Dodaj do ulubionych

Łóżko Kura Ikea

01.10.13, 09:08
Pytanie to posiadaczek...Jak ocenianie z perspektywy czasu zakup tego łóżka? Warto było, czy żałujecie i mając obecną wiedzę wybrałybyście inne, nie ulegając dziecięcym fascynacjom wink Syn uparł się właśnie na ten model chociaż widział go tylko w katalogu. Ma 5 lat i wizje tajnej bazy pod łóżkiem wink A jak sprawdza się ten dodatkowy materiałowy baldachim? Fajny gadżet czy jedynie kurzołap? Będę wdzięczna za wszelkie opinie i sugestie wink
Obserwuj wątek
    • kabutka Re: Łóżko Kura Ikea 01.10.13, 09:29
      Baldachim - kurzołap i ew. ryzykowna opcja gdy dziecko jest energiczne. Sam baldachim jest słabo mocowany, w zasadzie nakładany na ramy łóżka i szalejące na nim dziecko, może się zapomnieć i zlecieć, zapominając, że to nie ściana.
      Mamy Kurę bez baldachimu właśnie z tych powodów. Znajoma ma z baldachimem i po krótkim czasie zdjęła, bo kurzyło się, sprawiało wrażenie kolosalnego mebla w małym pokoju.
      Nie podobało mi sie też utrudniony wtedy dostęp do dziecka.
      Zastanawiałam sie też nad wstawieniem na łóżku czegoś a'la domek samorozkładający - namiocik - jak kto nazywa - i w to wsunąć materac - wtedy całość trzyma się porządnie dociśnięta materacem i zakrywa maksymalnie metr długości łóżka i widać co z dzieckiem.

Natomiast samo łóżko uważam za dobry zakup. Tylko materac - ikeowski z samej pianki słaby, poszukaj w necie z np. warstwą kokosową i w grubości 11 cm.

U mnie na Kurze śpi córka - ma teraz 4 lata a śpi na nim od dwóch, pierwszy rok w wersji "na dole". Obecnie poprowadziłam linkę na dwóch haczykach i naciągnęłam coś a'la zasłonka i młoda ma pod spodem magazyn zabawek i kryjówkę.
    • aga_wer Re: Łóżko Kura Ikea 01.10.13, 12:37
      Mam od kilku mc tylko z opcją spania dla dwójki dzieci.Na razie jestem zadowolona.Baldachimu nie posiadam i nie mam zamiaru.
      Czy będzie się nadawało na bazę?Na pewno tylko do zabawy w pozycji siedzącej lub leżącej bo generalnie łóżko wysokie nie jest (ja nie mogę na dole usiąść swobodnie).
      Mój dwulatek wchodzi na górę bez problemu.
      Nie skrzypi co po używanym wcześniejszym mnie bardzo ucieszyło smile
    • kanna Re: Łóżko Kura Ikea 01.10.13, 12:52
      Używamy już chyba 6 rok, teraz drugie dziecko. Mamy z tym baldachimem, moim zdaniem się sprawdza, nikt nie spadł nigdy. Mam dość wysoki i duży pokój, ale widywałam też KURY w bloku - nie przytłaczały jakoś specjalnie.
      Pod spodem trzyma się róże zabawki, czasem dzieci tam właziły i siedziały.

Jak się córce znudzi, to je obrócę.
      • opium74 Re: Łóżko Kura Ikea 02.10.13, 10:26
        Syn ma jakoś tak od 4 lat.
        Miał trochę ponad 2 lata jak mu je kupiliśmy.
        Na początku ze spaniem na dole i baldachimem. Nie zlicze ile razy walnełam się w głowę kiedy wstawałam od młodego z łóżka /jak siedziałam przy nim żeby mu poczytac czy się nachylałam żeby dac buziaka/
        Później obróciliśmy. Na poczatku miał baldachim i nawet go lubił ale minusy:
        - latem pod baldachimem jest koszmarnie duszno
        - zbiera całkiem sporo kurzu
        - utrudnia dostęp do dziecka
        Mój w okresie chorobowym /pierwszy rok przedszkola/ często kaszlał. Jak kaszlał to wymiotował....szybko zdemontowałam baldachim bo najzwyczajniej w świecie nie miałam dostepu do dziecka.
        Kupiłam materac lateksowy w IKEA:
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30139958/ chyba to jest ten.
        Na dole połozyłam swojego czasu taki materac:
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90139738/ i był jako zapasowe łózko i teren zabaw ale kot zasikał i go wywaliłam big_grin
        Tam jest pod spodem dość nisko i młody nie bawi się w kryjówce za często....
        A teraz wydaje mi się że te nowe /białe/ są niższe niż stare niebieskie.
        Mam nadzieję że za rok je wymienię na inne big_grin

• cyber-szuja Re: Łóżko Kura Ikea 03.10.13, 13:04
          Pozostaje mi tylko wizyta w Ikei i obejrzenie kury na miejscu, z głównym zainteresowanym. Po cichu liczę, że mu się nie spodoba, bo wolałabym kanapkę z Voxa. Dziękuję za odzew wink
        • kabutka Re: Łóżko Kura Ikea 03.10.13, 17:04
          Az poszłam popatrzeć na stronę smile
          Według parametrów - wymiary ma identyczne.

Też zaryłam parę razy głową o górna barierkę - a jak smile
          W czasie gdy łózko było ustawione na nisko - na górę zarzuciłam moskitierę i mała miała łoże jak księżniczka a latem komary jej nie męczyły.
    • kinga_owca Re: Łóżko Kura Ikea 03.10.13, 19:00
      Kupiłam niedawno dla 5latka właśnie
      na górze ma bazę pod baldachimem, śpi na dole - ma dwa materace na górze i na dole
      na dole tez czasem robi bazę
      nie wiem ile posłuży, ale teraz dziecko bardzo zadowolone
      • rooms Re: Łóżko Kura Ikea 04.10.13, 11:31
        mamy Kurę od prawie dwóch lat, córka śpi na górze (5 lat), syn (2 lata) na razie nie chce spać na dole. Po dodaniu stelaża na dół IMO trochę mała przestrzeń się zrobiła (dla dzieci ok, swobodnie tam siedzą... Poza tym ok, nie rozpada się, nie trzeszczy mimo częstej eksploatacji. Baldachim - porażka, zdjęliśmy przy pierwszej infekcji.
        "Na zawsze" nie zostanie, ale jeszcze jakieś 2-3 lata. W tej cenie to spokojnie się amortyzuje wydatek.
        • cyber-szuja Re: Łóżko Kura Ikea 04.10.13, 15:59
          Baldachim pewnie też będę musiała kupić, do zabawy na pewno się przyda, do spania można zdemontować...
          A czy da się jakoś umieścić pod łóżkiem - w wersji odwróconej niskiej - szufladę lub pojemniki na pościel? Bo ta dolna część zabudowana jest???
          • kabutka Re: Łóżko Kura Ikea 04.10.13, 16:55
            Zabudowana, ale jak ustawisz "drabinką" do przodu, to masz lukę, przez którą moje dzieciaki wrzucały cały bałagan smile Możesz na ten czas nie wstawić tej ścianki - obecnie białej - ja mam wersję dwukolorową jeszcze. I wtedy masz wieksze wejście pod spód.
            • kanna Re: Łóżko Kura Ikea 04.10.13, 17:02
              Moje dziecko śpi odwrotnie - głową do drabinki, więc baldachim ma na nogach wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka