kasiamasna 09.04.13, 15:22 Polećcie dobrą niekoniecznie drogą pościel oraz poszewki na nią ( chłopiec) , znalazlam AMW ale poszewek to juz nic nie widze, z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiamasna Re: pościel dla alergika -roztocza 10.04.13, 08:25 Halo ktos pomoże w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
dorga1 Re: pościel dla alergika -roztocza 10.04.13, 09:13 My mamy zwykłą kołdrę i poduszkę z Ikei, z tym że często je piorę w 60C. Wiele dziewczyn tak robi. Jeżeli chodzi o pościel, to już zupełnie nie ma znaczenia jaka. Ważne żeby też ją można było prać przynajmniej w 60C. Porozmawiaj ze swoją alergolog, nasza odradza nawet pokrowce antyroztoczowe, ze względu na to, że nie zafałszowuje obrazu leczenia. Z tym, że my się odczulamy. No i pewnie też zależy to od klasy (poziomu) alergii. Widziałam, że byłaś już na forum alergie. Tam jest już dużo na ten temat. Wystarczy przeszukać starsze wątki. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka.aka Re: pościel dla alergika -roztocza 11.04.13, 13:09 kołdra z wkładem silikonowym (tzw. puch silikonowy) poduszka taka sama, poszewki bawełniane. Użytkujemy taką od niedawna (3 tygodnie), póki co jest super ale jeszcze nie była prana Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_pl Re: pościel dla alergika -roztocza 25.09.14, 21:57 Co do pościeli to tylko pościel ze 100% bawełny i tak jak już wspominano z możliwością prania w temepraturze min 60 stopni. Wiem, że ciężko taką pościel znaleźć, bo większość pościeli umożliwia pranie do 40. Osobiście jestem zdania, że jednak podstawą jest częsta zmiana pościeli i wietrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
natalek79 Re: pościel dla alergika -roztocza 26.09.14, 07:07 Nasz alergolog też jest zdania, że częsta zmiana pościeli i wietrzenie wystarczy. Mamy AMW i jestem zadowolona. Materac i pokrowiec też dla alergikòw. Pościel bawełna - piorę w 60 stopniach nawet jeżeli na metce 40, liczę się z tym że może się szybciej zużyć i tyle. Zmieniam pościel co max 2 tyg i źle nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ablacim Re: pościel dla alergika -roztocza 26.09.14, 07:14 My też używamy zwykłej pościeli bawełnianej i też piorę w 60 stopniach. Do kołdry i poduszki raz na pół roku używam spray'u na roztocza ( w Polsce to się chyba nazywa Alergoff, ja akurat kupiłam coś takiego na Amazonie). Plus częste wietrzenie i nie jest najgorzej Mamy też to urządzenie ultradźwiękowe ograniczające populację roztoczy, choć trudno mi stwierdzić, czy to ono działa, czy częste sprzątanie Odpowiedz Link Zgłoś