Dodaj do ulubionych

patent na przechowywanie lego

30.12.12, 19:40
Macie może jakieś sprawdzone sposoby na trzymanie klocków lego? Zatrzymywanie wszystkich pudełek i pudełeczek to pożeracz miejsca. Z drugiej strony jak wrzucić do jednego pojemnika to ułożenie czegoś konkretnego to żmudne szperanie w poszukiwaniu elementów. Ktoś coś opatentował? smile
Obserwuj wątek
    • donkaczka Re: patent na przechowywanie lego 30.12.12, 19:42
      pomieszane mam, dzieci buduja jak chca, a jak chca cos konkretnego wedlug instrukcji, to szperaja w szufladach
      mam dwa trofasty z ikei, niskie regaly z szufladami, zestawione plecami i na nich blat zrobilam, klocki sa posortowane w szufladach typami, wiec latwiej szukac - osobno ludziki, osobno zwykle klocki, osobno nietypowe drobne ksztalty itd, szukanie zajmuje czasem chwile (i dobrze!) ale nie jest to igla w stogu siana
      • agni71 Re: patent na przechowywanie lego 30.12.12, 19:47
        My też przechowujemy w Trofaście,przeważnie w tych średnich pojemnikach (jak czegoś jeszcze mało,to w płaskich). Creator i City są razem,oddzielnie Belville, oddzielnie również Friends. Duplo zajmuje kilka pojemników i na Duplo przydaje się największy rozmiar. Czasem trochę trzeba poszukać,ale radzą sobie.
    • salma75 Re: patent na przechowywanie lego 30.12.12, 19:45
      Wszystko w dużych pudłach z Ikea, jak chcą coś z instrukcji złożyć to szperają - mają z tego szukania najwięcej frajdy smile.
    • irenka_n Re: patent na przechowywanie lego 30.12.12, 19:47
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,84944980,84944980,W_jakich_pojemnikach_najpraktyczniej_trzymac_LEGO.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,86948562,86948562,segregowanie_i_przechowywanie_Lego.html
    • krasulas Re: patent na przechowywanie lego 30.12.12, 19:55
      Było troszkę na ten temat...
      Niektórzy wykorzystują pojemniki Ikea, bądź nieco droższe półki z pojemnikami TROFAST (fajne!)
      Ale te mniejsze dobre do drobnego/małego LEGO...
      Moje dzieci mają pojemniki LEGO (głowy, klocki 8, 4,2,1).
      Staram się wpoić im pewną selekcję, ale wszystkie zestawy są razem (zostawiamy książeczki).
      Wyjątkiem jest Lego City (złożone i stojące na półce) oraz Friends (córka przechowuje je też poj.Lego). Niestety koszt tego cuda wysoki (kupowałam dwukrotnie na % w Realu). Wygląd i efekt kapitalny!
    • dixi Re: patent na przechowywanie lego 30.12.12, 20:17
      próbowałam wszelkich patentów - jednak zawsze ostatecznie lądują w jednym wielkim pudle; młody kreatywny, ma najwięcej frajdy z budowania według własnej koncepcji smile
      u nas obsługa lego wygląda tak: nowy zestaw składamy żmudnie kartka po kartce wg instrukcji, przez parę dni cieszy oko, potem są udoskonalenia, przebudowa, rozbiórka i do pudła, a potem dopiero fajna zabawa smile
      • kjarosz82 Re: patent na przechowywanie lego 30.12.12, 20:47
        mój 4,5-latek nie lubi wyszukiwania klocków ze sterty,więc żeby nie utrudniać sobie życia lego mamy posegregowane zestawami (dostaje głównie creatory i city). Mamy już trzy tekturowe komody z małymi szufladkami www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30176762/ ) zwykłe klocki kreatywne pozostają w pudłach,w których były kupione.
      • jowitka345 Re: patent na przechowywanie lego 23.07.13, 22:07
        dixi napisała:

> próbowałam wszelkich patentów - jednak zawsze ostatecznie lądują w jednym wielk
        > im pudle; młody kreatywny, ma najwięcej frajdy z budowania według własnej konc
        > epcji smile
        > u nas obsługa lego wygląda tak: nowy zestaw składamy żmudnie kartka po kartce w
        > g instrukcji, przez parę dni cieszy oko, potem są udoskonalenia, przebudowa, ro
        > zbiórka i do pudła, a potem dopiero fajna zabawa smile

u mnie dokładnie to samo smile
    • verika Re: patent na przechowywanie lego 30.12.12, 20:53
      U nas zestawy tematyczne - świętość, nie mieszany, nie burzymy, tym bardziej,że syn zbiera kolekcje lego city i kręci go budowa miasta, z ulicami itp. Także zestawy tematyczne budowane według instrukcji i tak tez stoją, pudełka oryginalne są przechowywane na samym szczycie regalu, ale zaczynam myśleć o złożeniu ich w inne miejsce bo zaczyna miejsca brakować, tym bardziej,że po swiętach przybyło 7 kolejnych zestawów... Natomiast do "luźnego" budowania kupuję klocki solo - bricksy w zestawach, pojedyńcze elemementy na allegro i tu już wolna ameryka - miesza i kombinuje ile chce smile Ale zestawy to świętość, zresztą przy takiej ilości gdyby pomieszał to już nie byłoby szans odbudować tego....
      • ap77 Re: patent na przechowywanie lego 30.12.12, 21:50
        u nas Lego też świętość, mamy 19 tysiące klocków (mąż prowadzi statystykęwink, więc porządek musi być. Mamy całe regaliki zbudowane z takich modułów na śrubki, można ustawić jedne na drugim i połączyć.
        • patatajowa Re: patent na przechowywanie lego 31.12.12, 13:29
          nie mogłam sie powstrzymac czytajac o waszych "swiętych klockach" i wrzuce zdjecie co swietego potrafił zrobic mój syn z lego duplo wink
          dla ułatwienia dodam ze wszystkie 3 rzeczy mozna znalezc w kosciele smile
          no mnie by do głowy nie przyszło.....
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/yd/mbmx/WQfXCVE2uuwvlqiamX.jpg

zdjecie niestety kiepskie bo zrobione nienajlepszym telefonem.
          • pikadooor Re: patent na przechowywanie lego 31.12.12, 15:40
            jaki zdolny syn!!!smile)) ja trzymam klocki lego w pudłach plastikowych po prostusmile
            • ap77 foty 13.01.13, 19:44
              Zrobiłam foty naszych szufladek.
              Tylko my mamy kompletnego fioła (kolekcjonerskiego wręcz) na punkcie Lego, i my starzy i młodysmile
              Może kogoś zainspirujemy..
              https://lh3.googleusercontent.com/-CpPihBvKrwk/UPL4oXnb3yI/AAAAAAAAAnE/3O7ngC6-P2A/s640/P1093611.JPG
              https://lh4.googleusercontent.com/-B4b6y-0iKNI/UPL4ondv9JI/AAAAAAAAAnI/fqg16xjILvs/s640/P1093612.JPG
              https://lh3.googleusercontent.com/-4UyXBLftNPs/UPL4oRTzvFI/AAAAAAAAAnA/PJ2qFckT-CI/s640/P1093613.JPG
              https://lh3.googleusercontent.com/-x_eBy9cLtYs/UPL4t58J3qI/AAAAAAAAAno/9kMd8yHoP9M/s640/P1093614.JPG
              • jagodasoft2 Re: foty 13.01.13, 20:50
                Powiem tylko jedno WOW!!!
                • anika_ml Re: foty 13.01.13, 20:57
                  Mnie zatkało. Jako , ze nie wiem az co powiedziec, to sie powtórze: WOW
              • wariatkazkwiatka Re: foty 08.09.13, 23:14
                Jestem pod wrażeniem, aż z chęcią bym się pobawiła big_grin
          • verika patatajowa 13.01.13, 22:15
            jak nic - będziesz mieć księdza pod dachem wink
    • szybcia1 Re: patent na przechowywanie lego 13.01.13, 21:35
      znalazłam świetny pojemnik do lego www.amazon.co.uk/BOX4BLOX-Storage-Available-Exclusively-Amazon-co-uk/dp/B004UJFUP2/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1357894195&sr=8-2 cena 30Ł zabójcza ale może kiedyś.... Wynalazek fantastyczny.
      • dorga1 Re: patent na przechowywanie lego 13.01.13, 22:00
        My też mamy ogrom lego. Przeróżne zestawy, od duplo do technic. Syn układa według instrukcji, więc każdy zestaw jest wrzucony do osobnego woreczka. Mamy takie specjalne zasuwane foliowe woreczki, różnej wielkości. I te woreczki wrzucamy swobodnie do większego pudła. Jak się gdzieś jakiś klocek zapląta, to syn (nie wiem jak) i tak pamięta z jakiego jest zestawu. Zestawy duplo są wymieszane, służą do kreatywnego budowania. Tak samo pudła lego bricks.
    • ju_mi Re: patent na przechowywanie lego 13.01.13, 22:01
      Trzymamy klocki w pudełkach przezroczystych Samla z Ikei: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60206319/#/70102972
      Klocki są posegregowane tak, że w każdym pudełku jest inny kolor klocków + w osobnym ludziki i akcesoria (broń, itp). Część zestawów jest złożonych, a jeśli syn chce się bawić akurat takim, który jest rozłożony to posegregowanie kolorystycznie klocki ułatwiają wyszukiwanie potrzebnych części.
    • igajos Re: patent na przechowywanie lego 13.01.13, 22:30
      Ne segregujemy, choć próbowałam. Syn zazwyczaj raz zbuduje z instrukcji, a potem już twórczość własna. Przez jakiś czas osobno były hero factory. Duplo i friends są osobno, bo to córki skarby. A u syna teraz wszystko w dwóch wielkich pudłach. Fakt, często długo szukamy jakiejś konkretnej części.
      Natomiast może się komuś przyda mój patent. Klocki są na prześcieradle. Więc jak jest koniec zabawy, to łapię brzegi i z klockami w środku wkładam do pudła. Zostaje najwyżej trochę na dywanie i wystarczy dorzucić do reszty. Zainspirowało mnie coś takiego mmmordka.blogspot.com/2010/09/worek-na-klocki.html?m=1 tylko na realizację zabrakło umiejętności wink
      • czarna.perla Re: patent na przechowywanie lego 13.01.13, 23:17
        my nie segregujemy, worka też jeszcze nie widziałam ale sama mam podobny patent- dzieci zawsze rozkładają sobie koc do zabawy lego a jak trzeba posprzątać to koc podnoszą do góry własnie tak ten worek i wszytko przesypują do pudła.
    • natalek79 Re: patent na przechowywanie lego 23.07.13, 12:42
      odgrzany wątek, ale fajnie, bo właśnie przymierzam się do tematu.
      Zainspirowały mnie foty ap77, jednak użytkownik już nie "funkcjonuje", więc bezpośrednio nie zapytam - co to za regały i gdzie to szukać? Bardzo fajne, bo może stać solo, dodatkowo coś na wierzchu można położyć, a te wszystkie pudełka i pudełeczka, w których klocki leżą u mnie po prostu zajmują niepotrzebnie miejsce w szafie, bo ot tak postawić nie wyglądają tak fajnie. Zainwestowałabym w takie coś, bo kolejny fan klocków rośnie, a po starszym też ogromna kolekcja. Oglądałam już takie segregatorki, ale były otwarte, więc i kurz by osiadał, a tu wydaje mi się są pojemniki na zasadzie szuflad, więc bardzo praktycznie.
      • ap.77 Funkcjonuje:) 23.07.13, 13:26
        mia lam kłopot z kontem, potem się usunęłosad I teraz jestem ap.77 z kropką

O które pudełka konkretnie pytasz? te czarne czy te z kolorowymi bokami? Mąż tym zawiaduje, dowiem się, gdzie kupił.
    • starobrno Re: patent na przechowywanie lego 23.07.13, 21:34
      Zerknij na strone ikeahackers.net, tam po wpisaniu w wyszukiwarke "lego" pojawia sie propozycje.
      Np. cos takiego albo takiego.
    • mamama56 Re: patent na przechowywanie lego 08.09.13, 00:30
      Można segregować np. są takie szafeczki pojemnikowe w Obi ale z doświadczenia wiem, że i tak większość jest w dużym pudle a w tych małych i tak misz masz się robi. Chyba, że masz perfekcyjne dziecko wink
      • olafowamama Re: patent na przechowywanie lego 08.09.13, 07:43
        U nas segregacja też nie przeszła. Gorszy problem miałam ze sprzątaniem tego ustrojstwa po skonczonej zabawie. Wynalazłam kiedyś tu na forum patent z wysypywaniem wszystkich na koc i potem przesypywanie z powrotem do pudła. Teraz zupełnym przypadkiem młody odkrył nowy ptent i tak już chyba zostanie. Pakując się do babci na noc wymyślił sobie, że przyda mu się lego i przesypał sobie zawartość do walizki typu trunki. Teraz tylko walizkę otwieramy i rozkladamy na podlodze a po skonczonej zabawie zamykamy. Ot cała robota...
        • ejkapatejka Re: patent na przechowywanie lego 08.09.13, 08:41
          My dopiero zaczynamy przygodę z lego. Młoda dostała jakieś wiadro bricksów a teraz zestawy friends. Ja kupiłam takie pudełka allegro.pl/pojemnik-lego-sorter-friends-zestaw-3-pojemnikow-i3521945792.html Też na all tylko dużo taniej - ok. 79zł chyba zapłaciłam. Są super. Sorter baaaaardzo przydatny.
    • aniam123 Re: patent na przechowywanie lego 30.09.13, 00:10
      Myślę, że do Lego idealnie pasują systemy Muji.
      Właśnie znalazłam najnowszy KATALOG
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka