Dodaj do ulubionych

Co dla dziewczynki 7/8lat

16.12.11, 12:49
Moja córka życzy sobie pod choinkę Barbie: studio fryzjerskie, z konikami i szkolny domek. Z jednej strony chciałabym jej dać to co sobie wymarzyła, a z drugiej obawiam się , że po pierwsze są to zabawki już zbyt infantylne na ten wiek, a po drugie podzielą los innych Barbie, które po kilku dniach zabawy lądują na półce.

Myślałam żeby kupić jej np. mandalę Barbie, kalejdoskop do samodzielnego wykonania, klocki magnetyczne, zestaw do wykonywania kolczyków...
Córka lubi puzzle, ale mamy ich już mnóstwo, kupujemy bez okazji. Lubi też budować z klocków, ale pod choinkę nie chce.
Twierdzi, ze jej koleżanki 8-latki bawią się Barbie właśnie..

Możecie podrzucić jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 16.12.11, 13:02
      Jeżeli córka ma juz Barbie i sie nimi nie bawi, to kupiłabym tylko jeden z wymarzonych zestawów, a reszte prezentów takich, jakie wg ciebie ucieszą corkę i będą w uzyciu. Moja 7,5-latka oprócz konsoli i gry do niej (konsola to wspólny prezent dla trzech córek) dostanie:
      mały zestaw Sylvanian Families
      Littlest Pet shop Blythe ze zwierzakiem (każdej corce dobrałam taka Blythe, która ma podobne włosy do danej córki wink
      szczoteczkę elektryczną
      ksiązki : Wow! encyklopedia kosmosu i "Zwierzyniec państwa Sztenglów"

A moze jakąś przenośna konsolę, jesli corka jeszcze nie ma? Moja ostatnio często wspomina, że dzieci maja i ona tez by chciała.
    • modrooczka Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 16.12.11, 13:05
      Nie pocieszę Cię. Moja 7,5 zażyczyła sobie kasę sklepową do zabawy (taka jak dla dwulatka) bo ona się będzie bawić w sklep. Do tego coś ze sprzętu narciarskiego. Sprzęt chętnie kupię - wiem, że się ucieszy, na nartach jeździ i uwielbia to. A kasa? Pobawi się dwa razy a potem? Potem młodsze siostry będą zachwycone i chyba tylko dlatego spełnię to życzenie, bo strasznie infantylne jest.
      • magda1104 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 16.12.11, 13:31
        Wszystkich zestawów to na pewno nie kupię, najwyżej jeden, bez przesady. Moja kasa nie jest bez dna, max 150 zł.
        O konsoli nigdy nie mówiła, nie wiem czy chciałaby.
        Myślałam też o telefonie, ale w styczniu ma urodziny, prawdopodobnie wtedy dostanie, bo lubi pisać SMSy i podbiera mi.
        Jeszcze wczoraj wpadłam na taki pomysł, ze zabiorę dziewczyny do Smyka, niech pooglądają, a ja zaobserwuję co im się najbardziej podoba i póżniej kupię.

Rany, łatwiej chyba kupić prezent obcemu dziecku!
        • krasulas Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 16.12.11, 14:30
          moja lutowa 8latka również chce lalkę - Monster High
          a raczej chciała ją na Mikołaja ... i nie dostała!
          niszczy je potwornie - obcina włosy, wyrywają się nogi/ręce (SAME?) i rzuca później w kąt

dostała za to torbę MH (tą z kilkoma zamkami), zawieszkę oraz m.in. latarkę - ta ostatnia wywołała zachwyt
          a za tydzień dostanie Rummikub junior, masę gażdetów ubraniowo-biżuteryjnych (balerinki, rajstopki, górę, podróbkę tanią charms'ów w kolorystyce czerni-bieli-srebrnego)
          do całości na tesco'wej % kupiłam jej chomika ZuZu z ubrankiem...
          a ... że zawsze chciała mieć zwierzątko (na wiekszość które ma alergię), to teraz dostanie chomika, a na lutowe urodziny od dziadków m.in. psa Paris Hilton

mam jeszcze grę Bitwę Ortograficzną, super pościel i jakieś drobiazgi (do wydania teraz lub za 2 m-ce)
    • fishi81 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 16.12.11, 14:25
      taki szkicownik? www.tublu.pl/Zabawki/Zabawki_dla_starszakow/Szkicownik_projektantki_mody1.html
      • najma78 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 16.12.11, 16:53
        Moja corka obchodzila niedawno 9 urodziny i bardzo lubi bawic sie lalkami barbie dlatego dostanie zestaw nowych ubran dla nich a oprocz tego zestaw do wykonywania i zdobienia swiec.
      • magda1104 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 16.12.11, 21:51
        Ten szkicownik też widziałam i podobał mi się, rzecz godna uwagi.
    • dammma Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 16.12.11, 17:45
      a ja myślałam, ze tylko moja 9-latka taka dziecinna smile. Też chciała Barbie, ale nie dostanie, choć bawi się czasem. Bardziej marzyła o samochodzie campingowym z Playmobila i to dostanie.
      Charmsy zbiera, ale srebrne, np. z apartu, ale nosi tylko na szczególne okazje. Tak zresztą jak zegarek. Lubi zestawy kreatywne, np te z fashion angels-ma tatuaże do rysowania. Może z Sylvanian tez coś. W książkach się ostatnio zaczytuje. Czasem coś kupię a tak wyszukuje najlepsze pozycje i wypożyczam, bo bym z torbami poszła.
      Im starsza, tym większy problem z wyborem prezentu, bo z ubrań się nie cieszy-woli jeszcze zabawki. Głowię się i troję, co tu fajnego wymyślać, aby odgonić moje dzieci od bajek i kompa.
      Wszelkie zestawy kreatywne uwielbia, ale to zależy od dziecka.
    • mewamac1 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 16.12.11, 23:09
      Moja siedmiolatka dostanie:
      zestaw filmów dvd "Było sobie zycie"
      kulki magnetyczne neocube
      Scrabble Junior,
      bluzkę z Michaelem Jacksonem,
      Audiobook Pipi pończoszanka
      album przyjaciółek.
      Oprócz tego na liśce prezentów były
      gra barbie miasto mody, mebelki do barbie, ciastolina śniadanie, odrzutowiec Polly Pocket
      • mamaaoli Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 17.12.11, 07:36
        Moja siedmiolatka też chciała Barbie, ale nie dostanie, bo lalki leżą w koszach, właściwie nie bawiła się nimi. Siła reklamy - dziecko chce, bo koleżanka ma lub widziała w TV. Dostaje, ma, ale potem się nie bawi. Szkoda mi pieniędzy na zaspokajanie takich zachcianek. Dostanie grę "Kto to był" i książki "Biuro detektywistyczne Lassego i Mai".
        Z droższych prezentów polecam aparat fotograficzny (dostała na urodziny z hello kitty i uwielbia go).
    • kate70 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 17.12.11, 07:32
      Moja prawie ośmiolatka dostanie to co sobie zażyczyła, czyli - bindees, maskotki mózg i rozum, myszka diddl i najważniejszy prezent lalka monster high - wolfinka. Wszystko mało edukacyjne...
      • rene1311 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 17.12.11, 09:16
        Moja siedmiolatka w liście do Mikołaja prosiła o samochód zdalnie steriowany dla peth shopów i chomik interaktywny z serii AnimalMagic.Kupiłam to co chciała na spółkę z babcią.A od drugiej babci i chrzestnego dostanie konsole Overmaxa i książkę Bolek i Lolek na którą zachorowała" odkąd zobaczyła w Empiku.Wydaje mi się że w miare ok, choć miała inne szalone pomysły ale udało mi się je wyperswadować na etapie pisania listu (np.Lalka Monster, którą bardzo mi się nie podoba)
        • milka781 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 17.12.11, 10:47
          moja bratanica dostanie pamiętnik monster high
    • makoc Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 17.12.11, 12:15
      moja siedmiolatka nie chce zabawek, zażyczyła sobie dodatek do sims3. Wiekszości zabawek juz sie pozbyliśmy, zostały jakieś pojedyncze barbie i domek dla lalek. Cieszą ją też ksiązki z serii Biuro detektywistyczne Lassego i Mai oraz zeszyty do projektowania typu Top Model i dodatki do tego. Ale ostatnio bardzo czesto bawi się z mlodszym bratem duplo (własnego lego nie rusza), więc jak widać i 7-latek ma potrzebe bawić sie "dziecinnymi" zabawkami.
      • agni71 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 17.12.11, 13:41
        więc jak widać i
        > 7-latek ma potrzebe bawić sie "dziecinnymi" zabawkami.

Przeciez 7-latki to dzieci. Mnie np. dziwią dzieci w tym wieku, które "juz nie bawią sie zabawkami", bo są "za duże", "zbyt dorosłe". I mam wrażenie, ze to po części efekt wychowawczy rodzicow, którzy dają takiemu dziecku do zrozumienia, ze juz mu nie wypada bawić się zabawkami, czytac ksiązki z założenia dla dzieci w tym wieku (i sa dumni, że dziecko w wieku 7 lat ma za sobą całego Harry'ego Pottera), czy obejrzeć film dla dzieci (i są dumni, że ulubiony film dziecka to "Avatar"). Ja ze swoich dzieci nie robie na siłę dorosłych, pozwalam im byc dziećmi (mimo, że mlodszym córkom "odbieram dzieciństwo" wysyłając do szkoły w wieku 6 lat wink...
        • modrooczka Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 17.12.11, 17:21
          No i dlatego moja dostanie kasę, dla dzieci od 18 mcy smile Górnego limitu nie ma...
          • agni71 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 17.12.11, 20:06
            No i super smile Zresztą zabawę kasą docenią własnie starsze dzieci, znające sie juz na pieniądzach, liczeniu itd. Dla mnie nei ma nic wstydliwego czy śmiesznego w takim prezencie dla dziecka smile
        • inx123 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 17.12.11, 22:16
          więc jak widać i
          > 7-latek ma potrzebe bawić sie "dziecinnymi" zabawkami.

,,dziecinnymi,, big_grin...gdyby moja 7latka (dopiero co miała urodziny wink) nie chciała się bawić zabawkami zaczęłabym się martwićwink na szczęście chce więc pod choinkę dostanie:
          2 duże zestawy lego 1 mały
          konsolę, koraliki bindeez mineez, lalkę monster high (trzecia do kolekcji...bo o dziwo bawi sie nimi), słodycze..
    • monikaj21 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 17.12.11, 17:09
      Moja prawie 7 latka barbie bawi się już bardzo rzadko.
      Na Mikołajki dostała domek wróżek do samodzielnego wykonania
      www.artequipment.pl/index.php?p1709,zrob-to-sam-kraina-wrozek
      Na gwiazdkę Klixi Mixi, Harumikę, zestaw detektywa, program do nauki gry w szachy, Oślą skórkę do słuchania, wymarzone perfumki smile
    • kontaminacja Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 17.12.11, 22:06
      Też uważam, że dziewczynki w tym wieku to jeszcze dzieci, aczkolwiek nie ukrywam, że wyczekuję momentu wyprowadzki zabawek z pokoju smile. Dlatego moja 7-latka dostanie lalkę Monster High, przytulankę MH, laleczkę Pet Shop ze skuterem, żółwia Schleich, kostkę Rubika, zestaw filmów przyrodniczych, książki, Jengę i pewnie coś jeszcze.
      • martyna2626 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 18.12.11, 10:31
        To może kupisz jej taki samochód Garbus dla lalek. Fajniutki - różowy. Powinna być zadowolona.
    • pia_ Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 18.12.11, 12:19
      Moja 8 latka odpakuje pod choinką:
      - zestaw uzupełniający do Magic Fabric,
      - 15 cm pluszaka do jej kolekcji Nici,
      - poduszkę-owieczkę z Home&You,
      - książkę "Tylko Tsatsiki",
      - grę planszową Carcassonne,
      - sukienkę z Fabryki Misiów dola jej misi Fruzi
      • pia_ Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 18.12.11, 12:25
        My mamy szczęście, że młoda oszczędza nam zabawek typu LPS, Barbie, Monster, kucyki itp, gdyż tym wszystkim bawi się kilka razy w tygodniu u swojej szkolnej przyjaciółki.
      • pia_ i jeszcze ... 18.12.11, 14:01
        Pakuję prezenty i właśnie znalazłam jeszcze prezent od dziadków: 3 audiobooki o Karlssonie czytane przez Jungowską oraz 2 płyty z baśniami Andersena, których jeszcze nie mamy, czytane przez Stuhra.
      • mewamac1 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 18.12.11, 18:28
        A ta gra Carcassonne będzie odpowiednia dla 6-7 latki?
        I która na początek? Sporo pozytywnych opinii na jej temat w internecie. Zupełnie jednak nie wiem na czym ona polega.
        • pia_ mewamac1 19.12.11, 14:10
          Carcassonne to gra strategiczna, ja kupiłam wersję podstawową, do której można dokupywać dodatki, dla rozbudowania akcji. Tylko zastanawiam się, czy rzeczywiście Empik dostarczy tę grę przed świętami, bo zamawiałam ją 11 grudnia i dalej widnieje status w realizacji, a na pytania mailowe nie odpowiadają. Co prawda w Empiku stacjonarnym można bez problemu dostać tę grę, ale za 79 zł, na empik.com zamawiałam za 52 zł.
          • mewamac1 Re: mewamac1 20.12.11, 22:55
            Bardzo dziękuję za informację. Chyba skuszę na tę grę (w najgorszym wypadku będzie na Zajączka wink ).
            Ja składałam zamówienie w empik.com 19 grudnia, ale z odbiorem w salonie empik i jutro moje zamówienie ma być do odbioru. Status: zrealizowane.
            Wcześniejsze, z 8 grudnia dotarło do mnie pocztą w 2 dni (mieszkam 70 km od najbliższego salonu).
    • nellyssima Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 18.12.11, 12:38
      Moja 8 latka dostanie konsolę My Life, bo prosi o nią Gwiazdora już 2 lata smile, pamietnik na hasło, kurtki dla lalek dzidziusiów, bransoletki z kotkami Bizu, czy jakoś tak, konie do dekorowania z Fashion Angels, malowanki po numerkach.
      • stokrootka1 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 18.12.11, 19:04
        Moja 8latka dostanie:
        - 2 gry: Bitwa ortograficzna Trefla i Polowanie na robale
        - pamiętnik, kalendarz i gumkę-szminkę z serii Top Model (to fanka wszelkiego rodzaju zestawów kreatywnych TP)
        - konsola My life
        - pluszaka (musi być koniecznie)
        - zestaw do tworzenia bransoletek Totum
        - książki
        • magda1104 Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 19.12.11, 10:48
          Dzięki za pomysły, teraz tylko rajd po sklepach został.bardzo mi pomogłyście, pod każdym względemsmile
          • sofia_a Re: Co dla dziewczynki 7/8lat 20.12.11, 17:34
            Powodzenia!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka