Dodaj do ulubionych

garnitur komunijny

03.01.14, 00:16
W tym roku syn ma komunię i zaczynam rozglądać się za garniturem lub spodniami z kamizelką, bo będzie miał komżę, w granatowym kolorze i nie z poliestru. Doradźcie, gdzie wybrać się w Warszawie, może jakieś mniejsze sklepy, bo w centrach handlowych na razie nic ciekawego nie widziałam.
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: garnitur komunijny 03.01.14, 10:06
      z ciekawosci-gdzie dzieci do komuni idą w granatowych komżach?
      • dunia34 Re: garnitur komunijny 03.01.14, 10:34
        może rzeczywiście niezbyt sformułowałam to zdanie. Chodzi o to, że może być zestaw z kamizelką, bo będzie ją przykrywała biała komżawink
    • marcyszka Re: garnitur komunijny 03.01.14, 10:52
      Ja szyłam na zamówienie w salonie Roland w Łomiankach pod Warszawą.
      Polecam - świetna jakość. Syn miał uszyty dokładnie mniejszą kopię garnituru tatusia.
      Cenowo też przyzwoicie. Zestaw 3 częściowy nie przekroczył 400zł. Ale jakość naprawdę najwyższa. W wątku o butach komunijnych wrzuciłam zdjęcie syna w garniturze.
      • dixi Re: garnitur komunijny 03.01.14, 14:53
        Piękny ten Wasz garniturek smile
        U nas niestety szycie organizuje parafia jak co roku - rok temu były z tandetnego poliestru, w dodatku większość dzieci miała za duże bo pani krawcowa brala miarę z zapasem, jak się okazało przeważnie zbyt dużym. Potem co niektóre mamy, w tym moja sąsiadka - walczyły z zakładem krawieckim żeby zmniejszać, użerając się i jeżdząc kilkakrotnie na indywidualne przymierzanie 50 kilometrów tongue_out
        Wkrótce będzie zebranie to zaproponuję lepszy materiał, ale jak się nie uda to raczej oleję temat, dopilnuję tylko żeby moje dziecko dobrze zmierzyliwink

Dobrze że ksiądz nie kupuje butów dzieciom zbiorowo big_grin
        • marcyszka Re: garnitur komunijny 03.01.14, 16:08
          dziękuję smile
          Faktycznie to bezsensu z tym zbiorowym szyciem. Nie rozumiem zupełnie tego pomysłu. Podobnie jak jednakowe sukienki dla dziewczynek. To napędzanie kasy jednej firmy niestety często kosztem jakości i nerwów rodziców.
          A wystarczy zaapelować o skromne sukienki...
          • olga727 Re: garnitur komunijny 03.01.14, 17:02
            U nas (córka miała komunię w 2013 r.) każda dziewczynka miała inny wzór alby,a chłopcy byli w komżach.Ksiądz "nie organizował" strojów,tylko każdy sam. Było skromnie,ale też i elegancko. wink
          • patatajowa Re: garnitur komunijny 03.01.14, 17:11
            marcyszka napisała:

> A wystarczy zaapelować o skromne sukienki...>
            niestety nie zgodze sie w temacie, bo jestem jak najbardziej za jednakowymi z tej okazji.
            pamietam swoja komunie i w latach pozniejszych i z doswiadczenia wiem ze apele niewiele daja. a pojecie "skromnego stroju" dla niektórych to czysta abstrakcja.
            zreszta jak pisałam juz w innym watku to druga komunia i emocje mniejsze wink
            • marcyszka Re: garnitur komunijny 03.01.14, 22:20
              zgadzam się, że niestety niektórzy rodzice nie rozumieją pojęcia skromność wink
              Widziałam to właśnie w tym roku na komunii syna.
              Ale też nie uważam, że jedynym rozwiązaniem jest zmuszanie kogoś do kupienia jednakowych poliestrowych alb. Z takiego rozwiązania zadowolona jest tylko firma szyjąca.
              Argumentów przeciw mam wiele, ale nie zamierzam się kłócić. Każdy ma prawo do swojego zdania. Napiszę tylko, że moja córka przystępuje w tym roku do komunii w skromnej białej sukience o długości za kolano, bez tiuli, koronek i tzw. koła, ale za to z naturalnego jedwabiu.
              U mnie teraz to już będzie druga komunia - tym razem u córki, ale emocje wcale nie będą mniejsze.
    • jzabro Re: garnitur komunijny 03.01.14, 21:31
      Ja garnitur kupiłam w c&A online, ale dopiero w kwietniu na wyprzedaży. Komplet kosztował ok. 100zł- spodnie i marynarka. Nasz jest bawełniany z niewielką domieszką poliestru, ale pamiętam, że były też poliestrowe. Czarne, granatowe i brązowe. Były też zestawy z kamizelką. Nasz fason nazywał się slim, był dobrze uszyty i rzeczywiście świetnie leżał na szczupłym chłopcu.
      • clio_1 Re: garnitur komunijny 03.01.14, 22:11
        Ja kupiłam wlasnie w Zarze - granatowy, 60% wełny. Za spodnie i marynarkę zapłaciłam niecałe 240 zł.
        • patatajowa Re: garnitur komunijny-coccodrillo 30.01.14, 19:44
          dzisiaj zakupiłam dla syna w coccodrillo super garnitur-marynarka +spodnie.ciemny granat-prawie czarny,materiał to cienka bawełna.swietny krój,spodnie na szczupłe dziecko.zestaw typowo wiosenno-leni, jak dla mnie naprawde fajny i ładnie wykonczony i taki ze nie wyglada sztywniacko wiec spokojnie mozna ubrac nie tylko na komunie.
          w sklepie int. nie widze wiec nie zalinkuje. wrzuce moze fotke jak syn ubierze wink
          a w kwestii bialych butow dla dziewczynek to na zalando sie sporo pojawiło.
          • tymianek21 Re: garnitur komunijny-coccodrillo 30.01.14, 21:05
            U mnie całkowita dowolność (parafia w Szczecinie). Syn idzie w garniturze, wiem że niektórzy chłopcy mają alby po rodzeństwie. Wiem od mam, których córki szły w starszych rocznikach, że dziewczynki mają zawsze skromne stroje. Nigdy nie było sukienek typu "mała księżniczka" itp
          • eszulczewska Re: garnitur komunijny-coccodrillo 30.01.14, 22:18
            A ile kosztuje taki garnitur?
            • patatajowa Re: garnitur komunijny-coccodrillo 30.01.14, 22:25
              Spodnie 59 a marynarka 74 z tego co pamiętam.bo nie chce mi się wstawać i sprawdzać wink
              • coronella Re: garnitur komunijny-coccodrillo 31.01.14, 06:51
                kupiłam w Zarze, w składzie wełna. Cieńki, elegancki, i co najważniejsze, idelany na wyjątkowo chude dziecko. Jestem bardzo zadowolona!
                • dammma Re: garnitur komunijny-coccodrillo 30.03.14, 21:45
                  Wklejcie zdjęcia po, jak wyglądały te garnitury z zary i coccodrillo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka