Dodaj do ulubionych

co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka?

05.03.12, 00:41
Jakie deserki dajecie swoim niemowlakom? Ktore zamiast Danonkow mozecie polecic?

I jeszcze zapytam o deserki dla 2-latkow. Moj zajada sie Bakusiami, ale Maz wyczytal dzis, ze sa powyzej 3rz(?)
Obserwuj wątek
    • kropkaa Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 01:24
      Jabłko pieczone.
      Czytałaś skład danonków? Albo próbowałaś? Sam cukier. Zwykły serek homogenizowany z lokalnej mleczarni jest sto razy lepszy.
      Żadnych danonków, aktimelów, bakusiów nie kupuję, żałuję, że w ogóle zapoznałam dziecko z jogurtami "owocowymi". Najlepszym deserem jest kasza jaglana z jabłkami.
      • klara_0204 Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 08:02
        Kasza jaglana z owocami, kasza krakowska (gryczana biała) z owocami, amarantus, quinoa itp. Z nabiału - jogurt domowy (ew. naturalny kupowany) z miodem (jeśli musi być na słodko), ew. serek bieluch.

Danonki itp to dla mnie świństwo, którego nie dałabym dziecku z pewnością.
        • eo_wina Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 08:41
          Zakladam, ze poslesz dziecko do przedszkola i tam dasz szczegolowy opis deserkow, jakie twoje dziecko ma spozywac? Bo jesli pojawi sie takie Danio np. - to twoje dziecko bedzie patrzylo jak inne jedza?
          No nie dajmy sie zwariowac. Zakladam, ze autorka watku daje tego "potwornego danonka" raz na jakis czas, a nie karmi nim dziecko rano, w poludnie i wieczorem.
          Moje dzieci lubia np. maslanke Mragowska o smaku pieczonego jablka, a jak byly mlodsze jadly tarte jablko z naturalnym jogurtem i lyzka miodu. Mozesz sprobowac meiszac kisiel z naturalnymi jogurtami. Bardzo dobry jest tez serek Bieluch jakos doprawiony na slodko (cukier, miod, cynamon, wanilia?)
    • mama_amelii Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 08:25
      hehe dajesz dziecku Danonki,a Bakusie nie bo od 3 r?smile
      Moja córka je różne serki homogenizowane,jogurty,Paule i bakusie od kilku m-cy,a ma teraz 16.
      Jakbym patrzyła co jest od 3 r to dziecko by niewielki wybór miało zarówno jedzenia jak i zabaweksmile
      • zielonakoniczyna mama_amelii 05.03.12, 10:27
        No wlasnie napisalam, ze Bakusie daje wink
        Do glowy mi nie przyszlo, ze cos moze byc po 3rz... ale Maz wynalazl taki wpis i sie zastanowilam...
        • blizniaki14 Re: mama_amelii 05.03.12, 10:48
          Moje uwielbiały od ok 10-11 m-ca życia i jadały do ok 4 roku życia jogurt naturalny z pokrojonym bananem smile codziennie na II śniadanie jadły właśnie to smile
          oprócz tego lubią maślankę smakową i naturalną, kefiry, czasem jakiś jogurt owocowy, danonki od czasu do czasu też, przecież jak je zjedzą raz w tyg. to im nic nie będzie. Lubią też aktiplusy z biedronki i jogurty do picia. W przedszkolu też najczęściej podają owocowe jogurty, raz na jakiś czas pani kucharka podaje koktajl truskawkowy.
    • mymamba Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 08:32
      zajrzyj na stronkę danonków zobaczysz, że też są od 3rż
    • magata.d Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 08:33
      Do kaszek dodam kaszkę orkiszową np. z owocami. A jeśli chodzi o jogurty i serki to jogurty i zwykle serki naturalne z owocami, miodem.
      • klara_0204 Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 11:49
        Nie napisałam, ze nie pozwalam dziecku jeść takich rzeczy, ale że nie podałabym takich rzeczy jak danonki itp. Owszem wiem, że w przedszkolu zjada czasem taki deser (choć rzedko, bo podawane są zwykle na podwieczorek, którego już nie jada) i nic na to nie poradzę, ale to nie znaczy, ze w zakresie żywienia, na kóre mam bezpośredni wpływ mam podawać takie świństwo składające sie głownie z cukru, substancji żelujących, skrobii itp.
        • to_ja_tola Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 12:09
          Smieszy mnie,jak ludzie wierzą w te danonkibig_grin
          Czyli powinnam tez dziecko faszerować nutellą,bo to "samo mleko"big_grin
          Jest tyle innych dobrych jogurtów czy serków 100razy lepszych od danonków.Wystarczy kupić jakieś z lokalnej mleczarni.
          • pamplemousse1 Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 19:07
            tak i kinder kanapka koniecznie zamiast szklanki mleka...
    • starobrno Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 12:29
      U nas dobrym rozwiazaniem okazaly sie owoce pokrojone lub zmiksowane plus kasza, ryz, grysik, budyn, kiesiel itd lub twarog czy jogurt naturalny. Ja tez wole jogurt nauralny z lyzka konfitur domowych niz kupny jogurt owocowy, ktory z owocami czesto ma niewiele wspolnego.
    • margaretka103 Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 12:43
      ja daje dziecku jogurty jogobella ma 2,5 roku
      • mariannamm Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 13:00
        Najzwyklejszy jogurt + owoce rozmrazalam ale mialam zawsze swoje lub od rodziny se wsi
        lub te ze sliczkow.Pieczone jabluszko morelka banan rozgniecione na papke z jogurtem lub mlekiem modyfikowanym lub z kaszka.
    • e-olenka Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 13:01
      tu był cały wywód na temat danonków,jest sporo wypowiedzi :
      forum.gazeta.pl/forum/w,572,111499166,111499166,Dlaczego_Danonki_sa_takie_straszne_.html
      • merci77 Obejrzyjcie to 05.03.12, 13:31
        ja wczesniej tego programu nie widzialam,ale ciekawostka,ze do jogurtow by nie plesnialy dawala pewna firma perhydrol.
        www.youtube.com/watch?v=KJkSLqYozfM&feature=player_embedded
        www.youtube.com/watch?v=sf207Kjlqac&feature=player_embedded
    • iberka Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 14:41
      nie doczytałam tego zarchiwizowanego wątku ale moje dzicei ( 10.5 roku + 2.9 mcy) nie jedzą danonków i ja im ich nie kupię ( babcia kiedyś kupiła, Zosia zjadla , żyje ale babcię poprosiłam aby więcej nie kupowała i na tym się przydoa skończyła).
      Jedno fajne zdanie tam jest o wodzie żywiec......domyślam się , że o zywiec zdrój chodzi. Hmmm, o tej wodzie było równie dużo swego czasu. Badania w Pl i w niemczech wykazaly, iż wcale nie jest taka nieskazitelna no i na pewno nie jest warta najwyższej ceny rynkowej w tej klasie wód ( ale za reklamy płaci producent a później ma zwrot od klientów).
      W naszym domu są różnie rzeczy ale nie ma Danonków i żywca , zresztą nie kupuję nic od Danona

iza
    • sagittarius_84 Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 14:53
      Ja nie kupuje żadnych tego typu deserów a ma 2,5 roku.
      Jada tylko jogurt naturalny, kozi albo homogenizowany serek waniliowy.
    • pamplemousse1 Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 19:06
      Danonki, Bakusie dla 11-mies.? daję sporadycznie 3 l. jako słodycze, jak bardzo chcą.
      A moze po prostu jogurt/serek naturalny z owocami sezonowymi?
      zdrowsze i tańsze
      • luna331 Re: co oprocz Danonkow dla 11-miesieczniaka? 05.03.12, 21:12
        Ja swoim córeczkom od pół roku do 3 rż dawałam wyłącznie jogurty naturalne ze zmiksowanymi owocami (bardzo szybko wprowadziłam niemal wszystkie dostępne owoce, łacznie z cytrusami).
        Obecnie mają prawie 6 lat i nadal staram się unikać słodkich jogurtów typu danonki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka