Dodaj do ulubionych

nosidełko Baby Bjorn - które???

22.04.13, 09:15
najbardziej chyba skłaniam się ku takiemu w którym dziecko siedzi przodem i tyłem.

który model polecacie? bądź może jakieś całkiem inne??
Obserwuj wątek
    • majarzeszow Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 09:39
      żadne z baby bjorn, to jest wisiadło a nie nosidło i więcej robi krzywdy dziecku niż z tego pożytku. Poczytaj o nosidlach ergonomicznych, najleopiej na forum chustowym
      ttuaj link do forum FORUM CHUSTOWE

moze Manduca, moze Mei-Tai albo inne ergonomiczne.
      Ale w zadnym razie wisiadlo crying
    • kinga_owca Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 09:40
      manduca
      • jombusiowa Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 10:01
        Żadne.... chyba,że chcesz,żeby dziecko za x lat podziękowało Ci za wady bioder i kręgosłupa.
        Jak coś, manduca, ono, tuli, nubigo i inne w tym stylu.
    • ola4-0 Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 10:20
      popieram dziewczyny, chusta lub ergonomiczne, to, że "cały świat" je kupuję wcale nie oznacza, ze są dobreuncertain
      a dla jakiego dziecka szukasz? w jakim wieku konkretnie?
      bo z mojego doświadczenia wynika, ze np powyżej 10 miesiąca już nie warto, przynajmniej moje już nie chciały siedzieć, tyle ciekawszych zajęć było dookoławink
    • lawendax Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 11:04
      W zależności od wieku dziecka: Bondolino, Tula, Manduca.
      • gosiaczek-wawa Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 11:24
        synek ma 2,5 mies i kompletnie wykańcza mój kręgosłupsmile

dlatego poradźcie co mam kupić dokładnie bo kompletnie się na tym nie znam córka była idealnym dzieckiem i nie potrzebowaliśmy takiego cuda.

to np? allegro.pl/manduca-nosidlo-kolor-piaskowy-wawa-i3190142389.html
        • lawendax Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 11:29
          Na 2,5 mies Manduca będzie za duża jeszcze. Na teraz Bondolino albo jeszcze Marsupi ewentualnie.
          • gosiaczek-wawa Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 11:34
            a gdzie moge to kupic tylko allegro?
            • klarci gosiaczek 24.04.13, 11:51
              chusta ewentualnie Bondolino - w wawie kupisz na przykład tu, z możliwością przymierzenia na miejscu:
              www.tublu.pl/chusty-i-nosidelka-dla-dzieci/
        • ola4-0 Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 11:43
          słuchaj, dla 2,5 miesięcznego to chusta, chusta i jeszcze raz chusta na jakiekolwiek nosidło jest poprostu za mała, one są raczej dla tych co już same siedzą, polecam tkaną wiązaną, najlepiej uzywkęsmile
          • anusia_79 Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 11:54
            A ja Ci polecam ERGObaby, jest ergonomiczne i miękkie. Ma bardzo dobre opinie.
            Ja byłam bardzo zadowolona, chociaż zaczełam uzywać jak moja córka ważyła ponad 5 kg.
            Dla mniejszych dzieci konieczne jest dokupienie specjalnej wkładki.

Mój kochany synek
        • corrina_f1 Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 16:30
          gosiaczek-wawa napisała:

> synek ma 2,5 mies i kompletnie wykańcza mój kręgosłupsmile

Powiedz, że żartujesz smile
          Przecież on teraz nic nie waży !!
          Kręgosłup Ci siądzie jak będzie miał koło roku.
    • afro.ninja Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 12:36
      marsupi jest bardzo fajne i na mozna dziecko ponosic przez krotka chwile.
      Szukaj uzywanych, to sa nosidla krotko uzywane wiec w swietnym stanie.
      Podobnie jak bondolino, didytai.
      Jednak w tym wieku lepiej dla Twojego dziecka sprawdzilaby sie tkana chusta. Tez kupuj uzywane, tylko tkane skosnokrzyzowo.

zamiesc tu swoje ogloszenie, pewnie ktos sie szybko zglosi

forum.gazeta.pl/forum/f,55781,Kawalek_Szmaty_Bazarek_.html
      • afro.ninja Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 12:39
        albo hop tye
        forum.gazeta.pl/forum/w,55781,138713938,,Sprzedam_hop_tye.html?v=2
        zaznaczam, to nie moje nosidlo!
        • karolinka251 Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 13:48
          W Warszawie możesz obejrzeć i przymierzyć na świętokrzyskiej albo iśc na warsztaty i pomierzyć. Z której części Warszawy jesteś?
    • karolinka251 do janeczka 22.04.13, 15:36
      Sorry ale jakie były kryteria tego rankingu?
      • dziuni-a1979 Re: do janeczka 22.04.13, 15:52
        Co za spam. Prawie każdy dzisiejszy wątek zaspamowany tymi pseudo-rankingami. Do usunięcia..sad
    • aleksandra1977 Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 16:01
      Janeczka, jeszcze moment i wyskoczysz mi z lodówki. Co forum, to wątek Twojego autorstwa ze spamem! Klikam w kosz.
    • kara_gitara Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 19:02
      a ja na przekór wszystkim Polsce baby bjorn. Nie pamiętam modelu, ale takie z usztywnianymi plecami, dzięki czemu nic sie nie wzyna w ramiona, ciężar równomiernie sie rozkłada. Wieczorkiem sprawdzę model i dam znać. Nosiłam w nim córeczkę od 6 mies i w żaden sposób to jej nie zaszkodziło.
      mierzylysmy i chusty i nosidła, we wszystkim sie denerwowala, tylko baby bjorn jej podpasowalo. A i dla mnie było to najwygodniejsze rozwiązanie, które wszystkim polecam!
      • lawendax Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 19:08
        Jeśli kręgosłup dziecka jest zaokrąglony, noszenie go w nosidełku z "usztywnionymi" plecami jest wbrew jego naturalnemu rozwojowi.
        Poza tym w wisiadle jakim jest Baby Bjorn ciężar dziecka spoczywa na jego kroku co nie jest ani zdrowe ani komfortowe. Nie wolno nosić dziecka przodem do świata ponieważ powoduje to lordozę w dolnym odcinku jego kręgosłupa.
        To pokrótce tyle. Po głębszą lekturę odsyłam na forum chusty.info oraz jak już wcześniej tu wspomniano na: forum.gazeta.pl/forum/f,44603,Kawalek_szmaty_chusty_i_.html
        • kara_gitara Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 20:49
          Usztywnione plecy są w tym nosidle dla mamy, dzięki czemu nic się nie wżyna w plecy. Dzieciaczek nie ma specjalnych usztywnień.
          Wszystko wlasnie zalezy od modelu. Moja córka bała się chusty, strasznie płakała, za każdym razem, gdy chciałam ją w niej nosić. Probowałam też chusty takiej bocznej i też nic, a w Baby Bjorn super. Mierzyłam też inne nosidła - cybexa, mothercare i coś tam jeszcze, ale BB było najwygodnie i najprostsze w nakładaniu.
          Miałam Active - z tego co pamiętam: allegro.pl/nosidelko-baby-bjorn-active-od-reki-w-wa-i3185266475.html
          Kupiłam używane na allegro w b.dobrym stanie.
          • klarci Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 24.04.13, 11:54
            bo nie mierzyłaś żadnego dobrego, z tego co wymieniasz uncertain
    • kropkaa Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 20:34
      Używałam BB i było ok dopóki nie przekonałam się do chusty - zupełnie inna jakość - faktycznie dziecko nie wisi tylko jest przytulone, jakby było noszone na rękach. BB nie zaszkodziło, bez przesady, ale nosiłam sporadycznie, natomiast w chuście odczułam wielką różnicę dla siebie - w noside miałam wrażenie, że paski wpijały mi się w plecy, były zdecydowanie za cienkie i szytwne. Ja nosiłam z przodu, ale specjalistki raczej optują za noszeniem na plecach, bo to zdecydowanie zdrowiej dla naszego kręgosłupa.
      • lawendax Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 22.04.13, 21:23
        https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/483396_526304817415851_1740953896_n.jpg

To zdjęcie chyba nie pozostawia wątpliwości. Siedzieć w manduce (czy w innym ergonomicznym bo ułożenie dziecka jest podobne) czy wisieć w baby bjornie - oto jest pytanie smile
        • eliszka25 a to zdjecie, co ci mowi? 23.04.13, 13:40
          scandinavianbaby.pl/product-pol-163-BABYBJORN-COMFORT-nosidelko-ergonomiczne-CZARNY-SREBRNY.html
          jak nie wiesz, jakie sa rodzaje nosidelek baby bjoern, to sie moze nie wypowiadaj. nosilam obu synow w bjoernie i zaden problemow z biodrami nie ma.
          • afro.ninja Re: a to zdjecie, co ci mowi? 23.04.13, 15:08
            eliszka25 napisała:

> scandinavianbaby.pl/product-pol-163-BABYBJORN-COMFORT-nosidelko-ergonomiczne-CZARNY-SREBRNY.html

w dalszym ciagu dziecko wisi. noszacy podtrzymuje dziecku nogi, zeby mialo je w pozycji zabki.

> jak nie wiesz, jakie sa rodzaje nosidelek baby bjoern, to sie moze nie wypowiad
            > aj. nosilam obu synow w bjoernie i zaden problemow z biodrami nie ma.

lepiej pomysl o ich genitaliach, mialy niezly ucisk podczas noszenia w babybjorn.

• eliszka25 Re: a to zdjecie, co ci mowi? 23.04.13, 16:26
              tak, jasne tongue_out. ty nigdy takiego nosidelka nie wyprobowalas, ale wiesz lepiej. upadl argument o biodrach, to teraz na pewno beda mieli problem z genitaliami big_grin. zeby nosidelko uciskalo genitalia, musialabym z dzieckiem w nosidle mostek robic chyba i tak chodzic, bo inaczej ciezar ciala opiera sie co najwyzej na tylku dziecka.

dla mnie podstawowy plus nosidel bjoern, to sposob zapinania samego nosidla na rodzicu. dzieki skrzyzowanym na plecach szelkom nosi sie je bardzo wygodnie. w wersji z usztywnieniem plecow NOSZACEGO nie dziecka, jest jeszcze lepiej. no i najpierw calkowicie montuje sie nosidlo na noszacym, dopiero potem wklada dziecko. probowalam inne ergonomiczne i w nich trzeba bylo zapiac pas biodrowy, wlozyc dziecko, zalozyc szelki na ramiona i spiac je razem na plecach. w takiej kolejnosci. mnie sie rece na plecy nie wyginaja, a poniewaz jestem caly dzien z dziecmi sama, wybralam bjoerna.
              • afro.ninja Re: a to zdjecie, co ci mowi? 23.04.13, 16:39
                eliszka25 napisała:

> tak, jasne tongue_out. ty nigdy takiego nosidelka nie wyprobowalas, ale wiesz lepiej.
                > upadl argument o biodrach, to teraz na pewno beda mieli problem z genitaliami :

Zrob test, stan na jednej nodze i wloz sobie szalik pod gorna pachwine, albo w polowie uda, powiedz mi ile wytrzymasz. A pozniej zrob to samo, tylko wloz szalik pod swoje kolano, czujesz roznice?

• eliszka25 Re: a to zdjecie, co ci mowi? 23.04.13, 17:08
                  afro.ninja napisała:

> Zrob test, stan na jednej nodze i wloz sobie szalik pod gorna pachwine, albo w
                  > polowie uda, powiedz mi ile wytrzymasz. A pozniej zrob to samo, tylko wloz sza
                  > lik pod swoje kolano, czujesz roznice?
                  >
                  pachwine mam tylko jedna z kazdej strony, wiec nie mam mozliwosci przeprowadzenia twojego testu tongue_out. a mozesz mi powiedziec, co to ma wspolnego z uciskaniem na genitalia? moj mlodszy syn przez pierwsze miesiace zycia spal wylacznie w nosidle. wnioskuje z tego, ze nie bylo mu niewygodnie, skoro zaczynal wrzeszczec, gdy probowalam go odkladac. tak, ja wiem, plakal przy wyjmowaniu z nosidla, bo tak mu w nim bylo zle tongue_out

no, ale dziecko moze miec kolana wyzej uszu, a i tak "wisi", bo przeciez jest w bjoernie, prawda?
    • joxanna Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 23.04.13, 15:19
      Jeśli zamierzasz nosić dziecko po kilka godzin dziennie to spróbuj chusty.

Jeśli potrzebujesz go na kilkunastominutowe-półgodzinne wycieczki, to nie bój się Babybjorn.
      Nie wiem o nich za dużo, bo sama bardzo lubię chusty, ale drażni mnie histeria antynosidełkowa, trochę mi przypomina sektę.

Przy moim pierwszym dziecku nosiłam w jakimś starym Babybjornie i też było ok, dziecko było w normalnej pozycji, tak jak w chuście. Ale chusty są wygodniejsze, dziecko jakoś bardizej przylega i wydaje się lżejsze, niż w nosidełku. przynajmniej z porównaniu z tym antycznym BB, być może nowsze są lepsze.
      • afro.ninja Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 23.04.13, 16:31
        > Przy moim pierwszym dziecku nosiłam w jakimś starym Babybjornie i też było ok,
        > dziecko było w normalnej pozycji, tak jak w chuście.

Przeanalizuj jak nosisz dziecko w chuscie, bo jesli dziecko ma taka sama pozycje jak w bb, to znaczy, ze zle motasz swoje dziecko.

Zle noszenie dziecka w chuscie jet tak samo czesto spotykane, co noszenie dzieci w wisiadlach. Czy dzieciom cos sie od tego stanie? Coz, nie wiadomo... Wczoraj widzialam matke, ktora po bruku wiozla noworodka w maclarenie, lepiej dla niego, zeby niosla go w bb, albo w zle zamotanej chuscie.
        • joxanna Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 23.04.13, 19:38
          Żadna z różnej maści apostołek chust nie miała zastrzeżeń do moich wiązań drugiego i trzeciego dziecka. Nosiłam w chuście tkanej, na brzuchu, na plecach. Bardzo to lubiłam. Natomiast w BB, moje pierwsze dziecko miało prawidłowo podkulone nóżki.

W zasadzie trochę śmieszy mnie argument o nienaturalnej pozycji. Bo to dotyczy tylko długotrwałego i wbrew dziecku utrzymywania. Przecież zwykłe, zdrowe dziecko nawet bez nosidełka i bez chusty, na rękach nosi się w najróżniejszych pozycjach i nikt się nie czepia.

Przy drugim dziecku los rzucił mnie do Francji. I tam pytałam mojej pediatrzycy, co sądzi o nosidełkach i chustach (zwłaszcza, że to była taka trochę no-logo dzielnica, bardzo dużo było chust i nosideł). I pierwsze co ją zainteresowało to po co i jak długo. W swojej 20-letniej karierze nie spotkała żadnych problemów z BB (synonim twardych nosidełek), a tam nosi się ich bardzo dużo.

Wiesz co mnie ostatecznie przekonało do chusty? Nie polska nagonka na nosidełka typu BB. Po prostu weszłam do sklepu z chustami i usłyszałam - super masz nosidło. Ale zobacz, tu jest chusta, też fajna. Po prostu okazało się, że chusta jest fajna - wiesz o ile przyjemniej nosi się dziecko w chuście, bo to jest fajne, niż ze strachu?
    • liveveb Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 23.04.13, 17:57
      A ja uparcie- manduca. Bo od 3,5 do 20 kg, bo ma wkladke dla noworodka, bo tansza od bb...
      Nosze 4 miesieczniaka i 4 latka w tym samym nosidle smile
      • tres09 Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 24.04.13, 11:23
        Faktycznie używasz tej wkładki dla noworodka?

liveveb napisała:

> A ja uparcie- manduca. Bo od 3,5 do 20 kg, bo ma wkladke dla noworodka, bo tans
        > za od bb...
        > Nosze 4 miesieczniaka i 4 latka w tym samym nosidle smile
        • liveveb Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 24.04.13, 13:40
          Uzywalam. Bez problemu. Chyba kwestia wprawy i wielkosci dziecka smile. Teraz juz panienka podrosla i nosze ja "normalnie".
    • klarci Re: nosidełko Baby Bjorn - które??? 24.04.13, 11:48
      żadne !
      a już szczególnie unikaj takich, w których można przodem do świata.

zerknij na: Tula, Bondolino, Ergo. zależy ile dziecko ma
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka