Dodaj do ulubionych

amazon pytanie

17.08.13, 08:31
Kto już kupował na amazonie uk i może mi podpowidzieć czy przedmioty są wysyłane przesyłką pocztową zwykłą, rejestrowaną czy kurierem? Zamierzam wybrać darmową wysyłkę.
Dotychczas jak kupowałam podobne rzeczy na brytyjskim ebayu, były wysyłane zwykłym listem i trafiały po prostu do skrzynki.
Czy na amazonie jest tak samo?
Obserwuj wątek
    • sinceramente Re: amazon pytanie 17.08.13, 08:33
      Dostarczają dhl-em niezależnie od wielkości przesyłki.
      • erty02 Re: amazon pytanie 17.08.13, 10:30
        Dostaniesz mailem nr przesyłki do śledzenia na stronie dhl.de. Najczęściej paczkę widać dopiero po kilku dniach od wysyłki, prawie przed doręczeniem. Czasami wcale nr nie działa a kurier puka do drzwi.
        • sinceramente Re: amazon pytanie 17.08.13, 11:16
          Z tym się zgodzę, ale tak jak piszą na amazonie warto też śledzić przesyłkę przez stronę www.dhl.com.pl/sledzenieprzesylkikrajowej/szukaj.aspx?t=2 jako nr SAP wpisując 2354113.

Czekam właśnie na paczkę z amazona wysłaną w poniedziałek. Wczoraj już nawet pisałam do nich, bo na ich stronie nie podaje mi danych do trackingu, a niemiecki dhl nie ma takiej przesyłki. Zazwyczaj pojawiała się choćby informacja, że nadawca przesłał drogą elektroniczną dokumenty przewozowe w dniu nadania, a tu nic. Dopiero wieczorem na polskiej stronie dhl pojawiła się informacja, że o 18.00 paczka pojawiła się w polskiej sortowni. Godzinę później przesłali ją dalej. Te same informacje na niemieckiej stronie pojawiły się dopiero dziś rano, wcześniej cały czas podawało mi info, że nie ma takiej paczki.
          • erty02 Re: amazon pytanie 17.08.13, 11:35
            sinceramente napisała:

> Z tym się zgodzę, ale tak jak piszą na amazonie warto też śledzić przesyłkę przez stronę www.dhl.com.pl/sledzenieprzesylkikrajowej/szukaj.aspx?t=2 jako nr SAP wpisując 2354113.
            >
            o, dzięki za info. zawsze śledzę niemiecką i czekam cierpliwie aż jakieś info tam wskoczy smile
        • malowanka06 Re: amazon pytanie 17.08.13, 12:30
          U mnie podobnie, w ostatnim miesiącu robiłam 3krotnie zakupy i za każdym razem na stronie dhl.de pokazywało, że nie ma w ogóle takiej paczki. Pisałam do amazona, uspokajali, a paczkę kurier przyniósł bez jej widoczności w systemie. Wcześniej zawsze były.
    • slonko1335 Re: amazon pytanie 17.08.13, 20:06
      Nasze pierwsze zakupy-nietanią elektronikę wysłali zwykłym nierejestrowanym listem, który listonosz wrzucił do skrzynki ale myślę, że tylko na poczatku udostępnienia wysyłania do Polski takie głupoty robili bo wszystkie następne a było ich całkiem sporo szły już kurierem, z drugiej strony wszystkie następne zawsze były większe i w kopertę się nie mieściły......
      • 5cegielka Re: amazon pytanie 18.08.13, 08:54
        Na jakim amazonie kupujecie, niemieckim, angielskim, nigdy nic ta nie kupowałam, jakie są koszty wysyłki? dzięki smile
        • slonko1335 Re: amazon pytanie 18.08.13, 10:24
          Ja na angielskim. Koszty przesyłki zerowe przy zakupie za 25F.
        • bim-bol Re: amazon pytanie 18.08.13, 10:50
          Zamówienie powinno przekrzoczyć 25 funtów (ale czasami zdarza się, ze wysyłają bezpłatnie poniżej 25). Przy każdym produkcie powinno być "FREE Super Saver Delivery".

www.amazon.co.uk/gp/help/customer/display.html/?ie=UTF8&camp=1634&creative=19450&tag=a0ze3s-21&linkCode=ur2&nodeId=1204872#eu
          • malowanka06 Re: amazon pytanie 18.08.13, 12:09
            Ostatnio wyslali mi za free buty, ktore kosztowały 19f, zatem różnie to bywa. Na samym początku moich zamówień, potrafili za free wysłać zabawkę kosztującą 3f smile teraz już ta kwota musi oscylować w granicach 25f
        • sinceramente Re: amazon pytanie 18.08.13, 11:43
          Na brytyjskim, tak jak dziewczyny pisały.

Często kupuję też na niemieckim, koszty wysyłki ok. 3-4 euro. Wysyłka tak samo - dhl'em.
    • sinceramente Re: amazon pytanie 19.08.13, 07:46
      Napiszę, może komuś się przyda:
      infolinia dhl nie obsługuje już przesyłek z amazona. Zajmuje się tym dhl expres tel: 42 634 53 99.

Minus taki, że infolinia dhl expres jest czynna tylko od 9 do 18.

Dzwoniłam właśnie do nich, żeby skontaktować się z kurierem, który ma tę moją przesyłkę, bo nie mogę dziś czekać cały dzien, aż on się zjawi. Udało mi się na szczęście przekonać babkę na infolinii ogólnej, żeby mnie połączyła z kurierem, choć początkowo upierała się, że muszę czekać do 9.00.
      • 5cegielka Re: amazon pytanie 19.08.13, 08:28
        a jaki jest przelicznik? dzięki za odpowiedź smile
        • slonko1335 Re: amazon pytanie 19.08.13, 09:13
          Przelicznik zależy od kursu walut w Twoim banku.
          • magdusia1984 metody płatności? 30.10.13, 14:15
            pobranie, zwykły przelew, czy może trzeba mieć kartę kredytową?
            • bim-bol Re: metody płatności? 30.10.13, 14:17
              Płatność kartą, nie musi być kredytowa.
            • patatajowa Re: metody płatności? 30.10.13, 15:35
              tylko karta,moze byc zwykla płatnicza do konta.
              • erty02 instrukcja po polsku - jak zrobić zakupy na amazon 30.10.13, 15:53
                www.planetaangielskiego.pl/jak-zrobic-zakupy-na-amazon-z-darmowa-przesylka-do-polski.html
                warto przeczytać również komentarze pod instrukcją

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka