Dodaj do ulubionych

hotel- napiwek dla pokojowej

03.07.12, 00:01
Babeczki, wiem, że to nie miejsce, ale mnie przycisnęło... strasznie jestem nieobyta w wielkim świecie, a hotelowe obyczaje zarysowaly mi się w pamięci jeno z telewizyjnych nowel obrazkiem... stąd watpliwość i niepewność moja wielka, czy po kilkudniowym wakacjowaniu w "lepsiejszym" hotelu zostawia się pokojowej- pokojowym jakiś napiwek, jeśli tak, to jak duży, i w jaki sposób?
Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: hotel- napiwek dla pokojowej 03.07.12, 21:26
      można zostawić wg uznania, czasem goście zostawiają wino czy czekoladki. zostawia się po prostu w pokoju, na nocnym stoliku. panie są bardzo zadowolonesmile
      • kalina886 Re: hotel- napiwek dla pokojowej 03.07.12, 22:08
        W Polsce, czy w jakimś konkretnym zagranicznym kraju?
        Bo w Egipcie np. sami się dopraszają o napiwki i to nie tylko pod koniec pobytu.
        W tym roku byliśmy w Grecji i napiwek mieliśmy zamiar zostawić na koniec pobytu..... ale że sprzątanie było takie sobie to i napiwek moim zdaniem się nie należał.
        • verika Re: hotel- napiwek dla pokojowej 03.07.12, 22:54
          No nie dziwota,że sprzatanie mieliście "takie sobie" skoro nic nie zostawiliście, jakbyście dali coś podczas pobytu z pewnością by było lepiej....
          • paliwodaj Re: hotel- napiwek dla pokojowej 03.07.12, 23:02
            sprawdz czy nie ma koperty z napisem " wasz pokoj sprzatala XYZ" w dowolnym jezyku, zalezy gdzie jestes
    • bablara Re: hotel- napiwek dla pokojowej 03.07.12, 23:54
      Oczywiscie ,ze sie zostawia. Obojetnie czy hotel w Polsce czy zagranica. My zazwyczaj na jakims stoliku. Zazwyczaj kilkanascie euro.
      • paniwaz Re: hotel- napiwek dla pokojowej 04.07.12, 01:28
        W Polsce sieciowe hotele akceptuję wszelkie formy podziękowania pokojowym za ich prace a uczciwe kierownictwo dba, aby pozostawione napiwki trafiały do nich bezpośrednio. W większości pokojowe obsługuję te same piętra z cykliczną rotacją, choć sieci miewają różne zasady, dlatego warto dawać drobne napiwki codziennie, a nie tylko pod koniec pobytu.
        W Polsce pokojowe często objęte są programem Lost&Found, zatem wszystko, co zostawi Gość w hoteli po 2-3 miesiącach w zależności od ustanowionych procedur przechodzi w ręce znalazcy czyli pokojowej. Codziennie z rąk kierownika housekeepingu pokojowe otrzymują mnóstwo przedmiotów osobistych znalezionych w pokojach tj. słodyczy, alkoholu a nawet przedmiotów o większej wartości jak biżuteria.
        W związku z powyższym pokojowe najbardziej ciszą się z gotówki w czystej postaci i tylko to proponuję im przekazać, chcąc wyrazić szacunek dla ich ciężkiej pracy.
        Kwoty nie mają żadnego znaczenia i nawet 5PLN sprawi im przyjemność i wzmoże motywację.
        Zostawianie napiwki pod koniec pobytu na wakacjach jest pozbawione sensu z racji zmianowego trybu pracy pokojowych a także rotacji pięter dla utrzymania wysokiej jakości usług.
        Niepisany europejski standard w obiektach turystycznych destynacji to min 1-2 EUR za codzienny serwis, natomiast w sieciowych hotelach 4-5 gwiazdkowych to 5-10 EUR/dobę.
        Napiwki w Polsce dla pokojowych mimo wszystko nie są popularne, dlatego nawet najlepsza pokojowa kończy dzień ze średnią kwotą 20PLN/dzień.
        Pani Wąż
        • paniwaz Re: hotel- napiwek dla pokojowej 04.07.12, 01:33
          Warto wspomnieć o miejscu zostawienie napiwku - szafka nocna jest OK pod warunkiem, że nie leża na niej żadne przedmioty osobiste Gościa tj. portfel, karty, telefon.
          W takich okolicznościach pokojowe pieniędzy nie dotkną, uznając je za zawartość opróżnionej kieszeni.
          Najbezpieczniejszym miejscem bywa łóżko lub prześcieradło, o ile pościel leży równo i pieniądze są widoczne.
          Pani Wąż
          • antkowa_mama Re: hotel- napiwek dla pokojowej 04.07.12, 14:37
            jestem w polskim hotelu 4*, nad morzem, pokojowe zmieniają się tutaj, i nie jest to dla mnie tak ważna sprawa, jak np. spacer z dzieckiem, nie mam w planach filowania, aż którąś zastanę przy moim pokoju smile
            Ale jest ładnie, czysto, schludnie, dyskretnie, zawsze dzień dobry od kazdego z obslugi sie słyszy, pomyślałam tak z siebie, ze po 5 bezproblemowych noclegach mamy z dzieckiem powinno to byc 20zl, nie więcej.
            Jesli zostawię je teraz, gdziekolwiek, jestem pewna, że nikt nie weźmie, chyba że specjalnie napiszę mała karteczkę, że dla pokojowej to "geschenk"... to teraz, w środku pobytu, czy na sam koniec?
            • ju_mi Re: hotel- napiwek dla pokojowej 04.07.12, 14:46
              Zawsze zostawiam na poduszce. Nie piszę żadnych karteczek - pokojowe/pokojowi wiedzą, że to tip wink
            • paniwaz Re: hotel- napiwek dla pokojowej 04.07.12, 19:48
              Sugeruję zostawić napiwek od razu, pokojowe cenią każdą formę wdzięczności i tylko w trakcie Twojego pobytu mogą Ci się zrewanżować perfekcyjnym serwisem.
              Pani Wąż
    • kanna Re: hotel- napiwek dla pokojowej 04.07.12, 13:50
      Nie zostawiam napiwków dla pań sprzątających.
    • ewcia1980 Re: hotel- napiwek dla pokojowej 04.07.12, 23:19
      ja napiwki zostawiałam na bieżąco.
      w styczniu byłam w Egipcie i tutaj sprzątają panowie ale z napiwków też są bardzo zadowoleni,
      na początku dawałam w tym samym dniu po sprzątnięciu.
      później - zostawiałam na łóżku

codziennie zostawiałam 1 lub 2 $

• zosiulenka Re: hotel- napiwek dla pokojowej 05.07.12, 23:21
        Każda kwota jest mile widziana, jeśli zostawisz na poduszce to będzie jasne dla pani pokojowej, że to pieniążek dla niej i doceniasz jej ciężką pracę. Jeśli w trakcie pobytu zostawisz na szafce nocnej, stoliku bez karteczki żadna uczciwa pani pokojowa tych pieniążków nie weźmie zakładając, że je tam zostawiłaś.
        Czas po jakim panie pokojowe mogą otrzymać rzeczy zdeponowane w Lost&found w sieciówkach zależy od wartości danej rzeczy, produkty spożywcze panie mogą wynieść nawet tego samego dnia, dopełniając procedury oczywiście. Rzeczy cenne mogą czekać w sejfie na gości nawet do 24 miesięcy.
        Zostawiajcie napiwki te dziewczyny naprawdę ciężko pracują.
        • renata28 Re: hotel- napiwek dla pokojowej 05.07.12, 23:29
          To znaczy, że one żyją tylko z napiwków. Nie płaci im hotel? Nie wiedziałam.
          • kornnella Re: hotel- napiwek dla pokojowej 06.07.12, 12:09
            renata28 napisała:

> To znaczy, że one żyją tylko z napiwków. Nie płaci im hotel? Nie wiedziałam.

big_grin
            Tak po przeczytaniu kilku wątków na forum:
            - zostawić napiwek hotelowej - koniecznie trzeba i to codziennie ok 4-8 zł minimum (wydatek łączny 8x14 dni = 112 zł)
            - kupić i wręczyć Wychowawczyni w szkole czy przedszkolu coś na koniec roku w ramach drobnego dziekuje za 10 miesięcy orki z naszą cudowną pociechą - komunistyczne błędne przyzwyczajenie że koniecznie trzeba coś dać (zoszczędzono 10 zł może nawet x3 = 30 zł zostaje w kieszeni)

• bablara Re: hotel- napiwek dla pokojowej 07.07.12, 23:52
            Oczywiscie ,ze one dostaja wyplate. Na pewno w Polsce.
    • hela_mela Re: hotel- napiwek dla pokojowej 06.07.12, 11:53
      Oczywiście zostawia się.
      Zwykle zostawiałam 1 euro na dzień w Hiszpanii. W Grecji jak również miałam taki zamiar i od początku 1 euro dziennie, ale pokojówka kiepsko sprzątała, więc po 4 dniu nie dostała już nie.
      Wydaje mi się, że euro dziennie lub co drugi dzień jak najbardziej jest ok.

Taka historia koleżanka była z rodziną w Turcji razem z małym dwuletnim dzieckiem. Pielucha w nocy puściła i łóżeczko było całe mokre. Był to jej pierwszy wyjazd. Olała to i doszła do wniosku, że zajmie się tym wieczorem. Pokojowa wszystko pięknie posprzątała. Dostała za to 5 euro. Jak na Turcję to bardzo dużo. Następnego dnia mieli z prześcieradeł łabędzie na łóżku. Podobno bardzo ładnie to wyglądało.
    • leneczkaz Re: hotel- napiwek dla pokojowej 09.07.12, 10:23
      Majorka- 2EU codziennie. Ale syfiliśmy strasznie, bo piach na stopach, na łóżkach...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka