Dodaj do ulubionych

co potrafi moja pralka

02.05.12, 02:43
wlasnie nabylam nowa pralke, poprzednia po 3 latach uzytkowania oddala ducha...
Nie znam jeszcze jej wszystkich walorow, ale jest na pewno wielka, jak glosi ulotka mozna w niej prac na raz 33 reczniki ;-O
Uprala pieknie, wywirowala rownie pieknie, ale najwiekszym moim zaskoczeniem bylo 2 minuty muzyki powaznej po zakonczeniu cyklu!!!
Wiec pytam sie czy to to teraz standard u pralek ?
Drugie moje pytanie - czego jeszcze moge sie spodziewac ( extra) od mojej pralki, wszakze posiadam ja od 9 godzin ?
Obserwuj wątek
    • ophelia78 Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 08:14
      Zapewne możesz się spodziewać kilkudziesięciu funkcji, z których nigdy nie skorzystasz....

Matko, 33 ręczników to ja nawet w domu nie mam, nie mówiąc już o sytuacji, w której miałabym tyle prać... Nie prowadzę hotelu smile

Moim zdaniem w pralce potrzebnych jest dosłownie kilka funkcji:
      - pranie standardowe
      - eko / przyśpieszone
      - b.brudne
      ew. do firan, wełny, tkanin delikatnych jeśli ktoś ma/nosi takie ubrania. Może start z opóźnieniem. I tyle. Reszta to gadżety, za które się płaci, a z których - przynajmniej w większości przypadków - się nie korzysta.
    • eo_wina Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 09:34
      Moze sie zdarzyc, ze przytransportuje Ci sniadanie do lozka. W takiej sytuacji partner juz zbedny wink
      • saszanasza Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 16:04
        eo_wina napisała:

> Moze sie zdarzyc, ze przytransportuje Ci sniadanie do lozka. W takiej sytuacji
        > partner juz zbedny wink

kurcze, ale chyba sexu nie uprawia...

a dużo ma tych otworów...bo jeszcze się okazać że kobita zbędna będziesmile
        oj...chyba pozbyłabym się jej, jakkolwiek wyśpiewuje, może okazać się konkurencjąwink
    • patatajowa Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 09:44
      WOW tongue_out
      cos kojarze ze w tych zagranicznych pralkach jest taki guziczek-jak przyciszniesz to ci składa od razu te reczniki w kostke wink
    • ursgmo Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 09:46
      paliwodaj napisała:

> wlasnie nabylam nowa pralke, poprzednia po 3 latach uzytkowania oddala ducha...

lepiej powiedz co to za pralka przetrwała tylko 3 lata ? i czemu tak krótko sad
      • edyta0 Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 09:54
        Ta jeszcze mniej przetrwa, im wiecej bajerow (elektroniki) tym zywotnosc mniejsza. Pozostanie w niej tylko muzyka powazna i pralka trafi do pokoju jaka odtwarzacz CD.

A dziwisz sie, ze tak szybko padla ta wczesniejsza, jak ladunek przewyzszal pieciokrotnie wage prania smile
        • ursgmo Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 10:15
          Poczułam lekki niepokój bo rozumiesz moja pralka też ma trzy lata i przy trójce dzieci oraz badziewnej zażelazionej wodzie nieźle jej się dostaje . Właśnie postanowiłam zaopatrzyć się w suszarkę ( nie po drodze mi ciągle z wieszaniem) i byłoby mi lekko nie na rękę gdyby pralka złośliwie sobie akurat teraz zdechła .
          a ten sprzęt teraz robią badziewny .............
          • magma_pl Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 10:33
            to dopiero musieliście mieć miny :p A teraz powiedz co za szajs mieliscie poprzednio,aby innych ustrzec. ja mam tak bardzo chwalonego na ceneo elektroluxa,który gdy minął niedawno okres gwarancji ,zaczął dokazywać.nie grzeje wody, podłoga w łazience wiecznie mokra,a ostatnio jednej męskiej bluzy nie potrafiła odwirować,ech...czas na zmiany
          • nglka Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 11:45
            ursgmo napisała:

> Właśnie
            > postanowiłam zaopatrzyć się w suszarkę ( nie po drodze mi ciągle z wieszaniem)
            > i byłoby mi lekko nie na rękę gdyby pralka złośliwie sobie akurat teraz zdechł
            > a .

Jeśli zdechnie i pomyślisz o pralko-suszarce, to będziesz przeklinać ten dzień na wieki wieków. Amen wink
            Suszarka w pralkach to taki sam bajer jak aparat w telefonie, nadaje się awaryjnie. Suszy długo, nieekonomicznie i co najważniejsze - pojedyncze ciuchy. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest suszarka jako osobny sprzęt [jeśli masz mało miejsca na sprzęt, możesz nabyć łącznik i postawić suszarkę na pralce].
            Miałam i jedno i drugie, znaczy i pralkosuszarkę i suszarkę. Jestem teraz w trakcie szukania nowej suszarki, bo poprzednia wyzionęła ducha [nie polecam suszarek hoovera, jak nie badziewna elektronika, to nie da się w ogóle otworzyć w serwisie; pralkę też mam hoovera i guziki mi się właśnie wyłamują.. ok, pralka ma swoje lata ale i bez przesady - zalicza siódmy rok życia natomiast suszarka wysiadła po 1,5 roku używania raz na kilka dni i koszt naprawy jest prawie równowartością nowego sprzętu].
            • ursgmo nglka 02.05.12, 12:23
              nie nie , szukam osobnego sprzętu nie chcę żadnego 2 w 1 , mam pralnię i miejsca pod dostatkiem , dobrze że napisałaś o tym hooverze bo brałam go pod uwagę , dzięki !
            • sylki Re: co potrafi moja pralka 04.05.12, 14:23
              Oj tam oj tam, mam pralko suszarkę i w sumie suszy więcej niż jedną rzecz, ekonomiczna nie jest, to wiadomo było od samego początku.
              Jej największym minusem niestety nie jest nieekonomiczność, a to że śmierdzi mi pranie po suszeniu uncertain
            • anyx27 Re: co potrafi moja pralka 04.05.12, 20:12
              nglka napisała:
              > Jeśli zdechnie i pomyślisz o pralko-suszarce, to będziesz przeklinać ten dzień
              > na wieki wieków. Amen wink
              > Suszarka w pralkach to taki sam bajer jak aparat w telefonie, nadaje się awaryj
              > nie. Suszy długo, nieekonomicznie i co najważniejsze - pojedyncze ciuchy.

Mam pralko-suszarkę od 2 lat i jestem bardzo zadowolona. Pralka 9kg, suszarka 6kg - ma kilka programów suszenia i zawsze mam wszystko suche i niepogniecione - trzeba tylko ładować tyle, ile producent zaleca i ustawić własciwy program. Ręcznik sa super miękkie po suszeniu smile
    • noo_noo hej 02.05.12, 11:38
      gdy odkryjesz, ze po praniu w tej pralce ubran nie trzeba prasować, to KONIECZNIE daj znać wink NIE CIERPIĘ prasowac !
      • nglka Re: hej 02.05.12, 11:48
        noo_noo napisała:

> gdy odkryjesz, ze po praniu w tej pralce ubran nie trzeba prasować, to KONIECZN
        > IE daj znać wink NIE CIERPIĘ prasowac !

Po suszeniu połowy załadunku [najlepiej] albo i 2/3 bębna - w suszarce kondensacyjnej - wyjmuję ciuchy i składam na gorąco. Jak spod żelazka.
        Nie działa niestety na eleganckie koszule i eleganckie kiecki tongue_out
    • nglka Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 11:46
      Ale Ty tak serio z tą muzyką poważną? Bo jeśli nie - to się nabrałambig_grin Nigdy jeszcze o tym nie słyszałam big_grin
    • fifiriffi Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 12:21
      Pamiętam jak kilka lat temu kupiłam sobie pralkę z tzw"szóstym zmysłem" to moja ciocia się śmiała,czy ta pralka po wypraniu odkłada mi ciuchy do szafy?big_grin

Powiadasz muzyczka?Kurczę świat idzie do przodu a moja pralka ,muzyczki nie wygrywa jeszcze???big_grin
      • mirszy Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 14:55
        Muzyczkę mój Samsung ma już ładnych parę lat, tez nieźle zdębiałam jak ją usłyszałam, ale to nie jest złe, bo słychać kiedy pranie się kończy. No i nie wyje 2 min wink
        • paliwodaj Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 15:31
          pytalyscie jaka to pralka zdechla po 3 latach. General Electric (GE) straszny badziew. Kupilismy pralke z tej nizszo-sredniej polki cenowej, bo wlasnie kupilismy dom w tym samym czasie. Pralka psula sie 2 razy, teraz nie ma juz gwarancji, a za naprawe placi sie dosc duze pieniadze.
          Mamy tez zmywarke GE, od roku nie dziala najdluzszy cykl - tez 3 letnia
          Rozmawialam ze sprzedawcami w sklepach - trzech roznych sklepach i wszyscy zgodnie twierdzili ze maja wiele zwrotow GE, wielu klientow narzeka na ich sprzety, jakosc bardzo spadla w ostanim czasie
          WIec GE nigdy juz patykiem nie tkne.
          A nowa to tez Samsung, mirsza - jak ich pralki z zywotnoscia?
          • monika78kr Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 15:42
            Tez mam od ponad roku ladownego samsunga co mi wygrywa muzyczke po zakonczeniu prania, ale zeby sie tym zachwycac na forum to mi nie przyszlo do tej pory do glowy.
            • paliwodaj Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 15:58
              no widzisz, a mnie to wlasnie przyszlo do glowy!
            • pasik Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 16:02
              Daj się Kobiecie spokojnie nacieszyć, niektórym mało do szczęścia potrzebasmile
              Moją pralkę też kocham! Wykorzystuję ją praktycznie codziennie.
          • mirszy Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 18:34
            Mam ją 7 lat i działa. Raz poszła tylko pompa, ale mąż sam zmienił, była już po gwarancji.
            Żałuję tylko, że kupiłam małą wąską 4,5 kg, chodzi już za mną od dłuższego czasu taka porządna 7 kg, ale jak na złość ta ma się dobrze wink
    • mama_amelii Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 16:55
      hmmm pewnie miałaś nadzieję,że zagra "Majteczki w kropeczki",a tu muzyka poważnabig_grin zonk
      Albo,zeby grała,że majteczki,bluzeczki już uprane ohohoho sory big_grinTo taka ciekawostka,bo jeszcze nie słyszałam o grającej pralce,no chyba,ze wkręcasz nassmile
      Moja pralka działa już 10 lat bez zarzutu,jak padnie to kupimy taką na 7 kgsmile
      • monia111175 Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 17:30
        jezu
        to moja chodzi już 14 lat
        ardo
        teraz miałam remeont łazienki--wszystko wymienione--ale jej nie zmienie--dopóki dopóty ducha nie wyzioniesmile
        • pasik Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 18:03
          pralki potrafią rózne rzeczy
          ach och eh..pralka
        • ula2689 Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 18:12
          też mamy ardo już 12 lat, raz miała wymienioną elektronikę i raz zaczęła przeciekać( rurka pękła od wstrząsów) mąż naptrawił i jest git.
        • janka39 Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 20:39
          Ha! Kto da wiecej? moj whirpool made in italy, chodzi - odpukac!- od 17 prawie lat. Bez jednej awarii, bez calgonu itp smile
          Chcialam go juz wymienic,, ale chyba poczekam az sam wyzionie ducha, bo ten obecny sprzet agd to jakas porazka...
          No, ale skoro pralka wygrywa melodie... ciekawa jestem, kiedy pojawi sie wersja gotujaca obiad wink
          • nglka Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 21:07
            janka39 napisała:

> Chcialam go juz wymienic,, ale chyba poczekam az sam wyzionie ducha, bo ten obe
            > cny sprzet agd to jakas porazka...

Tak bajdełej znajomy pralkonaprawiacz szepnął mi kiedyś, że dzisiejszy sprzęt celowo robiony jest tak, by eksploatacja kończyła się po 5 latach. Coby naprawianie było nieopłacalne i trzeba było nabyć nową pralkę.
            Pośmialiśmy się ale w pamięci mi zostało.
    • iberka Re: co potrafi moja pralka 02.05.12, 22:52
      nie wiem ile max mieście, bo nie liczę ale duuuuuuużo zawsze się dziwię, że wszystko czyste wychodzi ;P. No muzyczkę też gra, tzn grała, bo ją wyłączyliśmy......byłam w szoku i przez kilka prań nie kojarzyłam co to gra tzn., że to pralka ;P

iza
      • paliwodaj Re: co potrafi moja pralka 03.05.12, 01:56
        >hmmm pewnie miałaś nadzieję,że zagra "Majteczki w kropeczki",
        o nie, tego po amerykanskiej pralce sie nie spodziewalam.
        A pralka faktycznie sie ciesze, sprobujcie sobie wyzyc 2 tygodnie biegajac po pralniach, 5 osob w domu. ...

Jezeli chodzi o krotsza zywotnosc produktow to kolezanka mi podeslala kiedys taki filmik, w sumie ma sens,

www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Ffeature%3Dplayer_embedded%26v%3DQPPW8KM7eEU&h=9AQEnkPIyAQE6-vsTqXf11EBUaJiBrZrRxMvqsXXflHq8Pg

• mama_amelii Re: co potrafi moja pralka 03.05.12, 07:55
          no proszę cię po chińsku już śpiewająbig_grin
          www.youtube.com/watch?v=_sUTpt6_Ehw
          W sumie to taki fajny bajer z ta muzyczką,szczególnie podczas wyjmowania prania,jeszcze do tego muzyka poważna, supersmile
          • monna16 Re: co potrafi moja pralka 04.05.12, 14:16
            ja nie zniosłabym chyba grającej pralki... wystarczy że przez pół dnia wysłuchuję grających zabawek dzieciaków. Piszecie że ardo takie żywotne? Kurcze, moja też ardo i 10 lat już ma. Miałam nadzieję że niedługo padnie i będzie pretekst do kupienia nowej, ale może jeszcze kilka lat przed nami smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka