Dodaj do ulubionych

sokowirówka

13.02.12, 11:13
Czy możecie polecić jakiś sprawdzony model?
Na allegro są różne i w różnych cenach. Wolałabym coś lepszego ale nie musi to byc górna półka. Będzie mi służyła do robienia soków dla dwóch osób więc nie musi być duża ani wyposażona w jakieś super funkcje. Ważne żeby dało się ją szybko złożyć, była prosta w obsłudze, nic z niej nie ciekło, nic się nie otwierało a po pracy dała sie łatwo umyć.
Obserwuj wątek
    • igmaj Re: sokowirówka 13.02.12, 11:41
      Ja mam sokowirówkę Zelmer Jovita Symbio i jestem z niej bardzo zadowolona. Świetna do robienia soków i placków ziemniaczanych.
      • edyta0 igmaj 13.02.12, 12:18
        Ciekawa jestem jak robisz placki ziemniaczane w sokowirowce? Te wysuszone wiory z ziemniakow laczysz z jajkiem i maka?
        • s_mag_s placki 13.02.12, 12:59
          przepraszam za off, ale takich placków, jakie robiliśmy przy pomocy sokowirówki, kiedy nie było melakserów i innych bajerów, to w życiu nigdzie nie jadłam.

Też szukam sokowirówki - kryterium najważniejsze - łatwy demontaż i mycie.
          • edyta0 Re: placki 13.02.12, 13:13
            Ja mam Zelmera sokowirowke i polecam.

To co z tymi plackami, jak robicie?
            • edyta0 Zelmer 13.02.12, 13:14
              pl.marketgid.com/goods/16822/ pomiesci duza ilosc wiorow wink
            • s_mag_s Re: placki 13.02.12, 13:36
              Na sokowirówce Predom, o takiej https://mlodelata.pl/img/exhibits/big/654.jpg przepuszczało się ziemniaki, cebulę (chyba drugi raz się jeszcze wióry przepuszczało, jak duże płaty w odpadach zostawały), mieszało wióry z sokiem, dodawało jajko, mąkę, odlewało się jeszcze nadmiar 'soku' i gotowe.Tylko młode ziemniaki się nie nadawały.
              • edyta0 Re: placki 13.02.12, 13:44
                A to nie prosciej w dostawce do miksera (Zelmer maszynka do miesa)? wink Wg mnie te wiory pozbawione sa wszelkich mozliwych wartosci odzywczych, chyba ze tylko o smak nam chodzi smile
                • s_mag_s Re: placki 13.02.12, 13:56
                  Placki tą metodą skończyły się z chwilą rozwalenia sokowirówki przez mojego brata - zresztą w tych czasach jedna sąsiadka miała melakser i czasami użyczała do zrobienia placków, ale to nie było to. Obecnie z lenistwa placki robię na miniblenderze (nawet udaje mi się już uchwycić ten właściwy moment przed rozdrobnieniem na kompletną paćkę) lub z... torebki. Zresztą ziemniaki już nie te, że o patelni nie wspomnę, choć niektórzy twierdzą, że i tak najlepsze placki ziemniaczane to były z płyty pieca.
        • igmaj Re:edyta0 13.02.12, 15:54
          Te suche wióry mieszam z odciśniętym sokiem, mąką i jajkiem. Robię tak już kilka lat i jak na razie sokowirówka jest sprawna.
          • edyta0 Re:edyta0 13.02.12, 17:04
            Nie ma placki ziemniaczane z ziemniakow recznie tartych, co prawda placki palce lizac za to rece bola jak diabli smile Przy wiekszej ilosci faktycznie lepiej zetrzec mechanicznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka