21.02.12, 14:47
Jak to właściwie wygląda i czy jest fajne?
Ostatnio jakoś tak się złożyło, że dużo osób bombardowało mnie entuzjastycznymi opiniami na temat książeczek z tej serii (są chyba tylko dwie, ale niech będzie seria) - zamawiać? Moja dwulatka nie za stara/za młoda?
Obserwuj wątek
    • upartamama Re: Mamoko 21.02.12, 14:52
      mysle że będzie ok dla dwulatki, moja prawie 3 latka ( a raczej większe 2,5) uwielbia gdzie jest żabka z granny więc chyba w tym wieku dzieci lubią takie gry i książki
    • 11buba Re: Mamoko 21.02.12, 14:56
      mnie one przerażają, ale syn uwielbia - ma jedną część, dostał jak miał jakoś ze 20 miesięcy
    • lejla81 Re: Mamoko 21.02.12, 14:57
      Fajne, mojemu synowi się podobało.
      Nie ma tam żadnego tekstu, tylko obrazki na poszczególnych stronach opowiadają historie różnych bohaterów. Za każdym razem, gdy weźmie się książkę do ręki, można robić coś innego - prześledzić to, co robi któreś ze zwierzątek, analizować szczegóły i szczególiki, policzyć jabłka, szukać na każdej stronie zgubionego buta itp.
      Ciekawy pomysł na kreatywne spędzenie czasu z książką. Grafika jest może nieco specyficzna, mnie się podobała, ale gdzieś na jakimś forum mama się wypowiadała, że takie "niesłodkie" wink
      Dwulatka pewnie będzie tylko oglądała, ze starszym dzieckiem będzie można pogadać na temat obrazków, poopowiadać sobie itp..
    • agni71 Re: Mamoko 21.02.12, 15:27
      Zamawiać, super są smile Na poczatek lepsza cz. I "Miasteczko Mamoko". 2-latka nie za stara smile Moja 9-latka czasem przegląda....
    • bbkk Re: Mamoko 21.02.12, 15:33
      zamawiać smile
      książka bardzo uczy spostrzegawczości
    • koza_w_rajtuzach Re: Mamoko 21.02.12, 15:37
      fajne, moje dzieci uwielbiają, niestety chyba właśnie przez to uwielbienie do tej książki szybko nam się rozwaliła (strony poodpadały)
    • kawka74 Re: Mamoko 21.02.12, 15:53
      Czuję się przekonana i zamawiam smile
    • azomim Re: Mamoko 21.02.12, 16:01
      Kupujwink

Moj prawie 2-latek uwielbia od dawna, a ja sama uwazam, ze ksiazki tego typu (wimmelbuch) sa supersmile
    • math-ilda Re: Mamoko 21.02.12, 16:12
      Moja 6-latka nadal się nią zachwyca (mamy obydwie części). Pierwszą kupiliśmy jak miała chyba 4 lata. 2-latka pewnie będzie na razie głównie oglądać, a potem coraz więcej szukać i opowiadać całe historiesmile
    • slonko1335 Re: Mamoko 21.02.12, 19:12
      Miłość obojga moich dzieci do tej książki jest wielka.
    • nutka07 Re: Mamoko 21.02.12, 19:29
      Wlasnie obejrzalam w internecie i nie kupilabym tej ksiazki.
      Jest wstretna.
      Ilustracje powoduja, ze mam ochote doslownie zniszczyc te ksiazke.

Ja bym poszukala innych tego typu.
      My mamy tez takie, w Niemczech nazywaja sie Wimmelbuch nie wiem jaki jest odpowiednik polski i nie sa przelukrowane, tylko normalnie ilustrowane.
      • mysia125 Re: Mamoko 21.02.12, 21:01
        No widzisz, a my w Niemczech mamy Mamoko po niemiecku smile
        i niemieckie mamy zachwycone, ze w koncu "inny wimmelbuch" sie trafil wink
        www.amazon.de/Geschichten-aus-Mamoko-Wimmelsuchbuch-Erwachsene/dp/3938766328/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1329854482&sr=8-1
        fakt faktem - ksiazki do wyszukiwania sa hitem - i u malych i u starszych. Zajmuja na dlugo, a schowane na jakis czas i przywrocone z banicji swietnie sie przydaja do zabijania czasu wtedy, gdy dziecie powinno byc przez chwile spokojne.

--
        Kasia
        • nutka07 Re: Mamoko 21.02.12, 22:12
          A ja jako mama z Niemiec nie jestem ani troche zachwycona ta ksiazka tongue_out

Jeszcze jej nie widzialam nigdzie ale i tak bym jej nie kupila smile

• sanciasancia Re: Mamoko 22.02.12, 08:47
          My kupiliśmy znajomym Niemcom polskie wydanie (nie wiedząc o niemieckim) i jest to ukochana książeczka ich dwuletniej córki.
    • nutka07 Re: Mamoko 21.02.12, 19:35
      Znalazlam taki watek
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,116077185,,Wimmelbuch_w_Polsce_jak_sie_nazywa_.html?v=2&wv.x=1

My mamy m.in. taka www.amazon.de/dp/3896008471/ref=asc_df_38960084716665846?smid=A3JWKAKR8XB7XF&tag=googledeprodu-21&linkCode=asn&creative=22494&creativeASIN=3896008471
    • na_pustyni Re: Mamoko 21.02.12, 20:44
      Warto, jak jej się teraz nie spodoba będzie miała na zapas.
    • ciociacesia mnie sie nie podoba 21.02.12, 21:14
      2,5 latka nie wykazala zainteresowania
    • kawka74 Re: Mamoko 21.02.12, 23:54
      No dobra, jeszcze nie zdążyłam zamówić, więc dopytuję.
      Jeśli się nie podoba, to nie podoba się koncepcja czy akurat 'Mamoko'? Bo jeśli koncepcja, to jest szansa, że spodoba się za jakiś czas, a jeśli akurat 'Mamoko', to może kupić coś innego?
      • nutka07 Re: Mamoko 22.02.12, 00:03
        Koncepcja tak, Mamoko nie.

Zagladalas w ten link do forum Zakupy co wstawilam, moze tam znajdziesz alternatywe?
        • kawka74 Re: Mamoko 22.02.12, 00:05
          Zaglądałam, chyba na Amazonie jeszcze pogrzebię, bo po ostatnich zakupach mam do nich zaufanie.
          A jeśli niczego nie wygrzebię, kupię pierwszą część 'Mamoko', chociaż nie ukrywam, że rysunki średnio mi się podobają.
          • lejla81 Re: Mamoko 22.02.12, 16:43
            W tych obrazkach nie ma nic wstrętnego. Nie są po prostu przesłodzone.
            • ciociacesia kwestia gustu 22.02.12, 16:51
              dla mnie sa paskudne
              i nie jestem fanka przeslodzonych obrazków
            • kawka74 Re: Mamoko 22.02.12, 17:07
              Nie uważam ich za wstrętne, tylko nie bardzo widzi mi się styl.
      • slonko1335 Re: Mamoko 22.02.12, 08:47
        Kawka a nie masz gdzieś biblioteki niedaleko? ja właśnie na pierwszy raz wzięłam z biblioteki a potem musiałam trzykrotnie przedłużać bo młody nie chciał oddać, musiałam wiec kupić do domu. Tak samo z drugą częścią wypożyczyłam najpierw w bibliotece żeby zobaczyć czy się spodoba a potem dopiero kupiłam.
        • kawka74 Re: Mamoko 22.02.12, 08:51
          Mam, nawet dwie smile
          Nie przyszło mi to do głowy, przyznaję.
          • slonko1335 Re: Mamoko 22.02.12, 13:33
            Przeważnie mają katalogi elektroniczne wiec przez net można sprawdzić co w nich jest. Ja przyznam byłam szczerze zdziwiona tym co do zaoferowania ma nasza biblioteka dla dzieci jak sprawdzałam pierwszy raz, bo mieli prawie wszystko z mojej listy książek wartych do przeczytania i obejrzenia. W większych miastach są tez biblioteki dla dzieci. Koło nas akurat nie ma i dzieciaki są zapisane do tej zwykłej z działem dziecięcym tylko, mają swoje karty i regularnie chodzimy wypożyczać książki. Właśnie czekam na zamówionego mitgutscha, czyli też książkę obrazkową ale w nieco innych klimatach niż Mamoko, jak się sprawdzi to kupię do domu.
      • ciociacesia mi nie podoba sie mamoko 22.02.12, 09:59
        w sensie styl ilustracji
        dziecka chyba nie przekonuje koncepcja. bralam z biblioteki na próbe i nie bylo zainteresowania.
        jesli chodzi o estetyke to trafia do mnie 'gdzie jest moja siostra?' chociaz moja matka twierdzi ze troche psychodeliczne. u córki (teraz ponad 3 lata) nadal brak entuzjazmu
    • attiya Re: Mamoko 22.02.12, 07:07
      mój 3 latek z minimalną ciekawością książeczkę przeglądnął, może kiedyś w podróży zda swoje zadanie smile
      na razie smętnie leży wśród innych książeczek big_grin
    • joxanna Re: Mamoko 22.02.12, 08:17
      U mnie dopiero czterolatek się zainteresował na dobre, ale razem z sześciolatką tworzą naprawdę fajne historie. Bo to nie tylko na spostrzegawczość, to raczej ćwiczenie na opowiadanie historii. Ja byłam zaskoczona, jakie to fajnesmile
    • anel_ma Re: Mamoko 22.02.12, 12:56
      mamy obie części - młoda dostała jak miała ok 2,5 roku i to był strzał w 10!
      druga część załatwiła nam sprawę deszczowych wakacji pod namiotem, jak lało, to nie było problemu, ze nie ma się jak bawić, tylko było oglądanie mamoka - przez 2 tygodnie sie nie znudziła na co dzień, a do dzis prawie codziennie jest na posiadówke przed kąpielą smile
      czyli polecam smile
    • kammik Fankom Mamoko 22.02.12, 16:59
      Polecam Wally`ego www.amazon.com/Wheres-Wally-Essential-Collection-Handford/dp/1406333522/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1329926368&sr=8-5 może nie koniecznie dla dwulatka big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka