Dodaj do ulubionych

Prezent dla 3-latki

27.09.13, 15:48
Wspomóżcie proszę radą, matki maluchów smile.

Moja córka marzy o domku dla lalek. Wypatrzyłam kilka pięknych, drewnianych, dużych - różny przedział cenowy w zależności od wielkości/skomplikowania domku i teraz mam dylemat:

- kupić tańszy/mniejszy domek, żeby nie było żal i ewentualnie za 2-3 lata kupić jej taki naprawdę wypasiony?
- od razu kupić wielki a w razie gubienia/niszczenia mebelków i akcesoriów wymieniać na nowe?

Ona ucieszy się i z małego i z dużego, aczkolwiek podejrzewam, że duży wywoła prawdziwy efekt WOW wink. Przynajmniej na początku, nie wiem, na ile będzie się chciała bawić potem. Ja ubóstwiałam swój domek, bawiłam się godzinami, ale byłam jednak te dwa lub 3 lata starsza.

Co byście zrobiły? (domek ma być prezentem na urodziny)
Obserwuj wątek
    • camel_3d a teraz pytenie 27.09.13, 16:18
      czy ty chesz ten domek dla corki, czy dla siebie bo takiego nie mialas?
      corka moze wywali oczy na wielkie cudo..ale czy tego potrzebuje? i teraz wyobraz sobie, ze co roku bedziesz musiala robic coraz wieksze zakupy bo za kazdym razem bedziesz chciala, zeby corka powiedziala WOW. Ja bym kupil teraz mniejszy..i kiedy bedzie miala 5 lat wiekszy...

3 latka i tak ma w nosie czy to wielki domek czy maly.. wazne zeby kolorowy byl.

• mikams75 Re: a teraz pytenie 27.09.13, 18:20
        bez przesady z tym kupowaniem co roku coraz wiekszych prezentow, rozmiar czy kwota nie robi dziecku specjalnej roznicy. Jak sie dziecku podoba to bedzie olbrzymie wow na widok spinki.
        A mama przeciez pisze, ze miala domek.
      • wro-tka Re: a teraz pytenie 27.09.13, 19:09
        ee tam. nie znasz się na dziewczynkach. ;p
        • camel_3d Re: a teraz pytenie 27.09.13, 23:22
          no fakt
    • mikams75 Re: Prezent dla 3-latki 27.09.13, 18:27
      moja corka dostala maly domek, wystarzyl jej w zupelnosci, ale ona nie jest wielka fanka zabawy lalkami, choc bawila sie nim. Pozniej zafascynowalo ja playmobil.
      Natomiast nie myslalabym o kupowaniu duzego za 2-3 lata, bo ja dla mojej ponad 5latce to juz bym nie kupila domku dla lalek, to jednak zabawka dla mlodszych.
      Nie mysl o chwilowym duzym woow tylko postaraj sie ocenic, czy bedzie to dla niej faktycznie zabawka nr1 czy jednak z zabawek. Jedne dziewczynki uwielbiaja takie zabawy, inne mniej.
      Ja sie ciesze, ze nie zdecydowalam sie na zawalidroge. A babcie twierdzily, ze jakby miala wypasiony to by sie nim lepiej bawila. Podobnie z lalkami. Srednio sie nimi bawila a wcisniecie jej lalki z bajerami nie zmienilo upodoban.
    • wro-tka Re: Prezent dla 3-latki 27.09.13, 19:09
      moja córka ma wypasiony domek. dostała go rok temu na 3 urodziny
      coś w tym stylu
      https://static.wellcommerce.pl/www.maxizabawa.pl/design/_gallery/_300_300_3/3527.jpg

bawi się! zadowolona, ja wiem, że starczy jej na kilka lat jeszcze.
      • ochra Re: Prezent dla 3-latki 27.09.13, 20:11
        Super ten domek, gdzie go kupiłaś?
      • camel_3d Re: Prezent dla 3-latki 27.09.13, 23:26
        wro-tka napisała:

> moja córka ma wypasiony domek. dostała go rok temu na 3 urodziny
        > coś w tym stylu

no ppod pojeciem wypasiony rozumiem cos takiego:

https://www.minitreter.de/WebRoot/Store10/Shops/62235834/4B04/41DA/AC65/426A/F8C3/C0A8/28BC/1935/65156_Designer.jpg
        • kolec9 Re: Prezent dla 3-latki 27.09.13, 23:44
          moja córka na pierwsze urodziny dostała od chrzestnego domek z Playmobil, średniej wielkości i bawi się nim do dziś, a ma 7 lat. W ciągu tych kiku lat dokupowaliśmy kolejne zestawy Playmobil bo jej podpasowały te figurki. Ja myślę, że sama najlepiej znasz gust dziecka. Znajomi z kolei mieli drewniany domek z mebelkami i tez dzieci ładnie się nim bawiły.
    • alpha.sierra Re: Prezent dla 3-latki 28.09.13, 09:55
      Dzięki wielkie za podpowiedzismile!

Bałam się, że wypasiony domek może być za poważny dla 3-latki, ale trochę poszperałami wychodzi na to, że będzie super. Decyzja jeszcze nie jest podjęta, ale jeśli będzie full wypas, to będzie taki:

https://www.dadum.pl/media/products/7ed3bc7ec9e1d3a7b34bb887877d84cd/images/thumbnail/gallery_Mayberry-Manor-domek-z-mebelkami-Le-Toy-Van-H118.jpg?lm=1375903582
      https://www.dadum.pl/media/products/7ed3bc7ec9e1d3a7b34bb887877d84cd/images/thumbnail/gallery_Mayberry-Manor-domek-z-mebelkami-Le-Toy-Van-H118e.jpg?lm=1375903582

A jeśli wersja ekonomiczna, to taki:
      https://www.dadum.pl/media/products/LTV-00117/images/thumbnail/gallery_Daisy-Cottage-domek-z-mebelkami-Le-Toy-Van-H117d.jpg?lm=1375950497
      https://www.dadum.pl/media/products/LTV-00117/images/thumbnail/gallery_Daisy-Cottage-domek-z-mebelkami-Le-Toy-Van-H117e.jpg?lm=1375950497

Ja miałam mnóstwo frajdy ze swojego domku, mam nadzieję, że ona też będzie miałasmile.
      • mama_mili Re: Prezent dla 3-latki 29.09.13, 22:12
        My zrobiłyśmy same:
        mamamili.blogspot.com/2013/05/domek-dla-lalek.html
        Oczywiście nie jest to pomysł na prezent.
        Za to zalet na pewno ma dużo - nie kosztuje prawie nic, zabawa przy robieniu jest, a jak się znudzi, to bez żalu się wyrzuca. U nas właśnie dzisiaj to nastąpiło - po prawie półrocznej zabawie. Za jakiś czas może zrobimy następny, jeśli będzie takie zapotrzebowanie smile
    • manna_mamma Re: Prezent dla 3-latki 30.09.13, 09:55
      Moja córka ma 3 lata 2 miesiące. Domek dla lalek dostała rok temu na gwiazdkę. Mój mąż sam go zrobił, domek ma parter i piętro, schody, dach spadzisty, a do tego wystawkę na filarach jak w chatach żuławskich (tymi chatami się inspirował). Ma jeszcze balkonik i okiennice w oknach. Ja domek malowałam i ozdabiałam techniką decoupage. Mebelki są częściowo kupowane (drewniane), część sama zrobiłam, np. matę edukacyjną dla bobaska, pościel, kocyki. Kwiaty z drucików kreatywnych i szafę na ubrania razem robiłyśmy. Ludziki są drewniane z nóżkami z drucików (wysokość chyba 10 albo 11 cm). Domkiem córka bawi się bardzo dużo, można powiedzieć że właściwie z małymi przerwami codziennie. Najpierw głównym zajęciem było układanie całej gromady spać, teraz usadzanie w różnych pozach, w ruch poszła też zastawa robiona z modeliny, koraliki są jedzeniem itd itp. Oczywiście dom nawiedzają tez inne postacie, np. dinozaury. Tak, domek był i jest dla córki, a ja też go uwielbiam (tak, nigdy nie miałam takiego). Lubię siedzieć przy nim razem z nią, wymyślać, co jeszcze można by zrobić. Kiedy go szykowaliśmy jedno pomieszczenie poświęciliśmy na strych. Zrobiłam szare, ponure ściany, nakleiłam pająka na pajęczynie i szczypawę w kącie. Jest też naklejona stara szafa z różnymi gratami. Najpierw pomysł się bardzo podobał, potem usłyszałam, jak córka ostrzega ludziki przed chodzeniem na strych, wczoraj wprost poprosiła, żebyśmy te straszydła zamalowały. No to zamalujemy. Jak będzie starsza sama będzie mogła go ozdabiać, zmieniać wystrój, robić meble. Najlepiej wspominam etap wspólnego z mężem szykowania domku smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka