Dodaj do ulubionych

Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin??

01.03.12, 11:11
Chodzi za mną ten zapach ostatnio. Nie wiem czy to proszek czy płyn do płukania tkanin i czy w ogóle dostepny w Polsce...w każdym razie miał jeden wspólny mianownik smile pamietam jak wiele lat temu pachniały nim ubrania dzieci, które przyjeżdzały z zagranicy smile czy któreś z was wiedzą o co chodzi?

Mój kochany synek
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 01.03.12, 13:17
      o tak, mnie tez sie on podoba. ale dopiero jak potrę monitor to czuję wink
      • lilka0408 Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 01.03.12, 16:04
        ale zza wschodniej? czy zza zachodniej?

smile
        • patatajowa Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 01.03.12, 16:57
          no oczywiscie ze zza zachodniej. przyjezdzały takie dzieci w tych swoich ciuchach płukanych w pachnacych płynach a potem polskie dzieci miały traume(niektóre do dzisiaj wink ) ze ich ubrania płukane w plynie "K" tak nie pachną.
    • aurinko Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 01.03.12, 16:11
      Może pojedź za tą granicę o której piszesz i obwąchaj w drogerii płyny do płukania wink
      • anusia_79 Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 01.03.12, 17:13
        O widzisz, to jest pomysł! sama bym nie wpadła... moze kupisz mi bilet?
        • bogna_78 Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 02.03.12, 08:44
          chyba wiem, o jaki zapach ci chodzi smile. nie jest to przypadkiem płyn do płukania Softlan z Niemiec? (chyba niebieski)
          • anusia_79 Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 02.03.12, 10:04
            Dzięki bogna_78 smile wpisalam sobie softlan do wyszukiwarki i ten płyn robi furorę smile
            gorzej z dostępnością w Polsce. Swoją drogą, ciekawe co do niego dodają, żeby uzyskac taki zapach.
            To samo jest z pralniami w NY, czasami ten charakterystyczny zapach rozchodzi się po całej ulicy.
            • patatajowa Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 02.03.12, 10:41
              nie to nie softlan. u mnie w wyszukiwarce inaczej pachnie.
              • aurinko Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 02.03.12, 10:56
                Do nagrody Nobla zgłosić rozpoznanie zapachu przez net wink
              • leneczkaz Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 02.03.12, 16:58
                big_grin .. a ja nic nie czuję... sad
            • aleksandra1977 Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 02.03.12, 11:19
              Softlan, nie tylko niebieski, jest w ciaglej sprzedazy w delikatesach Alma albo w Piotrze i Pawle.
              • patatajowa Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 02.03.12, 11:29
                ale z pewnością nie pachnie tak samo bo to płyn produkowany za zachodnia granicą na rynek polski lub co gorsza produkowany w Polsce ! wink
                • aleksandra1977 Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 02.03.12, 11:57
                  Patatajowa, a tu sie mylisz, bo w obu sklepach sa to oryginalne, z niemieckimi napisami, plyny.
                  www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/index/asortyment?sFraza=softlan&Szukaj=
                  Maja rowniez proszek Ariel i Persil w kapsulkach, tez niemiecki.
                • anusia_79 Re: do tych dwóch, co mają widocznie jakis problem 02.03.12, 13:55
                  " Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
                  nie oblekają tego faktu w słowa".

Niestety, w przypadku patatajowej i tej drugiej to sie nie sprawdza smile
                  ale fajnie, wątek nabiera tempa, nie wiedziałam ze sprawa proszku może tak niektórych poruszyc... może by im założyc jakiś klub dyskusyjny? ale nie..tam trzeba mowic konkretnie, a tu pustka..sad
                  jak macie potrzebe pisania tych swoich pseudodocinek to prosze bardzo, przynajmniej sie troche posmieje smile
                  • patatajowa Re: do tych dwóch, co mają widocznie jakis proble 02.03.12, 14:02
                    anusia_79 napisała:
                    >...ale nie..tam trzeba mowic konkretnie, a tu pustka..sad
                    konkretne odpowiedzi na konkretne pytanie wink
                    > jak macie potrzebe pisania tych swoich pseudodocinek to prosze bardzo, przynajmniej sie troche posmieje smile>
                    to miło ze masz dystans do siebie i potrafisz sie śmiac z tego co napisałaś wink
        • aurinko Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 02.03.12, 10:55
          Zazwyczaj tak jest, że samej się nie wpada ;p
    • kakuba Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 02.03.12, 07:36
      za mną co prawda żaden zapach nie chodzi ;P (a w każdym razie rodzina nic w tym temacie nie sugeruje, ale na wszelki wypadek kąpię się codziennie)
      ale pamiętam z dzieciństwa jak mama prała firanki w proszku OMO... ech to było coś, pachniało kilka dni... nie to co ten siermiężny IXI

• mamaemmy Anusia 02.03.12, 10:21
        ten plyn mozna kupic na allegro,ale schodzi od razu
        zobacz na zakonczone aukcje,teraz nie ma ,ale ustaw sobie,żeby przyszla Ci wiadomośc na maila jak sie pojawi,albo napisz do sprzedawców smile
        p.s tez zakupie smile
        • kr.kr Re: Anusia 02.03.12, 12:58
          ja kiedys kupowalam softlan na bazarku, ale jakos na kolana mnie nie rzucil...
        • rafaleczka Re: Anusia 02.03.12, 13:14
          Tekst linka

to te???? prosze odpiszcie szybko bo zapragnelam kupic! jaki kolor pachnie tak wspaniale?
          • aleksandra1977 Re: Anusia 02.03.12, 13:48
            Rafaleczka, tak, te - pod warunkiem, ze rzeczywiscie autorka watku szuka tego plynu.
            Ktory pachnie najladniej? Kwestia gustu.
            Nam najbardziej odpowiada bialy Sensitive i fioletowy o zapachu lawendy.
    • kropkaa Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 02.03.12, 13:15
      Nie wiedziałam, że kultowy, ale miałam kiedyś ten biały i nic specjalnie nie pachniało. Pewnie nie był niemieckisad
      Swoją drogą, nie uważacie, że im mniej chemii tym lepiej dla nas, środowiska, ścieków, wód rzek? Przestałam jakiś czas temu kupować płyn do płukania, dochodząc przy okazji do wniosku, że jest to produkt wymyślony na potrzeby marketingu i nie widzę, by cokolwiek brakowało mojemu wypranemu praniu.
      Nie używam też żadnych żrących czyścików do toalet i wybielaczy na bazie chloru, kostek do wc, odświeżaczy powietrza i nie widzę, by jakość mojego życia była brudniejsza. Ale nie mam tv i nic mi nie pierze mózgu 37 razy dziennie.
      • mamaemmy będziesz bardziej eko jak wyłaczysz prąd 02.03.12, 14:14
        który w tym kraju ciagnie sie z węgla? najbardziej nieekologicznego surowca?
        Bardziej jest nieekologiczny,o wiele bardziej niż użycie plynu do plukania -butelka raz na miesiac.
        Tak więc malo to środowisku da,że nie kupisz płynu do plukania,skoro wszyscy i tak węglem grzejemy;/
        Ja do sprzątania uzywam sody oczyszczonej i cytryny,ale tez Domestosa do kibelka i proszku do prania zamiast orzechów które nic nie działają;/
        A mieszkam w mieszkaniu które jest cieple dzięki WĘGLOWI.
        • kropkaa Re: będziesz bardziej eko jak wyłaczysz prąd 02.03.12, 14:25
          Czyli hulaj dusza, piekła nie ma, bo żyję w kraju węglowym? I już nic nie trzeba, bo to i tak nic nie da?
          • patatajowa Re: będziesz bardziej eko jak wyłaczysz prąd 02.03.12, 14:31
            kropkaa napisała:

> Czyli hulaj dusza, piekła nie ma, bo żyję w kraju węglowym? I już nic nie trzeba, bo to i tak nic nie da?>
            założony przez anusie wątek jest tak absurdalny jak humor Mony Pythona tongue_out
            wiec hulaj dusza-w tym wątku mozna o wszystkim wink
            • mamaemmy Re: będziesz bardziej eko jak wyłaczysz prąd 02.03.12, 14:52
              oczywiscie smile
              To tak jak z oszczedzaniem .Zacznij odkładać co miesiac 100zl,bo 10 groszy nic nie da,oprocz tego,że poprawi Ci samopoczucie;/
              Jak chcecie życ EKO to zyjcie EKO ,ale nie przyslowiowo odkładając aż 10 groszy co miesiac
            • anusia_79 Re: będziesz bardziej eko jak wyłaczysz prąd 02.03.12, 16:57
              zabawna jestes smile
              dla mnie nie ma głupich czy absurdalnych pytań, sa za to głupie odpowiedzi smile - dokładnie takie jak twoje. po co ciagle tu zaglądasz?? tracisz czas na tak absurdalne wątki?? no, niemożliwe.
              ała, ała, ała! biję się po łapkach za moje głupie pytanie. nigdy więcej absurdalnych pytań!!!!!!!!
              Dziewczyny strzeżcie się stróżów poprawności politycznej!!! ha ha ha smile smile
              • patatajowa Re: będziesz bardziej eko jak wyłaczysz prąd 02.03.12, 19:25
                anusia_79 napisała:
                > zabawna jestes smile
                nie,nie wydaje mi się żebym była zabawna.
                > dla mnie nie ma głupich czy absurdalnych pytań, sa za to głupie odpowiedzi smile -
                > dokładnie takie jak twoje. >
                styl moich odpowiedzi w stylu twojego pytania wink
                >po co ciagle tu zaglądasz?? tracisz czas na tak absurdalne wątki?? no, niemożliwe.>
                bo lubie takie wątki i niesłychanie mnie one bawią .czasem lepsze na "zakupach" niż na "forum absurdum" tongue_out
                > ała, ała, ała! biję się po łapkach za moje głupie pytanie. nigdy więcej absurdalnych pytań!!!!!!!!>
                no bo jak tak spojrzysz "na trzeźwo" na ten swój post za jakis czas to moze jednak stwierdzisz ze cos jest na rzeczy....wink
    • anusia_kra Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 02.03.12, 16:36
      A mnie Softlan nie powalił kupowałam niemiecki (chyba? wink bo sama zaczynam po Waszych wpisach watpić) w każdym razie w DE. Za to spasował mi Ariel w kapsułkach, wyprałam sobie kurtke i od dwóch dni obwąchuje się z dużą przyjemnością big_grin Pachnie mi nawet lepiej niż kiedyś dzieciaki zagraniczne big_grin big_grin i jest ekologicznie bo płynu już nie dawałam
      • india05 Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 03.03.12, 00:29
        a ja uwielbiam Softlan waniliowy, zawsze ze szwecji przywożę smile i tam jest jeszcze jeden zapach zielone jabłuszko, cudny jest, ale nigdzie więcej go nie widziałam, długo ubrania pachną i szafa też smile w auchan można też kupić, ale nie wszystkie zapachy są dostępne.
    • nglka Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 03.03.12, 00:52
      niebieski lenor do płukania
      • nglka zapomniałąm dodać 03.03.12, 00:56
        niemiecki
        polski niebieski pachnie jednak mocno inaczej
        • hugo43 Re: zapomniałąm dodać 03.03.12, 06:46
          lenor pachnie teraz zupelnie inaczej,bez wzgledu na to czy polski czy iemiecki.
          • kropkaa Re: zapomniałąm dodać 03.03.12, 10:59
            Nie wiem jak teraz, ale po zmianie nuty zapachowej śmierdział cały dom. W dodatku nie wiedziałam od czego to, tym bardziej, że było lato i cały czas otwarte okna (pranie na balkonie non stop, he he). Dopiero z forum dowiedziałam się, że to sprawka nowego Lenora. W życiu bym nie skojarzyła; po wywaleniu odór zniknął jak ręką odjął. Pamiętam, gdy producent dementował, że to śmierdzi. Szkoda tylko, że nie przyszedł do mojego mieszkania.
            Właściwie był to mój początek końca z płynami do płukania. Od proszku też pachną.
    • ichmama Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 06.01.16, 09:35
      Coccolino może? Przez dłuższy czas nie widywalam, później były tylko w Carrefour, a teraz są różne zapachy dostępne. Ja kupuję biały sensitive. Zapach najbliższy temu dawnemu.

• ichmama Re: Co to był za proszek/płyn do płuk. tkanin?? 06.01.16, 10:11
      oj sorki, nie zauważyłam że to wątek sprzed trzech lat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka