Dodaj do ulubionych

jaki kostium na plażę dla dziewczynek?

26.05.12, 14:58
w sensie: 2 czesciowy czy same majtki plazowe.

dziewczynki sa dwie: młodsza (półtora roku) ma juz kupione majtki plażowe

starsza (3 i pol roku) ma kostium kapielowy jednoczesciowy, ale taki jest bardziej praktyczny na basen.
Co kupic tej starszej?
tez tylko same majtki plazowe czy też bikini ?

Plaża bedzie za miesiąc w Polsce nad Bałtykiem. Nie chce wzbudzac ani zgorszenia, ani głupkowatych usmiechów.
Obserwuj wątek
    • blizniaki14 Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 26.05.12, 15:04
      Moja od zawsze ma i kostium jednoczęściowy i dwuczęściowy, w samych majteczkach biegała tylko w ogródku, bo zawsze chciała założyć top na górę, na plaży, jak mama smile
      ale wiele dzieci biega bez niczego, o zgrozo, siadać gołą pupą na piach!!! sad więc zgorszenia pewnie w niczym nie wzbudzą w naszej kochanej Pl wink ubierz je, tak jak im wygodnie, jeśli wolą same mateczki, to wystarczy.
    • ursgmo Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 26.05.12, 15:05
      Jakąkolwiek wersję wybierzesz na pewno nikogo nie zgorszysz , niestety nadal nad Bałtykiem niektórzy puszczają małe dzieci z gołym tyłkiem uncertain
      Nigdy nie lubiłam dla moich córek kostiumów 2 częściowych bo one zawsze się gdzieś tam się zawijają , jednoczęściowy wydaje się wygodniejszy.
    • mama_amelii Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 26.05.12, 15:20
      Moje obie dziewczyny(6 i 1,5 roku)mają jednoczęściowe kostiumy,młodsza ma jeszcze majteczki kąpielowe,a starsza majtki i taki top do pępka(żadnych staników,które zazwyczaj lądówją nad cycami lub podbig_grin,rozwiązują się,albo zawijają pod szyję).
      Tego typu;

-https://img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/23/05/57/07/2305570734-
      Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia,
      nie obleka tego faktu w słowa.
      • kamelia04.08.2007 Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 26.05.12, 15:29
        gdzie kupiłas ten piekny zestaw?
        • mariannamm Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 26.05.12, 16:38
          Moje cory maja po 2 zestawy.Jeden 2 czesciowy i jeden w takim stylu allegro.pl/decathlon-kombinezon-kapielowy-r-102-109-i2364675906.html. Ten drugi na chlodniejsze dni kombinezon ma ochrone uv.
      • mama_amelii Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 26.05.12, 20:23
        Znalazłam na allegro i pokazałam ci przykład,bo moja ma trochę inny,bez sznureczków.
        allegro.pl/cornette-m179-stroj-kapielowy-98-104-cm-i2375301922.html
      • blizniaki14 moja ma też zawsze takie jak pokazała 27.05.12, 14:06
        mama_amelii smile najwygodniejsze dla niej smile
    • agni71 Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 26.05.12, 16:48
      Moje w tym wieku nosiły i same majteczki i jednoczęściowe stroje, rzadziej 2-częsciowe. Fajnie sprawdzają sie tez takie bardziej zabudowane, z rękawkami, dłuższymi spodenkami i ochroną UV, ma je w swojej ofercie np. aktualnie Tchibo:
      www.tchibo.pl/Komplet-z-ochrona-przed-dzialaniem-promieni-UV-p400018984.html?dim1=Li99&dim2=80
    • patatajowa Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 26.05.12, 20:04
      majtki na pewno. a góra to jak juz tam chcesz czy ty czy starsza córka.
      jesli to Bałtyk to na siedzenie na plazy polecam takie koszulki-chronia przed zimnym wiatrem.
      www.next.co.uk/x492764s2
      a oprócz tego sprawdzaja sie super wiatrówki kaxs wink
    • barbie09.07 Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 27.05.12, 12:31
      moja 4,5 latka ma tylko jendoczęściowy, nie znalazłam na nią takiego dwuczęściowego od którego same majteczki bylyby dobre. Wazy niecałe 12 kg.
    • maa-rt Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 27.05.12, 21:46
      od wujka z Holandii dostaliśmy w tym roku
      www.mim-pi.com/en/brochure/ (str. 24)
      aż sie boję myśleć o cenie, ale już raz testowany w Zegrzu
      furora + wygodasmile
    • kanna Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 27.05.12, 22:20
      Same majtki. Śmieszą mnie te "staniki" u małych dziewczynek. Podobnie jak pseudo-garniturki u chłopców.
      Nie lubię "przebierania" dzieci za dorosłych.
    • pia_ Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 28.05.12, 10:47
      Zawsze nosiła w tym stylu i nic się nie podwijało, bardzo komfortowy fason
      www.kappahl.pl/article/bikini_238709
    • babsee Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 28.05.12, 13:36
      ja w zezlym roku kupilam taki w Lidlu-majtusie i wlasnie top na gore.Byl bardzo ok.Procz tego pianka z Decathlou bo chudzielec marznie w wodzie po 5 minutach...
      ale do 3 roku zycia smigala w samych majtusiach kąpielowych.Potem jednoczęsciowe.
    • e-olenka Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 28.05.12, 13:47
      może takie:

www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-73EB6699-10D39DC3/lidl_pl/hs.xsl/index_27348.htm
      • mycha79 Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 28.05.12, 18:11
        Moje dzieci do czasu odpieluchowania biegały po plaży z gołą pupą. Pielucha nie miała sensu a majtki musiałabym zmieniać chyba co pół godziny, a na plaży spędzamy 3 miesiące. Trzyletnia córka biegała w samych majteczkach, choć miała też kupiony biustonosz, bo taki był zestaw w H&M to samo rok później. W zeszłym roku chciała już założyć staniczek. W chłodniejsze dni i teraz biega w podobnej, jak linkowane wcześniej, "piance".
        • patatajowa Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 28.05.12, 19:18
          mycha79 napisała:

> Moje dzieci do czasu odpieluchowania biegały po plaży z gołą pupą.

ani to estetyczne ani higieniczne zwłaszcza w przypadku dziewczynek i siadania na piasku.
          >Pielucha nie miała sensu a majtki musiałabym zmieniać chyba co pół godziny, a na plaży spędzamy 3 miesiące. >

to ci sie faktycznie nie oplacało ubierac majtek. a "potrzeba" lądowała prosto na piasek?

>Trzyletnia córka biegała w samych majteczkach, choć miała też kupiony biustonosz, bo taki był zestaw w H&M to samo rok później. W zeszłym roku chciała już założyć staniczek. W chłodniejsze dni i teraz biega w podobnej, jak linkowane wcześniej, "piance".
          • mycha79 Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 28.05.12, 21:35
            Kupy nigdy na plaży moje dzieci nie zrobiły. Siusiu i owszem. Z punktu widzenia higienicznego nie było nigdy problemu. Po przyjściu z plaży była kąpiel. Estetyka jest sprawą dyskusyjną. Mnie to nie razi i nigdy nie raziło. A nie wiem ile musiałabym kupić kostiumów kąpielowych, żeby zmieniać maluchowi kostium co chwilę. Próbowałam na początku z pieluchą puszczać, ale piasek dostawał się do środka i obcierał i odparzał dziecko. Jak komuś to przeszkadza to niech swoim dzieciom zakłada pieluszki i kostiumy, ja napisałam tylko jak było u mnie. Bardzo rzadko zdarza mi się widzieć tak małe dzieci w upał na plaży w pieluszce, w kostiumie bez pieluchy nie widziałam chyba nigdy. Może to kwestia miejsca. Jeżdżę do niewielkiej miejscowości, raczej nastawionej na rodziny z dzieciakami. Ale na stałe mieszkam w Gdyni i tu moje dzieci nigdy na golasa na plaży nie były, ba nawet do wody na plaży nie wchodzimy. Piasek brudny, zupełnie inny, miasto, dzikie tłumy. Pewnie wiele zależy od tego.
            • pia_ Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 29.05.12, 08:34
              Ja tam nigdy nie puszczałam dziecka z gołą pupą ze względów zdrowotnych - nasza pediatra przed tym bardzo przestrzegała - nagminne infekcje cewki moczowe spowodowane piaskiem. Gołych pup u dzieci widzę coraz mniej, jednak edukacja robi swoje - są przecież pieluszki-kąpieluszki, w których dzieci mogą swobodnie moczyć godzinami pupę w lodowatym Bałtyku, czy na piasku. Jakoś nie cieszy mnie widok małego chłopczyka, który pod wpływem zimnej wody co i rusz sika po nogach i do wody - niestety sporo tego widziałam.
              • mycha79 Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 29.05.12, 10:25
                pia_ napisała:

> Ja tam nigdy nie puszczałam dziecka z gołą pupą ze względów zdrowotnych - nasza
                > pediatra przed tym bardzo przestrzegała - nagminne infekcje cewki moczowe spow
                > odowane piaskiem. Gołych pup u dzieci widzę coraz mniej, jednak edukacja robi s
                > woje - są przecież pieluszki-kąpieluszki, w których dzieci mogą swobodnie moczy
                > ć godzinami pupę w lodowatym Bałtyku, czy na piasku. Jakoś nie cieszy mnie wido
                > k małego chłopczyka, który pod wpływem zimnej wody co i rusz sika po nogach i d
                > o wody - niestety sporo tego widziałam.

No trudno, u nas pieluchy do kąpieli sprawdzają się genialnie na basenach, ale na plaży też niestety piasek dostaje się do środka i powoduje obtarcia. Jak się dziecku raz obtarło do krwi to zrezygnowałam. A i zdania lekarzy podzielone, bo moja pediatra mówi zupełnie co innego. Ale nie o tym tu dyskusja więc już nie wracam do tematu.
    • saszanasza Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 28.05.12, 21:40
      4 latce kupiłam jednoczęściowy, rozpatrywałam jeszcze 2 częściowe ale w stylu tych pokazanych powyżej (bluzeczka+majteczki). Biustonosze u tak małych dziewczynek wyglądają karykaturalnie i w ogóle mi się to nie podoba, poza tym im bardziej zakryty kostium, tym większa ochrona przed słońcem (ten zakupiony przeze mnie dodatkowo jest z filtrem UV50).

http://i45.tinypic.com/30s95qt.jpg
    • kamelia04.08.2007 który z tych nextów? 29.05.12, 03:32
      dla starszej kupie dwuczęsciowy: odcinana bluzkę i majtki

Który z tych:
      truskawki

motylki

ananasy

wisnie

błekitne róże

truskawka

Który fajniejszy,ładniejszy, praktyczniejszy (jesli chodzi o zapecia) dla 3 i pol latki?
      • mama_amelii Re: który z tych nextów? 29.05.12, 07:33
        Może niech córka sama wybierze??
        Ja bym kupiła ananasy i błękitne róże swojej 6 latce,ale młodszej pewnie wiśniesmile.
        • julka-4 Re: który z tych nextów? 29.05.12, 08:01
          Moja siedmiolatka wybrałaby błękitne róże-a jak była młodsza stawiam na wisnie i truskawkęsmile
          • agni71 Re: który z tych nextów? 29.05.12, 08:13
            Jesli chodzi o fasony, to wybrałabym strój z dwoma ramiaczkami, nie zapinany na szyi (niekiedy takie zapięcie dzieciom przeszkadza). Nie wybrałabym tez tego krzyżujacego sie między łopatkami, bo mnie samej takie cos przeszkadza wink. Nie wzięłabym tez pewnie stroju ze spodenkami, bo pewnie ma szew pomiędzy pośladkami - to też czasem przeszkadza. Wygląda na to, że zdecydowałabym się na strój pierwszy i ostatni, przy okazji też są ładne smile
      • mycha79 Re: który z tych nextów? 29.05.12, 10:29
        Moja sześciolatka wybrałaby chyba pierwsze bo lubi mieć goły brzuszek. Ale to bardzo indywidualna kwestia.
      • kamelia04.08.2007 juz zamówiłam 30.05.12, 01:01
        pierwszy kostium z truskawkami, rozmiar 3-4 lata, cena 16€ (z dostawą). Akurat ten, bo jest prosty jak kawał cepa, jesli chodzi o wiazanie i ramiaczka, a w dodatku mojej niebieskookiej blondynce o delikatnej urodzie bedzie idealnie w tych kolorach. Wzór jest tez adekwatny do wieku.

Dziękuje wszystkim za pomoc.
        • paliwodaj Re: juz zamówiłam 30.05.12, 04:05
          >Bardzo rzadko zdarza mi się widzieć tak małe dzieci w upał na plaży w pieluszce, w >kostiumie bez pieluchy nie widziałam chyba nigdy.
          nie wiem na jakich plazach bywasz, ale brzmi jak jakis komunistryczny obrazek z lokalnej plazy nad rzeka

Oczywiscie ze pupa zakryta, miejcie jakiesz poszanowanie dla prywatnosci swojego dziecka!
          Nie wspomne o kwestiach zdrowotnych, dziecko siada pupa na piasku, gdzie kilka godzin wczesniej ktos splunal, albo nasikla pies.
          Najwygodniesze sa stroje 1-czesciowe, corka pierwszy taki miala w wieku 8 miesiecy
      • kamelia04.08.2007 już przyszedł 01.06.12, 14:46
        i wyglada przepieknie, jest cudowny i kolory sa lepsze jak na zdjeciu.

Co do rozmiarówki, to majtki sa jakby minimalnie luxniejsze niz góra. Góra jest idealnie dobrana do niej, majtki sa dobre.
        Moaj córka ma 100 cm wzrostu i rozmiar nextowy 3-4 lata jest dla niej w sam raz.
      • leneczkaz Re: który z tych nextów? 01.06.12, 18:19
        Wiśnie i truskawa.
    • koza_w_rajtuzach Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 01.06.12, 15:59
      jejku, to w sumie nie ma znaczenia. Dla młodszej jak najbardziej będą odpowiednie same majteczki, a dla starszej jednoczęściowy kostium. Moja córka do czterech lat tylko w jednoczęściowych chodziła, potem tak pół na pół... Teraz ma dwuczęściowy, w dodatku nie do kompletu (osobno kupowałam jej majtki i górę), no i chyba nawet dziwnie przez to nie wygląda tongue_outPP. Kto miałby się dziwnie patrzeć?
      • kamelia04.08.2007 Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 01.06.12, 16:22
        koza_w_rajtuzach napisała:

> jejku, to w sumie nie ma znaczenia.

> Kto miałby się dziwnie patrzeć?

w PL nie mieszkam, nad morzem bałtyckim byłam ostatni raz 20 lat temu, a co do patrzenia, to na ematce różnych rzeczy sie człowiek dowie
        • koza_w_rajtuzach Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 01.06.12, 17:12
          ematka nie jest żadnym wyznacznikiem smile. Wiesz, dzieci w wieku Twoich córeczek czasem biegają nago po plaży (czego akurat ja nie uznaję), więc Twoje w jakimkolwiek stroju by nie były chyba nie powinny dziwić smile.
    • froobek Re: jaki kostium na plażę dla dziewczynek? 01.06.12, 21:25
      Młodsza w słoneczne dni jeszcze powinna być zakryta, więc długi lub półdługi rękaw i takież nogawki. Np. www.tchibo.pl/Komplet-z-ochrona-przed-dzialaniem-promieni-UV-p400018984.html?dim1=Li99
      W pochmurne dni nago lub w majtkach, kwestia gustu.

Starsza w majtkach lub jednoczęściowym kostiumie. Stanikom jestem całkowicie przeciwna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka