Dodaj do ulubionych

Pociąg/kolejka dla trzylatka. Duplo? Drewniana?

26.09.13, 11:48
Kwestia młodszego syna w aspekcie zakupów świąteczno - urodzinowych. Postanowiliśmy zakupić kolejkę, bo dzieciaki jeszcze nie mają. I teraz rodzi się pytanie - jaka byłaby najfajniejsza dla takiego trzylatka? U znajomych bawił się Tomkami, w jakiejś restauracji pochłonęła go drewniana. Mnie strasznie podoba się playmobil ze zdalnie sterowanym pociągiem, ale cena powala. Zależy mi na jakości, ewentualnej możliwości rozbudowy.
Podoba mi się Duplo, choć nie wiem, na jakie zestawy najlepiej polować.
A może jednak drewniana?
Podrzućcie, proszę, jakieś pomysły, bo polowania zaczynam zwykle w październikuwink
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: Pociąg/kolejka dla trzylatka. Duplo? Drewnian 26.09.13, 12:16
      U mnie 3 mies. temu pojawił się zestaw duplo z pociągiem na baterię i pociąg bardzo fajny, tylko torów mało. Obiecałam chłopakom, że tory dokupię, bo przecież każdy w dzieciństwie chciał mieć kolejkę wink, mieli taką z biedronki, ale to dramat jakościowy, stwierdziłam, że nie ma sensu inwestować w jakąś inną tylko duplo ze względu m.in. na jakość. W zeszłym tygodniu dokupiłam 2 zwrotnice, skrzyżowanie, tory 10 prostych +18 łuków (używane) i jest super! Moje chłopaki (7l, 4l i 2l) budują tory na cały pokój, stacje, mosty itd. poza tym tory duplo mają to do siebie, że dobrze się trzymają ale nie ściśle tzn można dość swobodnie budować, a nie z jednego zestawu tylko jeden wzór.
    • frestre Re: Pociąg/kolejka dla trzylatka. Duplo? Drewnian 26.09.13, 12:54
      po trzech latach totalnego zafascynowania kolejnictwem mogę powiedzieć, że u nas sprawdziła się:
      1. podróbka duplo zestaw JIXIN ( koszt niższy i można sprawdzić czy iść w tym kierunku- jakościowo byłam zadowolona)
      2. zestawy drewniane z TESCO, BRIO i inne które pasują do siebie
      3. jako ostatni etap to już była TOMY Tomica

wszystko do kupienia na Allegro, Merlin itp

syn od 2 r.ż. do 5 r.ż. fascynował się pociągami, mamy ich sporo
      nawet trochę mi żal że teraz nastała "era" angry birds i star wars wink
      • gwen_s Re: Pociąg/kolejka dla trzylatka. Duplo? Drewnian 26.09.13, 13:21
        allegro.pl/thomas-wooden-railway-drewniana-kolejka-tomek-waw-i3566374731.html
        my mamy wszystkie (4 zestawy udało mi się upolować) tory z tej serii. Jak tylko widzę gdzieś promocje (merlin czy ostatnio w tesco) to dokupuję. Teraz planuję dokupić z ikei drewniany zestaw bo brak nam mostu standardowego, mamy z tunelem i zwodzony, ale to za mało wink
        Starszy ma też tomicę, ale nie budzi aż takiego zainteresowania jak drewniana. Na drewnianej jeżdża też pociągi na baterie, mają taki sam rozstaw więc jak chcą bawią się drewnianymi a jak wolą by same jeździły biorą inne. Największą radość w tym wszystkim to są właśnie 'tomkowe' pociągi, ale jak dziecko nie ma fazy na tomka to myślę, że może mieć normalne smile
        • mamaanet do gwen_s 01.10.13, 14:10
          mam prośbę, jakiego typu pociągi, lokomotywy kupowałaś do tych torów, z góry dziękuje
          • momas Re: do gwen_s 01.10.13, 17:49
            są elektryczne i zwykłe.
            Kompatybilne to:
            Brio, Ikea, Tesco,Tchibo, Eichhorn,Bigjigs,KidKraft,Spielmaus...
            plus polscy producenci

bardzo szeroki wachlarz możliwości.

Kolejka praktycznie niezniszczalnasmile
            Ale fakt, nie każdemy pasuje.

Nasza kolejka zajmuje całe dwa pomieszczeniasmile zaczynamy wychodzic do trzeciego pokoju...
      • erty02 Re: Pociąg/kolejka dla trzylatka. Duplo? Drewnian 26.09.13, 14:24
        Również polecam drewniane IKEA, BRIO, TESCO do łączenia i rozbudowy oraz TOMY Tomica.
    • magdalenka79k Re: Pociąg/kolejka dla trzylatka. Duplo? Drewnian 26.09.13, 17:01
      Mój starszy jak miał 2 latka dostał zestaw drewnianych torów, od tego czasu dokupiliśmy mnóstwo zestawów głównie brio, jakość tych jest bardzo dobra. A tory u nas od tych 4 lat codziennie w użyciu. Chłopaki budują najróżniejsze kombinacje po całym domu.
      • kropkaa17 Re: Pociąg/kolejka dla trzylatka. Duplo? Drewnian 26.09.13, 17:08
        U mojego niespełna 3-latka drewniana była kompletnym niewypałem.
        Mieliśmy przez chwilę jixin ale raz pociąg spadł, urwał się komin, przestała działać i kolejka do wyrzucenia.
        Teraz ma zestawy trackmaster (chociaż fanem Tomka nie jest) i tomica i te mu odpowiadają, bawi się codziennie.
        • ablacim Re: Pociąg/kolejka dla trzylatka. Duplo? Drewnian 26.09.13, 18:22
          Dzięki za odpowiedzi, teraz mam już jakiekolwiek pojęcie o kolejkachwink Najbardziej podoba mi się Tomica, ponieważ są tam i auta, a syn jest wielkim fanem aut. Do posiadaczek mam tylko pytanie, gdzie można to kupić stacjonarnie? Czy na all się opłaca, czy w selgrosach czy innych realach też to mają?
          • gwen_s Re: Pociąg/kolejka dla trzylatka. Duplo? Drewnian 26.09.13, 18:49
            największy wybór zestawów chyba mimo wszystko na allegro, ceny wg mnie atrakcyjne.
            Raz widziałam w smyku spory zestaw w dobrej cenie, ale to już dawno temu. Jeśli chodzi o tomicę to ulica u nas robi większą furorę niż tory wink
            • frestre Re: Pociąg/kolejka dla trzylatka. Duplo? Drewnian 26.09.13, 19:01
              Tomica - jeden zestaw straży pożarnej mąż kupił....w PEPCO wink za małe pieniądze
              allegro i sklep MAMA i JA ( 3-miasto)
    • mia_siochi Re: Pociąg/kolejka dla trzylatka. Duplo? Drewnian 26.09.13, 20:26
      Po tonach plastikowych klunkrów mój prawie 3 latek (i jego ojciec również big_grin ) zachwycił się kolejką z Ikea. Kupiłam im cały zestaw, dodatkowe tory i wagoniki, drogie to nie było a zabawa super. Wyciągnęli do tego z szafy karton drewnianych klocków, ułożyli miasto i nie pozwalają złożyć smile
    • natalek79 Re: Pociąg/kolejka dla trzylatka. Duplo? Drewnian 26.09.13, 21:13
      Wydaje mi się, że nie tak dawno sama pytałam z dylematem podobnym wink a teraz mam w domu górę torów drewnianych, którymi bawi się 3 latek do spółki z 10 - letnim bratem i tatą...Najfajniejsze są te linkowane wcześniej Wooden Railway, bo dokładność ich wykonania jest po prostu nieziemska. Cena też, ale ja akurat trafiłam jeden zestaw w Merlin za 50 zł, drugi w Tesco za 70zł (ten co w linku za 125), bo po 200-300 zł za kilka torów byłoby mi szkoda. Sukcesywnie dokupowaliśmy różne elementy, mamy m.in. Brio, Ikea, Tesco, takie z Toy Rus'a. Wszystko kompatybilne, aczkolwiek w jakości wykonania i cenie różnice spore. Same pociągi to mojego najbardziej pociągają te z Tomka, bo wielkim fanem a one u nas trudniej dostępne. Z jeżdżących na baterie odkrył, że Trackmaster pasują i wozi Diesel ostatnio kasztany w wagonie wink
    • rakoga Re: Pociąg/kolejka dla trzylatka. Duplo? Drewnian 01.10.13, 14:01
      Może druga albo czwarta z tej strony? swede.pl/?nazwa=kolej&kodt=&kodk=&id_str=7&idkategoria=&idpodkategoria=&x=-1102&y=-299
      W sumie to nie wiem, bo mam tylko córeczkę smile Trzeba by się było też zorientować, gdzie takie cuda można kupić.
    • ewelinek_k Re: Pociąg/kolejka dla trzylatka. Duplo? Drewnian 03.10.13, 21:44
      Córka ma i duplo i drewnianą i zdecydowanie częściej i chętniej bawi się tą drewnianą. Ale ona w ogóle nie przepada za duplo. Mamy kilka zestawów i się tylko kurzą.
      • ablacim Re: Pociąg/kolejka dla trzylatka. Duplo? Drewnian 04.10.13, 11:54
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzismile W ostateczności zakupiłam już drewnianą (byłam w Tesco i kupiłam łącznie 100 elementów za 110 pln, co wydaje mi się bardzo rozsądną ceną). Zobaczymy, czy synowi się spodoba, mnie trudno się było oprzeć, by nie powyciągać wszystkiego z pudła i nie poskładaćwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka