Dodaj do ulubionych

kask jeździecki,toczek,kasko-toczek ??

25.02.14, 13:34
do mam dzieci ktore jeżdżą konno: co wasze dzieci ubierają na głowe? takie określenia znalazłam w guglach i jako osoba zupełnie nie w temacie prosze o opinie. co sie najlepiej sprawdza?
córka dostanie na urodziny karnet na kurs jazdy konnej i chociaz na miejscu mozna wypozyczyc kask to wolałabym zeby miała swój. stacjonarnie chyba nigdzie nie przymierze, widze ze sa na stronie decathlona. i wolalabym cos tanszego jednak bo nie wiem na jak długo starczy jej zapału do jazdy wink
moze ktos ma ten decathlonowski i doradzi?
i oczywiscie z wyszukiwarki skorzystałam, pod hasłem jeździecki wyskakuje tylko lego friends smile
Obserwuj wątek
    • inia25 Re: kask jeździecki,toczek,kasko-toczek ?? 25.02.14, 14:23
      moja córka do jazdy konnej ZAKŁADA wink taki kask, kupiony w go-sport
      https://www.amigo-konie.pl/media/products/0768b212b3251b092e34c4b7e50543f3/images/hkm_kask_flock.jpg

Te kaski wydają mi się być lżejsze od standardowych toczków.
      Kask ma regulację z tyłu, tak jak niektóre kaski narciarskie - zmniejsza się i zwiększa obwód pokrętłem.
      Moje dziecko konno jeździ jedynie wakacyjnie na obozie lub półkoloniach, tak więc wielkim znawcą nie jestem.

• mea8 Re: kask jeździecki,toczek,kasko-toczek ?? 25.02.14, 14:57
      Moja siostra dosc intensywnie jezdzi konno. Tylko i wylacznie kask. I najporzadniejszy na jaki Cie stac. Toczki sa sliczne ale tylko tyle. Nawet profesjonalisci jezdza na konkursach w kaskach.
      • corrina_f1 Re: kask jeździecki,toczek,kasko-toczek ?? 25.02.14, 15:07
        mea8 napisała:

> Moja siostra dosc intensywnie jezdzi konno. Tylko i wylacznie kask. I najporzad
        > niejszy na jaki Cie stac. Toczki sa sliczne ale tylko tyle. Nawet profesjonalis
        > ci jezdza na konkursach w kaskach.

Dziś tak, ale za "moich czasów", kiedy sama intensywnie trenowałam, kasków w ogóle nie było, wyłącznie toczki.
        Co do kasku, to jak ostatnio historia Schumachera pokazała, nawet najlepszy kask, a zakładam, że taniego nie miał, nie uchroni przed wypadkiem sad
        Czego oczywiście nikomu nie życzę smile
    • babsee Re: kask jeździecki,toczek,kasko-toczek ?? 25.02.14, 15:11
      Ja jezdze w toczku,corka w kasku.Kaski sa o tyle fajne,ze mają regulację co w przypadku dziecka ma duze znaczenia-starczy na conajmniej 3,4 lata.
      Ja w kasku zle sie czulam i przeszlam na toczek-jak spadlam z konia to sie sprawdzil smile
      • patatajowa Re: kask jeździecki,toczek,kasko-toczek ?? 25.02.14, 15:17
        bardzo dziekuje za opinie, kask musi byc juz raczej jak dla dorosłego, córka konczy 13 lat,pewnie za wiele juz nie urośnie wink
        czy z tych decathlonowskich którys mozecie polecić?
        www.decathlon.pl/Kupowac/kask+je%C5%BAdziecki
    • alpepe Re: kask jeździecki,toczek,kasko-toczek ?? 25.02.14, 15:45
      Córka była na obozach konnych, prosili, by zabrać kask rowerowy i w sumie by to wystarczyło. Teraz ma wypasiony z firmy kerbl, taki jak z linka kask jak toczek . Różnica chyba głównie w cenie. Wygląda super, a w środku po prostu kask.
    • andre20 Re: kask jeździecki,toczek,kasko-toczek ?? 25.02.14, 17:48
      Moja dwunastolatka od kilku lat jeździ w kasku Carbonic, rozmiar S/M.
      https://www.konikpolski.com.pl/229-692-large/kask-.jpg.
      Nie narzekamy. Mimo długich włosów, zimą mieści się pod spód sportowa czapeczka a latem jakoś daje radę z wentylacją. W naszej sekcji jest jeszcze co najmniej jedna dziewczynka z takim kaskiem i nie słyszałam nic złego.
      Skoro nie jesteś pewna, na jak długo córce wystarczy zapału, nie brałabym niewiadomo jak drogiego cuda, bo chyba każdy będze zbliżony właściwościami. Patrząc na doświadczenia córy i jej koleżanek, w razie upadku częściej uszkadzają się ręce i nogi, a właściwie stawy łokciowe i kolanowesad.
      Ale jeżeli młoda złapie bakcyla z pewnością zainwestowałabym w przyszłości w kamizelkę ochronną.
      Decathlonowskich kasków nawet nie oglądałam, więc nie mogę się wypowiedzieć.
    • daria.1 Re: kask jeździecki,toczek,kasko-toczek ?? 25.02.14, 20:31
      Na początek wystarczy kask rowerowy. Moja jak zaczęła jeździć samodzielnie dopiero dostała porządny kask. Teraz zastanawiam się nad kamizelką.
      • india05 Re: kask jeździecki,toczek,kasko-toczek ?? 25.02.14, 21:11
        córka od kilku lat jeździ w bardzo podobnym, z pokrętłem do regulacji, już tego modelu nie ma chyba, był błękitno brązowy, polecam, wygodny, rośnie razem z dzieckiem i cena też fajna
        www.decathlon.pl/kask-jedziecki-smart--id_8203087.html
      • mak-111 Re: kask jeździecki,toczek,kasko-toczek ?? 25.02.14, 21:14
        A nam powiedzieli, ze niby rowerowy moze byc, ale w razie wypadku bylyby problemy z ubezpieczeniem, bo jest jakos inaczej zarejestrowany czy cos takiego.
        • roga.laa Re: kask jeździecki,toczek,kasko-toczek ?? 25.02.14, 22:12
          syn jeździ w takim :www.decathlon.pl/kask-jedziecki-ridair--id_8184283.htm
          wolałam aby był dopasowany prawie iedelanie do głowy, czyli rozmiarówka w cm, jedyne co pod niego wejdzie to ocieplacz pod kask. jeśli kask/toczek jest za luźny to nie spełnia on swojego zadania, (chociaż można się uszkodzić również i w inny sposób niż upadek na głowę....)
          syn zadowolony.
          jesli masz kupować tylko jednorazowo to kup zwykły najzwyklejszy kask z regulacją z tyłu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka