Dodaj do ulubionych

Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków

08.06.13, 11:03
Dostałam listę wyprawkową do 1klasy, znalazły się tam między innymi kredki bambino i teraz mam pytanie - jaka jest różnica pomiędzy kredkami bambino w drewnie - coś takiego :
allegro.pl/kredki-bambino-24-kol-w-drewnie-temperowka-i3237296370.html
a takimi tradycyjnymi :
allegro.pl/polskie-kredki-bambino-swiecowe-24-kolory-102920-i3234919511.html
One są takiej samej miękkości/ twardości ? Oczywiście chodzi mi o wkład smile Z tego co pamiętam te zwykle lubiły się łamać, te w drewnie wydają się być pod tym względem lepsze, ale czy to to samo ? Pytam ponieważ mam do zakupienia kredki bambino a drugie na liście do zakupu mamy ołówkowe. Doświadczone mamy, dzieci, które już chodzą do szkoły, możecie polecić które kredki są dobre, co warto kupić.... ???? Z góry dzięki !
Obserwuj wątek
    • amalota Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 11:53
      Rożnica jest taka, że te pierwsze to są kredki ołówkowe, a drugie świecowe (woskowe). Zupełnie inny rodzaj kredek.
    • gosjana Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 11:57
      Moje dzieci w kasach I-III używają w szkole kredek ołówkowych i świecowych, z ołówkowych polecam Kredki Lyra są sprawdzone smile
      kredki bambino są ok, świecowe możesz kupić, ale ołówkowe będą do szkoły za grube, to kredki dla przedszkolaków wink
    • jowitka345 Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 12:03
      Różnica między bambino w drewnie a tradycyjnymi jest taka, że te tradycyjne się łamią a te w drewnie trzeba strugać tongue_out po za tym wkład jest taki sam. No i chyba te w drewnie są droższe.
      • juvian Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 12:19
        Dzięki, ale teraz już nic nie wiem sad Jedna z Was pisze,że to to samo tylko różnica w oprawce czyli jedne są w drewnie a drugie nie.
        A druga z Was pisze,że jedne to świecowe/woskowe a te w drewnie ołówkowe......
        Ktoś wie na 100% jakie te kredki są ?
        • jowitka345 Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 12:23
          Przeczytaj sobie opis w tych aukcjach... sa to te same kredki, zresztą mam w domu szkolniaka który wcześniej był przedszkolakiem i kupowałam jedne i drugie kredki i różnicy w rysowaniu nie ma a teraz właśnie w szkole proszą o te w drewnie ze względu na to, ze te stare się łamały smile
          • patatajowa Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 12:35
            sorry jowitka ale to o daltonizm lekki traci jak nie widzisz roznicy w malowaniu wink
            gorzej ze w błąd dziewczyne wprowadzasz bo to innego typu kredki sa.
            • jowitka345 Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 12:42
              Sorry ale to może Ty sobie zbadaj wzrok... na tych kredkach z pierwszego linku wyraźnie jest napisane, ze sa to kredki bambino i ja taakie mam na myśli..... kredki bambino w drewnie to są te same kredki bambino co dawniej tylko wygląd maja inny a nawet producent jest ten sam.

Zgadzam się, że kredki ołówkowe oraz kredki świecowe to jeszcze coś innego.
        • hanka3450 Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 15:46
          Do szkoły na 99% w drewnianej oprawie.
          Przynajmniej tak mają u nas i wszystkie znajome dzieciaki.
          Wkład kredek jest ten sam na 100%, ale te w drewnie są grubsze i dłuższe.
    • patatajowa Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 12:32
      jesli pisze na liscie kredki bambino to na pewno chodzi o te z twojego drugiego linku.
      kredki bambino to kredki od "wieków " wlasnie takie wink
      kredki "woskowe" to jeszcze co innego.
      te z pierwszego linku to klasyczne kredki "ołówkowe" i z tego typu kredek polecam Stabilo Trio- tak samo jak ołówki-dziecku dobrze sie je trzyma, nie łamią sie! w przeciwienstwie do tych bambino ołowkowych od majewskiego. kupiłam dwa opakowania w tym roku szkolnym i to jakas porażka sad jak kredka spadnie raz z biurka to juz nie nadaje sie do użytku,mamy teraz cale pudelkoi po butach takich "odpadów po kredkach"..
      ołówkami jestem zachwycona ja, syn i jego wychowawczyni wink swietnie pisza,nie łamią sie!, faktycznie dziecku ładniej wychodza pierwsze litery tym ołówkiem smile
      https://img89.imageshack.us/img89/6206/dsc01338medium.jpg
      https://img14.allegroimg.pl/photos/oryginal/32/57/69/21/3257692145
      • amalota Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 12:38
        O tak, te stabilo ołówkowe są super. Już żadnych innych nie kupię. Intensywne kolory, twardość w porządku, świetne do trzymania w dłoni (te ołówki też - dla neizorientowanych jest wersja dla prawo- i leworęcznych). Ja też polecam.
        • 18buzka Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 13:59
          hej
          tez myslała ze stablio jest najlepsze, odkąd znajoma w Danii pokazła mi jakich kredek uzywa jej syn i wiekszość klasy. staedler ergosoft ( koniecznie ergosoft) są absolutnie najlepszymi w mojej opinie kredkami szkolnymi. tylko ta cena ..., ostatnio pojawiły sie w empiku.
          www.google.pl/imgres?imgurl=http://cdn.dickblick.com/items/220/05/22005-1012-2-3ww-l.jpg&imgrefurl=http://www.dickblick.com/products/staedtler-ergosoft-colored-pencil-sets/&h=600&w=582&sz=77&tbnid=blP7lmIWLsTYFM:&tbnh=90&tbnw=87&zoom=1&usg=__vfwOirnk8yz6zrO7Bx9HxIf2XLU=&docid=8xoYc6uiRNQFHM&sa=X&ei=GhyzUcq8AZHQ4QTE5YHYDw&ved=0CDkQ9QEwAQ&dur=195
          • malowanka06 Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 22:09
            na amazonie taniej o polowe niz na allegro
            www.amazon.co.uk/Staedtler-ergosoft-SB24-Coloured-Pencils/dp/B000KJP5X8/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1370722139&sr=8-1&keywords=staedtler+ergosoft
          • gosjana Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 09.06.13, 13:58
            18buzka napisała:

> hej
            > tez myslała ze stablio jest najlepsze, odkąd znajoma w Danii pokazła mi jakich
            > kredek uzywa jej syn i wiekszość klasy. staedler ergosoft ( koniecznie ergosoft
            > ) są absolutnie najlepszymi w mojej opinie kredkami szkolnymi. tylko ta cena ..
            > ., ostatnio pojawiły sie w empiku.
            > rel="nofollow">www.google.pl/imgres?imgurl=http://cdn.dickblick.com/items/220/05/22005-1012-2-3ww-l.jpg&imgrefurl=http://www.dickblick.com/products/staedtler-ergosoft-colored-pencil-sets/&h=600&w=582&sz=77&tbnid=blP7lmIWLsTYFM:&tbnh=90&tbnw=87&zoom=1&usg=__vfwOirnk8yz6zrO7Bx9HxIf2XLU=&docid=8xoYc6uiRNQFHM&sa=X&ei=GhyzUcq8AZHQ4QTE5YHYDw&ved=0CDkQ9QEwAQ&dur=195

Z zakupami art szkolnych w Empiku warto poczekać do końca sierpnia, wtedy zawsze są promocje, -50% albo 3za2 smile
    • 09.10.2001m Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 17:07
      dla mojej córki najlepsze z kredek ołówkowych są kredki KOH-I-NOOR
      biją one na głowę: bambino, majewski, stabilo, faber castell
      • koza_w_rajtuzach Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 17:28

> dla mojej córki najlepsze z kredek ołówkowych są kredki KOH-I-NOOR

A które dokładnie? Bo tak patrzyłam się i są różne rodzaje tych kredek.
        Moja córka od września pójdzie do pierwszej klasy i szukam dla niej najlepszej jakości kredek, żeby nie traciła na tym, że kredki są nieodpowiednie. Dla mnie np. Bambino nie są rewelacyjne, są za grube przez co łatwo można nimi za linię wyjechać. Na pewno nie są takie złe, poza tym łatwo dostępne, no i jest masę gorszych kredek, więc nie dziwię się pani, że sugeruje rodzicom markę, ale nie jest to ideał.
        • koza_w_rajtuzach Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 17:32
          a przy okazji, przepraszam, że się podepnę, ale może ktoś tu jeszcze polecić pióro na naboje do pierwszej klasy?
          • mamaptifurka Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 20:54
            My mamy takie i jak na razie nie mam żadnych zastrzeżeń. Chociaż i tak córka tylko pisze nim w domu bo w szkole używają ołówków 2B.
            www.lucas24.pl/product_images/000/104/203/original_pioro_BIC.jpg
        • 09.10.2001m Re: Koza_w_rajtuzach 09.06.13, 10:47
          przepisuję z naszej kredki: KOH-I-NOR HARDTMUTH Mondeluz;
          nie ma problemu z temperowaniem i szybkim "znikaniem" kredki, nic się nie dzieje gdy kredka spadnie ze stolika - tylko są to normalnej grubości kredki (nie te grubsze) i kształt mają 6-kątny;
          dodatkową zaletą kredek jest możliwość pociągnięcia po rysunku lekko wilgotnym pędzelkiem - daje to fajne "farbkowe" efekty
          pozdrawiam
      • gosjana Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 20:24
        > dla mojej córki najlepsze z kredek ołówkowych są kredki KOH-I-NOOR
        > biją one na głowę: bambino, majewski, stabilo, faber castell

kupiłam, testowaliśmy, kolory rzeczywiście piękne, ale niestety jak zaczęłam temperować tak momentalnie kredek nie było ( rysiki we wszystkich kredkach były połamane)sad

dla mnie najlepsze są kredki LYRA, kupuję je od 3 lat, opakowanie 24 kolorów starcza dziecku na cały rok szkolny
        https://www.grafitkatowice.pl/aukcje/obrazki/KREDKI_OLOWKOWE_LYRA_24_KOLORY_KARTONIK_SRODEK.PNG
    • twarz2 Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 20:50
      U nas sprawdzają się rewelacyjnie: https://papierniczy24.pl/images/polycolor36.1.JPG i https://bezpiecznydzieciak.pl/data/include/cms/.product/4/7/1074/10999712_opakowanie.jpg
    • mamaptifurka Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 20:51
      Moja córka do szkoły miała kupione i w drewnianej oprawie i świecowe. Jak na to nie patrząc są to dwa rodzaje kredek. Jak dla nas grube bambino są rewelacyjne, jak najbardziej odradzam normalne cienkie kredki w drewnie Majewskiego. Mojej wystarczyły kredki w piórniku herlitza z jakością może i nie bardzo ale rysik się nie łamał i wytrzymały cały rok szkolny.
      • tymianek21 Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 21:38
        Kredki typu Bambino w drewnianej oprawie oraz kredki Stabilo w drewnianej oprawie są u nas w użyciu na okrągło (mamy te grube bo cieńkie od razu się łamią). Kupiliśmy od IX już kilka opakowań bo syn ciągle nimi rysuje. Nie wiem jak komuś może wystarczyć 1 opakowanie nawet 24 kredkowe! Jeśli chodzi o kredki typu świecowe -takie malutkie (nie woskowe) to u nas dzieci mogły mieć pastele. Mają przepiękne kolory. Wg.mnie najpiękniejsze kolory ma firma Pentel tego typu. Może u ciebie też mogą być pastele. Proponuję poczekać do IX i zapytać panią.
        www.pentel.pl/produkty/pentel-arts
        Jeśli chodzi o plastelinę bo pewnie też potrzebujesz to syn najbardziej lubi firmy Astra. Miękka, nie wysycha. Próbowałam już z kilku firm, ale teraz nie kupię już innej.
        tego typu:
        www.astrarozwijatalent.pl/
        @koza w rajtuzach -W żadnej 1 klasie dzieci (a znam ich bardzo dużo i chodzą do różnych szkół nie piszą długopisem ani piórem tylko ołówkami). Może twoje nie musi mieć pióra. Pzdr
        • tymianek21 Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 08.06.13, 22:04
          @juvian a może kup teraz kredki drewniane bambino lub innych firm i zobaczcie które wam najbardziej pasuje. Na pewno się nie zmarnują bo przecież pierwszaki rysują ciągle nie tylko na plastyce. W Biedronce można kupić teraz kredki Bambino drewniane w metalowym opakowaniu. Jest ich aż 18 i kosztują 23 zł.
          tugazetka.pl/biedronka/2013.05.23.pielegnacja.dzieci/9605,Kredki,Bambino
        • koza_w_rajtuzach Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 09.06.13, 08:24
          > @koza w rajtuzach -W żadnej 1 klasie dzieci (a znam ich bardzo dużo i chodzą do
          > różnych szkół nie piszą długopisem ani piórem tylko ołówkami).

To widocznie szkoła mojej córki stanowi wyjątek, bo pióra muszą mieć wink).
          • tymianek21 Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 09.06.13, 09:13
            To bardzo dziwne bo przecież na początku dzieci piszą krzywo i ciągle wymazują. O tym że dzieci nie używają długopisów w 1 kl dowiedziałam się od kilku osób kiedy chciałam tak jak ty kupić jakieś. Pzdr
          • kasiadove Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 09.06.13, 10:14
            U nas dzieci zaczęły pisać piórem od drugiego semestru
            mamy takie - córka zadowolona
            allegro.pl/paper-mate-pioro-wieczne-15-kolorow-jak-parker-im-i3184308907.html
            Kredki i ołówki polecam Bic evolution
            www.globexbiuro.pl/product_info.php?products_id=2651?osCsid=54eb0b8c3d643606dbdff4245220b19d
            • mmala6 Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 09.06.13, 10:40
              u nas przez całą pierwszą klasę nie piszą ołówkiem. Z tego co wiem to niektóre dzieci mogą od połowy drugiej klasy. Jeśli chodzi o kredki to wg mnie te grube (czy to bambino czy drewniane z lidla) są dla maluchów, przedszkolaków. Są akurat dla mojego trzylatka, choć też woli cienkie kredki. Starszy w ogóle nie używa grubych, bardzo trudno w nich o precyzję a w szkole dzieci nie kolorują dużych elementów jak w przedszkolu. No i jeśli już, to trzeba je bardzo często temperować, bo rysik jest gruby i, znowu, trudno o precyzję.
              Mój syn miał kredki Bic, chyba te właśnie te z linku powyżej, i muszę przyznać, że połowa się łamała jak wściekła a połowa w ogóle. Pewnie trafiliśmy na jakieś felerne pudełko.
              I jeszcze- czy Wasze dzieci rzeczywiście potrzebują 24 kolory (lub więcej)? ja widzę, że mojemu synowi wystarczy w zupełności te 12 i akurat mieszczą się do piórnika. Nie miałby gdzie trzymać kolejnych 12-stu. A piórnik ma Herlitz, polecam. Nie sprawdziła się u nas 'sakiewka' czyli piórnik, do którego wszystko wrzuca się luzem. Wszystko było brudne od kredek, gumka wiecznie czarna, trudno było szybko coś znaleźć. W piórniku z gumeczkami wszystko ma swoje miejsce.
            • marika012 Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 09.06.13, 11:18
              Bic są kiepskie bardzo. Łamią się strasznie. Nam wystarczały max na 2 tygodnie.
              Polecam stabilo trio - najlepsze do szkoły a próbowaliśmy wielu.
              • kasiadove Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 09.06.13, 12:52
                Żartujesz? Mamy te same od jesieni i nic się nie dzieje smile
                • gosjana Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 09.06.13, 13:52
                  Bic to najgorsze kredki na rynku, są strasznie twarde i mają beznadziejne kolory, porównaj z innymi kredkami tu polecanymi a zmienisz zdanie natychmiast smile
          • julka-4 Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 09.06.13, 10:37
            U nas piórem piszą od pażdziernika.Tzn.mają wybór jak dziecko chce to ołówek jak nie to pióro.Moja pisze piórem.Ołowkiem jej pismo wygląda strasznie koślawo i niestarannie.Piórem pisze jej się lepiej i staranniej.Mamy wcześniej linkowanego Herlitza My Pen.Jak dla mnie rewelacyjne.Wytrzymało do teraz i pewnie w drugiej klasie też z nią zostanie.Co do kredek Bambino grubych moja nosi sobie do szkoły jako kredki dodatkowesmileKtóras polecała zamiast świecowych pastele-u nas muszą być i te i te.Z tymże pastele częściej używanewink
    • m-kozlowski83 Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 19.06.13, 16:17
      Nazywam się Michał, pracuję u producenta kredek BAMBINO w firmie St-Majewski. Trochę przypadkiem znalazłem waszą dyskusję i chyba mogę pomóc. Wewnątrz drewnianej oprawy znajduje się ta sama kredka, co w owijce. Chciałbym też powiedzieć, że kredka, tzw. świecową już od dawna nie jest świecowa tylko kaolinowa (przynajmniej nie u nas). Jest to dosyć ważna różnica, bo kredki świecowe są trujące a kaolinowe mają atesty i nawet jak dzieciak kredkę zje to najgorsze, co mu się może przydarzyć to kolorowa kupka smile Nie są też tak łamliwe jak kiedyś..
      • juvian Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 19.06.13, 20:06
        Dziękuję bardzo za rzeczową odpowiedź smile
      • zew7 Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 19.06.13, 20:49
        O! Dobrze wiedzieć!
    • beatazet Re: Kredki bambino i inne - do mam szkolniaków 19.06.13, 21:15
      Polecam kredki Maped. Ołówkowe. Nie łamią się. Miękkie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka