Dodaj do ulubionych

Ekspres na kapsułki

08.11.11, 08:16
Może któraś ma i mogłaby podpowiedzieć. Zbliżają się święta i chciałabym od swojego Mikołaja dostać takowy ekspres. No i nie wiem, który sobie zażyczyć - dolce gusto, czy tassimo. Z tego, co czytam, to ten pierwszy jest na kapsułki nescafe, a drugi na jacobs. A może to nie ma znaczenia i można je stosować zamiennie?
A może wogóle sobie darować taki prezent, bo się nie sprawdza?
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 08:24
      Takie ekspresy są drogie w użytkowaniu. Polecam forum zakupy: forum.gazeta.pl/forum/w,583,130442237,130442237,Tassimo_ekspres_Bosch_i_kawy_Jacobs.html
      • ewma Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 08:41
        Niedawno też miałam ten sam problem.Latem kupiłyśmy sobie z mamą ,każda inną maszyne .
        I tak - mama ma Cafissimo www.tchibo.pl/Cafissimo-p400012606.html?dim1=PiBl
        Pasują tam tylko kapsułki tchibo i są dosyć drogie i dostępne tylko w punktach tchibo.
        Kawa bardzo dobra,funkcja spieniania mleka ,itd.
        Ja kupiłam Senseo Philipsa na padsy i pasują tam wszystkie firmy .
        Wychodzą filizanki niezłej kawy,mąż codziennie rano przed pracą używa,ja robie capuccino ,a córka gorącą czekolade dla siebie i koleżanek.
        • iwoniaw Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 09:35
          kapsułki do ekspresu Tchibo można kupić bez problemu w najzwyklejszym realu (hipermarkecie znaczy), ale fakt faktem, że praktyczniejszy jest jednak ekspres, w którym można zaparzać różne kawy. Choć jeśli chodzi o kapsułki, to zawsze można dojść do chwili, że naszego typu braknie, a w okolicznych sklepach niet, dlatego mnie się najbardziej podoba ekspres, który ma różne sitka i można w nim parzyć i kawę z kapsułek i dowolną zmieloną. Kupiłam Mamie takiego Zelmera (kapsułki ESE lub kawa mielona) i póki co zadowolona (tzn. woli kapsułki, "bo się nie sypie wokoło kawą", ale jak braknie, to nie jest pozbawiona możliwości zaparzenia kawy).
    • gryzelda71 Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 08:42
      Mam dolce gusto.
      Są jeszcze inne na kapsułki,tylko,ze każdy ma inny kształt tych kapsułek i nie można stosować wymiennie.
      Fajne,bo proste w użyciu,tylko mały problem,jak zabraknie kapsułek.Nie zaparzysz kawy.
      Nie kupiłabym z własnego wyboru.
      • schiraz Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 08:56
        Mam Krups nespresso, pasują tylko kapsułki nespresso. Jedyny sklep stacjonarny gdzie można je kupić jest w Warszawie a przez net trzeba czekać dwa dni. Wybraliśmy z mężem taki ekspress bo bardzo nam smakuje kawa z tego systemu, ale ogólnie nie polecam, bo drogo wychodzi.
        • dzidek33 Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 09:35
          Ja mam Tchibo i jestem bardzo zadowolona. Duży wybór kaw ( z kofeiną i bez), super spienia mleko i ma bajeczne kolory, tak, że do każdej kuchni można dopasować. A cena pojedynczej kawy wychodzi najtaniej na rynku.
          Polecam
    • adellante12 Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 10:14
      Ekspres na kapsułki fajna rzecz bo szybko mozna przygotowac napój kawowy.
      Ale nie łudźcie się śmieci które sypie sie do kapsułek z prawdziwą i PORZĄDNĄ kawa nie mają nic wspólnego..
      Dla mnie jedyne dopuszczalne rozwiazanie to ekspres cisnieniowy TYLKO tygielek i młynek do kawy. I kawa która niemoze być firmowana zadnym dyskwalifikujących oznaczeń typu jacobs, tchibo nescafe....
      Z kawą jak z piwem jak kupujesz koncernowe to masz pewność że to szczyny.. Ale marketing słuzy temu by wmówić ze szczyny są wyjatkowe...
      • zuzanna56 Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 10:27
        Kiedyś myślałam o takim ekspresie bo nie jest on drogi ale my pijemy dużo kawy (razem z mężem 4-8 filiżanek dziennie) i drogo by to wyszło.
        • adellante12 Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 11:48
          zuzanna56 napisała:

ale my pijemy dużo kawy > (razem z mężem 4-8 filiżanek dziennie) i drogo by to wyszło.

smile)) Pomnóż to przez dwa i to bedzie mój normalny codzienny wynik smile)) W weekendy wiecej.
          Generalnie pije praktycznie tylko kawę smile
          • zuzanna56 Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 15:44
            Pomnóż to przez dwa i to bedzie mój normalny codzienny wynik smile)) W weeken
            > dy wiecej.
            > Generalnie pije praktycznie tylko kawę

Ja też. Kawy, którą pijemy z mężem w pracy tu nie liczę. W założeniu, że kapsułka kosztuje 1 zł, a kaw by szło dziennie 8 czy trochę więcej, to miesięcznie na samą kawę wydawalibyśmy 250 zł. Bez przesady, dużo. To już chyba wolę kupić porządny ekspres cisnieniowy za 2 tysiące.
      • mika2 No to jaki ekspress ciśnieniowy (raczej nie drogi) 08.11.11, 10:48
        i jaką kawę do tego kupować (mieloną już)?
        • a-ronka nie,nie,nie 08.11.11, 11:25
          chorowałam na taki ekspres lata świetlne. Mąz się sprzeciwiał ale ja kupiłam.
          Dolce gusto.
          Ja nie jestem smakoszką kawy i pjam saszetki 3w1 ale to co leci z ekspresu dolce to POMYŁKA.TO jest gorsze niż zmiotki 3w1 niż kawa z biedronki,niż cykoria spod stołu.
          Chemiczny smak, zapach też.
          Mąz tego nie tykał a ekspres poszedł na allegro. Nigdy więcej bo faktycznie lepiej zainwestować w ekspres ciśnieniowy niz gów.... z plastikowych pojemniczków.
          Mleko w tym cudzie to biała kreda a karmel to chyba syrop ślazowy bo smierdzi jak diabli.

Nie,to mówię ja która kawę zna tylko z zapachu.Tego się nie da pić a jak jesteś smakoszem to poczujesz jakie to okropne.
        • adellante12 Re: No to jaki ekspress ciśnieniowy (raczej nie d 08.11.11, 11:42
          Wybacz mika, ale ekspres cisnieniowy nie moze byc niedrogi bo kupisz chińskiego shita z plastikową pompa z badziewnych materiałów z lipna grzałką i po miesiącu bedzie si zaparzał taką lurę że o cremo bedziesz mogła tylko pomarzyć......
          Dobry ekspres ciśnieniowy musi niestety kosztować. Sorry ale kupujesz to urzadzenie dla PRZYJEMNOŚCI dla rozkoszy picia aromatycznej mocnej porzadnej kawy a nie dla zapewnienia podstawowych potrzeb.
          A przyjemnosci kosztują, im lepsze tym drożej.... Zameczyłem juz kilka conajmniej ekspresów bo zawsze gdy juz zaczyna kiepsko zaparzać wyrzucam go do tzw recyclingu (smietnik) wink
          W miare uzywania zuzywają sie elementy pompy i tym samym spada cisnienie tłoczenia gorącej wody przez tygielek. Tym samym kawa coraz bardziej przypomina lure z dworcowego bufetu PKP...
          Z moich doswiadczeń najlepsze ekspresy jakie miałem to był deLonghi i Krupps. Natomiast strasznie rozczarowały mnie saeco. Miałem taki w domu, teraz mam taki za biurkiem w pracy... No robi kawe ale to taka kawa jak Bydgoszcz... No kawa dziura po prostu dziura... wink

A kawę kupuję w Almie jest b dobra afrykańska albo do wyboru masz sporo ciekawych kaw w Piotrze i Pawle. Moevenpick np bardzo korzystny zakup. Najlepiej kupować w ziarnach i mielić tuż przed zaparzeniem taka porcję jaką chcesz zaparzyć.
          Kawy mielone mają ten minus ze szybko wietrzeją nawet w puszkach i traca aromat i smak.

Ja osobiscie na punkcie kawy jestem zboczony...

Co nie zmienia faktu ze nawet najbardziej zwietrzała kawa zaparzona w prawdziwym ekspresie bedzie rozpustą podniebienia w porównaniu z tym syfem z kapsułek. Nie dajcie sobie wmawiać że chemiczny kapsułkowy blend różnych związków jest kawą...
          Bo później faceci naprawdę myslą że kobiety dostaja orgazmu nad barszczykiem winiary...
          To po co dawać wam coś lepszego bo co bardziej sie starać skoro mozna was zadowolic byle shitem.... wink))
          Poznawajcie dobre smaki, i nie dajcie sobie wmówić że syf jest dobry...
          pamietacie takie hasło:
          "Jedzmy gów... miliony much nie mogą sie mylic!!!"
          pozdrawiam i życzę orgii smaków z najwspanialszymi kawami swiata...
          • kropkacom Re: No to jaki ekspress ciśnieniowy (raczej nie d 08.11.11, 13:53
            > Sorry ale kupujesz to urzadz
            > enie dla PRZYJEMNOŚCI dla rozkoszy picia aromatycznej mocnej porzadnej kawy a n
            > ie dla zapewnienia podstawowych potrzeb.

Mów za siebie big_grin Dla mnie i męża przynajmniej dwie kawy dziennie to konieczność. tongue_out
            • adellante12 Re: No to jaki ekspress ciśnieniowy (raczej nie d 08.11.11, 14:50
              wink)) no ależ ja ciebie doskonale rozumiem... W ogóle uwazam że niektórzy powinni dostawać kawę na refundacje z NFZ wink))
              • kropkacom Re: No to jaki ekspress ciśnieniowy (raczej nie d 08.11.11, 14:56
                Też prawda. smile Ekspres ciśnieniowy nie musi być bardzo drogi. Wystarczy wybrać dobrą firmę. Chociaż żałuje, że nie było mnie stać na ekspres z młynkiem.
                • adellante12 Re: No to jaki ekspress ciśnieniowy (raczej nie d 08.11.11, 14:57
                  Nie żałuj Nie warto właśnie mam przed sobą kawę z Saeco Royal... Nie umywa sie do prawdziwego tygielka...
                  Lepszym rozwiazaniem jest oddzielny młynek.
                  • zuzanna56 Polecicie mi dobry ekspres ciśnieniowy? 08.11.11, 15:46
                    • adellante12 Re: Polecicie mi dobry ekspres ciśnieniowy? 09.11.11, 13:27
                      www.krups.com.pl/All+Products/Espresso+Machines/Pump+espresso+machines/Products/XP5280/XP5280.htm
                      Testowałem i uważam ze jest wysmienity. A jak się uprzesz zeby wypić syntetyczny napój kapsułkowy to tez ma mozliwość stosowania.
                      Z pewnością jeszcze w tym roku stanie u mnie w kuchni.
                      • zuzanna56 Re: Polecicie mi dobry ekspres ciśnieniowy? 09.11.11, 13:30
                        dzięki
                        • adellante12 Re: Polecicie mi dobry ekspres ciśnieniowy? 09.11.11, 14:58
                          w tej chwili wykańczam taki:
                          www.agd.delonghi.pl/offer/show/pid/54
                          ale juz jego czas swietnosci sie skończył i czas najwyższy się z nim rozstać .
                          • an_ni Re: Polecicie mi dobry ekspres ciśnieniowy? 10.11.11, 16:22
                            pozujesz na takiego znawce i smakosza a podajesz przyklady tanich ekspresow, niezlych firm, ale to ekspres z najnizszej polki !! nie daje wysmienitej kawy, niepowtarzalnej tylko dobra, lepsza niz ta z kapsulek to pewne
                            niepotrzebnie ladujesz w niego droga kawe
                            buuuu

• aneta-skarpeta Re: No to jaki ekspress ciśnieniowy (raczej nie d 10.11.11, 01:03
                    wszystko ładnie pieknie, ale jak ktos chce expres na kapsułki to nie bedzie sie bawił w expres, młynki, celebracje

wiadomo, ze taka kawa jest pyszna, ale jak ktos ma kacze podniebienie to ma po prostu ochote na szybkie latte przed pracą

wink

i ja, ktora marzy o miejscu na cisnieniowy z mlynkiemnie wyobrazam sobie te celebracji przesypywania, mielenia, ubijania codziennie rano

z drugie strony, łiski tez powinna byc z gornej półki, co nie zmienia faktu, ze czym "lepsza" tym bardziej jedzie szmatąwink
          • aneta-skarpeta Re: No to jaki ekspress ciśnieniowy (raczej nie d 10.11.11, 00:56
            popieram, cisnieniowy, dobry jest dosc drogi

no i niestety duzy

i jak ktos pie 40kaw dzienniewink to racze gastronomiczny warto kupicsmile

moi rodzice mają miejsce wiec mieli rozne, teraz mają
            www.siemens-kaffee.de/Files/Siemens/De/de/Subsites/Coffee/Images/Detailseite-Einbau-Detailaufnahme1-Kaffee-Maschine-EQ-7.jpg
            do zabudowy
            ogromny to mało powiedziane, ale rewelacyjny

ja niestety nie mam miesca na cokoliwek wiekszego nic delonghi nespresso
    • iziula1 Re: Dolce gusto 08.11.11, 11:34
      Polecam, mam taki. Kawa b.dobra i mnóstwo opcji do wyboru - uwielbiam AROMA lub Mocca wieczorem. Latem kawa mrożona smile. Pycha.
      Pasują tylko specjalne kapsułki, nie stosuje się żadnych zamienników.
      Kapsułki kupuję w Media Markcie.
      Argument, że mogą wycofać kapsułki i ekspres jest bezużyteczny akurat do mnie nie przemawia. Bo ile lat będę Go uzywać ? 20 ? Co roku wchodzą nowe modele ekspresów z coraz nowszymi opcjami, więc zakładam że Dolce Gusto poużywam góra 5 lat. I kupię inny.
    • mancipi Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 11:39
      jeżeli lubisz kawę, która przypomina sieciówki typu starbucks to taki ekspres na naboje będzie dobry, bo kawa z niego wychodzi lepsza niż ze starbucksa (aczkolwiek o to nie trudno), do tego przygotowanie zajmuje całe 2 minuty i nie trzeba nic sprzątać, ważne aby mieć zapas wkładów. natomiast jeżeli naprawdę lubisz dobrą kawę to lepiej zainwestować w porządny ekspres ciśnieniowy, z własną funkcją ubijania mleka, najlepiej z wbudowanym młynkiem do kawy-on jest gwarancją że kawa naprawdę będzie świetna.
    • latulka Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 11:51
      polecę expres Tchibo. kapsułki są z prawdziwa kawą a nie rozpuszczalną co dla mnie było najważniejsze. jest kilka rodzajów kapsułek włącznie z kawa bezkofeinową. Ekspres ma dyszę do spieniania. Zrobisz nim espresso, cappuccino, latte macchiate. Łatwo szybko i przyjemniesmile
    • izabellaz1 Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 15:16
      To zależy czy lubisz kawę z kapsułek. Ja na przykład nie lubię. Jestem wierna kawie mielonej smile
    • kaktus22 Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 15:30
      Ja też polecę ekspers Tchibo, działa niezawodnie już 2 rok, kapsułki w opakowniu po 10 szt - 10zł. Różne rodzaje kawy i bardzo smaczne.
      • zuzanna56 Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 15:48
        Wszystko fajnie jak ktoś pije 1 kawę dziennie. U nas by szło 10 zł na te kapsułki.
        • thaures Mam dwa różne ekspressy 08.11.11, 16:12
          Plus- szybkość i wygoda. Minus- cena i zanieczyszczenie środowiska
          Mam od dwóch lat Cafissimo- najpierw kapsułki kupowałam za granicą, teraz są np w Realu.
          Od pół roku mam też Nespresso- Turmix i kawa z niego smakuje mi o niebo lepiej- tu mogę też sama decydować o ilości wody, która przechodzi przez kapsułkę. Ale kapsułki nie do zdobycia u mnie w mieście, więc znowu albo przywożę, albo kupuję przez internet.
    • peggy_su Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 16:49
      Ja mam dolce gusto. Od razu mówię że nie mam porownania do innych tego typu ekspresów.
      Jestem zadowolona, ALE ja piję kawę bardzo rzadko, może raz na tydzień, dwa, po drugie nie jestem smakoszem kawy. Przy piciu często po pierwsze koszty spore, po drugie zaczyna się odczuwać pewną sztuczność napoju, i to jak daleko mu do prawdziwej kawy.
    • leila78 Re: Ekspres na kapsułki 08.11.11, 20:17
      też polecę Tchibo. W kapsułkach jest sama kawa (świeżo zmielona i zamknięta hermetycznie), bez dodatków! Jeśli komuś drogo albo się skończy, to kapsułkę można rozbroić i napełniać ponownie jakąkolwiek kawą mieloną. Można zaparzyć małą lub dużą kawę (mała=przycisk do espresso). Sam ekspres jest jak najbardziej ciśnieniowy. Jak się kupuje kapsułki w sklepie tchibo, zbiera się jakieś pieczątki i za ileś tam dostaje się gratis 1 opakowanie.
    • math-ilda Re: Ekspres na kapsułki 09.11.11, 13:38
      To zależy jaką kawę lubisz. Kawa z kapsułek nie umywa się do świeżo zmielonej. Poza tym kapsułki są drogie, choć oczywiście szybkie i łatwe w użytkowaniu. Jeśli lubisz dobrą kawę to kup ekspres ciśnieniowy, najlepiej z młynkiem (nie wiem, czy są bez). Albo młynek kup osobno. Tygielek, tak jak ktoś powyżej wspomniał, to też dobre rozwiązanie. Ja mam jurę enę i jestem bardzo zadowolona, a kawy piję sporo (sporo czasu zajęło mi znalezienie odpowiedniej) Myślę, że można znaleźć coś tańszego od jury a też satysfakcjonującegosmile Co do spieniania mleka - jura ma dobry spieniacz, ale i tak wolę spieniać mleko osobno, bo wtedy wychodzi bardziej kremowe.
      • opium74 Re: Ekspres na kapsułki 09.11.11, 15:21
        Jedne z lepszych ekspresów ciśnieniowych robi firma JURA:
        allegro.pl/listing.php/search?category=67414&sg=0&string=jura&buy=1&change_view=1&order=dd
        • aneta-skarpeta Re: Ekspres na kapsułki 10.11.11, 00:58
          to do autorki bogaty mikołaj musiałby przyjsc

wink
        • adellante12 Re: Ekspres na kapsułki 10.11.11, 11:42
          opium74 napisała:

> Jedne z lepszych ekspresów ciśnieniowych robi firma JURA:
          > allegro.pl/listing.php/search?category=67414&sg=0&string=jura&buy=1&change_view=1&order=dd

Moim zdaniem nie jest wart swojej ceny. 5-6 tys zł to PP* za ekspres do kawy.
          Kiedys testowałem kawe z Jura i dla porównania z Saeco i z Siemensa (kupowalismy wówczas kilkanaście ekspresów) Z kazdego z tych automatów kawa smakowała praktycznie tak samo.
          Żaden z tych automatów nie zrobi takiej kawy jaką sobie przyrzadzisz w prawdziwym ciśnieniowym.

----------------------------
          8PP- Przegięcie Pały
    • aneta-skarpeta rzeczowa wypowiedz:P delonghi dla nesspresso 10.11.11, 00:47
      ja mam nesspresso delonghi

dostalismy w prezencie
      minusy- jestes zdana na kapsułki

plusy
      -malutki
      -pojemnik na mleko !!!!!!
      -ogromna ilosc kapsulekdo wyboru i ciagle nowosci, krotkie serie, nie zaboczo drogie
      - łatwo sie czysci

idealny do malej kuchni, jedyny chyba maly ekspress z pojemnikiem na mleko, ktory z latwoscia mozna myc w zmywarce, ktory nie kosztuje 3000+
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka