Dodaj do ulubionych

plecak deuter junior dla pierwszaka?

28.08.13, 11:05
Czy któreś z waszych dzieci używa plecaka deuter junior w szkole? Mam dość drobnego siedmiolatka, dla którego każdy tornister jest za ciężki dlatego zastanawiam się nad alternatywą i wstępny wybór padł na deutera. Nie wiem tylko ile ten plecak wytrzyma, plecy ma podobno usztywniane, dno plecka już pewnie nie...
Byłabym wdzięczna za jakieś rady i uwagi tym bardziej, że
wyszukiwarka mówi, że plecak jest polecany głównie jako turystyczny i to od 5 roku życia już, więc nie wiem jak sprawdzi się w warunkach szkolnych. Ech, te szkolne dylematy wink

Obserwuj wątek
    • god.v.dog Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 28.08.13, 20:46
      My używałyśmy w 1ej klasie Deutera Kids, czyli jeszcze mniejszego, i daliśmy radę. Wyszło zupełnie przypadkowo, bo córka nie chciała nosić tornistra Hama. Wielkość wystarczająca, żeby się wszystko zmieściło (książki, zeszyty, piórnik, kapcie w komorze głównej, śniadanie w kieszeni przedniej, a chusteczki i picie w kieszeniach bocznych), tylko rogi książek są lekko zagięte po zapięciu (po wyjęciu spokojnie wracają do pierwotnego kształtu smile). Wielkość dyscyplinuje, żeby wyrzucić przypadkowe "przydasie". Zgrabnie wyglądał na szczupłej córce, no i lekki... A w tym roku zobaczę, kolejne podejście do Hamy, albo właśnie kolejny Deuter.
    • 1ewok Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 28.08.13, 22:09
      A berkeley s? Zgrabny, lekki, a ma dodatkowa kieszeń.
    • erlenmeyerka Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 28.08.13, 22:33
      Kupiłam go właśnie młodej, co to szczupła jak przecinek i z klasycznymi tornistrami wygląda jak ze skrzynką na plecach. Testowo. Zobaczymy, najwyżej będzie miała "turystycznie". Na forum chustowym były zdjęcia 6-latka w tym plecaku i wyglądało to akuratnie. Reszta wyjdzie "w praniu" smile
    • martinidryx2 Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 30.08.13, 11:39
      Dzięki za pomoc. Zaryzykowałam i zamówiłam tego deutera, jeśli nie sprawdzi się do szkoły, to na wycieczki będzie jak znalazł.
      • krolmacius11 Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 15.09.13, 13:31
        I jak się sprawdza?
    • lucyjkama Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 05.01.14, 21:22
      Podbijam watek. Jak sprawdza się deuter junior w klasie pierwszej?
      • aneksis85 Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 13.06.14, 15:46
        Podbijam,, plecaczek fajnie wyglada na plecach tego chlopaczka z orlinkowa, wiec mnie rowniez temat zainteresowal!
        • agar2208 Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 13.06.14, 16:54
          Mam drobnego 6 latka i my zakupilismy właśnie wczoraj coś takiego:
          www.topgal-plecaki.pl/plecaki/dla-mlodszych-dzieci/top-140/?k---brown
          Na posturę naszego syna jest ok, w tornistrze tej firmy wyglądał jak by miał szafę na plecach ( sięgał mu do kolan).
          Mamy tez taki plecak deutera: www.topgal-plecaki.pl/plecaki/dla-mlodszych-dzieci/top-140/?k---brown, jednak jest on mniejszy od tego topgala i do bani bo ten douter w środku jest ściągany na sznurek i dość , że format A 4 ledwo się w nim mieści, to by się załamywały książki.
          Wydaje mi się, ze topgal bedzie lepszy.
          siostry córka na taki: www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fthumbs4.ebaystatic.com%2Fd%2Fl225%2Fm%2FmyFs_gvO_KWRtHOjm2prQlA.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.ebay.com%2Fsch%2Fi.html%3F_kw%3DDEUTER%2BKid&h=225&w=169&tbnid=0xYRFWV0DXSrAM%3A&zoom=1&docid=jOBbTXA3CM6uVM&ei=YBCbU-2tJczB7AbEqoGwBQ&tbm=isch&client=firefox-a&ved=0CF0QMyhVMFU4yAE&iact=rc&uact=3&dur=279&page=6&start=251&ndsp=51 i ten jest wiekszy od tego naszego doutera ( niebieskiego).
          • anio-uek Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 14.06.14, 11:27
            Ten topgal brązowy dla przedszkolaków mieści swobodnie format A4?
        • lucyjkama Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 14.06.14, 11:05
          No i jak ten deuter?
          • aneksis85 Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 14.06.14, 13:39
            również czekam na odp. big_grin mam nadzieję, że wypowie się ktoś kto takowy posiada wink

natomiast moje osobiste ''chcenie'' nieco opadlo, gdyz o ile plecak jak dla mnie ladny, pewnie wytrzymaly i zgrabny o tyle wydaje mi sie, ze dla takiego pierwszaka odpinanie tych wszystkich klamerek i luzowanie sznurka to jednak dosc klopotliwa sprawa,.....moze nie to, ze pierwszak nie potrafili ale czasami trzeba cos poprostu szybko włozyc/wyjać a tu jednak się schodzi.... no ale nie wiem , moze mi sie tak tylko wydaje :p
            po drugie obawiam się o książki, zeszyty, tj. plecak nie jest 'usztywniany' wiec mogłyby sie poprostu pogniesc, ale to tez tylko moje wyobrazenie, wiec z niecierpliwoscią czekam na jakies potwierdzenie lub zaprzeczenie smile
            • lucyjkama Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 14.06.14, 13:45
              >plecak nie jest 'usztywniany' wie c mogłyby sie poprostu pogniesc,

Oj tam, się przejmujesz pogniecionym elementarzem. Tusk dodrukuje kolejne egzemplarze i będzie git wink
              • aneksis85 Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 14.06.14, 13:53
                tyż prawda suspicious
    • aneksis85 LINK 14.06.14, 13:58
      linka wkleje coby było jaśniej wink
      orlinkowo.com/pl/p/Deuter-Junior-kolor-Spring,-czyli-plecak,-tornister-idealny-dla-pierwszaka-/1535
      (PS. nie mój sklep, nie dostałam nic za reklame tongue_out)
      • irka15 Re: LINK 14.06.14, 20:05
        Ja uważam, że deuter junior to super plecak. nie znajduję żadnych wad: lekki, pakowny, ładny, usztywniane plecy, bardzo dobrze dopasowane do pleców dziecka no i jest niezniszczalny. U nas używany jest już cztery lata (najpierw starsza córka trzy lata go nosiła, a teraz młodsza właśnie kończy z nim pierwszą klasę).
        Ja z czystym sumieniem mogę polecić
        • sylki Re: LINK 14.06.14, 20:35
          mieści sporo rzeczy np ksiązki A4, strój na wf i trampki plus śniadanie?
          • pasik Re: odp:-) 15.06.14, 00:50
            Plecak posiadam(fajną bardziej kolorową wersję) i tak sobie policzyłam od ponad 10 lat...niesamowite bo przeszedł z nami wiele wycieczek górskich na maxa zapakowanych.
            Obecnie używam ja - na zakupy ,dzieciaki na wycieczki.
            Jest leciutki, niesamowicie pakowny.Niedługo będę kupować kolejny dla córki.
            Rzeczywiście z pakowanie może być niewielki problem...ale pierwszaki nie zmieniają klasy, mało chodzą to i zapinania jest niewiele.
            Klamerki łatwo się zamykają..a dobrze, że dziecko nauczy się odpinać takie rzeczy bo nieraz klamerki staną na jego drodzesmile

Polecam, Deuter jest klasycznie nie do zdarcia.
            • witka55 do agar2208 15.06.14, 09:14
              napisz czy w tym plecaczku Topgala dziecko zapakuje się do 1 klasy? Wejdą np książki formatu A-4?
              • agar2208 Re: do agar2208 15.06.14, 15:52
                Na oko wydaje mi się, ze spokojnie wejdzie format A4, wieczorem sprawdzę dokładniej i dam znać.
                Moja mama wczoraj kupiła naszemu synowi taki tornister: www.herlitz.de/pl/produkty/szkola/tornistry-2013/modele/smart.html
                Powiem szczerze, że dla drobnego 6 tatka tez jest ok i do tego jest bardzo lekki, a nasz 6 latek na prawdę drobny bo ma 110 wzrostu i wazy 16 kg wink
      • senga85 Re: LINK 15.06.14, 09:12
        My mamy deuter junior, starszy kończy 1 klasę a młodszy szkolną "0".
        U starszego większość książek zostaje w sali, zwykle nosi 3-4 książki, dzienniczek, piórniki, śniadaniówkę, wodę, strój na wf/judo. Wszystko się mieści, nie było sytuacji żeby coś nosił w rękach (poza jakimiś przestrzennymi pracami plastycznymi-smok zrobiony z rolek po papierze toaletowym itp wink).
        Jeśli chodzi o niszczenie książek to nie zauważyłam żeby były jakoś zniszczone czy pomięte. U młodszego może dzienniczek ale dlatego że on jakoś go zawsze dziwnie wkłada pod śniadaniówę.

Aha, zapięcie! Nie sprawia im problemów, spokojnie wszystko ogarniają zarówno starszy jak i młodszy (a on idąc do szkoły nie miał skończonych 5 lat-tzn. rocznikowo miał 5 a miesiacami nie). Myślę, ze tu nie ma czym się martwić.

Ja obawiałam się jednej dużej kieszonki, tzn. są te dwie małe (na legitymacje, jakieś drobne itp), że wszystko będzie pomieszane/pomięte/poplamione, ale jest ok, sprawdza się nam ta jedna kieszeń.

My osobiście jesteśmy zadowoleni z zakupu smile
        • anio-uek Re: LINK 16.06.14, 23:47
          Dostałam informację od pani z Topgala że te plecaki TOP140 spokojnie zmieszczą format A4. Ja właśnie kupiłam chłopakom do zerówki. Jak przyjdą napiszę czy faktycznie pojemne. Szukałam na all ale wszystkie nieco większe, zwykle 40x30 a tyle ma mój plecak który jest stanowczo za wielki dla moich wcale nie niskich chłopców.
          • anio-uek Re: LINK 18.06.14, 20:04
            Do topgala TOP 140 spokojnie wchodzi format A4. Ja dziś zapakowałam dwie książki A4, piórnik herlitz, śniadaniówkę topgal, bidon i było jeszcze miejsce. Na moich około 125cm wzrostu chłopcach wygląda ok. Do zerówki na pewno będzie wystarczający.
            • witka55 Re: LINK 18.06.14, 22:11
              czy ten plecak ma usztywniane plecy?
              • anio-uek Re: LINK 19.06.14, 15:45
                Trochę ma ale nie ma takiego usztywnienia jak w tornistrach. On ogólnie jest wykonany z sztywnego materiału.
        • zeldarg Re: LINK 19.06.14, 17:40
          Będę musiała go podejrzeć gdzieś stacjonarnie - córka też szczypiorkowata, a wszystkie "twarde" plecaki choć piękne, są zwyczajnie ciężkie.. a jeszcze zawartość przecież.
          • agar2208 Re: LINK 19.06.14, 22:33
            Właśnie sprawdzałam i do tego plecaka Topgal mieści się, jak podają poprzedniczki format A4.
            Jednak nie wchodzi tak bardzo lekko, plecak u góry jest zaokrąglony i trzeba książkę ułożyc, żeby rogi sie nie zagięły.
            A co do lekkości to ten herlitz zalinkowany przeze mnie jest bardzo lekki.
            • anio-uek Re: LINK 20.06.14, 11:39
              Ja tego problemu nie zauważyłam. Po włożeniu A4 przecież od góry zostaje z 5cm gdzie właśnie jest to zaokrąglenie a format A4 nie jest zagnieciony i ma miejsce i po bokach i od góry. Moi spokojnie sobie radzą i naprawdę dzięki temu że są sztywne te plecaczki łatwo wszystko włożyć i wyjąć.
    • saszanasza Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 30.06.14, 23:14
      Moim zdaniem nie każdy deuter nadaje się pod format A4 i wcale nie prawda, że dobrze wygląda na każdym dziecku. Moja 6 latka mierząca 112 cm. przy wadze ok. 17 kg. i tylko jeden model deutera wygląda na niej dobrze, dokładnie ten:
      www.aktywnysmyk.pl/plecaki-dla-dzieci/337-plecak-dla-dziecka-deuter-schmusebar-orange.html
      Bardziej poglądowo wygląda to tak:
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3666912,2,1,image.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3666911,2,2,image.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3666910,2,3,image.html
      Ten plecak wprawdzie format A4 pomieści, ale z uszczerbkiem na krawędziach. To jest minimalna wielkość nadająca się do szkoły, choć nie jestem pewna czy pomieści wszystko. mniejsze plecaki nie wchodzą w grę, większe mogą sprawdzić się w szkole, ale dziecko posturyi wzrostu corki wygląda "średnio"sad
      • lucyjkama Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 01.07.14, 07:11
        Sasza w wątku mowa o tym modelu:
        allegro.pl/plecak-deuter-junior-dla-dzieci-tani-kurier-i4312513332.html
        On pomieści spokojnie format A4 a wygląda bardzo zgrabnie. Ale moje dziecko miało ostatnio jakiś skok wzrostowy i jeśli ją dobrze zmierzyłam to ma już 117 cm choć waga ani drgnie i może w butach waży 18 kg wink Pamiętam jak w zeszłym roku pisałaś że Twoja ma 112 cm, nic nie urosła?
        Kupiłam tego deutera dla córki (chociaż ona zapowiada, że z herlitz mini będzie chodzić do szkoły). Jak nie do szkoły to na wycieczki się przyda smile Plecak bardzo mi przypadł do gustu.

Ps. Też mamy te spodnie. Idealne dla chudzielców smile
        • saszanasza Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 01.07.14, 08:16
          Kurcze no może coś z tym wzrostem popieprzyłamsmile Muszę młodą zmierzyć jeszcze raz, ale przymierzałam ją również do tego zalinkowanego przez Ciebie modelu i widać było że plecak jest za duży, pomimo tego że sam w sobie fajnysad Jedynym modelem do którego nie miałam zastrzeżeń na plecach córki był właśnie ten żółty.
          Ale faktem jest, że te plecaki są chyba najlepszą, a przy tym "dość lekką" i estetycznie wyglądającą alternatywą dla plecaków szkolnychsmile Nie wykluczam, że i ten będzie używała do szkoły w dni "mniej obłożone książkami"big_grin
          • agar2208 Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 01.07.14, 16:47
            Te plecaki są fajne , mamy ten zalinkowany przez saszanasza, ale dość kiepsko się odpinają ( są 2 zapięci i w środku sznurek do ściągania ). Na wycieczki super , ale moim zdaniem do szkoły kiepski.
          • agar2208 Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 01.07.14, 16:50
            Przepraszam my mamy ten : www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.outdoor-magazin.com%2Fsixcms%2Fmedia.php%2F6%2Fthumbnails%2FSchmuseb%2525C3%2525A4r_103_09.jpg.936476.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.forum.outdoor.org.pl%2Fplecaki-male-%28do-30l%29%2F%28plecaki-male%29-deuter-schmusebar-kids-junior-%28kolekcja-dziecieca%29%2F&h=650&w=532&tbnid=af0RrvtBwspA2M%3A&zoom=1&docid=NBwlswwQpLq4BM&ei=csqyU_LqBtGShgf6soGwDw&tbm=isch&client=firefox-a&ved=0CH4QMyhVMFU&iact=rc&uact=3&dur=598&page=2&start=51&ndsp=51
            Jednak zapięcia sa takie same.
            • onewoman Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 01.07.14, 18:29
              ja myślałam o tym

www.aktywnysmyk.pl/plecaki-dla-dzieci/1165-plecak-dla-dziecka-deuter-kids-orange.html
              będzie ok?
              też mam chudzinkę
              a i skąd te spodnie dla chudzielców?smile
              • saszanasza Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 01.07.14, 22:17
                To spodnie z H&Msmile
                Ten plecak jest trochę większy od tego który kupiłam córce, powinien być ok.
                Ja dopasowywałam (po dzisiejszej weryfikacji) do córki 114cm/17 kg. i ten który kupiłam jest na nią idealny, wszystkie pozostałe deutera są jednak ciut za duże.
    • els.ol Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 01.07.14, 21:56
      W MALL.PL z darmową dostawą zamówiłam za 129zł
      Lepszej ceny nie znalazłam... Kod rabatowy DEUTER30
      • els.ol Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 01.07.14, 21:56
        30DEUTER przepraszam smile
        • aneksis85 Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 14.07.14, 10:03
          uwaga, uwaga, uwaga! na mall znowu aktywna darmowa dostawa i romocyjny kod smile
          • els.ol Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 14.07.14, 10:40
            Plecak w domu (z mall.pl z kodem i darmową dostawą wink ) i to najładniejszy - turkusowo-zielony (ładniejszy niż na zdjęciach, piękne, żywe kolorki - córka zachwycona)...
            Ale... moim zdaniem ten plecak się w szkole dla pierwszaków nie sprawdzi. Jest miękki (miękkie dno), ściągany sznurkiem, plus klamerki (łatwo je zapiąć/odpiąć moja córka sobie radzi bez kłopotu), ale czuję, ze przy większej ilości rzeczy nie znajdzie się w nim. Zupełnie inaczej coś wyjąć z tornistra kasetonowego, niż z miękkiej przepastnej było-nie było, bo 18-litrowej przestrzeni. Wszystkie dzieci szybko poukładają w tornistrach rzeczy, a do tego plecaka już nie tak łatwo takim małym dzieciom.
            Jest śliczny, pięknie uszyty, wygodny (plecy, szelki, zapinka na piersiach - rewelacja). Zostawiamy na wycieczki i "lżejsze dni" do szkoły, ale na co dzień (moim zdaniem) nie zda egzaminu.
            • sagaa Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 14.07.14, 11:00
              Miałam okazję obejrzeć plecaki Deuter na żywo. Deuter Junior odpadł od razu - jest zbyt duży (zbyt długi) dla mojej córki.
              Z kolei ten:
              www.mall.pl/plecaki-dla-dzieci/deuter-schmusebaer-s13?src=sug
              po włożeniu do niego formatu A4, okazało się że książka nieco wystaje. Dla osoby dorosłej nie jest problemem zgiąć nieco rogi książki, przytrzymać drugą ręką i zaciągnąć sznurek. Jednak dla dziecka może być to sporym utrudnieniem.
              Plecaki Deuter są dobrej jakości, ale moim zdaniem Deuter Schmusebar nie nadaje się, bo nie mieści formatu A4. Jeżeli dziecko jest na tyle wysokie, że pasuje mu plecak Deuter Junior, to spokojnie można przymierzać mniejsze tornistry (np. tornister Tiger). To ściąganie sznurkiem góry plecaka jest fajne w przypadku plecaka wycieczkowego, ale w przypadku wkładania zeszytów i książek moim zdaniem średnio się sprawdzi.

Ja jestem jeszcze ciekawa jak się sprawdza plecak Deuter Kids:
              www.mall.pl/plecaki-dla-dzieci/deuter-kids01
            • aneksis85 Re: plecak deuter junior dla pierwszaka? 22.07.14, 16:32
              > Plecak w domu (z mall.pl z kodem i darmową dostawą wink ) i to najładniejszy - tu
              > rkusowo-zielony (ładniejszy niż na zdjęciach, piękne, żywe kolorki - córka zach
              > wycona)...
              my również mamy turkusowo-zielony, faktycznie śliczny.... synek zadowolony, także dziekujemy za 'cynk' do mall'a - skorzystalismy wink

> Ale... moim zdaniem ten plecak się w szkole dla pierwszaków nie sprawdzi. Jest
              > miękki (miękkie dno), ściągany sznurkiem, plus klamerki (łatwo je zapiąć/odpiąć
              > moja córka sobie radzi bez kłopotu), ale czuję, ze przy większej ilości rzeczy
              > nie znajdzie się w nim.
              z miekkim dnem to racja, on w ogóle jest wykonany z cienkiego (ale wytrzymałego) materiału, więc warto ksiązki/zeszyty wkładać dodatkowo do czegoś w typie segregatora, gdzie rzeczy wkłada się z góry bez potrzeby wyjmowania wszystkiego, coś a'la kaseta... myślę, ze się sprawdzi... plecak sam w sobie jest lekki jak piórko a taki segrgator/teczka/kasetka/pudełko niewiele dodadzą wagi smile
              jesli chodzi o sznurek i klamerki, to są bardzo łatwe w obsłudze, myślę, że dzieciaki poradzą sobie bez najmniejszego problemu smile

> Zupełnie inaczej coś wyjąć z tornistra kasetonowego, n
              > iż z miękkiej przepastnej było-nie było, bo 18-litrowej przestrzeni. Wszystkie
              > dzieci szybko poukładają w tornistrach rzeczy, a do tego plecaka już nie tak ła
              > two takim małym dzieciom.
              w tornistrze moze łatwiej, ale z deutterm tez sobie poradzą, nie jest znowuż taki obszerny - syn właśnie chodzi i 'testuje' wink

> Jest śliczny, pięknie uszyty, wygodny (plecy, szelki, zapinka na piersiach - re
              > welacja).
              to prawda, nic dodać nic ująć smile

>Zostawiamy na wycieczki i "lżejsze dni" do szkoły, ale na co dzień (moim zdaniem) nie zda >egzaminu.
              my mamy tornister mcneilla, więc ten bedzie na zmianę i również na wycieczyki, ale jako GŁÓWNY też mógłby być... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka