Dodaj do ulubionych

Kalendarze Ententino 2012- jakość

16.12.11, 11:04
Czy dostałyście już może kalendarze na rok 2012? Jak u Was z jakością? Ja wczoraj wieczorem odebrałam z drukarni i wyglądają dziwnie, zdecydowanie gorzej niż rok temu... Tło w super kolorach, natomiast zdjęcia kiepskie- albo jakieś takie "bez koloru", albo jakby czerwone... Przejrzałam na kompie jeszcze raz zdjęcia i wydaje mi się, że są dobrej jakości- żadne "kwiatki" przy wydruku nie powinny się pojawić. Zastanawiam się, czy nie zareklamować, ale wtedy babcie na prezent pod choinką raczej nie będą mogły liczyćsad
Obserwuj wątek
    • mielin Re: Kalendarze Ententino 2012- jakość 16.12.11, 11:11
      W tym roku zmienili drukarnię. Moje dopiero zaakceptowane do druku, mam nadzieję, że jak zawsze będzie OK.
      • aniulekq Re: Kalendarze Ententino 2012- jakość 16.12.11, 11:21
        U mnie dokładnie to samo. Próbowałam reklamować, Pani z obsługi stwierdziła, że takie miałam zdjęcia. Osobiście uważam, że za taką cenę nie warto. Może szata graficzna fajna ale jakość wywołanych zdjęć marna.
        • mikita10 Re: Kalendarze Ententino 2012- jakość 20.12.11, 11:26
          Nie wiem, czy się pogorszyła, bo ja w zeszłym roku również nie byłam zachwycona. W tym roku jednak znów zaryzykowałam, bo nie chciałam ryzykować zupełnie z inną drukarnią.

Nie wiem, czy to wina drukarni, czy grafików, w efekcie moje dziecko powychodziło mega opalone (a jest bledziutki) i to dość niejednolicie niestety. Poza tym niektóre kolory "zaszały" i mam np. zieloną wodę w basenie (a płytki były niebieskie), różowe ubranko, które było rzeczywiście białe.

I ogólnie zdjęcia wyszły bardzo ciemne, przez co zatarły się szczegóły i mam jedną "plamę". Ale tutaj był błąd w komunikacji, bo jak mi przysłali projekt i wydawało mi się, że za bardzo te zdjęcia rozjaśnili i zwróciłam uwagę, że są za jasne. I w efekcie podobno wrócili to starszej wersji. Tylko szkoda, że mi nikt nie powiedział, że w faktycznym wydruku wyjdą ciemniej.
          Fakt nie mam skalibrowanego monitora, ale oglądałam zdjęcia na trzech różnych kompach i na żadnym nie wyglądały tak, jak na wydruku.

Nie wiem, co zrobię w przyszłym roku. W sumie nie są złe. Ale nie są też tanie.
          • sonrisa06 Re: Kalendarze Ententino 2012- jakość 20.12.11, 11:34
            Mnie się nie wydaje, żeby były gorsze. Fakt, mam w tym roku w kalendarzu dwa zdjęcia robione w domu i one są nieciekawe, ciemne. Ale może to wina aparatu? Zdjęcia robione na zewnątrz są takie jak i w zeszłym roku.
            • mielin Re: Kalendarze Ententino 2012- jakość 20.12.11, 11:50
              Właśnie wróciłam z drukarni z kalendarzami smile Kalendarze jak co roku NAPRAWDĘ są bardzo ładne. Kolory są nasycone i nic a nic nie wygląda na zmienione - wszystko jest takie jak na moim Mac'u i na kompie męża też, twarz ok, nie za ciemna i nie zauważyłam aby była czerwona, no może opalenizna jest ciut mocniejsza niż w rzeczywistości.
              Należy wszakże pamiętać, że kalendarz ścienny ogląda się z pewnej odległości (podobnie jak obrazy) i to co z bliska może razić z dala jest OK (w końcu są to duże powiększenia-więc wychodzą najmniejsze nawet szczegóły zdjęcia).

Dodatkowo wydaje mi się, że druk jest nawet jakby jest lepszy i papier kredowy w lepszym gatunku niż ostatnio (twardszy, bardziej "błyszczący").

Ponownie jestem bardzo zadowolona z kalendarzy, a zamawiałam tam już 5. albo i 6. razsmile
              • mielin Re: Kalendarze Ententino 2012- jakość 20.12.11, 11:59
                Acha i od akceptacji do wydruku w tym roku minęło zaledwie kilka godzin!smile Tyle, że dopiero dziś mogłam odebrać kalendarze.

PS Trochę w tym roku marudziłam przy zdjęciach a oni cierpliwie i szybko wszystko zmieniali wg. moich wskazówek tj. chodzi o kadrowanie zdjęć wg. mojego widzimisięsmile
                I dodatkowo jedno zdjęcie miałam bardzo małe tj. ok 750KB (to było jedno z ulubionychsmile) i ono też wyszło super mimo moich obaw (pozostałe były po 5-6MB)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka