wydatek rzędu 600 zł na buty zimowe dla jednego dziecka (u mnie x 3). Chyba nie trzeba wielkiej wyobrażni, zeby sobie z tego zdawac sprawę?
        • sylki Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 10:09
          Mam 3 dzieci, nie stać mnie na kupowanie markowych butów w regularnej cenie.
          Kupuje na wyprzedażach, promocjach.
          Więc mam wyobraźnię, co, jak i gdzie kupić.
          No tak, ale trzeba mieć wyobraźnię, której może jednak tobie brakuje.
          Moje dzieci czasem noszą buty z ccc i się tego nie wstydzę, ale nie są to buty na codzień, tylko raczej od święta, czy to coś złego.
          Gdybyś przeczytała mój post ze zrozumieniem, nie napisałabyś tego co napisałaś.
          • agni71 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 11:54
            sylki napisała:

> Mam 3 dzieci, nie stać mnie na kupowanie markowych butów w regularnej cenie.
            > Kupuje na wyprzedażach, promocjach.
            > Więc mam wyobraźnię, co, jak i gdzie kupić.

wyraznie zacytowałam fragment, do którego sie odniosłam. Pod tym, co napisalas wyzej - praktycznie mogłabym sie podpisać. Dla mnie niepojęte jest, że ktos może sobie nie wyobrażać, zeby mieć jedna pare butów dla dziecka na zimę. Ja sobie to jak najbardziej wyobrażam - co więcej - nie brak mi wyobrażni, by zdawac sobie sprawę, że sa ludzie, dla których zakup jednej pary zimówek dla dziecka to wysiłek finansowy.

> No tak, ale trzeba mieć wyobraźnię, której może jednak tobie brakuje.

a może jednak nie wink Może tobie brak empatii?

> Moje dzieci czasem noszą buty z ccc i się tego nie wstydzę, ale nie są to buty
            > na codzień, tylko raczej od święta, czy to coś złego.

Jakbys przeczytała, co pisałam wyżej, to byś zauważyła, ze moim tez zdarza sie nosic buty z CCC. Tyle tylko, ze nie uważam ich za konieczność, jesli mam inne, NIEZAWODE, buty. Te drugie buty z CCC (bo trzech par zimówek, to jednak moje dzieci nigdy nie miały), to juz taka moja fanaberia - bo tak jak ty, chciałam miec buty do róznych kurtek, czy inne do spódniczek,a inne do spodni. Jednak nie przyszłoby mi do głowy napisać, że NIE WYOBRAŻAM sobie nie posiadania dwóch co najmniej par. Czy teraz juz rozumiesz, co mam na myśli?

> Gdybyś przeczytała mój post ze zrozumieniem, nie napisałabyś tego co napisałaś

i vice versa smile
            • sylki Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 14:17
              Dziewczyno, ale to JA sobie nie wyobrażam, rozumiem natomiast, ze ktoś może mieć inaczej.
              Lubię mieć buty dopasowane do stroju i tak samo lubię u dzieci, a że TY nie odczuwasz potrzeby, to już jakby nie patrzeć nie moja broszka, mam to w tyle.

Natomiast nigdzie też nie napisałam, że nie rozumiem ludzi, którzy dokonują wyboru posiadania przez dziecko jednej pary, ba nawet, to rozumiem. Dziwne nie.
              Czyżby, to była ta empatia
          • eedytkaa sylki 20.09.11, 16:30
            ale trzeba mieć wyobraźnie jak zarabia sie 1000zł (bo taka jest najniższa i niestety większośc ludzi w moim regionie tyle zarabia) i kupowac po 3 pary nawet na wyprzedażach!!!
            na prawde denerwuje mnie takie gadanie!!! nie każdego stać i już!!!! jeżeli ktos uważa że jedna para wystaczy to po co go zaraz wyzywac od braków wyobraźni
            • sylki Re: sylki 20.09.11, 16:46
              hmmm, ale to nie ja wyzwałam.
              Naprawdę mi daleko do tego by kogoś wyzywać dlatego, że kupuje 1 parę butów.
              To mi zarzucono brak wyobraźni, bo nie wyobrażam sobie by moje dzieci posiadały 1 parę obuwia na zimę, co nie oznacza, że nie rozumiem, że ktoś ma inaczej.
              Może najpierw przeczytaj dialog, a nie wyciągasz coś z kontekstu.

Nigdzie NIE NAPISAŁAM, ze dziecko MUSI mieć 3 pary obuwia, bo moje po tyle mają.
              Więc wyluzuj dziewczyno smile

• agni71 Re: sylki 20.09.11, 17:06
                Gwoli sprawiedliwości, napisałaś:

"Nie wyobrażam sobie, by dziecko miało 1 parę, ale ja mam zboczenie na punkcie butów"

Nie napisalaś moje dziecko, tylko dziecko - w domysle jakiekolwiek dziecko. Jesli nie to mialas na mysli, to powinnaś wyrażać sie precyzyjniej.

Dalej piszesz o swoich dzieciach:

"Moje dzieci przeważnie mają po 3 pary ."

A nastepnie znowu nastepuje uogólnienie:

"Dwie pary to takie minimum, no chyba, że ma się buty, które pasować będą do wszystkiego. "

No i teraz piszesz:

"> To mi zarzucono brak wyobraźni, bo nie wyobrażam sobie by moje dzieci posiadały
                > 1 parę obuwia na zimę, co nie oznacza, że nie rozumiem, że ktoś ma inaczej.

a wcale nie to napisalas wyżej. Jak juz sobie podyskutowałyśmy, to sie uściślilo, ale w piwerwotnej wypowiedzi naprawdę co innego wyraziłaś....
                • sylki Re: sylki 20.09.11, 17:44
                  Co nie zmienia faktu, że piałam o sobie i swoich dzieciach, czy ja gdzieś kogokolwiek obraziłam?
                  To, że ja sobie nie wyobrażam, czyli u siebie, moich dzieci, nie oznacza, że nie zdaję sobie sprawy, że różni ludzie, różnie do tego podchodzą.
                  Skoro pytanie było ile par butów na zimę odpisałam zgodnie z prawdą - moją prawdą wink
                  Ale zarzucanie mi obrażanie kogoś, jest zgoła nie fair.
                  A eedytkaa naskoczyła na mnie po tym jak sobie pogadałyśmy, więc mogła przeczytać całoś?Mogła.

Każdy rozumie jak chce smile
        • aleksandra1977 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 10:11
          agni71 napisała:

Bo na kilka
          > par dobrej jakości niestety mnie nie stać, i myslę, że nie jestem jedyna osobą,
          > która nie moze sobie pozwolić na wydatek rzędu 600 zł na buty zimowe dla jedne
          > go dziecka (u mnie x 3). Chyba nie trzeba wielkiej wyobrażni, zeby sobie z tego
          > zdawac sprawę?

zgadzam sie z tym w 100%. Tez tak do tego podchodze.
          • jagodasoft2 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 11:03
            Moje mają po jednej parze, ja sama też mam jedną. Czasem jak są jakieś super okazje to dokupię po drugiej. Nie stać mnie po prostu na wydatek ponad 1000 zł co zimę na buty.
        • sylki aaa i jeszcze jedno 20.09.11, 10:11
          Ja mam hopla więc też butów mam dużo big_grin
          Co nie oznacza, ze nie rozumiem, ze kogoś dziecko może mieć TYLKO 1 parę.
          • agni71 Re: aaa i jeszcze jedno 20.09.11, 11:59
            sylki napisała:

> Ja mam hopla więc też butów mam dużo big_grin
            > Co nie oznacza, ze nie rozumiem, ze kogoś dziecko może mieć TYLKO 1 parę

Czyli jednak wyobrażasz sobie taka sytuację? wink
            • sylki Re: aaa i jeszcze jedno 20.09.11, 14:18
              Jej się uczepiła wredota ;p
      • pamplemousse1 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 09:51
        "pasować"? a co tu jest do "pasowania"?

Miałam jedne i wystarczają.
        Ecco ok, ale dzieci miały w nich zimne stopy. W tym roku chyba kupię dei-tech w deichmann
        • agni71 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 09:55
          pamplemousse1 napisała:

> "pasować"? a co tu jest do "pasowania"?

Może ubranie, buty i dodatki? Do siebie nawzajem? wink Czego nie rozumiesz?
          • pamplemousse1 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 13:25
            no nie rozumiem, bo skoro dziecko ma kombinezon/kurtkę na zimę, wystarczy dokupić do niej pasujące kolorystycznie buty albo buty pasujące do wszystkiego
            tego nie rozumiemsmile

• agni71 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 13:33
              Ale może byc tak, ze kombinezon (od ktorego kurtke nosi sie tez osobno) i druga, cieplejsza kurtka zimowa są w kompletnie różnej kolorystyce, np. jedno różowe, drugie czerwone, i ktos chce do obu miec pasujące czapki, szaliki, rekawiczki, no i buty smile I niekoniecznie chce mieć te dodatki w uniwersalnej czerni smile Ja tam to rozumiem, bo tez lubie mieć wszystko dopasowane kolorystycznie, ale oczywiście wiem, ze mozna też tak to wszystko zgrać, ze jedne buty pasują do wszystkiego. Co więcej, dopuszczam tez taka możliwość, ze mozna miec niepasujace kolorystycznie obuwie, ale za to np. świetne jakościowo i w dobrej cenie smile
              • pamplemousse1 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 13:55
                smile w zasadzie moim chłopakom na razie wszystko jedno (mają 2,5 roku), ale kto wie co będzie za lat kilka smile
                • emma_me Re: ile par butów na zimę? 21.09.11, 07:46
                  i dlatego napisałam, że w przypadku chłopców nie ma szczególnego problemu, ale nie każda dziewczynka założy śniegowce do sukienki.
    • stypkaa My mamy zawsze 1 parę. 20.09.11, 09:40
      Mam dwóch chłopców, 4,5 i 6,5, i ani razu nie mieli 2 par butów w zimie. Całkiem spokojnie starcza nam jedna para porządnych butów. I nie są to bynajmniej osławione tu Ecco ani Geoxy. Kupuję buty Mrugały z membraną te-por. Buty są ciepłe, nieprzemakalne (chodzili nawet w pośniegowym błocie i nigdy nic nie przemokło).
      Zawsze kupuję większe, tak, żeby ew. jak jest bardzo duży mróz, można było założyć dodatkową parę skarpet.
      W tym roku zastanawiałam się nad kupieniem śniegowców z Decathlonu, cena atrakcyjna po obniżce, ale jak zobaczyłam te buty to stwierdziłam, że nawet za darmo bym ich nie chciała wink Czegoś równie paskudnego nie widziałam dawno. I doszłam do wniosku, że lepiej te 3 dychy dołoże do Mrugały i będą mieli tak jak zawsze po 1 parze butów.
      • tosieuda Re: My mamy zawsze 1 parę. 20.09.11, 10:02
        zawsze mam jakies drugie na wszelki wypadek,
        ale okazują się w sumie zbędne, sporadycznie zakładane,
        1 para Ecco zawsze nam wystarcza,
    • paproszek57 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 10:01
      dla syna zawsze 1, córka lat 13 - 2 pary
      • mmala6 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 10:10
        syn 6 lat, zawsze jedna para butów. Nie było potrzeby kupowania drugiej pary, a jak w zimie jest +10 to zakładam buty z jesieni a nie 'cieńsze zimowe'.
    • helly.g Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 10:48
      Myślę, że zależy to od wieku i płci. Maluszkowi prawdopodobnie wystarcza jedna dobra para. Moja córka pierwszą zimę przetuptała w Tombutach i starczyło. Ale teraz (III klasa) potrzebne są kozaki do spódnic i buty do biegania. Do biegania na śniegu zawsze używa kupionych przed wakacjami butami trekkingowymi. I wystarcza wink
      • dolores12 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 11:02
        Syn ma tylko kozaczki z Lidla(w zeszłym roku sprawdziły się w 100%), córka ma Primigi i jeszcze skórzane kozaczki do spódniczek. W wyższej rozmiarówce wszystkie lepsze marki wychodzą koszmarnie drogo, jak córka podrośnie też będziemy kupować tanie. Niech żyje Lidl!
      • beata1974 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 11:09
        Moje młodsze dziecko panna 4 lata będzie biegała w 1 parze po starszym bracie a że to ecco to wiadomo że nic im nie brakuje, no może będą trochę śmiesznie wyglądały do sukienek ale ile razy tak będzie może kilka. Syna jak co roku ma ecco a że noga mu urosła teraz ostatnio w lato to trzeba wygrzebać z zapasów na przyszłość następny nr 34 terra wiązane ma jeszcze z poprzedniego sezonu pasujące takie wyższe bardziej śniegowe z -tex z humanic ichniejsze też uważam że niezniszczalne. dla córki to mam już kozaki na jakieś 4 lata, dla syna też jakieś 2 rozmiary naprzód cenę 150zł (ecco) za rozm 36 i 37 to uważam za dobrą cenę zwłaszcza że ja też noszę te modele dla młodzieży w rozm 37. włącznie z sandałami ostatnio latem nabyłam za 130 zł (rozm 37) z myślą o następnym lecie.
    • leneczkaz Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 11:18
      Niby nie, ale jednak tak smile
      Jak nawet najlepsze, nieprzemakalne to są wilgotne i źle wyglądają po np. p-kolnych szaleństwach na śniegu i po południu nakładam inne. Tak samo jak np. w sobotę rano idziecie na śnieg na 2h. i te buty do wewnątrz nie przemokną, ale mokre są. Czasami też 'naleci' śniegu od góry (jak buty są nałożone na wierzch spodni). Ja nie ryzykuję i mam 2 pary.
    • koza_w_rajtuzach Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 12:17
      Moim zdaniem w zupełności wystarcza jedna para, tylko trzeba natrafić na jakieś porządne buty.
      • lechmiki Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 12:40
        zazwyczaj dwie pary dla córki ale jedna zawsze zostaje z zeszłego roku
        w tym roku mamy zeszłoroczne primigi(super) a nowe kupimy w pazdzierniku(mam nadzieje znów na primigi bo jestem z nich bardzo zadowolona)
        dla syna w zeszłym roku kupiłam tanie bo tylko do wózka a w tym musze juz cos konkretnego popatrzec
        • vanilka89 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 13:09
          a ja mam tyle jesienno-zimowych dla 5 latki, ale żadne porządne big_grin
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/xe/kj/ouro/j1DKcghpDmnGauv5xB.jpg
          • krasulas Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 13:21
            Ja mam obuwniczego hopla i butów u nas sporo.
            Ale mam też przyjaciółkę i jej dzieci mające o 2 rozmiary większą stopę od moich
            w spadku odziedziczają/odziedziczały (bo już bardziej niszczą, bo kupuje też tańsze buty i nie nadają sę do dania w spadku) Geoxy, Ecco...
            Także.. ja kupuję sama po jednej parze + córka ma Crocs Nadię (z%), syn ma tym razem Decathlonowe kalosze 2x ( w dwóch róznych kolorach, do róznych kurtekbig_grin) + "spadek".
            Ale, że jeździmy w góry, biegamy po śniegach zimą... zaopatruję nas w dobre buty - Ecco Husky (i ja i córka) + teraz Winter Queen (właśnie do getrów, kiecuszek).
            I tak mam - kupuję tylko na %.
            Buty lubię kupować - wszyscy lubimy.
            pzdr
          • a-e-p Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 13:29
            Moja prawie 5-latka sznurowanych butów tym bardziej traperków nie chce - zreszta chyba by mnie trafiło, gdybym miała za nią je sznurować smile
            Trampki na kozuszku to dla mnie takie dziwne połaczenie - zwykle za cienkie podeszwy a w srodku futro... Saszki moim corkom nie trzymaja się nóg (klapia jak chodza), dlatego ze maja za waskie stopy. Zamiast saszek musza byc kozaczki do kolan, najlepiej profilowane, a nie w typie Emu.

I tym sposobem wybor nam sie zawęża i dlatego mamy tak mało butów zimowych smile
            • sylki a-e-p 20.09.11, 15:13
              apropo szaszków,/mukluków czy jak też tam je nazywają smile
              Moja córa (4L) ma szczupła stopę i nogę, buty te klapią jak są przyduże. Idealne gdy mają wkładkę dłuższą od stopy o jakieś 0,5 cm
              • sylki OMG saszki nie szaszki ;) n/t 20.09.11, 15:15

• a-e-p Re: sylki 20.09.11, 16:44
                Zwykle kupuje buty tak z zapasem do max 1cm (rodzina twierdzi ze zawsze za małe). Moze rzeczywiscie za te saszki za duze mierzyła? One BARDZO podobaja mi sie, a ze otwieraja u nas nareszcie Zare, mam nadzieje na owocne łowy w czasie wyprzedazy.
                • sylki Re: sylki 20.09.11, 16:50
                  Te buty im bardziej w sam raz tym lepsze. Zresztą sama mam takie i dł wkładki=dł mojej stopy i nic mi nie kłapie.

Co do zary, u nas otwierają drugą big_grin w zwiazku z czym mam nadzieję, ze na wyprzedaży upoluję kozaczki, bo ostatnio kupiłam za całe 50 zł big_grin
          • agni71 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 13:37
            vanilka89 napisała:

> a ja mam tyle jesienno-zimowych dla 5 latki, ale żadne porządne big_grin
            > https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/xe/kj/ouro/j1DKcghpDmnGauv5xB.jpg

O, i to jest właśnie dla mnie coś, czego faktycznie nie pojmuję. Kupić dziecku 8 par butów zimowych i w tym żadnych porządnych. Bo co z tego, że pasuja kolorystycznie, stylistycznie do różnych ubrań, kiedy nie dają małej stopie takiego komfortu jak but porządny....
            • vanilka89 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 14:26
              angi71 widzisz, ja napisałam, że żadne porządne z lekkim przymrużeniem oka wink
              buty z zary 4 pary kosztowały mnie w sum ie 100 zł na wyprzedaży,wiec jak się córce podobaja to niech chodzi, zimowe dei-tex 60zł, oficerki ccc-50zł i ani razu nam nieprzemokły, stopa była ciepła i sucha a córka szalała w śniegu.
              Saszki to nowe z reserved ale podeszwa sie super zgina, nie jak w h&m, i sa cieplutkie, a że córka nie wad stopy wiec niech beda. A trapery z h&m - no cóż podobały mi się.
              Nie uważam, ze jedynem słusznym wyborem jest ecco i to zazwyczaj UŻYWANE z ALLEGRO! Bo i tak sie zdarza.
              • agni71 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 14:38
                vanilka89 napisała:

> Nie uważam, ze jedynem słusznym wyborem jest ecco i to zazwyczaj UŻYWANE z ALLE
                > GRO! Bo i tak sie zdarza.

słuchaj, mam nadzieje, że sie nie obraziłaś. Najwyrazniej mamy inne podejście do zakupów, inną że tak powiem "filozofię" zakupów wink i pewnie życia w ogóle...
                Ja wolę, rowniez dla siebie, mniej a dobre. Po prostu nie zalezy mi na ilości, a na jakości. Wiem, ze jest duzo osób, które podchodzą do życia bardziej konsumpcyjnie, wola miec więcej tanich rzeczy, niz mniej droższych (bo lubią częste zmiany, bo maja opory przed wydaniem na raz, na jedna rzecz większej sumy pieniędzy, bo wydaje im sie, ze w ten sposób oszczędzają). Ja tak nie lubię, równiez z powodów ekologicznych (produkcja większej vs. mniejszej ilości śmieci). Nie pietnuje cie za twoje wybory, po prostu ja wybieram inaczej i, owszem, dziwię sie, ze sa ludzie, którzy robią jak ty, ale, powtarzam, mamy wolność wyboru.
            • sylki Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 15:24
              Moja 4L ma dwie pary geoxów wink ale tylko dlatego, że jedną miałam odesłać do sławnej maragi, ostatecznie zostały.
              Czyli zbytek, bo 2 pary które mają to samo przeznaczenie, no ale co ja poradzę, żem zboczona big_grin i mogłam sobie pozwolić, bo żaden ze mnie krezus smile

Wózkomania

• pelasia_0 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 21:40
            Ależ sobie humor poprawiłam jak zobaczyłam Twoją kolekcję! smile Przyznam, że imponująca smile A ja tam skromnie kupiłam swojej młodej jedną parę :p Ale teraz to chyba w kompleksy wpadłam! smile
    • agaja5b Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 14:01
      Według potrzeb. Dla malucha tak do 2 r. życia uważam, że jedna para wystarczy i nie musi być jakaś mega ,super wystarczy aby były ciepłe i nie przemokły w pierwszym kontakcie ze śniegiem. Później zabawy w śniegu zaczynają być intensywne więc i buty muszą być konkretne. Moja starsza córka ma po dwie pary: jedne śniegowce i jedne w typie oficerek z CCC do spódnic(bo chodzi późną jesienią i zimą jak jest cieplej). Ze śniegowców sprawdzałyśmy dotąd g.t -tex, mcarthur, dei-texy (wszystkie ok) i zawsze kupuję z zapasem więc z reguły starczają na dwa sezony (no ok, półtora, ale potem są wyprzedaże i zaopatrujemy sie znowu). Młodsza do tej pory miała jedną parę, a w tym roku dobre będą i takie "spódniczkowe" w spadku po siostrze. A i kupując buty zimowe biore pod uwagę dominującą w odzieży zimowej kolorystykę, ale bez przesady, do każdej kurtki bym nie kupiłasmile
      • wiwika12 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 16:23
        Dzięki za odzew dziewczyny. Więc mam już ecco - kupione 1 raz więc sama nie wiem jak się sprawdzają. To 2 zima córki na własnych nóżkach, a poprzednia była tak na pół gwizdka bo mała zaczęła chodzić późno - miała wtedy 1 parę. teraz mam obawy czy ecco się sprawdzi... Mam na oku mrugałki w cywilizowanej cenie 120 zł i się zastanawiam, czy nie jest to taki nadmiar... może lepiej sobie coś kupić wink
        • koza_w_rajtuzach Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 16:40
          a może lepiej się po prostu wstrzymać i jeśli rzeczywiście będzie taka potrzeba, żeby mieć jeszcze jedną parę butów, to dokupisz córce.
          Z poprzedniej zimy mam takie doświadczenie, że dzieci miały dwie pary kozaków i właściwie to chodziły tylko w jednej parze. Syn miał Mrugała, które doskonale się sprawdziły, bez problemu nakładało się je na nogi, mógł w nich skakać po kałużach, ciapach, chlapach, nóżka zawsze była ciepła, drugie zapasowe (tańsze) kozaki niby były okej, ale nóżka jakby się w nich pociła, więc nosił tylko te Mrugały.. Córka miała dwie pary, choć na początku kupiłam jej tylko jedną parę, która okazała się nie grzać nogi tak jak należy w bardzo duże mrozy, więc jej kupiłam drugą parę butów i w tej drugiej parze chodziła już do końca zimy. Ostatecznie to wyszło tak, że dzieciaki miały po dwie pary kozaków, ale i tak ubierałam im tylko po jednej parze, droższych kozaków.
        • sylki Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 16:54
          Kup coś sobie big_grin
          ja jestem świrem, wychodząc na zakupy dla siebie często wracam z czymś dla dziecka uncertain
          To się powinno leczyć.
          Kup sobie wink
          i tak jak radzi Koza w rajtuzach, gdy będzie taka potrzeba, dokupisz coś i tyle.
          • koza_w_rajtuzach Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 17:55
            > ja jestem świrem, wychodząc na zakupy dla siebie często wracam z czymś dla dzie
            > cka uncertain
            > To się powinno leczyć.

Mi to szkoda na siebie wydać pieniądze i też jak mam coś dla siebie kupić, to wracam z czymś dla dzieci.. wink, choć uważam, że to nic dobrego. Z tym, że ja akurat nie mam obsesji butowej, ale mnie chyba hamuje to, że córka ma bardzo trudną stopę do ubierania, w większości sklepach obuwniczych nic nie znajdujemy i mi tak samo ciężko znaleźć buty dla siebie, bo nie dość, że nic mi się nie podoba, to jeszcze nic nie pasuje, więc mi cierpnie skóra na myśl o zakupach obuwniczych, choć w sumie to mogłabym to jakoś na synu odbijać, bo on ma stópki marzenie wink). Ale odbijam sobie to na zakupach innego typu wink).
          • wiwika12 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 20:30
            Kiedyś potrafiłam przepuścić kupę kasy na siebie ....... to były czasy. Teraz idę po ciuch, buty dla siebie a wracam z czymś dziecinnym sad. Fakty zaś są takie, że panna i tak z zasobów sukienek, tunik, koszulek wybiera kilka ulubionych i może chodzić tylko w tym... Z butami dotychczas było podobnie - na lato miała kilka par: sandałki, balerinki, trampki przeróżne (zaznaczę, że taniutkie modele bo z wyprzedaży smile) a ubrać ją w nie to było wyzwanie... Nawet jak z sandałów wyrosła to były boje... Więc istotnie może ta 2 para to fanaberia. Poczekam, sprawdzę jak zdają egzamin ecco, jak będzie konieczność to kupię 2... Ale te mrugałki strasznie mi się spodobały...
          • lechmiki Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 21:50
            hehe ja mam to samo ,niby jade na zakupy z zamiarem kupienia sobie a znów coś dzieciom sie dostajesmile
    • minkapinka Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 17:05
      Jedna porządna para wystarczy, reszta to fanaberia smile Moja córka ma kilka par, bo nie lubie sportowych, grubych butów do sukienek.
      • angie07 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 17:15
        jak masz chłopca to jedne porządne wystarczą typu ecco czy geox a jak dziewczynkę to coś dla odmiany do sukienki można dokupić. Mój syn ma 3 pary córka chyba z 10 ale tylko dlatego że lubię buty, i nasza zima jest za długa, dlatego ja dzieciom zmieniam buty. Ale podstawą są ecco.
        • johana75 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 17:56
          Jedna para wystarcza u nas -chłopiec
          • nunik Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 18:28
            Standardowo 2 pary butów zimowych, wazniejsze jest dla mnie obuwie noszone w szkole- AURELKI , bo młoda spędza więcej czasu w szkole niż na podwórku zimą.
    • jadis76 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 18:26
      jak córka byla mala to wystarczala jedna para ecco lub geox
      odkąd ma 3 lata kupuję jeszcze w zarze kozaki do spódnic, tunik etc
      dla mlodszej ( w październiku kończy 2 lata ) wlaśnie nabylam zimowe geoxy i to będzie jej jedyna para
      • zazuc Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 18:38
        Kupuję buty tylko wyłącznie na wyprzedażach. Nie wydaję 600 zł na sezon tylko 200-300. Kupuję dosyć dobre buty w dobrych cenach smile Według mnie dla dwuletniego dziecka przebywającego w domu i wychodzącego na spacer na 2 godz. jedna para wystarczy, ale nie wyobrażam sobie mojej dziewięcioletniej córki latającej w jednych butach do szkoły, na zajęcia dodatkowe, na sanki itp. Może mam małą wyobraźnię ;P
    • florentyna33 jedna para 20.09.11, 18:34
      jedna para, dziewczynka, drugi rok kupuję dei-tex w deichemanie, ja z kolei nie wyobrażam sobie trzech par porządnych, czyli kosztujących sporo, butów, nie widzę za bardzo potrzeby az takiego dopasowywania koloru, bez przesady, szkoda kasy skoro buty są na jeden sezon, mam na co wydawać. Córka chodzi głównie z sukienkach, spódniczkach, zimą również, nie wiem czy to mądre czy niemądre, ma getry które zakłada na rajstopy i tyle, trudno byłoby jej wytrzymać w przegrzanej sali w przedszkolu w spodniach, a samych spodni bez rajstop nie wyobrażam sobie jak jest powyżej -5. Więc wypadam tu bardzo blado smile czapki ma tylko dwie, rękawiczek dwie pary... zresztą nie wiem ile musiałabym zarabiać żeby bawić się w zestawy kolorystyczne na każdą okazję, pogodę itd.
      • paliwodaj Re: jedna para 20.09.11, 20:46
        Ten watek musial sie pojawic, jak tez i oczekuje na licytacyjny watek z serii " ile czapek, rekawiczek i szalikow" to coroczna norma
        A wracajac do tematu, moje dzieci maja zawsze po jednej parze sniegowcow np timberland, po jednej parze butow w rodzaju geox, primigi, ecco , te ostatnie sporadycznie bo nie mam dostepu do duzego wyboru, a to co jest ma nie-chroniony czub.
        Zazwyczaj zime mamy lekka, wiec wystarcza nam do szkoly cos w stylu trzewikow, a nawet buty sportowe.
        Z corka inna historia, bo ta potrzebuje w wyjatkiem jakis primigi, sniegowce, jestesmy tez fankami emu, wiec to przede wszystkiem i twierdze ze byly ostaniej zimy najczesciej noszone, no i jakies nie ocieplane "kosciolowe" buty do sukienek, spodniczek. Plus oczywiscie przy cieplejszej pogodzie sprawdzaja sie kazde polbuty.
        • wiwika12 Re: jedna para 20.09.11, 21:50
          Cóż nie chodziło mi o licytację kto ma więcej... ja mam zaledwie 1 parę na dziecko. Szukałam raczej racjonalnej odpowiedzi czy 2 para jest konieczna czy to tylko estetyka. Dla syna zazwyczaj wystarczała 1 sztuka dobrych butów... ale córka to inna bajka. smile sama chcę ostudzić swój zapał. Licytacja to byłaby przy wymienianiu naszych dorosłych butów smile
    • slonko1335 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 20:46
      Dla dziewczynki dwie pary zdecydowanie. Jedne na goretexie do kombinezonu czy zimowych spodni, drugie skórzane eleganckie do spódniczki, płaszczyka.
      Dla chłopca w zasadzie wystarczy jedna o ile pasuje i do kurtki i kombinezonu.....
    • kornnella Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 21:06
      Jedna ale solidna.
      • anyx27 Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 21:23
        Młoda ma na ten rok 2 pary:

https://www.alison.nazwa.pl/ECCO/aukcje/72077256119%201.jpg

https://cdn.next.co.uk/COMMON/Items/Default/Default/ItemImages/HeroSearch/396918.jpg

Ecco na śniegi, do biegania na co dzień, te drugie muszkieterki Next są skórzane, ale zamszowe, więc raczej nie na wielkie śniegi, bardziej okazyjnie, do spódniczek.

Jeśli chodzi o mnie, to mam 3 pary zimówek - czarne zamszowe saszki, koniakowe kowbojki, brązowe oficerki. Wszystkie Next, bo są ładne, trwałe i w dobrej cenie smile
    • froobek Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 22:38
      A w jakim wieku?
      Mojemu 2,5 -letniemu moim zdaniem wystarczą jeszcze dwie: cieńsza (skóra + coś w rodzaju flanelki / cienkiego polarku) i grubsza (śniegowce na owczej wełnie lub tex). Być może starsze dzieci potrzebują więcej, na razie się nie wypowiem.
    • mielin Re: ile par butów na zimę? 20.09.11, 23:45
      Jedna ale dobra para jest w zupełności wystarczająca (u nas Ecco) na całą zimę- dla dziewczynki teżsmile
      Ja zwykle mam jeszcze dodatkowe eleganckie skórzane kozaczki do sukienek, ale one są używane sporadycznie - i bez nich świetnie by się obeszło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka