Dodaj do ulubionych

Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście

01.03.13, 20:36
Ja nic, ani butów dla dziecka, ani sukienki na przebranie, a i dla siebie trzeba by coś zakupić do ubrania, a czasu w gruncie rzeczy już nie za wiele. Ciekawa jestem jak przygotowania u innych, może mnie zmobilizujecie do poszukiwań.
Obserwuj wątek
    • minkapinka Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 01.03.13, 20:44
      mielismy komunię 2 lata temu, wszystkie sprawy związane z organizacją i ciuchami załatwiłam w 2 tygodnie smile Tylko wianek zamawiałam wczesniej.
      • estragonka Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 01.03.13, 20:52
        minkapinka napisała:

> mielismy komunię 2 lata temu, wszystkie sprawy związane z organizacją i ciucham
        > i załatwiłam w 2 tygodnie smile Tylko wianek zamawiałam wczesniej.

ja tak samo rok temu big_grin wianek też przed samą komunią bo był z ciętych kwiatów.
        • monika78kr Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 01.03.13, 20:54
          A są w okolicach maja jakieś białe kolekcje w sklepach?
          • minkapinka Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 01.03.13, 21:04
            nie, trzeba teraz szukać. Jesli szukasz czegos na przebranie, to radzę wczesniej, bo pozniej w rozmairach 140-152 nie ma.
          • beatakowalik Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 19.03.13, 16:56
            ale jakie kolekcje? ubrań? może przez internet można coś kupić?
    • kanna Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 01.03.13, 21:40
      Ja już po.. ale spodnie, co znalazłam w SMYKu skończyły się w połowie marca.
      Dostaw następnych nie przewidywano - bo - już było "po sezonie".

Młody poszedł w starych spodniach. Ich strata :p
    • anicaf Re:ja mam wszystko 01.03.13, 21:52
      w maju synek będzie miał I Komunię, ale już mamy wszystko. oprócz butów dla "komunisty".
      Syna ubrałam w spodnie i kamizelkę pod szatkę na promocji jesiennej w smyk.com., a dzięki wyprzedażom w C&A.com ubrałam męża w garnitur, siebie i córkę w sukienki i buty.
      Szatka wisi już kupiona w domu, klasa kupowała w grudniu, bo było 15% taniej niż później.
      Teraz tylko duchowo się stroimy smile
      Sala zmówiona, tylko jeszcze lista gości i menu.
      Powodzenia w zakupach
      ojej muszę jeszcze buty Młodemu znaleźć takie na chudą nogę 33-34
    • daria.1 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 01.03.13, 22:29
      Nie mam jeszcze nic. Do alby lepiej bolerko?
      Co się przydaje z dodatków?
      • krasulas Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 01.03.13, 22:59
        my mamy już albę sukienkową, buty, opaskę do włosów i jakieś pierdołki do upinania koczków (nie bardzo to umiem, będzie się youtubować i uczyć)
        sukienka ma w zestawie bolerko, więc fajno
        torebkę mamy fatalną
        rękawiczki kupiłam za 5zł w Lindex'ie (bialutkie, bez paluszków, z kolekcji hm... rockowej)
        wianka nie planuję
        dla siebie poza bluzką mam wszystko
        tylko przytyłam przez zimętongue_out
        dla męża też miałam - też przytył
        dla Młodego coś tam mam (ale super zestaw Lindexowy przymaławy, a reszta przydużawa)... butów dla niego i męża nie mam
        no i ... nie mam dla córki nic na przebranie
        kiecuchny z TKMaxx za strojne, sztywne
        chciałam z Wójcika - ale w Outlecie bida
        będą za 2-3 tyg.
        ale luzik!
        ale! zamówiłam fotografa! na sesję w parku, z rodziną, pamiątkową, oryginalną i szalonąbig_grin
    • majarzeszow Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 02.03.13, 08:08
      No my juz mamy albe, spodnie z kamizelka (na przebranie) juz jada do mnie - zamawialam szyte na miare, buty mam uzywane w idealnym stanie po innym komuniscie, mam nadziejej ,ze synowi noga nie skoczy do maja smile koszula to jeszcze nie wiem, zalezy od prognozy pogody, kupie w ostatniej chwili.
      nie mam skarpetek (chyba jakis 3 pack musze kupic, zeby na bialy tydzien starczylo) i nie mam podkoszulki z dlugim rekawem - moze wy wiecie gdzie takowe sie nabywa ?
      dla corki mam 2 sukienki, w tym jedna z mininieba (ona w roli siostry komunisty smile - wiec sie nie musi martwic o stroj smile
      dla siebie dopiero sie rozgladam.
      przyjecie bedzie w domu i na ogrodzie.
      • blue-anulka Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 02.03.13, 08:38
        białe podkoszulki z długim rękawem kupowałam w smyku
        • beatakowalik Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 19.03.13, 16:58
          w smyku albo w h&m ie albo na runku
    • pia_ Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 02.03.13, 08:42
      Nasza Komunia była rok temu. Ja jestem stuknięta trochę i muszę mieć wszystko na spokojnie wcześniej. Sukienkę z Mininiebo kupiłam już w październiku, bo dostałam od nich bardzo duży rabat. Córka nosiła wtedy rozmiar 140, sukienkę zamawiałam na 146 i miałam szczęście bo na długość w maju była na styk. Buty, białe balerinki elefanten kupiłam w styczniu na wyprzedaży, wziełam 2 rozmiary, bo kosztowały 45 zł, więc niedużo, na początku maja jedne z nich sprzedałam, bo wiedziałam, że już się nam nie przydadzą. Sweterek kupiłam wczesną wiosną w Mothercare, rozmiar 140 okazał się idealny, a fason pięknie pasował do sukienki. Cieplejszą bluzę z białego polaru na wypadek zimniejszych dni udało mi się doreać w c&a na zimowej wyprzedaży za grosze. Opaska została zamówiona u florystki w marcu, była robiona według zdjęcia z netu i florystka musiała mieć czas na przemyślenie jak ją zrobić, troche technicznie była skomplikowana, choć na oko niezwykle prosta. Sukienkę pokomunijną kupiłam w h&m wiosną, wykorzystując chyba jakieś karty rabatowe, była to letnia sukienka z bawełny haftowanej w kwiatuszki tzw angielski haft. Opaskę na głowę awaryjną, na biały tydzień kupiłam na allegro 2 miesiące przed komunią. I tyle. Swoje ciuchy skompletowalam z tego co miałam w szafie, tylko tunikę lnianą dokupiłam, ale był to zakup z myślą o lecie. Przyjęcie było w ogrodzie, na luzie, był ciepły, słoneczny dzień, wyszło pięknie. Na zakończenie dodam, że sukienkę na rocznicę Komunii, która będzie teraz w czerwcu, została kupiona w zeszłym roku, pod koniec lata na allegro, używana, z next, biała z angielskim haftem, fajna, przyda się na lato. Buty, białe balerinki mam z niedawnej wyprzedaży w tesco za niecałe 20 zl. No, ale jak wspomniałam, nie należę do większości i raczej proszę się na mnie nie wzorować wink
      • pia_ Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 02.03.13, 08:50
        I jeszcze jedno, torebeczkę miała młoda też z mininiebo, do kompletu z sukienką, była z nią tylko w dzień komunii, w środku mając chusteczkę do nosa. Był to całkowicie zbędny dodatek. Rękawiczki od razu darowałam, bo nigdy nie byłam ich fanką, no i w dzień komunii było prawie 30 stopni smile
        • kamire12 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 02.03.13, 10:34
          a ja się obawiam, że będzie zimnosad 12 maja to wszytko możliwe. sukienki wszystkie mają mieć jednakowe, tragicznesad i tak na prawdę nie do końca wiemy jak będą wyglądać. do tego nic nie masad będą może w kwietniu... późno.
          nie wiadomo co dokupić....
          myślałam o takiej grubszym bolerku na wypadek zimna.
          mam tylko buty w ccc kupione, bo się spodobały córce.
          zamówiłam na przebranie z nexta sukienkę i sweterek na halensie.
          Jak nie będzie pasować, to może uda się w Wójciku coś kupić fajnego.
          Młodszy braciszek ma na wyprzedaży kupioną marynarkę i spodnie w Zarze. Jeszcze koszule muszę kupić i buty - ale to raczej normalne wiosenne, bo nie ma.
          Do tego muszę jeszcze kupić wianek, ciągle nie wiemy jakisad rajtuzki, bieliznę.
          Z uczesaniem masakra, zero pomysłów.
          A dla siebie nic nie mamsad wszystko za krótkie lub za małe. Marzy mi się sukienka i marynarka. Ale co przymierzam jest na niższe osoby. Zresztą mało rzeczy na 44 takich eleganckichsad
          Zaproszeń jeszcze nie mamy...
          Przyjęcie raczej w domu. Choć może wolałbym salę. Ale nie ma takiej kameralnej, gdzie będziemy tylko my. Są wielkie weselne na kilka komunii na jednej.... Będzie dużo małych dzieci i sama nie wiem, ale w domu z ogrodem chyba będzie im wygodniej, tylko my się narobimy. W sumie 18 osób to nie tak dużo.... Sami chrzestni i babcie, a tyle wyszło...
          Ogólnie dołujące są rzeczy w sklepach i ich ceny.
          Zal mi jedynie, że sukienka komunijna będzie tak tandetna i koszmarna. Marzyła mi się prosta, elegancka, ale z ślicznego materiału, a nie tandetnej żorżety.... Ale córka nie chce się wyróżniać.
          • marie73 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 13.03.13, 22:22
            Piszecie o pelerynkach na wypadek chłodu - fajne są na bamaxnet.pl., polarowe. ale ja stawiam na ciepły dzień bo my dopiero 19.05 mamy komunię.
      • beatakowalik Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 19.03.13, 16:55
        Ale wywódbig_grin generalnie widzę, że cie to mało wyniosło. A dziecku co kupiłaś?suspicious
    • makoc Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 02.03.13, 10:36
      u nas alba się szyje, i jest sukienka na przebranie. butów brak i innych dodatków. butów szukalam na poczatku stycznia, ale nic ciekawego nie znalazlam. czekam na nowe kolekcje, bo z zeszlorocznych wszystko przebrane.
      mam za to cały strój dla młodszego. o sobie jeszcze nie myslalam. dopiero co zarezerwowalismy sale.
      zastanawiam sie, jak zorganizowac dla córki fryzjera na niedziele rano (jej włosy wymagają okiełznięcia, a ja się nie podejmuję uncertain )? u nas msza o 10.30.
      • asa_tadarasa Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 02.03.13, 10:52
        My kupiliśmy już buty-białe balerinki Emel i bieliznę smile Sukienka zamówione, szyje się, sala zamówiona. Jeszcze zaproszenia i tort. I suknia na ew. przebranie. I wianek.
        Zastanawiam się nad bolerkiem - komunia 19 maja - satynowe czy podobnego typu bolerka mi się nie podobaja - a znów np takie futerkowe na zimny dzień uważacie, ze jest ok, czy lepiej jakieś polarkowe?
        • beatakowalik Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 19.03.13, 16:57
          Tort to podstawa...
    • pia_ Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 02.03.13, 15:23
      Co do okryć na wypadek chłodu chciałam kupić poncho polarowe z rękawami, ale trafiłam na tą przecenioną bluzę z C&A i na tym poprzestałam. Na wszelki wypadek kupiłam też białą wiatrówkę w Zarze, ale nie ściągałam z niej metki. Nie przydała się, więc poszła po białym tygodniu do zwrotu. Futerek i bolerek satynowych/koronkowych nie lubię, dlatego młoda miała sweterek trochę stylizowany na bolerko.
    • monika78kr Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 02.03.13, 23:07
      Poczytałam, polatałam po necie i widzę, że kilka białych sukienek na przebranie ma Zara. Ciekawe jak na żywo się prezentują. Buty córka chce koniecznie na obcasiku, coś w stylu croolewna, ale nie dam tyle za same buty. Komunia 12.05 i boję sie, że może być zimno, na pewno jakieś cieplejsze wdzianko by się przydało. No cóż, zaczynam mieć oczy szeroko otwarte.
      • barbi1 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 02.03.13, 23:24
        U nas komunia już 5. maja.
        Mam sukienkę i buty dla komunistki,
        teraz rozglądam się za jakimś sweterkiem, narzutką,
        bo przypuszczam, że będzie chłodno.
        Przyjęcie robimy w domu,
        więc powoli ustalam menu.
        Tydzień później mam też komunię chrześniaka i szukam dla niego roweru wink))
      • women.beauty Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 03.03.13, 14:19
        Narazie jeszcze nie mam nic oprócz alby ale też zastanawiałam się nad tymi sukienkami z zary na przbranie bo w tkmax ala panna młoda mówie stanowczo nie.
        • sonia-3 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 03.03.13, 15:44
          U nas sukienka się szyje. Bolerko futrzane już kupione ( na wypadek zimna- 12 maj- ogrodnicy sad). Rękawiczki dobiorę do sukienki. Opaska upatrzona, tylko kupić. Sukienka na przebranie już też wisi. Sala zamówiona, zaproszenia leżą i czekają na rozdanie, aniołki jako podziekowanie dla gości zamówione. Fryzjerka zaklepana na dzień komunii. Jeszcze buty dokupię i komunistkę mam z głowy. Siebie obkupię tuż przed, bo liczę, że coś nie coś zgubie z wagi do tego czasu. Mąż garniak ma.
    • salma75 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 03.03.13, 16:21
      Przeczytałam wątek i... ściskam Was wszystkie serdecznie - wyrazy współczucia.

W zeszłym roku moja kuzynka słała córkę do komunii - mała szła w albie, na głowie miała francuski warkocz (przeze mnie zrobiony), przyozdobiony kilkoma drobnymi białymi kwiatkami, po kościele przebrała się w granatową spódniczkę i haftowaną bluzkę - rzeczy, które miała już wcześniej, kuzynka podała w domu obiad dla kilkorga gości, potem ciacha i kawę. Mama "komunistki" ubrana była w szarą garsonkę wyjętą z szafy, tata dokupił sobie tylko buty (stare były sfatygowane). Mimo, iż jestem osobą niewierzącą, byłam pod wielkim wrażeniem tak innego od ogólnie przyjętego, przeżywania tej uroczystości. Ta komunia miała prawdziwy duchowy wymiar.
      • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 03.03.13, 19:18
        A ja współczuję Tobie takiego sposobu myslenia. Wszyscy mają robić tak jak Ty i Twoja kuzynka big_grin.
        Wszystkie dziewczynki powinny miec na głowie warkocz francuski, nawet te z krótkimi włosami, a wszystkie mamy muszą mieć na sobie szarą garsonkę big_grin Wtedy jest religijnie, skromnie i dobrze smile
        Wyobraż sobie, ze nie wyjmę z szafy zadnej garsonki, bo w garsonkach nie chodzę. Przyjęcia w domu dla kilku osób tez nie zrobię, bo mamy duzą rodzinę.
        Styl zycia, a wiara to dwie różne rzeczy.

• makoc Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 03.03.13, 20:11
        a co ma do rzeczy "duchowe przezywanie komunii" i nieduchowe przygotowania? jedno nie wyklucza drugiego!
        twoja kuzynka zrobiła obiad w domu. i brawo. tylko, ze niektórzy mają tak liczną bliską rodzine (tylko rodzice i chrzestni), że nie miesci się w małym mieszkanku stół dla wszystkich. Poza tym samodzielne przygotowywanie obiadu dla 20 osób juz wyklucza możliwosc głebokiego duchowego przezywania komunii wraz z dzieckiem. To moze nie zapraszac dziadków? Albo chrzestnych zaprosic bez ich rodzin? Nasze rodzenstwo tez nie musiałoby przeciez przychodzic, i jeszcze z rodziną? co z tego, ze widujemy sie codziennie...
        sama zrobiłas warkocz francuski i chwali ci sie, ale ja tego nie potrafię, choćbym nie wiem jak chciała, i uwazam, że w ten dzień córka powinna wystąpić w czymś bardziej odświętnym niż zwykły kucyk. Nie mogę też wyciągnąć z sZafy eleganckiej garsonki, nawet marynarki, bo zwyczajnie nie mam, nie potrzebuje na co dzien. To może dzinsy i sweterek? wink
        Dobrze, że mąż ma garniturów na pęczki...
        • anicaf Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 04.03.13, 00:31
          zgadzam się z makoc, to są dwie różne sprawy, ubrania do duchowego przeżywania nic nie mają, ale:
          - nie pójdziemy ja i córka w jeansach na komunię własnego syna, brata, garsonek, sukienek nie nosimy - trzeba było kupić,
          - mąż i syn też nie noszą gajerów i eleganckich rzeczy, więc też kupiliśmy,
          - nie upchnę w moim mieszkaniu 26 osób najbliższej rodziny (dziadkowie, chrzestni i my z dziećmi) - to może kogoś nie zaprosić?
          pewnie wtedy bardziej duchowo przeżyjemy to święto?????

Sądzę, że dziecku też jest miło i fajnie, że wszyscy tak odświętnie. Kiedyś Franciszkanin na jakiś rekolekcjach mówił o starszej pani, która chodziła do kościoła w kapeluszu i co niedziela w innym. Ksiądz spytał ją kiedyś czy ma kolekcję kapeluszy, że tak się stroi do kościoła. Ona mu powiedziała:- Ja stroję się dla Pana Jezusa, żeby on wiedział, że niedziela jest wyjątkowa dla mnie. Ten Franciszkanin powiedział coś w stylu: Pokażcie Bogu, że niedziela jest świętem i że dla Jezusa - Oblubieńca się stroicie, jak stroicie się dla Ukochanego/Ukochanej przed spotkaniem.
          Duchowe przeżywanie I Komunii dziecka i ładne ubranie - wg mnie jedno nie wyklucza drugiegosmile
      • kanna Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 03.03.13, 20:45
        Uff, nareszcie głos rozsądku, zamiast tej bezsensownej licytacji.. rozumiem zakupy dla komunisty/tki, ale dla całej rodziny??
      • angazetka Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 03.03.13, 21:30
        To teraz francuski warkocz i garsonka wyjęta z szafy gwarantują wymiar duchowy?
        Aha.
      • renata28 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 06.03.13, 09:59
        Przepraszam, a co było w tym duchowego. Granatowa spódniczka czy szara garsonka? Widze, że przykładasz duże znaczenie do ubioru i do tego kto gdzie i ile ma gości. A to nie ma żadnego znaczenia. Niezależnie jak i gdzie, mało gości czy dużo. Wymiar duchowy uroczystości polega zupełnie na czymś innym.
        My na przykład zapraszamy całą swoją najblizszą rodzinę, bedzie tego sporo. O zgrozo w lokalu. Chcemy, żeby wszyscy bliscy byli z nami tego dnia, jest to ważne dla mojego dziecka, żeby ich mieć przy sobie. Sukienka tez bedzie w kolorze radosnym, bo to radosne wydarzenie i dlatego tez ja nie ubiorę się w szarości - i pora nie na taki kolor i uroczystość wesoła, a nie skłaniajaca do pokuty.
        na pewno będzie bardzo duchowo.
    • agni71 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 03.03.13, 21:45
      Moje dzieci co prawda do Komunii nie szły, ale idealne na przebranie sukienki widziałam na przecenie w Accessorize (Monsoon, były po kilkadziesiąt złotych, ecru na pewno, nie wiem, czy białe), do tego były torebeczki i fajne ozdoby do wlosów (ale nie wianki). Tyle, ze teraz to juz na bank wyprz sie skończyła. Na pewno maja cos w regularnych cenach, ale to juz pewnie minimum 200 zł będzie.
      • krasulas sukienka "pokomunijna" 04.03.13, 07:36
        swojego czasu była piękna oferta używek na all. (myślę, że 2-3krotnie założonych)
        był to okres letni ub.r. - nie kupiłam (błąd)
        w wójcikowym outlecie pustki (czekają na dostawy, towar schodzi w 3 dni...)
        w TKMaxx byłam wczoraj z córką - owszem jedna jedyna z sukeinek "druhnowych" (sztywnych piekielnie i zbyt strojnych) mojej córce wpadła w oko (z kamyczkami/perełkami na dekolcie jako jedynymi dodatkami)... ale maks. rozm. 122.... i no nie bardzo (choć Ona zachwycona)
        Smyk - są resztki z ubiegłych lat na % za 40-45zł (popielate, beżowe z welurową górą (bo coś za grube to na aksamitsmile + kwiat), a reszta to kiszka...
        allegro - nie ma nic fajnego poza paroma ofertami USA za cenę tabletu Biedronki...
        jadę dzisiaj di drugiego TKMaxx i pomysłu nie mamsad
        na all. jest spódniczka Wójcik za ok.50zł.... fajna, choć ma kwiatuszki znienawidzone przez mnie.... nie wiem czy takiej nie kupię i osobno bluzeczki (bardzo długa, biała, wielowarstwowa)...
        aha
        z Zary nic mnie nie powaliło
        ps. rzucajcie dziewczyny pomysłamiuncertain
        • zuzamon Re: sukienka "pokomunijna" 04.03.13, 07:47
          na takie "pokomunijne" przebranie może coś z firmy Mayoral? Nie wiem jak w tym roku ale poprzednie kolekcje zawsze miały coś bardziej eleganckiego a nie tak bardzo strojnego. No i może w zarze coś dorzucą smile
          • zuzamon Re: sukienka "pokomunijna" 04.03.13, 07:49
            www.mayoral.com/ing/colecciones-girls.asp?foto=1&sec=coleccion
            • krasulas Re: sukienka "pokomunijna" 04.03.13, 15:33
              już mamy
              kupiłam dzisiaj w czeladzkim TKMAXX... wybór spory w stosunku do zabrzańskiego
              masa sukieneczek nie tak strojnych...urocze/z koronek/z cudo kołnierzykami
              na 134-140 praktycznie nic (ale to i tak nie szczyt marzeń mojej córy, więc ...)
              większość mniejsza lub na 154
              ale... można coś wybrać mimo wszystko (te na 128 bardzo duże)
              kupiłam jej z kolekcji strojnych, nie tak sztywną jak "druhnowa", z ozdobnymi perełkami w pasie i na zewnętrznej warstwie dołu z maleńkimi a'la parełkami w ilości optymalnej... góra gładziutka... w sumie ładna! córka zachwycona, ja też (73zł)
              a chyba na tym nam zależało (w końcu to jej dzień... byle w granicach finansowego rozsądku i optymalizacji gustu między jej chęcią posiadania a moim postrzeganiem tego jak wyglądać w tym dniu powinna)...
              pozdrawiam
    • daria.1 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 05.03.13, 12:09
      Na przebranie dla mojej córki chciałabym coś wygodnego. Jak zobaczycie jakieś fajne sukienki to piszcie.
      • blackglass Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 05.03.13, 12:44
        Nie mam nic.
        Sukienkę szyje sama bo koszt 200 zł jest dla mnie zbyt wysoki.Kupiłam materiał ( lepszy gatunkowo niż w gotowej sukience) za 40 zł.
        Przyjęcia nie robię bo kasy niet a rodzina moja za daleko
    • babsee Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 06.03.13, 08:28
      Jak jak Pia-musze miec wszytsko wczesniej, w związku z tym mam juz wszystko smile
      Zostalo cos do przybrania główki- w sensie wianek lub ozdoba, bo jeszcze do konca nie wiem,jak corcia bedzie uczesana.
      Alba gotowa,bolerko,balerinki, sweterek,kiecka dla mnie juz kupiona,ostatecznie moze jeszcze sie pokusze na nowe czółenka, ale nie ma musu.
      Jestem na etapie wyboru menu smile
      • sylwina76 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 06.03.13, 09:21
        Syn miał komunię w zeszłym roku - kupowałam wszystko "na ostatnią chwilę" nawet nie dlatego, że tak chciałam, ale wcześniej w sklepach nic nie było. Koszulę białą , gładką w Benettonie (miałam te z Zary, ale z granatowym kołnierzykiem i mankietami) spodnie ze Smyka (te polecane na forum) i buty ecco - czarne, ale takie w których mógł potem chodzić. Albę dostaliśmy w prezencie od znajomych, których syn miał komunię wcześniej niż mój. Ale z chłopakiem to chyba prostsza sprawa. Za dwa lata komunię będzie miała córka i już się boję - te wszystkie torebeczki, rękawiczki, wianuszki, pantofelki i sukienki "na przebranie". Mam nadzieję, że alba po starszym bracie będzie dobra smile
        Jeśli chodzi o przyjęcie - mieliśmy w domu (duża przestrzeń + ogród). zamawiałam catering jakieś 2 miesiące wcześniej. Sukienki dla siebie i córki miałam w 2 wariantach - niestety było dość zimno i siąpił deszcz więc niestety wygrał wariant "zimniejszy" + płaszczyki.
        • monika78kr Sukienka na przebranie - C&A 06.03.13, 10:06
          www.c-and-a.com/pl/pl/shop/product.html#!/Przecena wybranych produktów/Dziewczynki rozm. 122-176/Kolekcja/Sukienki, stroje i zestawy/88207/1

moze ktos skorzysta, na moja za duza, a moze bym sie skusila
    • kuczynska78 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 07.03.13, 09:58
      Moja córka tez idzie do Komuni. Mamy już Albe o kroju sukienki, wianek i torebke oraz sweter po starszej siostrze. I mnóstwo białych rajstop ( tez zostały z komunii straszej siostry, oczywiście nowe, wtedy za dużo kupiłam smile).Powiedzcie mi gdzie kupujecie bieliznę. Na allegro, czy w sklepie stacjonarnym. Przydalyby sie ze 2 koszulki białe, do tego dół, może jakas jedna koszulka z długim rękawem.
      Agnieszka
      • solaris31 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 07.03.13, 10:13
        my mamy już wszystko dla komunistki, natomiast ja albo coś z szafy wyjmę, albo uszyję, bom niewymiarowa i nic ze sklepów nie pasuje. mężowi musze kupic garnitur, bo niestety zniszczyły się spodnie od starego.

sukienki na przebranie nie kupowałam, mam z ub. roku letnią sukienkę w tulipany, będzie ok.
      • majarzeszow bluzka biała pod spód z długim 07.03.13, 11:11
        Bluzke z dlugim rekawem, jednolitą, białą (w razie zimna) kupilam w C&A Online - jeszcze nie doszla. po 19.90 były.
    • daria.1 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 08.03.13, 22:50
      Czy potrzebna jest chusteczka haftowana do komunii?
      Chcę kupić wianek Madomi . Do tych dziewczyn co córkom kupowały- czy tam kwiatki nie odstają za bardzo? Miałyście ten cieńszy czy grubszy?
      • angazetka Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 09.03.13, 11:32
        > Czy potrzebna jest chusteczka haftowana do komunii?

Eee? A po co?
        • daria.1 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 09.03.13, 17:23
          Właśnie nie wiem po co? Widziałam na all i się zastanawiałam do czego wink
          • asiakh Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 10.03.13, 14:57
            www.c-and-a.com/pl/pl/shop/product.html#!/dziewczynki/Dzieci, rozm. 122-182/Kolekcja/Sukienki, stroje i zestawy/95775/1
            Ja kupiłam córce taka sukienkę na przebranie. Załapałam się na promocję minus 40 zl, więc sie skusiłam.
            Mam pytanie do dziewczyn z W_wy, które planują dla córek wianek z żywych kwiatów. Macie już jakieś namiary gdzie będziecie zamawiać?
            • monna16 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 10.03.13, 17:53
              U nas I Komunia jest 12 maja. Nie mam jeszcze nic tak naprawdę. Może garnitur ten który wisi w szafie będzie na Młodego pasował. Eleganckich ciuchów nie mamy więc dla córki, siebie i męża też będę musiała coś kupić ale bez szału. Przyjęcie robimy w mieszkaniu. Kasa która byłaby przeznaczona na imprezę w lokalu zostanie przeznaczona na wycieczkę do Disneylandu.
              • anicaf Re: jednak będzie wymiar duchowy:) 11.03.13, 11:58
                Pomimo, że kupiłam nowe ciuchy na Komunię syna, ale moje nauki nie poszły w las i syn ostatni nasz BARDZO zaskoczył.
                Był u moich rodziców i szedł z moją mamą po młodszą do przedszkola. Babica pyta go co chciałby dostać na Komunię od nich, czy coś sobie wymarzył. (jak mi to moja mama opowiadał, to scyzoryk mi się otworzył w kieszeni: że pytała, ale bałam się co mój Ancypon odpowie). Ku mojemu zdziwieniu i babci też Młody odrzekł: Nic babciu, najważniejsze to, że przyjmę Pana Jezusa i żebyście byli ze mną w kościele.
                Szok nawet nie wiedziała, że mój syn ma takie podejście. Wprawdzie tłumaczyłam mu, że upominki od gości są dodatkiem - pamiątką do całej uroczystości, ale nie myślałam, że weźmie to sobie do serca smile
                • krasulas Re: jednak będzie wymiar duchowy:) 14.03.13, 07:27
                  myślę, że tak tłumaczą/tego uczą na religii
                  moja córka w ub.r. została niestety uświadomiona co do kwestii otrzymywania prezentów komunijnych (i tych drogich i tych tańszych)
                  w kościele nie bywa co tydzień
                  a jednak... również głosi identyczne zdanie! wszystkim!
                  • julit.a Re: jednak będzie wymiar duchowy:) 14.03.13, 07:48
                    Całkiem przypadkowo kupiłam dla syna szarą kamizelkę i czarne (nie są garnituorowe-
                    na takiem mam uczulenie) spodnie w Smyku
                    przecenione o około 70% więc za grosze. Byłam zdumiona i ceną i tym, że bez szukania
                    znalazłam coś co pasuje na mojego chudzielca. Sa to ubrania z "poprzedniej"kolekcji, ale
                    dla mnie to nie ma znaczenia.

Wiem, że z butami bedzie większy problem, ale już szukam.
    • monika78kr buty dla dziewczynki 14.03.13, 12:04
      Co myślicie o tych z Deichmanna (nie widziałam ich na żywo, ale mają pożądany obcasik i są tanie):

https://deichmann.scene7.com/is/image/deichmann/t_p_detail_zoom?$im=1150001_P&$sh=1150001_P&defaultImage=default_dsd
      • monika78kr Re: buty dla dziewczynki 14.03.13, 12:07
        https://lh6.googleusercontent.com/-kPOAgqwyk0Y/UUGvROJQXkI/AAAAAAAAFlQ/Xag0JcBdG6s/s324/t_p_detail.png
        • makoc Re: buty dla dziewczynki 14.03.13, 12:43
          ładne są te buty, ale ciekawe czy nie beda spadały ze stopy. Jednak przydałby sie delikatny paseczek. Mogę spytać jaka cena? Mają skóre w środku może?
          • monika78kr Re: buty dla dziewczynki 14.03.13, 12:47
            69 plus teraz jakieś rabaty maja byc, nie wiem dokladnie kiedy, ale wyszlyby jeszcze taniej. okropne komunijne ogladalam po 120 z ogonkiem!sad
      • johana19 Re: buty dla dziewczynki 19.03.13, 18:22
        Widziałam te buty na żywo w weekend. Dobrze, że nie zamówiłam ich przez net bo są brzydko wykonane. W końcu kupiłam córce buty w Genetic. Na obcasie (bo na takie się uparła) ale nie na tej potwornie brzydkiej kaczce, a na takim zgrabnym nawet. Z paseczkiem są i naprawdę ładnie wykonane:

https://www.kieryk.pl/img/produkty/standard_badoxx_18277_57374_950.jpg

https://www.kieryk.pl/img/produkty/standard_badoxx_18277_57375_950.jpg

https://www.kieryk.pl/img/produkty/standard_badoxx_18277_57376_950.jpg

Córka oczywiście zachwycona, ja trochę miej bo chciałam jej kupić te balerinki w Zarze:

https://static.zara.net/photos//2013/V/1/3/p/1320/203/001/2/1320203001_1_1_3.jpg?timestamp=1361264252727

https://static.zara.net/photos//2013/V/1/3/p/1320/203/001/2/1320203001_2_1_3.jpg?timestamp=1361264252727

No ale się zbuntowała. OK. Ten tydzień komunijny jakoś przeżyę zwłaszcza, że za buty nie zapłaciłam majątku smile
    • unia78 co na krotka albe dla chlopca? 14.03.13, 12:18
      Witam:
      A co na krotka albe dla chlopca w razie niepogody? spodnie czarne, alba biala, krotka przewiazana w pasie.
      Poprosze o podpowiedzi.
      Dziekuje i pozdrawiam-Paulina
      • julit.a Re: co na krotka albe dla chlopca? 14.03.13, 12:39
        Myślę, że to samo co do długiej, ale raczej pod spód, a nawet na pewno pod albę.
        Ja myślę o białym pokoszulku z długim rękawem, a w razie extremalnie złej pogody
        może polarowa cienka i oczywiście biała bluza.
        Na wierzch na 100% nic nie planuję.
      • marie73 Re: co na krotka albe dla chlopca? 14.03.13, 13:01
        do komży raczej pod spód marynarkę, albo na koszulę jeszcze kamizelkę, na wierzch ciężko coś założyć, bo komże są dość szerokie
    • daria.1 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 19.03.13, 18:24
      Przymierzałyśmy te buty z Deichmanna. Ładne są, ale nie na wąską nóżkę. Moja córka uparła się że takie chce. Noga jej się nie wysuwała, ale widać że but luźny. Pani w sklepie sugerowała zapiętki. Będziemy jeszcze szukać. W CCC tylko 2 modele.
      • makoc Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 20.03.13, 08:58
        ja tez byłam z córka przymierzyc te z deichmana, i dopasowala sobie, podobaly jej sie. Ale potem poszlysmy do Boti i tam znalazlysmy na malenkim obcasiku z paseczkiem wokol kostki i te zdecydowanie wygodniejsze były. Do tego zgrabne i ładnie wykonane. Było sporo modeli, córka miała problem z wyborem. Cena 59 zł. firma Magic Lady, te same sa w CCC. Kupiłysmy takie: www.ccc.eu/pl/kids/catalog/magiclady/306962
        w rzeczywistosci są ładniejsze.
        • daria.1 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 22.03.13, 15:06
          Mamy takie buciki rok temu kupione na wesele. Mam w domu wianek Madomi. Bardzo ładny, niestety jak podejrzewałam kwiatki strasznie odstają. Młoda wygląda jakby miała dysk na głowie. Chyba go zwrócę.
    • makoc Bolerko 26.03.13, 22:30
      Czy w sieciówkach można dostać jakieś fajne białe bolerka? byłam w kappahl, cubus, smyk, reserved, endo i nic. Moze jeszcze coś bedzie blizej maja? A wy gdzie kupujecie? Na allegro jest trochę tego, ale ciezko stwierdzić jaka jakośc materiału i krój uncertain
      • marie73 Re: Bolerko 26.03.13, 22:38
        zobacz na www.bamaxnet.pl, są tam takie sweterki-bolerka w kategorii dodatki, na zdjęciu nie wyglądają może szałowo, ale koleżanka kupiła dla córki i na żywo jest ładnie
        • daria.1 Re: Bolerko 26.03.13, 23:12
          U nas alba więc wygodniej w pelerynce.
          Zmodyfikowałam nieco nasz wianek i jest ok wink
        • makoc Re: Bolerko 27.03.13, 21:13
          córka mierzyła ten sweterek z bamaxa, bo mamy sukienke z bamaxa. niestety nie leżał za dobrze, był za szeroki w barkach, a przy tym rekaw za krótki.
          • asiakh sukienki w Smyku 29.03.13, 11:28
            Byłam ostatnio w Smyku i rzuciło mi się w oczy kilka wzorów eleganckich sukienek pokomunijnych. Niektóre w komplecie z bolerkiem. Ceny od 99 do 130 zł. Jeśli ktoś poszukuje polecam zajrzeć.
            • mamaaoli Re: sukienki w Smyku 29.03.13, 17:23
              Pochwalcie się jakie macie wianki, które ładnie wyglądają na żywo, zdjęcia mile widziane. Nie możemy się zdecydować. Drugie pytanie dotyczy tortów, ładne wzory ma Sowa, ale który smak możecie polecić, orientujecie się może ile kosztuje kg?
              My już mamy buty z ccc, albę z narzutką, sukienkę na przebranie. Wybieramy wianek i rękawiczki i jak na razie stoimy w martwym punkcie, żadnego córka nie mierzyła jeszcze/
              • 71gosik Re: sukienki w Smyku 29.03.13, 20:42
                Jeśli chodzi o torty z Sowy to tak naprawdę każdy jest dobry, przy czym nie każdy "robią" na biało. Ja polecam Królewski, Czarny Las, Lodowy. Można podejść i kupić po małej porcji i spróbować co smakuje, bo często sprzedają je jako ciasto na wagę (kostki) lub porcje torta (bo też kroją). Zamawiałam na komunię tort bez specjalnej komunijnej dekoracji, wtedy jest w zwykłej cenie, komunijne ok. 50zł.
              • kamire12 wianek.... fryzura... 01.04.13, 22:34
                my też z wiankiem stoimy sad na razie nawet nie wiem jak uczesać córkę. ma grzywkę i długie włosy, nie chce spinać....
                rękawiczki wydają mi się zbędne, ale córka chce. ja chce jej kupić torebkę na ramię z sznurkiem z perełek, ale nigdzie nie spotkałam takiej.
                na razie najgorsze, że nie wiadomo tez jaka będzie pogoda, a po tym co jest teraz na dworze, to szok.....
                • asiakh Re: wianek.... fryzura... 02.04.13, 16:39
                  Witam w gronie mam wybierających wianeksmile Moja córka tez włosy do pasa+grzywka. Mają być rozpuszczone...Zastanawiam się nad opaską z żywych kwiatów, ale nie mam jeszcze żadnych konkretnych namiarów. Chętnie bym skorzystała z doświadczeń...
    • sonia-3 Re: wianek.... fryzura... 02.04.13, 18:24
      Córka ma włosy do pasa, bez grzywki. Ja chciałam dla niej striok- typu tiara, ale ona chciała wianek. Stanęło na wianku. Kupiłyśmy ze sztucznych bardzo drobnych różyczek. Dosłownie wielkości paznokcia- na przemian- różyczka biała, różyczka jasnoróżowa. Jak byłam przeciwna wiankom, to ten jest bardzo ładny. Bardzo delikatny. Pasemka włosów, te z przodu, upnę jej maleńkimi "żabkami"- z perełkami w tzw. pajeczynkę z tyłu ( włosy bedą pokręcone) i finito. Trochę nabłyszczacza i lakieru i bedzie ok. Tak nam poradziła, Pani, która sprzedała nam wianek i to był strzał w 10. Córka wygląda ładnie, skromnie i dziewczęco.
    • monika78kr Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 04.04.13, 23:03
      No, ja mogę napisać, że mamy już prawie wszystko i z niczego nie jestem do końca zadowolona:
      buty - córka upatrzyła sobie w CCC i koniec, żadne inne. I pewnie bym nic nie mówiła, bo to na tydzień, ale zobaczyłam na żywo buciki Emel - piękne, delikatne, ładnie wykonane. Ale nie przekonam.
      wianek - też wypatrzyła i choć miał być z żywych kwiatów to już też nie ma mowy o innym niż ten zakupiony
      sukienka na przebranie - wykupili mi upatrzoną z Zary, w sklepach już w ogóle nędza jeśli chodzi o rozmiarysad
      • johana19 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 04.04.13, 23:41
        Ja właśnie zamówiiłam kieckę na przebranie w Blumore. I cieszę się, że poczekałam bo miałam zamawiać jakieś 3 tygodnie temu w kolorze ecru, a teraz patrzę i mają takie same w czystej bieli smile)) Córka wybrała taką, która na szczęście i mnie się podoba:

https://blumore.pl/1201-2847-thickbox/biala-efektowna-sukienka-pokomunijna-122-146-magda.jpg
        • daria.1 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 04.04.13, 23:51
          Moja nie znosi takich sukienek. Szukam czegoś wygodniejszego , najlepiej bawełniana, haftowana na biało sukienka. Butów jeszcze nie mamy. Czy w CCC jest już większy wybór? Wianek, pelerynkę, torebkę mamy Madomi. Włosy raczej zostawię proste i rozpuszczone.
          • atahonorata Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 05.04.13, 08:59
            www.zalando.pl/benetton-sukienka-letnia-bialy-4be23c028-002.html ta mi sie spodobała jako po komuni
            • daria.1 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 05.04.13, 17:13
              Ładna, tylko nie można jej prać w wodziesad
    • daria.1 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 05.04.13, 18:34
      Taka wam się podoba allegro.pl/sukienka-dla-dziewczynki-152-wyjatkowa-i-elegancka-i3128344743.html ?
      • kamire12 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 06.04.13, 21:08
        ja kupiłam córce na przebranie sukienkę next ze strony halensa:
        https://az392967.vo.msecnd.net/product-image/135823206961635394-halens-product-main.jpg
        oraz sweterek:
        https://az392967.vo.msecnd.net/product-image/135766737730940982-halens-product-main.jpg
        do komunii buty z ccc
        syn ma koszulę ze smyka, muszkę ze smyka, spodnie i marynarkę sztruksową na wyprzedaży z zary.
        nie mam dla syna butów.
        a dla córki ciągle brak wianka i torebki, oraz jakiegoś bolerka.
        do komunii wszystkie dziewczynki idą w sukienkach z hostią, bardzo brzydkie, ale stwierdziliśmy, że tak zostanie.....
        brak też rajstop...
        gdzie kupujecie podkoszulek, który nie będzie widoczny pod sukienką? nie może być na cienkich ramiączkach, bo go strasznie widać.
        • sonia-3 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 06.04.13, 22:08
          Zamiast podkoszulki, kupiłam topik- taki miękki staniczek w H&M
        • monika78kr Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 06.04.13, 23:00
          kamire, piękna ta wasza kreacja, ale ta cena...
          • kaka73 Re: Komunia - pochwalcie się co już kupiłyście 07.04.13, 08:59
            My mamy buty z ccc - bez obcasa jest chyba jakiś nowy model. Sukienka na przebranie z wyprzedaży c&a, rajstopy, i podkoszulek jest. Sukienka się szyje - wszystkie dzieci będą miały te same.
            Wianek będzie żywy - chyba z gipsówki - taki jak na blogu mojej kumpeli:
            www.pracowniatworcza.blogspot.com/2012_05_01_archive.html
    • monika78kr Sukienka dla mamy 06.04.13, 22:58
      Kilka fajnych moich zdaniem moodeli ma obecnie Promod. Białe, biało czarne, dużo jasnych sukienek i wdzianek. Panie na hasło "komunia" miały gotowe propozycje i chyba najtrudniejszą część zakupów mam z głowysmile
      • s.ivona Re: Sukienka dla mamy- monika 26.04.13, 16:06
        A juz kupilas cos w promod? pochwalisz sie?
        w ktorym promod panie Ci doradzaly? moze tez sie wybiore bo komunia za 3 tygodnie (wlasciwie to dwie komunie mam) i po malu ogarnia mnie czarna rozpacz......
        • monika78kr Re: Sukienka dla mamy- monika 26.04.13, 21:50
          "Komunijne przeboje" prezentowały mi panie w G. Krakowskiej, a kupiłam tą sukienkę:

https://www.promod.eu/images/produits/pzoom/zp605260.jpg

Wybór jest, nie przerażaj się, napewno coś dla siebie znajdziesz skoro lubisz ten sklep.
          • s.ivona Re: Sukienka dla mamy- monika 30.04.13, 18:13
            sklep lubie, ale nie lubie sukienek. zawsze chodze w spodniach. sukienki mi sie podobaja ale tylko na wieszakuuncertain natomiast ze spodniami w promod mam taki problem ze odstaja mi w biodrach. 36 jest za duzy a 34 nie maja.
            ale, zakupilam kombinezon bezowy. szukam jeszcze do niego mini zakietu lub bolerka i mam nadzieje ze calosc mnie zadowoli.
    • kamire12 wianek, opasaka? 22.04.13, 22:25
      co kupiłyście?
      myślę nad opaską. polecicie coś?
      a może wężyk?
      • asiakh wianek inspiracje 24.04.13, 09:38
        www.akwiatki.pl/komunia-swieta/wianki-komunijne/
        może te fotki "żywych" wianków kogoś zainspirują. Mnie pomogły dokonać wyboru smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka