Dodaj do ulubionych

Biurko z uchylnym blatem

06.01.14, 14:16
Witam smile

Robię rozeznanie, jakie meble szkolne dla przyszłego ucznia są najbardziej odpowiednie. Ponoć dobre są biurka z uchylnym blatem, teraz pytanie - które lepsze/bardziej funkcjonalne: takie, w których cały blat jest uchylny, czy takie, gdzie można uchylić tylko część?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Biurko z uchylnym blatem 06.01.14, 15:37
      wprawdzie nie mam biurka z uchylnym blatem, ale nie wyobrażam sobie pozostawienia na uchylnym w całości biurku kredek, piórnika i innych elementów wyprawki szkolnej, bo wszystkie one prędzej czy później wylądują na podłodze. sądzę że zagłębienia sprawy nie rozwiążą.
      raczej kupowałabym biurko z regulowaną wysokością, niż z pochylnym blatem, a jeśli już to w części, nie w całości.
      • saszanasza Re: Biurko z uchylnym blatem 06.01.14, 15:44
        Nie mam biurka z pochylnym blatem i nie kupiłabym takiego. Moim zdaniem jest niepraktyczne i niewygodne. Niepraktyczne bo większość rzeczy będzie się z niego zsuwała, niewygodne, bo montowane ograniczniki w postaci listewek takież będą, a zagłębienia w blacie sprawy nie załatwią.
      • ewa-ef Re: Biurko z uchylnym blatem 06.01.14, 15:48
        Oczywiście regulowana wysokość też musi być, dzięki za odpowiedź.
    • saszanasza Re: Biurko z uchylnym blatem 06.01.14, 15:45
      ups sory za podwójny wpis ale komp mi wariuje
      • kinder0610 Re: Biurko z uchylnym blatem 06.01.14, 16:50
        mamy biurko z podnoszonym(uchylnym) blatem i regulowaną wysokością. część blatu jest podnoszona pozostała część nie. Biurko jest bardzo wygodne. Córka cały czas ma trochę podniesiony blat, bo jest jej wygodniej. Uważam, ze jeśli rozważasz takie biurko to lepiej żeby cześć była płaska, łatwiej na tej części postawić coś np. lampkę. Co do spadania rzeczy - to fakt, kredki zjeżdżają, ale córka i tak za każdym razem wkłada je do piórnika więc nie ma z tym problemu. Ja polecam takie biurka!
        • ewa-ef Re: Biurko z uchylnym blatem 06.01.14, 21:08
          A jakiej firmy biurko macie? I jakie krzesło do tego?
          • dunia34 Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 01:06
            synowie od przeszło roku mają całe uchylne biurko z szufladą +krzesło firmy kettler i są zadowoleni - przy lekko uchylonym piszą, trochę wyżej biorą do czytania. Obok jest szafka więc wiele rzeczy stoi obok, a lampkę mają przyczepioną do blatu. Może dlatego, że wiele kredek mają trójkątnych, ale nie zauważyłam, żeby bardzo im spadały z blatu.
            • kinder0610 Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 08:26
              Kettler - biurko i krzesło. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na to, że przy najniżej obniżonym biurku (córka jest dość niska), dodatkowa szafka nie mieści się pod biurkiem, stoi więc obok. Jak urośnie i blat podniesiemy już wyżej to szafka fajnie schowa nie pod biurkiem.
              • ewa-ef Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 08:43
                A biurko z całym uchylnym blatem? W sumie na początku drogi szkolnej dzieci nie mają aż tylu szpargałów, to rośnie z wiekiem wink
            • ewa-ef Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 08:42
              Dzięki, właśnie przyglądam się tym biurkom Kettler, fajnie wyglądają, no i cena w porównaniu z Mollem niższa.
              • patatajowa Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 09:11
                czemu chcesz biurko z uchylnym blatem?
                czy ono coś dzieciom ułatwia przy odrabianiu zadań np?
                bo ktos pisał ze dziecko sobie czyta ksiazke przy biurku takim- w zyciu nie widziałam dziecka tak czytajacego ,przeciez wygodniejjest na fotelu czy na lozku poczytać i przyjemniej smile
                czy sa jakies duze plusy takiego biurka, w czym jest lepsze od zwykłego płaskiego nie podnoszonego blatu?
                pytam z ciekawosci bo dzieci maja zwykłe biurka z ikea ale krzesla za to z regulacja wysokosci i zaleta takiego krzesla jest akurat dla mnie oczywista wink
                • ewa-ef Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 09:50
                  Przeczytałam, że gdy dziecko pracuje przy takim blacie, samo mniej się nachyla, co odciąża kręgosłup i zmniejsza napięcie karku. Bardziej chodzi mi o siedzenie podczas rysowania czy pisania, ale może i czasem sobie coś moje dziecko tak poczyta wink Jest jeszcze młode, więc mam nadzieję, że uda mi się wpoić mu pewne nawyki wink
                  • patatajowa Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 10:24
                    aha. to jeszcze do kompletu zamiast krzesła gumowa pilka do balansowania wink
                    • ewa-ef Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 10:33
                      Nie będę aż tak nowoczesna big_grin
                      A tak serio, to przecież nie musi Ci się podobać mój wybór. Nie pytam, czy takie biurko ma sens, bo mnie przekonuje, że ma, tylko, jaka opcja jest lepsza, z całym, czy częściowo uchylnym blatem.
                      • patatajowa Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 10:48
                        nie,na szczescie nie musi wink
                        po prostu nigdy nie widziałam takiego biurka w pokoju dziecka ani nie zastanawiałam sie nad zakupem stad moje pytanie w czym ono jest lepsze od tradycyjnego. potrafie sobie wyobrazic ze na pewno ułatwia cos w malowaniu, projektowaniu i tym podobnych a ciekawa byłam co ułatwia takiemu 7-latkowi na codzień.
                        jesli ten czesciowo uchylny blat onacza tylko polowe blatu biurka podnoszona to zdecydowanie moim zdaniem bedzie praktyczniejsze wink
                        • kinder0610 Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 12:36
                          przy wyborze biurka i krzesła kierowałam się przede wszystkim tym jak siedzi przy nim córka - ma problemy z prawidłową postawą. Przy lekkim podniesieniu blatu nie nachyla się nad zeszytem - nie garbi się. Dodatkowo krzesło Kettlera ma lekko pochylone siedzisko co też wymusza prawidłową postawę. Ale każdy wybiera co chce. Co do całego podnoszonego blatu, czyli to nad czym się zastanawiasz, to wybrałabym jednak blat dzielony, czyli część unoszona część nie. Książki i zeszyty leżą w czasie odrabiania lekcji na tej części podnoszonej, jednak jak chcesz blat obniżyć musisz podnieść cały blat jak najwyżej i dopiero opuścić. Także jeśli masz tam lampkę czy inne pierdułki to musisz wszystko ściągać. Nie wiem jak w przypadku lampki przyczepianej do blatu , bo wtedy podnosisz blat razem z lampką. Co do biurek Moll, wyglądem różnią się nie wiele, wykonaniem również. Koleżanki maja dla swoich więc dokładnie porównywałyśmy. Różnią się bardzo ceną no i mają możliwość podnoszenia i opuszczania blatu za pomocą "sznurka". Na pewno wygodne, ale wg mnie za drogie.
                          • ewa-ef Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 13:02
                            kinder0610 napisała:

> przy wyborze biurka i krzesła kierowałam się przede wszystkim tym jak siedzi pr
                            > zy nim córka - ma problemy z prawidłową postawą. Przy lekkim podniesieniu blatu
                            > nie nachyla się nad zeszytem - nie garbi się. Dodatkowo krzesło Kettlera ma le
                            > kko pochylone siedzisko co też wymusza prawidłową postawę. Ale każdy wybiera co
                            > chce. Co do całego podnoszonego blatu, czyli to nad czym się zastanawiasz, to
                            > wybrałabym jednak blat dzielony, czyli część unoszona część nie. Książki i zesz
                            > yty leżą w czasie odrabiania lekcji na tej części podnoszonej, jednak jak chces
                            > z blat obniżyć musisz podnieść cały blat jak najwyżej i dopiero opuścić. Także
                            > jeśli masz tam lampkę czy inne pierdułki to musisz wszystko ściągać. Nie wiem j
                            > ak w przypadku lampki przyczepianej do blatu , bo wtedy podnosisz blat razem z
                            > lampką. Co do biurek Moll, wyglądem różnią się nie wiele, wykonaniem również. K
                            > oleżanki maja dla swoich więc dokładnie porównywałyśmy. Różnią się bardzo ceną
                            > no i mają możliwość podnoszenia i opuszczania blatu za pomocą "sznurka". Na pew
                            > no wygodne, ale wg mnie za drogie.

Teraz, jak o tym myślę, to takie dzielone wydają mi się rzeczywiście lepsze smile. W biurkach Moll jest trochę inaczej, bo jest wydzielony uchylny prostokąt, za którym pozostaje płaska nieruchoma powierzchnia, ale rzeczywiście różnica w cenie duża. A w Kettlerze regulacja wysokości jest skokowa czy płynna?
                  • olga727 Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 12:47
                    ewa-ef napisała:

> Przeczytałam, że gdy dziecko pracuje przy takim blacie, samo mniej się nachyla,
                    > co odciąża kręgosłup i zmniejsza napięcie karku. Bardziej chodzi mi o siedzeni
                    > e podczas rysowania czy pisania, ale może i czasem sobie coś moje dziecko tak p
                    > oczyta wink Jest jeszcze młode, więc mam nadzieję, że uda mi się wpoić mu pewne n
                    > awyki wink

A dziecko masz:prawo,czy lewo ręczne ? Bo niby dla tych leworęcznych,te uchylne blaty są praktyczniejsze. Pod koniec wakacji,takie podnoszone biurka mają w Lidlu.. Odnośnie dobrych nawyków, odrabiania lekcji przy biurku- to życzę powodzenia wink Moja starsza (III kl.SP) to tylko w pierwszej klasie robiła lekcje przy biurku( mam nadzieję,że wróci ten nawyk od września w IV kl.) ,teraz odrabia na stole w pokoju gościnnym,bo na biurku jest składowisko innych ważnych rzeczy sad Od września idzie młodsza do szkoły i mam nadzieję,że ona dłużej będzie odrabiać lekcje,na biurku niż siostra. wink Biurko ma z płaskim blatem.
                    • olaf2011 Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 13:05
                      My mamy to Lidlowskie z podnoszonym blatem. Jak na dzień dzisiejszy w ogóle ta opcja się nie sprawdziła, na biurku stoi masa "potrzebnych" rzeczy, które zjechałyby gdyby było podniesione. Ta opcja to dla jakich szkicowników smile, łącznie z tą linijką na kancie smile
                      Biurko samo w sobie jest dla mnie OK mieszczą się przy nim dwa krzesła - młodszy też pracuje jak starsza odrabia lekcje. W wysuwanej szufladzie młoda ma keyboard na haczyku z boku biurka wiesza plecak smile
                      • olaf2011 Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 13:08
                        biurko

i cena była przystępna wink
                    • ewa-ef Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 13:22
                      olga727 napisała:

> A dziecko masz:prawo,czy lewo ręczne ? Bo niby dla tych leworęcznych,te uchyl
                      > ne blaty są praktyczniejsze. Pod koniec wakacji,takie podnoszone biurka mają w
                      > Lidlu.. Odnośnie dobrych nawyków, odrabiania lekcji przy biurku- to życzę powod
                      > zenia wink Moja starsza (III kl.SP) to tylko w pierwszej klasie robiła lekcje pr
                      > zy biurku( mam nadzieję,że wróci ten nawyk od września w IV kl.) ,teraz odrabia
                      > na stole w pokoju gościnnym,bo na biurku jest składowisko innych ważnych rz
                      > eczy
                      sad Od września idzie młodsza do szkoły i mam nadzieję,że ona dłużej b
                      > ędzie odrabiać lekcje,na biurku niż siostra. wink Biurko ma z płaskim blatem.

Dziecko mam praworęczne. Dzięki za info o biurkach z Lidla, przyjrzę się.
                      Może nie będzie tak źle, jestem optymistką. W biurku z uchylnym blatem może on pozostać płaski.
                      • olga727 Re: Biurko z uchylnym blatem 07.01.14, 15:02
                        ewa-ef napisała:
                        > Dziecko mam praworęczne. Dzięki za info o biurkach z Lidla, przyjrzę się.
                        > Może nie będzie tak źle, jestem optymistką. W biurku z uchylnym blatem może on
                        > pozostać płaski.

Link do biurka z Lidla dał/a olaf2011 wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka