Dodaj do ulubionych

To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci

20.12.11, 14:24
Dwoje dzieci, wózków już nie używamy ale rowerki, hulajnogi jak najbardziej, więc fajnie by było gdyby dało się wrzucić. Szukamy auta przede wszystkim ekonomicznego, z punktu widzenia napraw jak i spalania, chyba raczej benzyna przy obecnych cenach oleju, może też być gaz jak najbardziej... Mam mieć nie więcej niż 10 lat i kosztować ok.15 tys. Da się coś sensownego za tyle kupić?
Obserwuj wątek
    • czarna.perla Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 14:37
      Pewnie sie da, paliwo takie drogie że ceny aut spadają.
      ja jeżdżę fordem mondeo kombi. wczesniej jezdiłam małym autem i było załadowane po dach ciągle, teraz mam duże i też jest załadowane- szczególnie latem (rowery, hulajnogi, rolki, taczka, wózek dla lalek i 1000 innych bardzo potrzebnych rzeczysmile)
      • slonko1335 Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 14:49
        Mój mąż chce mondeo właśnie..a ja jestem nieco przerażona jego długością...Dotychczas mieliśmy focusa trzydrzwiówkę hatchback no i mieściliśmy się owszem ale nie wszystko dało się zabrać co by się chciało zabrać...no i fokus niespecjalnie ekonomiczny był ale wtedy nie był to problem bo szef męża stawiałwink Ze mnie kierowca marny o ile będzie jakiś w ogóle...wolę tańsze auto bo nie będzie mi szkoda przerysować wink
        Ostatnio wypatrzyłam nissana primerę w gazie ale małż upodobał sobie fordy.
        • berciunia1 Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 15:09
          to ja tez pochwalę mondeo- super dla 2 dzieci, pasuje do niego większość dobrych fotelików nawet tobi , który potrzebuje długiego pasasmile
          rewelacyjnie wielki bagaznik cudosmile rowery wózki hulajnogi łóżeczko turystyczne, koło zapasowe itp 4 os rodzina i te dodatki zapakowane i zamknięta roleta w bagaznikusmile
          długi jest to fakt ale za to rewelacyjnie skrętny szczególnie tyłem- wjadę nim wszędziesmile
          mamy starszy model bo z 1998 roku
          gaz mamy zamontowany w "kole w bagażniku-"
          pali na instalacji sekwencyjnej latem przy używaniu klimatyzacji ok 9,4 litra gazu! w zimie podobnie
          komfort jazdy super- jak na auto tej klasy i w tym wieku
          częsci tanie choć wymienialiśmy tylko jak były zużyte-(zawieszenie, filtry,) nigdy nie popsuło się nam nic w trasie tfu tfu żeby nie zapeszyć. generalnie leję gaz i jadę
          sama robię nim przeszło 600 km miesięcznie (do pracy) plus to co jeździmy dodatkowo to będzie ok 800 km na miesiąc.
          szwgierka kupiła z "oszczedności" smarta na ON no i pali jej 4,5 5 litrów - wychodzi na to samo co na na gazie a komfotr jazdy, przyczepnośc do drogi no i samo to ze 4 osoby jadą mówi samo za siebie
          kocham te autosmile
          aaa mam 158 cm wzrostu i śmieją się ze jak w nim siedzę to prawie mnie nie widać- smile a ja i tak go kocham i nie zamieniłabym na żadne inne- - jak padnie to też tylko mondeo tyle że nowsze

posłuchaj mężasmile
          • slonko1335 Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 19:32
            aaa mam 158 cm wzrostu i śmieją się ze jak w nim siedzę to prawie mnie nie wida
            > ć- smile a ja i tak go kocham i nie zamieniłabym na żadne inne-

no to taka ogromna jak ja jesteśsmile
    • betty_julcia Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 15:37
      Ja się dołączę do pochwał forda mondeo, jeździłam nim kilka lat, ale go niestety zajechałam krótko mówiąc. Bardzo wygodne, miękkie auto i bardzo bezpieczne. To że duzy to raczej na plus.
      Natomiast jako następnego szukałam auta duzego, wygodnego i takiego gdzie nie wpada się w siedzenia, tylko wysoko, fajnie siedzi, wygodnego bagażnika, do którego nie trzeba się schylać i wybrałam Citroena Grand Pisacco i teraz to dopiero odczuwam komfort jazdy. Fajnie się wsiada i wysiada, jest wysoki więc nie trzeba się co chwilę garbić żeby dzieci zapiąć, wypiąć i powyciągać całą masę maga ważnych drobiazgów z siedzeń, ogromny bagażnik ze schowanymi w podłodze dodatkowymi siedzeniami. Kupowałam je też ze względu na bezpieczeństwo, ma mnóstwo poduszek powietrznych i boczne kurtyny powietrzne. Wdaje mi się że pali trochę więcej niż mondeo.
    • dorek3 Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 16:06
      Użytkujemy Corrole i Octavię. Obie w wersji combii. Są akurat choć zawsze załadowane po dach przy dłuższych urlopach.
      • afroddytta Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 16:32
        My mieliśmy też mondeo kombi, ale wersję ST, więc niezbyt ekonomiczną, ale ogólnie samochód bardzo wygodny, obszerny itd. Potem mieliśmy Toyotę avensis i też byliśmy zadowoleni, zdecydowanie bardziej ekonomiczny i bezawaryjny, bardzo wygodne i obszerne fotele, pewnie byśmy się z nim nie rozstali, ale teraz mamy trójkę dzieci, więc oprócz bagaży trzeba pakować jeszcze dwa wózki, a tego to już combi nie wytrzyma smile
        • magda79pn Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 16:58
          no właśnie my najpierw mieliśmy toyotę corollę verso (7 os.) mąz narzekał że nie ma gdzie tym autobusem parkować, i że powietrze nim wozi, bo tak na prawdę my z nim jeździmy tylko w weekendy, postanowił zmienić verso na toyotę anensis ale w sedanie, bo... wózków nie mamy, a z dwójką dzieci to się spokojnie na wakacje zapakujemy, itp, no i zapakowaliśmy się w sierpniu na wakacje bez problemu, ale...teraz musieliśmy ją sprzedać i kupić kombi bo jednak jeszcze będziemy wózki wozili big_grin

a i tak kupiliśmy teraz to kombi na max 1,5 roku, bo na kolejne wspólne wakacje, czyli latem 2013 musimy mieć jakiegoś vana, tak aby troje dzieci miało wygodnie, no i piesek musi tez mieć swoje miejsce (musi być przypięty pasem)
          • marta2202 Magda79pn 20.12.11, 17:54
            GRATULACJE przeogeromne! Spokojnej ciąży życzę!
            Jak tam mania wózkowa powróciła?

Co do auta to ja jeżdżę też Fordem Mondeo! A prawko mam dopiero rok, a jeżdżę od może 3 mies. smile I mimo że auto duże to dobrze się nim jeździ gorzej z parkowaniem bo niewiele widzę z tyłu i jak cofam autem to wydaje mi się że zaraz uderze w auto a tam jeszcze mnustwo miejsca, ale to pewnie wina braku doświadczenia.
            • magda79pn Dziękuję :* 20.12.11, 22:58
              dzięki dziewczyny smile

co do wózków, to coś nie mogę zaskoczyć wink ale jak odpalę znowu to...
              a tak na serio, to już chyba najeździłam w życiu wózkami, nie wiem co kupić, masakra... dobrze że nie będę miała takiego problemu ze śpiworkiem tongue_out

słuchaj słonko, mój mąż już oglądał dla nas kolejne auto, a że nie wiem na co będzie nas stać za 1,5 roku, to na ta chwilę w dobrej cenie, dobrym roczniku, naszym zdaniem ładny i 7 osobowy (ale niekoniecznie, bo bez tych tylnych siedzeń tez są) jest opel zafira smile chociaż znając mojego męża to pewnie toyotę kupi, bo je uwielbia smile
          • slonko1335 Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 19:32
            ooo widziałam, że o jakieś niemowlęce rzeczy pytałaś ale myślałam, że dla kogoś. GRatulacje ogromnesmile
            • monia111175 Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 19:58
              magda rówwniez gratkismile
              super
              widze z wóżków nie wyrośniesz hehbesmile
    • malgosiek2 Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 20:34
      Ja mam Citroena C3 z końcówki 2009 r.z wyprzedaż salonowej i bardzo sobie go chwalę, zwłaszcza za dość pojemny bagażnik mimo wszystko i zwrotność.
      Spala w sumie normalnie, bo zależy kto jaką ma nogę.
      www.citroen.pl/citroen-c3/#/citroen-c3/
      • slonko1335 Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 20:42
        w C3 jestem zakochana-ale to auto dla mnie, za małe na nasze rodzinne a w chwili obecnej na dwa nas nie stać. Mój mąż wie, że jak wygramy w totka to chcę niebieską c3 z salonusmile
        • sharpless6 Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 20:51
          peugeot 206 kombi www.motoforum.pl/31/206sw01.jpg
          My kupowaliśmy na szybko, są tanie mało palą ale braliśmy auto z Francji. Tył jest wąższy niż w innych kombiakach. Zawieszenie dość niskie - to jak na razie jedyny minus. Paee lat temu 6 letnie auto z klimą kupiliśmy za 17 tysięcy.
          • slonko1335 Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 20:55
            właśnie oglądałam tego peugeota prosto z Francji w jakiejś wersji luks ale lekko puknięty...
        • malgosiek2 Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 20:51
          Hmm.....ja tez mam dwójkę dzieci wiesz przecież.
          Odwożąc dzieci do mamy na wieś na wakacje zapakowałam naprawdę dużo do bagaznika łącznie z duzym zapakowanym basenem, dużą torbą z ciuchami, skrzyneczka z żarełkiem bo to pieski francuskie big_grin+ inne pierdołki dla mojej mamy.
          I aż sama się dziwiłam, że jeszcze trochę miejsca zostało w bagażniku.
          Rowerek jeden wejdzie+hulajnoga, z tym że trochę musiałam się nagimnastykowac z ułożeniem dobrze rowerka.
          • slonko1335 Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 20.12.11, 20:56
            Dla mnie absolutne minimum to focus hatchback a i tak bez rewelacji i wolałabym nieco większe no ale skoro dotychczas się mieściliśmy...wydaje mi się, że c3 jednak jest mniejsze ale może się mylę...
            • meg.26 Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 21.12.11, 08:55
              A Ford Fusion? Krótki, dość wysoki i przy swoich niewielkich wymiarach ma super duży bagażnik. My używaliśmy go jako drugie auto w rodzinie ale często spotykałam na drodze całe rodziny podróżujące tym właśnie modelem Forda.
              • merci77 polecam corolle verso 06.01.12, 23:50
                my mamy tojkę( 7 os) chociaz nas jest w sumie troje jak na razie, jest swietna,polecam.
                Magda no to tez gratki i spokojnej ciazysmile no i chyba powrocicie do tojki co?smile
                • magda79pn Re: polecam corolle verso 07.01.12, 11:18
                  merci77 napisała:

> my mamy tojkę( 7 os) chociaz nas jest w sumie troje jak na razie, jest swietna,
                  > polecam.
                  > Magda no to tez gratki i spokojnej ciazysmile no i chyba powrocicie do tojki co?smile
                  ===============
                  pewnie tak, bo mój mąż kocha toyoty, pracuje w toyocie smile

chociaż mnie się też podoba opel zafira
    • bartosztomasz Re: To ja też spytam o auto ale przy 2 dzieci 22.12.11, 08:52
      My Mamy 3 dzieci w tym 15 i 16 lat faceci więksi od nas i 1 synuś w foteliku zdecydowaliśmy sie na Opala Zafirę na 7 osób i latem się na wyjazdy sprawdził super z dodatkowym boksem na dachu, a jako 2 zastanawiamy sie nad Toyotą Prius znajomi mają i jest super duża pakowna bagażnik ma podobny wielkością do Passata a w środku jak na takie auto ma dużo miejsca no i dodatkowym atutem jest to że pali ok 5 litrów benzyny.
      Polecam tylko trzeba się przekonac do hybrydy, a o przyspieszenie na prawde nie ma się co bać bo jeździłam i zbiera się podobnie jak Passat więc chyba każdy powie że szybko, co do awaryjności znajomi jeżdżą już jakiś czas i nic im się nie dzieje.
    • slonko1335 Jeździ któraś fordem c-maxem? 06.01.12, 21:55
      No to mamy chyba zwycięzcę...Mąż uparł się na c-maxa-ja się przestałam wtrącać w pewnym momencie bo szkoda mi było nerwów, kazałam wybrać coś co będzie chciał obejrzeć a ja dopiero wtedy zatwierdzę lub nie, no i jedziemy zobaczyć to auto w poniedziałek.
      Jakby któraś z Was posiadała to byłabym wdzięczna za opinie zanim kupimy. C-max niestety przekracza dość znacznie nasz budżet przeznaczony na auto ale jak warto to przełknę tę "drobną" niedogodność.....
      • paliwodaj Re: Jeździ któraś fordem c-maxem? 06.01.12, 23:36
        nad tym fordem to sie zastanowcie, moj malzonek mowi mi zawsze "ford g... wart" sorki , ale podobno ze ogolnie auta forda sa bardzo slabe technicznie, tym bardziej te nie najnowsze.
        Chociaz ogolnie sa ladniesze wewnatrz niz np auta japonskie, ale chyba nie tylko o urode chodzi
        • slonko1335 Re: Jeździ któraś fordem c-maxem? 06.01.12, 23:40
          ja mam wielbiciela forda akurat. Ostatnie lata mieliśmy fokusa starszego od tego i był świetny, nawet ja go lubiłamwink
          • paliwodaj Re: Jeździ któraś fordem c-maxem? 07.01.12, 05:44
            kobiety zwykle tak maja ze przywiazuja sie do samochodu, ja wszystkie nasze poprzednie samochody pozegnalam z lezka w oku, z wyjatkiem jednego, ktorego mialam ochote jeszcze kopnac na odchodne.
            Dletego u nas wybor samochodu zawsze zostawiam mezowi, ja pewnie bralabym ten ktory jest ladniejszy
            O , tu znalazlam ranking samochodow uzywancyh moto.pl, moze bedzie pomocny
            moto.pl/MotoPL/0,96151.html
      • marta-zs Re: Jeździ któraś fordem c-maxem? 07.01.12, 08:52
        Ford c-max to bardzo dobry wybór, tak samo jak focus cz mondeo.
        Ja pomysłam jeszcze o skodzie octawii, ostatnio na zielonogorskiej rocznik 2011(wersja benzyna z gazem) kosztował niecale 44tys. Bagażnik miał dość pokaźny, prawie taki jak combi.
        Skody podobno ostatnio zrobily się dobre, tylko mąż jeszcze nie rozgryzł silników.
        Używka kilku letnia pewnie też duzo nie kosztuje, a auta lubią mocno spadać.
        • loganmylove Re: Jeździ któraś fordem c-maxem? 07.01.12, 09:04
          Nie zgadzam się z tymi opiniami, że fordy są kiepskie technicznie. Od wielu lat jeździmy fordami-różnymi bo są to firmowe auta w firmie męża. Mieliśmy focusy, mondeo w kilku wersjach teraz c-maxa i złego słowa na te samochody nie powiem... Nigdy nam się nic nie popsulo oprócz jakiś drobiazgów, pakowne, wygodne, bezpieczne i ładnesmile Zgadzam się też z opinią betty-julcia że jedyna rzecz która mogłaby być lepsza to własnie to wpadanie w fotele-są wygodne ale dość niskie. Citroen mi również dawał nieco lepszy komfort jazdysmile
          • magda79pn Re: Jeździ któraś fordem c-maxem? 07.01.12, 11:22
            opinia o fordach jest raczej stara, tzn te stare fordy były gó... warte wink "mój prywatny" mechanik też tak kiedyś uważał smile
            • kurova opel meriva 08.01.12, 13:32
              A może Opel Meriva? To jest taki van. Nie mam doświadczenia z nim, ale zastanawiamy się nad zakupem, są niewielkie jak na vany. Opel, to opel.
              • malgosiek2 Re: opel meriva 08.01.12, 13:38
                Ople tez są dobre.
                Z sentymentem wspominam moje dwa.
                Jeden to opel omega kombi automat, klimatronic itd cudowne autko.
                Niestety, ale jeden facet mnie nie zauważył na skrzyżowaniu i strzelił w bok.
                Samochód po naprawie nie jeździł juz tak bezawaryjnie sad
              • slonko1335 Re: opel meriva 08.01.12, 18:35
                właśnie jak dzisiaj wracaliśmy z Orkiestry to mąż wypatrzył merivę i stwierdził, że bardzo do c-maxa podobna. JUtro idziemy obejrzeć tego c-maxa na żywo ale zobaczę też te merivy.
            • kurczaczek77 Re: Jeździ któraś fordem c-maxem? 08.01.12, 14:11
              Wujek mojego męża- mechanik samochodowy, też nie ma najlepszej opinii o fordach niestety...Jak my zmienialiśmy auto doradzał nam toyotę, skodę, seata, volkswagena lub audi.
              • pasik Re: Jeździ któraś fordem c-maxem? 08.01.12, 14:34
                Mamy Opel Astra Combi- wrzucam całą rodzinę ( 2 dzieci) wszystko co mogę zabrać z domu.
                Samochód pakowny, wygodny tfu tfu nie psujący się
                Podobno mój mąż wspomina Volkswagen Sharan lub Zafirze.
                Tylko gdzie ja będę parkowaćtongue_out
                • naftalka5 Re: Jeździ któraś fordem c-maxem? 08.01.12, 14:51
                  Używam aktualnie Vectre B. bezawaryjna (tfu tfu) ale póki co jeżdzę z jednym dzieckiem wink Jak pojawi się drugie kupuję Zafirę bez dwóch zdań wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka