Dodaj do ulubionych

upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy

11.12.13, 15:08
wystawiłam na allegro interaktywnego kucyka po córce, zdjęcia rzetelne, duże, opis zrobiłam taki: stan bdb - , działa w 100%, posiadam butelkę, odpinaną pieluszkę, po włożeniu butelki do buzi wydaję dźwięki:ssania, beknięcie, śmiech, ziewnięcie, czkawka, śpiew lalala my little pony, przesyła buziaka, to samo robi po naciśnięciu lewej łapki. Kucyk sprzedał się za 50zł (już z przesyłką) wysłałam od razu po otrzymaniu pieniędzy. dziś dostaję meila takiej treści: Witam, kucyk dotarł ale z przykrością stwierdzam że jest on niezgodny z tym co Pani napisała ponieważ nie śpiewa po naciśnięciu lewej nogi. W związku z powyższym proszę o zwrot pieniędzy (zakup + koszty transportu + koszty transportu - ponowne odesłanie kucyka do Pani). hmm... co robić?? fakt może i nie śpiewa po naciśnięciu na nogę, ale czy to jest podstawa, żeby mi go odsyłać?? czy kupujący znalazł po prostu pretekst, żeby się go pozbyć?? może znalazł atrakcyjniejszą ofertę? poradźcie coś. z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • mamaemmy Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 15:15
      Ale generalnie działa,spiewa,tylko nie po nacisnieciu na nogę?
      Czy była ta opcja i jest zepsuta?
      Ja czasem proszę o zwrot-jesli jest moja wina..ale jeśli ktoś nie doczytał,to delikatnie kaze mu się bujać-przykład sprzedałam uzywany przez dwa sezony kombinezon bez kaptura,gdyz zapodział się na nartach-młoda zjezdza w kasku,wiec go odpinalismy.Facet do mnie pisze,że go zwraca bo nie ma kaptura.Powiedziałam mu,żeby dokladnie przeczytał aukcje...i żeby nie odsyłał,bo go po prostu nie odbiorę-było wyraznie w aukcji zaznaczone,że kaptur sie zgubil.
      Co do zabawek interaktywnych...często-jak jeszcze moja córka sie nimi bawiła-po odebraniu zabawki,kupujący pisał,że nie działa...kazałam zmienic baterie na NOWE..i nagle wszystko działa big_grin
      • ma-gusia Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 15:20
        opis zrobiłam, że po włożeniu butelki robi różne rzeczy, i że to samo robi po naciśnięciu łapki, ale po naciśnięciu łapki on nie śpiewa, wszystko inne jest ok, ja uważam, że kupujący czepia się, ale napiszcie co o tym sądzicie...
        • malowanka06 Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 15:23
          nie rozumiem: w opisie napisałaś, że coś tam robi po włożeniu smoczka i że to samo robi po naciśnięciu łapki. Stan bdb.
          a w rzeczywistości nie robi tych cudów po naciśnięciu łapki? to po co pisałaś, że robi?
          klientka ma rację i nie jest upierdliwa- więc i tytuł posta niezgodny- masz chyba problemy z tym: napisaniem jak jest naprawdę.
      • aneksis85 Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 15:28
        zaproponuj najpierw wymianę baterii, u nas tak było, zakupiłam walkie talkie stan idealny, mało uzywane, wszystko cacy a po otworzeniu paczki buuu... nie działa, wymieniłam baterie i jest ok, dodam, ze paczka dotarła do mnie 'zziębnieta' więc może z zabawkami interaktywnymi coś się dzieje przez niskie temperatury :]
    • bbkk Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 15:18
      a powinien śpiewać?
      • ma-gusia Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 15:22
        szczerze powiem, że nie nie wiem czy powinien, nie pamiętam czy śpiewał od nowości, czy tej funkcji w łapce nie było
    • zana781 Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 15:21
      No sorry, ale jak powinien spiewac to powieniec, nie spiewa to znaczy, ze nie jest do konca sprawny no i nie dziala w100%, tak jak to opisalas w aukcji.
      Klient ma racje.
    • bird_song Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 15:24
      ma-gusia napisała:

> wystawiłam na allegro interaktywnego kucyka po córce, zdjęcia rzetelne, duże, o
      > pis zrobiłam taki: stan bdb - , działa w 100%, posiadam butelkę, odpinaną pielu
      > szkę, po włożeniu butelki do buzi wydaję dźwięki:ssania, beknięcie, śmiech, zie
      > wnięcie, czkawka, śpiew lalala my little pony, przesyła buziaka, to samo robi p
      > o naciśnięciu lewej łapki.

rowniez prosilabym o zwrot bo po Twoim opisie jasno wynika, ze po nacisnieciu tej nieszczesnej lapki powinien robic dokladnie to samo, a jesli nie robi to opcja jest zepsuta czyli niezgodna z Twoim opisem.
      • zdzisnadzis Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 15:48
        Dokładnie, opis jest taki a nie inny. W ramach reklamacji zwracasz wszystkie koszta takze wysyłki. To nie klient jest upierdliwy tylko zabawka niezgodna z opisem.
    • anmaszy Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 15:36
      A robił to od nowości? Porównaj opisy z podobnych aukcji np nowych kucyków. Kupujący raczej wiedział co kupuje i jeśli powinien coś robić a nie robi - jest zepsuty, jeśli nie, raczej próbuje znaleźć dziurę w całym .
      Od tego uzależniałabym decyzję o przyjęciu zwrotu i wysokości oddanej kwoty.
      • madzik29 Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 16:31
        poszukaj akcji z takim samym kucykiem, napisz do sprzedajacego jako zaintresowana kupnem czy spiewa i sprawa bedzie rozwiazana.
        • klara_0204 sprawa jest prosta 11.12.13, 17:04
          To czy śpiewał od nowości jest bez znaczenia.

Kupujący kupił kucyka, który ma pewne funkcje opisane w aukcji. Okazuje się, ze część z nich nie występuje. Bez znaczenia czy z uwagi na wadę tego kucyka, czy po prostu nigdy takiej funkcji nie było.
          Kupujący nie ma obowiązku porównywać funkcji licytowanej rzeczy do funkcji innych rzeczy, nawet takiego samego fabrycznie nowego kucyka.

Napisane było, ze po wciśnięciu łapki śpiewa, w praktyce nie śpiewa tzn. że przedmiot jest inny niż opisano, a tym samym nalezy zwrócić klientce pieniądze za kucyka+wysyłka w obie strony+przeprosić ją, że miała przez to kłopot (musiała iść na pcztę, wymieniać maile itp.).

Opis jest wiążący, a pisanie że nie wiesz czy kucyk kiedykolwiek spiewał nie usprawiedliwia CIę w najmniejszym nawet stopniu.
    • kiki.zmora Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 19:45
      Uważam dokładnie tak samo, jak klara_0204 - zarówno tytuł aukcji, jak i jej opis jest wiążący, a klient nie musi porównywać zabawki z innymi aukcjami. Sprawa jest przegrana, niestety.
    • annajustyna Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 20:37
      Niestety klient ma jednoznacznie racje.
    • ma-gusia Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 20:45
      sprawa się wyjaśniła - jednak śpiewa - rozgrzał się i śpiewa smile
      • malowanka06 Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 20:50
        pewnie odetchnęłaś i się zdziwiłaś wink robi coś czego nie robił u ciebie big_grin
      • kr.kr Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 21:26
        Rozgrzal sie i spiewa!!!!
        Jak oni w tego kucyka wlali wodke????
        suspicious
        • ma-gusia Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 21:38
          śpiewał u mnie. kupująca woziła go w aucie, po zaniesieniu go do domu i położeniu koło kaloryfera, kucyk załapał. nie wiem napisała meila że wszystko ok.
          • ma-gusia Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 21:38
            a może źle go sprawdziła...
        • grecz Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 11.12.13, 22:16
          boskie! big_grin

kr.kr napisała:

> Rozgrzal sie i spiewa!!!!
          > Jak oni w tego kucyka wlali wodke????
          > suspicious
          • aneksis85 Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 12.12.13, 09:58
            czemu się dziwicie, napisałam kilka postów powyżej, ze również miałam podobny przypadek! moje wolkie talkie u sprzedajacej DZIAŁAŁY u mnie już NIE, kiedy wyjełam je z paczki były zimne i tak jakby zaparowały, nie wiem czemu ale nie działały! podjechałam do sklepu, w międzyczsie którkofalówki odlezały swoje w 'cieplutkim domku' i juz dało je sie włączyć z tym, że baterie i tak trzeba było wymienic bo słabo było słychać, po wymianie baterii - jak nowe smile
            • annajustyna Re: upierdliwiec na allegro - co robić?? pomocy 12.12.13, 10:45
              Z drugiej strony to az strach cokolwiek sprzedawac - nawet jak zrobimy opis superprecyzyjny, to kupujacy zawsze moze cos nieprawidlowo zrobic i zrzucic na nas sad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka