Dodaj do ulubionych

Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move !

15.04.13, 11:32
Chciałabym przestrzec przed zakupem wózka X-lander X-move. Zakupiłam taki w czerwcu 2012, a w zeszłym tygodniu mieliśmy wypadek: stelaż/rączka wózka ZŁAMAŁA SIĘ (plastik i metal) na schodach i Syn spadł z całą spacerówką ze schodów wykonując obrót.

Na szczęście nic się dziecku nie stało, bo szczęście było po naszej stronie: Syn był grubo ubrany m.in i czapkę i podwójny kaptur, bardzo mocno zapięty pasami, był założony śpiworek, a daszek mocno naciągnięty, zaś sama spacerówka była zamontowana przodem do prowadzącego (w innym wypadku Syn spadłby twarzą na schody i został przygnieciony przez wózek). W innych okolicznościach mogło dojśc do prawdziwej tragedii.

Gdy kupowałam ten wózek, wówczas nie było na jego temat opinii, był nowością, zaś opinie o jego poprzednikach z lat 2011 i wcześniej były pochlebne. Teraz obserwując rózne fora (np bangla) widzę zdecydowaną przewagę negatywnych komentarzy. Przypadek zmałanego slelaża też już miał miejsce. Moim zdaniem coś jest nie tak z tymi wózkami, ze swojej strony bardzo przestrzegam i odradzam ich zakup. Pod innymi względami też nie byłam zadowolona z tego wózka, także od strony technicznej.

Sprawa została skierowana do UOKiK-u oraz Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej i innych instytucji i zajmują się tą sprawą, prawdopodobnie będą robić ekspertyzę serii tych wózków.
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 12:01
      jak to spadł siedząc w wózku i rączka wózka się złamała? Zjeżdżałaś po schodach wózkiem, gdy dziecko w nim siedziało?
    • patatajowa Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 12:06
      masakra-zjezdzanie z dzieckiem w wózku po schodach -to raz. masakra- ubieranie duzego dziecka (sadzac po dacie zakupu wózka) przy takiej pogodzie w czapke,podwójny kaptur i śpiworek- to dwa....
      • dwellajna Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 12:19
        masakra- ubieranie
        > duzego dziecka (sadzac po dacie zakupu wózka) przy takiej pogodzie w czapke,pod
        > wójny kaptur i śpiworek- to dwa....

przecież napisała, że stało się to tydzień temu, nie wiem jak u ciebie, u mnie tydzień temu było około 0st i walił gęsty śnieg
      • 18lipcowa3 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 16.04.13, 19:37
        patatajowa napisała:

> masakra-zjezdzanie z dzieckiem w wózku po schodach -to raz.

codziennie to robię
    • zdzisnadzis Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 12:26
      A jak urzad konsumenta odniesie sie do jazdy wózkiem po schodach?? Nie wazne jaki wózek , to jest straszna głupota..
    • leeah Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 12:30
      jak na schodach? sorry wózkiem się nie jeździ po schodach,
      ani nie wnosi wózka po schodach z dzieckiem w środku.
      • sylki Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 12:45
        Jeżeli w karcie gwarancyjnej czy też książce nie ma wzmianki o tym, że nie wolno wciągać czy zjeżdżać wózkiem z dzieckiem w środku po schodach, to w tym momencie x-lander jest na przegranej pozycji.

Zresztą wszystkie te krzyczące, rozumiem, że jesteście wielkie i silne i każdy wózek wraz z dzieckiem pod pachę i z radością po schodach niczym gazela schodzicie?
        Jakoś z innymi modelami x-landera problemów nigdy nie było, cóż najwyraźniej x-move im nie wyszedł
        • aniamamakuby Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 12:53
          @sylki:

nie wazne na jakiej pozycji jest X-lander. Tak jak piszę - to mogło się stać również na krawężniku. Chodzimi o to, by zrobić ekspertyzę wózków, żeby sprawdzono, czy te wózki są bezpieczne,by krzywda się nikomu nie stała więcej. Myślałam na początku, że to mój jest taki felerny, ale poczytałam opinie na jego temat na forach i zdanie zmieniłam. Coś jest z tymi wózkami nie tak - takie jest moje zdanie.
          • sylki Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 13:17
            oczywiście, że tak, nie rozumiem tego oburzenia, że wózkiem absolutnie po schodach się nie jeździ, zwłaszcza z dzieckiem. Kurcze, mi kręgosłup od noszenia dawno by szlag trafił , zwłaszcza że w mieście pełno schodów i wysokich krawężników.
      • madzik29 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 16.04.13, 22:36
        hmm wiec jak mam wnieść 8 miesieczne dziecko z wózkiem na 2 piętro? albo na 4te?
        • inia25 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 17.04.13, 09:11
          madzik29 napisała:

> hmm wiec jak mam wnieść 8 miesieczne dziecko z wózkiem na 2 piętro? albo na 4te
          > ?

no moim zdaniem gdy sie mieszka powyżej 1 piętra, bez windy, to nie powinno się z domu z dzieckiem wychodzić big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin:
    • aniamamakuby Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 12:49
      Drogie Mamy, ja to piszę w trosce o Was i Wasze Dzieci. Zdarzył się wypadek, który równie dobrze mógł się stać podjeżdżając wózkiem pod krawężnik, ale równiez na 30-metrowych schodach. Dlatego piszę i dlatego przestrzegam. Wózek będzie poddany ekspertyzie, zajmuje się tez tym WIIH, który bada m.in produkty niebezpieczne, zagrażające itd.

Zrobię wszystko, aby dopilnowac, by przebadano serię wózków wypuszczonych do sprzedaży w 2012 roku, moim zdaniem jest coś z nimi nie tak. Moim marzeniem jest, aby nikomu nie stała się krzywda.

Odpowiem na pytania tutaj zadane, jednak od razu piszę, że na inne zarzuty typu jak ubieram swoje dziecko odpowiadac nie będę, nie jest to tematem ów wątku. Mam teraz dużo spraw do załatwienia w związku z zaistniałą sytuacją, a między innymi w związku z podejściem do sprawy przez producenta mam zamiar opowiedzieć moją historię na forach wózkowych, by PRZESTRZEC. Uszanujcie mój czas.

1) Między windą a wyjściem z bloku mam do pokonania 7 schodów. Pokonuję je różnie z wózkiem: albo wyciągając taką specjalną szynę, która służy do podjazdów albo po prostu na tylnych kołach sprowadzam wózek. Jest to sposób dozwolony i nie rozumiem absolutnie uwag tu skierowanych. Na powierdzenie swojej tezy, jedyne co mi w tej chwili przychodzi do głowy jest książka P.Zawitkowskiego "Mamo, Tato, co Ty na to", strona 271, Pan Zawitkowski pokazuje i wyjaśnia jak pokonać schody wózkiem. Robione to było w naszym przypadku prawidłowo.

2) Rączka wózka/stelaż złamał się jeszcze przed schodami (ale chęć zejścia była), Syn spadł razem z całą spacerówką na dół po 7 schodach. Mogło się to stać na trzecim, piątym schodku, na 30-metroych schodach, w trakcie podjazdu na krawężnik lub wchodzenia do autobusu. Gdziekolwiek. Stałosię tak, a nie inaczej. Na szczęście lub nieszczęśćie.

3) Tydzień temu temperatura u mnie wahała sie około 0 stopni. Dziecko było NA SZCZĘŚCIE ubrane w grubą kurtkę, czapkę i podwójny kaptur. Nie doznało urazu głowy być może dzięki temu.

Załączam zdjęcia połamanego wózka, jeśli ktoś jest zainteresowany: www.fotosik.pl/u/ania-w-d/album/1433264
      • kroliczyca80 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 12:55
        Ja wszystko dotychczas rozumiałam, nie kwestionowałam też wjeżdżania/zjeżdżania wózkiem ze schodów - wiadomo, czasem nie ma wyjścia. Ale o co chodzi z tym, że rączka/stelaż połamały się PRZED schodami, a Ty potem takim wózkiem próbowałaś zjechać? Bo "chęć zejścia była"?
        • aniamamakuby Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 13:01
          @króliczyc,a no nie wiem jak Ci to napisać jaśniej:

(to Mąż był z wózkiem, nie ja). Mąż był na górze, wózek był już ustawiony jak do zejścia (tylnymi kołami po schodach). Mąż nacisnął rączkę i ta się złamała, została Mu w ręce, podczas gdy cała reszta spadła na dół.

Nie jest to istotne w sprawie, naprawdę.
          • ulas123 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 16.04.13, 23:07
            Czyli rączka się złamała podczas podbijania wózka /unoszenia przednich kół, naciskając na rączkę, jak do wjazdu na krawężnik np./ a nie podczas samego zjazdu po schodach?
      • aniamamakuby Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 12:57
        pierwszy lepszy link o wnoszeniu wózka po schodach:
        polki.pl/rodzina_rodzice_artykul,10015183.html
        bo dałyście mi do myślenia na pszyszłość, czy tak wolno, czy nie wolno. Tutaj w tym zdarzeniu nie ma to znaczenia, bo wózek złamał się jak stał jeszcze na samej górze schodów. A że były schody, to spacerówka spadła ze schodów. Gdyby był to krawężnik, spadłaby po prsotu na chodnik. Nie jest to istotne w tej sprawie.
    • moguer Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 13:01
      Jedno jest pewne nie jesteś odpowiedzialną matką , chocby nie wiem jaka byłaby instrukcja i zalecenie producenta to każda rozsądna matka nigdy nie będzie zjezdzac wózkiem po schodach z dzieckiem.
      Firma Deltim na pewno stanie na wysokości zadania i odpowie na Twoje doniesienia
      • kroliczyca80 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 13:07
        Zwariowałaś? A jak wjechać/zjechać ze schodów wózkiem, który waży razem z dzieckiem może nawet 20-22 kg, a podjazdów nimo? Owszem, zdarzało mi się wnosić i znosić wózek z różnych schodów, kosztem potu lejącego mi się ciurkiem pod zimowym odzieniem, ale dotyczyło to już lżejszych spacerówek. Wielkiej kolubryny gondolowo-spacerowej, na dużych kołach (dmuchanych lub piankowych) po prostu nie byłam w stanie unieść.
      • aniamamakuby Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 13:10
        @moguer, nie oceniaj, dobrze? Podyskutować mogę, ale bez oskarżeń.

Sama się chętnie dowiem jak znosić kilkunastokilowy wózek z kilkunastokilowym dzieckiem po schodach. Podnieść nie dam rady, nie przejdę w ten sposób nawet pół metra, nie wiem, czy w ogóle podniosę. Dziecko na dół sprowadzić, a ja potem na dół z wózkiem? Dziecko ma skończone 10 miesięcy, nie postawię Go na dole, nie posadzę też.

Obok jest szyna, którą można rozłożyć i w ten sposób sprowadzić wózek po szynie (zamiast po schodach). Czy jechać po niej jest również nieodpowiedzielne? Pół biedy moje 7 schodków, ale co ze schodami/szynami na mieście? Też "nie wolno" (nie odpowiedzialnie jest) z dzieckiem w środku?
        • aniamamakuby Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 13:13
          @ króliczyca to do mnie?

Nawet jak nie do mnie, to od siebie dodam, że nawet gdyby to była parasolka, waga całości z dzieckiem nie byłaby tak ogromna, to zdecydowanie mniej bezpiecznie wydaje mi się znosić wózek razem z dzieckiem trzymając całość w rękawch (widuję to na miejście). Ja jestem słaba, nie próbowałam tak nigdy nawet i próbować nie będę.

Syna na dole też mam zaostawić jak są schody kilkudziesięciometrowe? Obojętnie czy schody, czy szyna, czy co tam
          • kroliczyca80 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 13:16
            Czemu do Ciebie? Pod kogo się podpięłam? Pod mouger i jej "nieodpowiedzialną matkę".
            • aniamamakuby Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 13:19
              ok, tak średnio się poruszam po tym forum.
        • aleksandra1977 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 13:35
          u mnie wyglądało to tak:
          do pokonania miałam 4 piętra, 64 schody, podzielone po 8 na każdym półpiętrze. Znosiłam "na raty": oddzielnie stelaż i gondolę z noworodkiem, na każdym półpiętrze robiłam przerwę. Wózek Hartan 14kg. Jak dziecko wyrosło z gondoli, to brałam je na ręce, a w drugiej ręce miałam stelaż. Schodziłam na półpiętro stawiałam stelaż i znów z dzieckiem na rękach wracałam po siedzisko. Takie schodzienie trwało długo, ale nigdy nie było tak, żebym zostawiła dziecko samo na schodach.
          Wnoszenie dokładnie tak samo. Mam 160cm i ważę 55kg.
          Z biegiem czasu kupiłam Maclarena XLR i drogę po schodach pokonywałam mając złożony wózek w jednym ręku, a dziecko trzymałam drugą ręką, na rękach.
          Wnoszenie dokładnie tak samo. Mam 160cm i ważę 55kg.
          • aniamamakuby Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 13:52
            to ja nie dam rady nieść w jednej ręce dziecka, w drugiej stelaża, który jest bardzo nieporęczny. Moim zdaniem to mniej bezpieczne, bo dziecko się rusza i całość bardzo dużo waży. Na schodach miejskich też tak robiłaś? Ja często przechodzę przez kładke nad ulicą, schodów jest spooooro. Jest szyna na schodach, z której korzystam (gdyby wypadek stał się tam, nawet na szynie, a nie na schodach, to byłoby bardzo źle uncertain). U mnie Syn zawsze śpi na spacerze, więc wyciąganie jest na pewno mniej wygodne, ale jeśli ktoś mi poda argument, że tak jest bezpieczniej niż sprowadzając wózek na tylnych kołach, to rozważę i to...
            • aleksandra1977 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 14:13
              na schodach miejskich prosiłam o pomoc przechodniów, by pomogli mi wnieść, czy znieść wózek.
              • sylki Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 14:22
                a jak nikogo nie było, to czekałaś aż się zjawi big_grin
                no ja cie proszę big_grin

Raz poprosiłam kogoś by mi pomógł, raz ze z wielkim fochem pomogl, dwa źle złapał, trzy musiałam przez to więcej siły wsadzić wiec ja dziękuję za taka pomoc, cztery i tak musiałam trzymać za rączkę wiec stelaż też mógł trzasnac

Testy wózków przeprowadzane są na różne sposoby, w tym na okoliczność wyciągania i ściągania ze schodów.
                • aleksandra1977 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 14:33
                  nie musiałam czekać. Poruszam się w miejscach, gdzie raczej na tłok można narzekać. Naprawdę nie spotkałam się nigdy z tym, by mi ktoś odmówił, czy pomógł na zasadzie "łaski".
                  • sylki Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 14:56
                    a ja się poruszam, nie zawsze jest kogo poprosić, poza tym, dlaczego mam prosić kogokolwiek skoro sama mogę sobie świetnie poradzić.
                    I to że się nie spotkałaś, nie oznacza, że takie sytuacje nie istnieją.
                • amstill Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 14:53
                  Jestem samodzielna, ale wciągania wózka z dzieckiem w środku zwyczajnie nie widzę. Przecież w środku macie żywego człowieka, młodego i delikatnego, a każde wciągnięcie na stopień to wstrząs. Po "zrobieniu" jednego półpiętra w bloku dziecko ma mózg wytrzepany. O kwesti bezpieczeństwa nie wspominam, ale jak widac wypadki mogą się zdarzyć.
                  Zazwyczaj robiłam jak ALeksandra. Dziecko z gondolą na górę, stelaż do samochodu, albo na dole zostawiony. Później lekki wózek spacerowy max 8 kg i przed schodami dziecko na rękę a wózek pusty czy ewentualnie z zakupami wciągany jedną ręką lub lekka parasolka wnoszona w ręce narzucona na ramię.
                  • sylki Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 14:58
                    Taaak, popatrz jak moje dzieci mają wytrzęsione mózgi, zapewne też mają mikrouszkodzenia przez to, że wciągałam wózek po schodach wink
                    Jakoś nie zauwazyłam, by moje dziecko latało po wózku, albo wręcz było w nim rzucane na boki przez to, że zjeżdżam po schodach lub wciągałam wózek.
                    Tylko, że to trzeba umieć robić
                    • amstill Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 15:26
                      Aaaaa widzisz techniki mi zabrakło tongue_out dobrze wiedzieć może przy trzecim mi się wyrobi jak mi się trafi.
                      Co do mikrouszkodzeń to może mają jak twierdzisz ze im wypracowałaś?
                      • sylki Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 15:34
                        tak, na 1000% mają, jak nic
                • aniamamakuby Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 14:57
                  @sylki

No oczywiście, że tak.

Moim zdaniem wciąganie wózka po schodach, czy sprowadzanie go na dół na tylnych kołach należy do standardów, jeśli mieszka się w mieście. Codziennie do pokonania mam ów 7 schodów, o których była mowa. Mieszkam też niedaleko kładki nad szeroką jezdnią, która wysokością sięga tak na oko do drugiego piętra, więc schodów sporo. Często pokojunę też rózne podjazdy typu 3-4 schodki. Czasm są szyny, czasem ich nie ma. Czy w tych wszystkich miejscach: i po szynach i na 3-4 schodkach i na 2-piętrowej kładce powinnam osobno brać dziecko i wózek? A jak ktoś służy chęcią pomocy zabrania wózka, to też osobno dziecko, osobno wózek? Proszę Was...

No ale generalnie nie o tym temat.
          • olus22 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 16.04.13, 11:34
            To teraz wyobraź sobie sytuację że dziecko ci się wygina na rekach i co zdążyła byś zareagować żeby ci z tych rąk nie wypadło.
            • olus22 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 16.04.13, 11:37
              To było odniesienie do Aleksandra1977
            • aleksandra1977 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 16.04.13, 20:05
              olus22 napisała:

> To teraz wyobraź sobie sytuację że dziecko ci się wygina na rekach i co zdążyła
              > byś zareagować żeby ci z tych rąk nie wypadło.
              to nie będzie konieczne. Noszenie wózka z i po schodach mam już za sobą, a dzieci nie wykonywały niekontrolowanych ruchów, gdy je miałam na rękach.
      • 18lipcowa3 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 16.04.13, 19:37
        i zalecenie producenta to każda rozsądna matka nigdy nie będzie zjez
        > dzac wózkiem po schodach z dzieckiem.

,że co prosze?
    • inia25 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 15:12
      Strasznie mi przykro z powodu wypadku, na szczęście nic się dziecku nei stało.

Ja też wciagałam wózek po schodach, podjazd u mnie w klatce jest tak niebezpieczny, że mniejsze ryzyko wstrząsu mózgu mojego dziecka w wózku niż zabicia go na tym cholernym podjeździe. Już widze jak wszystkie idealne mamy dygają z dziećmi i wózkiem na raty big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
      • aleksandra1977 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 15:56
        Już widze jak wszystkie idealne mamy dygają z dziećm
        > i i wózkiem na raty big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
        >
        nie wiem, co w tym śmiesznego. Przynajmniej zaoszczędziłam sobie i dziecku takiego wypadku.
        Wg mnie wózek nie jest przeznaczony do tego, by nim jeździć po schodach. Tym bardziej, gdy dziecko w danym momencie siedzi w wózku.
        Akurat w moim przypadku, nie było kilku schodów, tylko kilkadziesiąt. Musiałam jakoś wydostać się z mieszkania. Czy miałam zjeżdżać po i wjeżdżać po schodach wózkiem, w którym jest dziecko? Wtedy też uznałabyś to powód do śmiechu?
        I nie, nie jestem idealną matką. Mam sobie wiele do zarzucenia, ale na pewno nie to, że narażam dziecko na taki wypadek, jaki przytrafił się autorce wątku.
        • aniamamakuby Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 16:09
          @Aleksanda, pisałam już o tym: schody nie mają NIC do złamanej rączki. Stelaż mógł się złamac na prostym chodniku, czy podjeździe pod krawężnik.

Gdybym ja mieszkała np na 1, 2, 3 i wyżej piętrze bez windy, to też bym tak nie zjeżdżała codziennie na pewno. Na 100%. Nie wiem jak bym to wykombinowała, chyba ryzykując stawianie wózka na dole, nie wiem, nie będę gdybać. Na pewno bym nie wnosiła w rękach wózka i dziecka. Nie dam rady. Też uważam, że dla dziecka to nic dobrego, same te wstrząsy na schodach (pompowane koła tutaj bezcenne, bo trochę się dopasowują do schodka i można zjechać tak, że wstrząsów nie ma, kto tak jeździ ten wie o czym piszę). Ja mam do pokonania 7 schodów. Czasm pokonuję więcej w mieście. Najczęśćiej po szynach, bo takie są. A jak nie ma, to proszę wtedy o pomoc, jeśli schody wysokie, bo aż mi serce zaczyna kołatać mocniej jak je widzę. Na kilka schodków nie proszę pomocy. I przy takich schodach, powiedzmy 2-8 to też za każdym razem wyciągać dziecko z wózka? Na takie schody uważam najlepszym rozwiązaniem jest wciąganie lub sprowadzanie wózka tak jak to uczyniłam. Nie mam sobie nic do zarzucenia i bardzo dbam o bezpieczeństwo moich dzieci.
          • aniamamakuby Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 16:13
            tzn w kwestii bezpieczeństwa moich dzieci oczywiście smile
          • women.beauty Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 16:17
            Śmieszy mnie to poruszenie ,,ODPOWIEDZIALNYCH MATEK" każdemu napewno kiedyś zdażyło się zjeżdżać po schodach wózkiem, przykro czytać takich komentarzy
            • aleksandra1977 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 17:06
              ja nie jestem "każdy". Mnie się nie zdażyło.
              • zona.102 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 16.04.13, 18:29
                A jak zjeżdżałaś z wyższego krawężnika? Znosiłaś wózek czy wyciągałas dziecko?
        • 18lipcowa3 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 16.04.13, 19:38
          . Czy miałam zjeżdżać po i wjeżdżać po schodach
          > wózkiem, w którym jest dziecko?

no ja tak robię
    • malgosiek2 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 15.04.13, 16:32
      O jakie niektóre super matki big_grin
      Mnie też się sporadycznie zdarzało wciągać i zjeżdżać wózkiem.
      Wynajmowaliśmy wtedy mieszkanie na 2 piętrze bez windy.
      Dopóki dzieć mały to pół biedy, gorzej jak był cięższy.Wtedy na raty czyli najpierw wózek, potem powrót do domu po dziecko.
      Inaczej nie dałabym radę, bo taką gierojką nie jestem.
      Więc dziecko na chwilę w łóżeczku zostawało samo, innego wyjścia nie miałam.
      Ba, wtedy nawet nie było tak wypasionych wózków.
    • majkusia08 Aleksandro, 16.04.13, 20:44
      mi stelaż złamał się w trakcie wjeżdżania wózkiem na chodnik.
      Powiedz mi czy powinnam wózek wnieść na ten chodnik czy poprosić o pomoc np.moją mamę,bo ze mną była?
      Co Ty robiłaś w takiej sytuacji?
      • blondynkapoznan Re: Aleksandro, 16.04.13, 22:53
        Ją też zawsze zjeżdżam z młodym że schodów. Druga sprawa mieszkam w centrum a wiele miejsc ma schody zjezdzam na tylnich kołach. Nie rozumiem tego jadu na forum.. wózek trefny i o tym jest temat tongue_out Ja mam dwulatka nie wyobrażam sobie zostawić go w domu i znosić sam wózek.
      • inia25 Re: Aleksandro, 17.04.13, 09:13
        majkusia08 napisała:

> mi stelaż złamał się w trakcie wjeżdżania wózkiem na chodnik.
        > Powiedz mi czy powinnam wózek wnieść na ten chodnik czy poprosić o pomoc np.moj
        > ą mamę,bo ze mną była?
        > Co Ty robiłaś w takiej sytuacji?

ja wiem ja wiem big_grin powinnaś wyjąć dziecko z wózka, złozyć wózek, wnieść go na chodnik trzymając dziecko w jednym ręku a wózek w drugim następnie rozłozyć wózek (wciąż jedną reką) i posadzić dziecko. tadam możesz jechac dalej big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
        • majkusia08 Re: :D 17.04.13, 09:56
          Jednym słowem wyrodna matka jestem,że nie zrobiłam tak jak napisałaś tylko pozwoliłam sobie na podbijanie wózka pod krawężnik.Obiecuję,że to się więcej nie powtórzy.

big_grin big_grin big_grin big_grin

Moje dzieci już nie wózkowe,więc mogą być spokojne,krzywdy im nie zrobię no ale Aleksandra fantazję ma nie powiem smile
          Pomoc ludzi przy wnoszeniu wózka dobre sobie.Pamiętam jak jechałam pociągiem i już zbliżaliśmy się do stacji i jak pasażerowie zobaczyli,że stoję z wózkiem i potencjalnie wypadałoby mi pomóc to wszyscy szli do innego wyjścia,tak bardzo wszyscy są chętni do pomocy.Raz była sytuacja jak jechałam z mężem,córka w wózku a syn za rękę to był jeden pan,który sam zaproponował pomoc przy wsiadaniu i nawet jak wysiadaliśmy to czekał aby pomóc.Takich ludzi dzisiaj jak na lekarstwo,niestety.
        • aleksandra1977 Re: Aleksandro, 17.04.13, 12:18
          Inia, uważaj, bo Ci emotikonów zabraknie.
    • jomi81 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 17.04.13, 08:12
      Dziewczyny, aniamamakuby założyła bardzo przydatny wg mnie wątek, a 3/4 osób ją zjechało o kwestie, która akurat w tym wątku nie miały nic do rzeczy. Istotne jest, że wózek byl wadliwy, a ta cała dyskusja i wszystkie zarzuty naprawdę sa bez sensu i nie w porządku.
      Ja dziękuję, że podzieliłaś się tymi uwagami, bo rozwazalam kupno tego wózka, a teraz już wiem że na pewno tego nie zrobię.
      • majkusia08 Re: Przestrzegam przed wózkiem X-lander X-move ! 17.04.13, 10:02
        Wiesz jomi81 moim zdaniem to 3/4 pisało,że wózkiem można zjeżdżać i wjeżdżać po schodach.Koniecznie przeczytaj cały wątek smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka