Dodaj do ulubionych

Lego a wiek

27.12.11, 13:07
Jak jest po duplo?
Nie moge na stronie producenta odszukać przedziałów wiekowych......
Potem juz wszystkie klocki sa takiej samej wielkości? Róznia sie tylko skomplikowaniem konstrukcji i seria? Wiadomo że trudniejsze typu technic sa dla starszaków. Gdzie jest jakaś strona z takimi oznaczeniami?
Co polecacie kupić po duplo?
Obserwuj wątek
    • gemmavera Re: Lego a wiek 27.12.11, 13:29
      tempera_tura napisała:

> Potem juz wszystkie klocki sa takiej samej wielkości? Róznia sie tylko skomplik
      > owaniem konstrukcji i seria?

Zgadza się.
      Na każdym pudełku klocków masz podany wiek.
      Np. klocki z serii City są od 5 r.ż., a np. Lego Ninjago czy StarWars od 7.
      Najprostsze Lego Creator są od 4 lat, a bardziej skomplikowane od 8.
      • tempera_tura Re: Lego a wiek 27.12.11, 14:01
        No to ja wiem ze jest na pudełku ale może w sieci gdzies to juz ktoś poukładał wiekowo? Na stronie lego nie ma info o wieku a nie wszedzie sa zdjecia pudełek.
        Widze że niektóre city sa od 5 a niektóre od 7 czy 12...
        Creator tez od 4 i 5 i pewnie dalej....
    • symona Re: Lego a wiek 27.12.11, 13:31
      to zależy od wieku i sprawności manualnej dziecka jedne zmieniają duplo na "poważniejsze" w wieku 4 lat a inne w wieku 7.
      • sonrisa06 Re: Lego a wiek 27.12.11, 13:41
        Po Duplo kupiłam zóżowy box 5560, córka składa bez problemu domki z instrukcji (w instrukcji jest sporo różnych domków do złożenia, a także samochodzik, wóz).
        Teraz pod choinkę dostała city 7641 i tu już pomoc (niewielka) jest konieczna. W tym zestawie jest mnóstwo maleńkich klocuszków, jest sporo trudniejszy.
        Jeśli finanse pozwolą to dokupię jeszcze córce pudło klocków podstawowych creator np. takie
        https://www.adamski.pl/lego/6177a.jpg
        bo widzę, że na city jest ciut za wcześnie.
        • dorga1 Re: Lego a wiek 27.12.11, 14:17
          To zależy indywidualnie od dziecka. Sama zastanawiam się nad tymi podziałami wiekowymi. Syn zawsze układa zestawy przeznaczone dla starszych dzieci i nie ma z tym żadnych problemów. Pytałam go o różnice w układaniu i rzeczywiście mówi, że są. Teraz pod choinkę dostał technik 8109 od 10 lat. A syn ma dopiero 6,5l. Ułożył sam w jeden dzień, ale sama widzę, że to już wyższa szkoła jazdy. Tak więc jeżeli dziecko lubi układać i potrafi to robić samodzielnie, nie trzeba się moim zdaniem tak bardzo sugerować tymi przedziałami.
    • nataliam2 Re: Lego a wiek 27.12.11, 16:24
      Ja również uważam, że należy kierować się sprawnością dziecka. Mój ma 4 lata a układa city takie:
      1) allegro.pl/7213-lego-city-woz-strazacki-i-motorowka-warszawa-i1996723447.html
      2) allegro.pl/nowy-zestaw-lego-city-3180-cysterna-stacja-paliwa-i1996685779.html (tego dostał jak miał 3 lata i trochę go zajął).
      3) allegro.pl/lego-city-3658-helikopter-policji-4-figurki-kurier-i1999360902.html
      4) allegro.pl/lego-7207-lodz-strazy-pozarnej-ruda-slaska-i2006579382.html (ten dostał teraz na gwiazdkę i stwierdzam, że zbyt szybko to układa i pora kupować trudniejsze zestawy).
      • mmala6 Re: Lego a wiek 27.12.11, 16:45
        ale przecież Lego to nie puzzlewink co z tego, że szybko ułożył? przecież to nie chodzi tylko o układanie ale o kreatywną zabawę i późniejsze wykorzystanie nowych elementów do budowania budowli wg własnych pomysłów a nie odtwarzanie z instrukcji. Mój syn choć ma prawie 7 lat też dostał tę łódź strażacką, był i jest nadal zachwycony, układał sam myślę że ponad godzinę. Nie bardzo chce mi się wierzyć aby czterolatek sam ułożył taki zestaw no ale......Nie widzę powodu aby kupować mu zestaw od 8 lat skoro bez problemu układa te od 5-6-7, bo jak pisałam, nie tylko o układanie tu chodzi.
    • katrio.na Re: Lego a wiek 27.12.11, 16:35
      A świstak siedzi...

Po duplo jest Creator, potem zestawy City, a potem już wchodzą tematyczne i technic.

Wiesz moje dziecko też w wieku 5 lat dostało Lego Technic, złożyć złożył ale czemu to miało służyć to doprawdy nie wiem.

Pewien mądry wykwalifikowany Pan powiedział mi, że absolutnie nie należy wyprzedzać czasu. I tego staram się trzymać, wręcz warto czasami ten czas cofnąć wink
      • ap77 Re: Lego a wiek 27.12.11, 17:20
        ale w Lego chyba nie chodzi li tylko o samo ukladanie. Moj 4,5 latek uklada duze zestawy z tata (super wspolne spedzanie czasu ojca z synem-polecam), a potem sam swietnie sie bawi samochodzikami, ludzikami, odgrywa scenki (policyjne etc.), ostatnio nawet kapie sie z lodzia strazackasmile
      • dorga1 Re: Lego a wiek 27.12.11, 17:21
        No rzeczywiście, jeżeli nie wiesz czemu ma służyć złożenie klocków przez Twoje dziecko, to lepiej ich nie składać. Mój syn w wieku 5 lat dostał od cioci zestaw technik, ale była to taka książka z klockami i z tego można było zbudować różne modele:
        www.amazon.com/Lego-Crazy-Action-Contraptions-Stillinger/dp/1591743419
        I świetnie się tym bawił. Teraz chciał technik, bo marzył o zestawie z baterią , więc dostał. Ze względu na wiek miałam pewne opory, ale kiedy zobaczyłam jak sobie rewelacyjnie z tym poradził i jak się tym przez cały czas bawi, moje opory zniknęły. Tak jak pisałam wcześniej, wszystko zależy od dziecka. I nie chodzi tu o jakieś chwalenie się umiejętnościami dziecka. Niektóre wprost uwielbiają lego, inne nie chcą w ogóle budować. Mój syn chodzi na robotykę, lego szczególnie w formie bardziej zaawansowanej ma dla niego duże znaczenie. I nie będę go blokować ze względu na wiek, chociaż wcześniej to robiłam. Teraz syn marzy o robocie mindstorms. Pracował już na nim. Byłam przeciwna, ale teraz coraz bardziej skłaniam się do zgody na to, żeby go miał. Z jednym zastrzeżeniem - ma sobie sam na niego uzbierać.
        Reasumując nie ma co dziecku wpychać na siłę czegoś ponad wiek, ale jeżeli ma to rozwijać jego zdolności i zainteresowania to dlaczego nie. Tym bardziej, że nie wiemy jakimi kryteriami posługiwali się Ci, którzy tworzyli podziały wiekowe w Lego
        Czy jeżeli dziecko samo nauczy się czytać w wieku dajmy na to 4-5 lat, to mam mu zabronić, bo tego uczą dopiero w szkole. Bez sensu. .
        • tempera_tura Re: Lego a wiek 27.12.11, 19:45
          Rozumiem Cie. Mój też w pewnych dziedzinach odstaje od reszty na plus wiec nie widze sensu kupowania mu zabawek które go nudzą bo są dla niego za proste. Nie zaleznie od tego co napisane na pudelku.

Nie rozumiem o co chodzi z ta kreatywna zabawa...... Oczywiście że głownie chodzi o budowanie konstrukcji wymyslonych przez dziecko ale rozumiem że dzieciaki moga miec frajde z układania danego zestawu wg instrukcji. Ja to bardzo lubiłam jak byłam dzieckiem. Nadal lubie. Nie jestem ograniczonasmile
          • perspektywa13 Re: Lego a wiek 27.12.11, 20:14
            Moim zdaniem po lego duplo najlepsze są creative.
            • pasik Re: Lego a wiek 27.12.11, 21:04
              Dokładnie..
              mój syn raz buduje według instrukcji. Potem sam kombinuje i wtedy wychodzą prawdziwe cuda a twórcą jest jego własna wyobraźniasmile
          • gwen_s Re: Lego a wiek 27.12.11, 22:26
            u mnie młody zaraz kończy 4latka, dostanie wtedy pierwsze 4+, a do tej pory ma duplo, lubi je, bo z dużych klocków można budować np większe garaże, albo domy i takie tam smile
            Ja się obawiam tych małych, że wszystko będzie w wersji mini i nie wiem czy będzie tak zafascynowany, ale spróbujemy zobaczymy smile
            • paliwodaj Re: Lego a wiek 28.12.11, 08:47
              sa sugestie wiekowe na stronie interntowej lego "age range", oczywiscie na zakupach, kazdy 4 latek smiga z technic wink
              shop.lego.com/en-US/catalog/productListing.jsp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka