Dodaj do ulubionych

meble ikea-aneboda,aspelund czy inne-poradzcie

09.02.12, 13:06
jakie meble kupić -oto dylemat.
dla córki, szesciolatki-pierwszoklasistki. wyrosła juz dziecinnego pokoju, chce nowy! meble wybrałą białe, pokój fioletowy. chcielismy drozsze, lepsze, aby były na dłuzej, ale mysle ze nie warto bo za parę lat zapewne córka znów bedzie chciała zmian, bo bedzie zbuntowaną nastolatką... smile
Te z ikea podobają jej sie, nie oczekujemy ze to jakosc na lata, bo i cena niewysoka, ale poradzcie, warto? ma ktos moze? jak wam służą?
i pytanie konkretie w sprawie szafy aspelund - jak w srodku wygląda dwudrzwiowa? ma półki czy tylko drążek? rzeczy córki do powieszenia nie są długie więc chciałabym aby na dole szafy były półki na np. swetry czy spodnie do poskładania. da sie? jak? macie jakies pomysły jak tam wstawić półki? moze cos z serii komplement z ikea?

bede wdzieczna za pomoc

a moze jakies inne meble polecicie? cos niebanalnego dla szesciolatki ?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: meble ikea-aneboda,aspelund czy inne-poradzci 09.02.12, 13:19
      mam aspelund od dawna z innym kolorem - to moje meble z czasow studenckich i sa w moim pokoju w domu rodzicow. mam szafe 3drzwiowa z lustrem (ta ma czesc z polkami), dwudrzwiowa ma jedna polke na dole i drazek. do tego mam komode i pasujacy regal na ksiazki grevback.
      komode troche w srodku zmienili (w starej mam dodatkowa wewnetrzna szuflade na drobna bielizne), z tej bialej juz jej nie ma.
      biala komoda ma wzor ze slojow narysowany jakby olowkiem. wizualnie srednio mi podchodzi ale potrzebowalam bialej komody.
      sama je skrecalam, nic sie nigdy nie psulo (dalej je uzytkuje wymieniajac sezonowo ubrania), wcale nei sa zle jakosciowo (chyba, ze ktos kopie meble lub oklada je mlotkiem)
      fajne sa biale regaly lack (ale troche latwo je uszczypnac)
      • thea19 aneboda 09.02.12, 13:22
        mam komode i nie polecam: ciagle cos z tylu wypada i blokuje szuflady, szyny z dolnej szuflady sie rozlecialy po 2 latach.
    • agni71 Re: meble ikea-aneboda,aspelund czy inne-poradzci 09.02.12, 14:16
      Ja tylko dodam, ze koniecznie przed zakupem sprawdżcie, czy odcienie bieli sie nie gryzą, bo potrafią byc znaczne rózniece pomiędzy różnymi seriami, a nawet w ramach jednej serii (np. Hemnesy są laminowane i z bejcowanego drewna).
    • my-alena Re: meble ikea-aneboda,aspelund czy inne-poradzci 09.02.12, 16:57
      Aneboda nie podoba mi się w ogóle. Aspelund w kolorze białym ma taki hm, niebiesko-szary odcień, moim zdaniem z fioletem się pogryzie, te meble będą pasowały raczej do białych ścian. Ja bym proponowała serię Hemnes. Można też serie łączyć. Napisz może konkretnie jakich mebli potrzebujesz ? szafa, komoda, regał, biurko ? Jaki styl się córce podoba, klasyczny ? nowoczesny ?
      • mag2004 aspelund w pokoju róż/fuksja 09.02.12, 21:20
        mamy serię aspelund, dla prawie 6 latki, wygląda naprawdę super przy ścianach róż/fuksja (z borderem w kucyki pony), nic się nie gryzie, myślę, że z fioletem też będzie ładnie; moim zdaniem biały aspelund w białym pokoju to zbyt białosmile
        pozdrawiam
    • afroddytta Re: meble ikea-aneboda,aspelund czy inne-poradzci 09.02.12, 17:41
      My do pokoju 5latka wybraliśmy też białe meble, mamy regał expedit, komodę malmo, łóżko kritter, biurko takie oddzielnie kupowany blat plus szafka boczna oraz regał z kolorowymi plastikowymi szufladami. O trwałości trudno powiedzieć, bo pokój ma dopiero 3 mies., ale kolorystycznie wszystko do siebie pasuje, początkowo mieliśmy kupić meble hemnes, ale też stwierdziliśmy, że nie wiemy jak długo starszak, będzie w tym pokoju mieszkał (mamy dwóch młodszych synów), poza tym nie wiadomo co dzieci z meblami zrobią. Kilku znajomych ma kolody malmo i nie narzekają, komody mają kilka lat.
    • iberka Re: meble ikea-aneboda,aspelund czy inne-poradzci 09.02.12, 20:46
      ale cały pokój fioletowy> 4 ściany? może lepiej nie narzucać aż tak koloru, bo zacznie za chwile przeszkadzać. Albo pomalować coś w pastelowej lawendzie, wtedy hemnes i będzie tak romantycznie, lekko, dziewczęco. Albo na biało i do tego fioletowe dodatki czyli załony, poduszki, narzuta i takie tam, bo to łatwo zmienić

iza
    • lyczek92 Re: meble ikea-aneboda,aspelund czy inne-poradzci 04.06.12, 00:39
      HEMNES, HENSVIK, STUVA idealne do pokoju dziecięcego!
      Ja osobiście zdecydowałam się na HENSVIK - mebelki są piękne, białe i wyglądają niebanalnie.
      Nie zabrałabym się z zakupami moją osobówką a chciałam kupić pełny komplet więc zamówiłam je na www.drobiazgikea.pl POLECAM!
    • kr.kr Re: meble ikea-aneboda,aspelund czy inne-poradzci 04.06.12, 08:16
      ja mam aspelunda(2 szafy, 2 komody) od...prawie 3 lat?

mialy byc na chwie, ale poza tym ze mi sie zwyczajnie znudzily (ale ja moglabym co tydzien robic przemeblowania, ramonty co mesiac i co roku sie przeprowadzac wink), to w wyniku uzytkowania nie stalo sie z nimi jeszcze nic zlego, mimo ze jakos juz na pierwszy rzut oka faktycznie srednia, widac to np w niedokladnie przyklejonej okleinie gdzieniegdzie, no i jak otwieram drzwi do szafy, to czuje, ze jest z "papieru" wink

jesli twoja 6-latka nie ma w zwyczaju jakiegos ekstremalnego szarpania sie z drzwiami od szafy, wiszenia na drazku, siedzenia w szufladzie, stukania ostrymi przedmiotami w meble itp, to kilka lat spoookooojnieeee posluza; u mnie nawet i takie momenty przez te prawie 3 lata sie zdarzaly, a jest ok - az sama jestem zaskoczona...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka