Dodaj do ulubionych

Wybór mopa - dylematy...

12.03.14, 10:42
Jakby baba innych problemów nie miała big_grin
Zgadałyśmy się dzisiaj z koleżanką, że ona też musi wymienić swojego mopa i uśmiałyśmy się serdecznie z tego, że to nie taki prosty wybór teraz uncertain
Ostatnio Pani Gadżet prezentowała taki wynalazek:
www.ceneo.pl/;01521430837-10;0020-30-0-0-1.htm
ale wydaje mi się, że ma za dużo zakamarków i przez to jest ciężki do umycia.
Poza tym zwróciła uwagę na to, że trzeba rozkręcić kij aby go odwirować...
Czy w innych mopach tego typu też trzeba coś rozkręcać ? Kiedyś u koleżanki widziałam jakiś model no name z Biedronki i nie wydaje mi się aby coś majstrowała przy kiju...

Jutro w Lidlu ma być Vileda:
www.lidl.pl/cps/rde/SID-934BD4F8-EA3070D8/www_lidl_pl/hs.xsl/oferta.htm?id=220
Drogie są wkłady wymienne do niej ?

Moja szwagierka za to ma zwykłą szmatę na kiju (nie paski, tylko kawałek materiału)
o taki: www.ceneo.pl/19727312
i też sobie chwali.

Co radzicie ?
Obserwuj wątek
    • iwmar_1 Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 11:20
      też mam dylemat i własnie miałam zakładać watek o tym mopie z Lidla, może któraś z dziewczyn użytkuje i mogłaby podzielić się opinią
      • gucci77 Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 11:32
        a ja właśnie kupiłam mopa vileda z wiadrem tym szarym jak w ofercie lidla z obrotowym wyciskaniem ale z płaskim mopem a nie sznurkowym i jak dla mnie rewelacja, mam podłogi 100 m i spisuje się znakomicie smile
        • karolciab125 Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 11:40
          No dzięki za ułatwienie wyboru big_grin big_grin big_grin
          Już teraz kompletnie nie wiem, który wybrać...
          • gucci77 Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 12:01
            tak to jest, kiedyś w PRL była szmata do podłogi i nie było dylematu a teraz... wink
            • fantomka44 Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 14:26
              ja mam ten- w wiadrze jest wyciskarka - polecam
              www.vileda.pl/systemy_czyszczace.php?pro=73
            • fantomka44 Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 14:27
              www.sklep.vileda.pl/produkt/zestaw_ultramax.php
              • podkowa_szczescia Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 17:15
                Mam taki mop i absolutnie nie wyciska on wody do końca ... niestety, ścierka pozostaje wilgotna a tym samym podłoga jest mokra.
                • faszyrka Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 20:56
                  Mam ultramaxa od ładnych paru lat i nie narzekam. Nie rozumiem argumentów, że jeśli mop jest wilgotny, to znaczy że zły. A jaki ma być, jeśli chcesz umyć podłogę na mokro? Suchy? Jest wykręcony wystarczająco, żeby podłogę umyć, a nie zamoczyć. Moje panele mają się świetnie, więc raczej im ta ilość wody nie szkodzi. A najważniejsza zaleta tego mopa, to szybkość mycia - ogarnia większą powierzchnię, niż zwykły sznurkowy mop, w związku z czym mniej czasu schodzi na umycie podłogi. Gdyby nie było mi szkoda pieniędzy, pewnie kupiłabym sobie Liefheita, bo jest jeszcze większy, ale póki co ultramax sprawuje się dobrze i nie chce zepsućwink więc Liefheit musi poczekać. Nawiasem mówiąc, jest rewelacyjny, tylko wiadro jest strasznie duże.
    • gaga-sie Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 14:41
      Mam vileda płaski ( z wyciskarką) i obrotowy-sznurkowy. Zdecydowanie wolę obrotowy, mam wrażenie,że lepiej myje. Można go dobrze wycisnąć, wkłady ( w obu przypadkach) prałam w pralce. Kiedyś oglądałam obrotowego w Lidlu i wyglądał solidnie, natomiast kupiłam i zaraz oddałam mopa z Biedronki, jakiś lichy był w porównaniu z viledą.
      • gucci77 Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 17:10
        ja kupiłam o taki:
        www.sklep.vileda.pl/produkt/easy_wring_ultramat.php
        kupiłam na allegro ale widzę, że teraz jeszcze taniej na tej stronce ...
      • anne241 Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 19:29
        Ja kupiłam jakiś czas temu TEGO z Biedronki, nie mam porównania z Viledą, ale jestem zadowolona. Skusiłam się zresztą, bo był przeceniony na niecałe 40 zł, a końcówki można dokupić za 7-8 zł.
        • karolciab125 Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 20:01
          Czy trzeba rozkręcać kij aby go odwirować ?
          Bo wydaje mi się, że są trzy rodzaje mopów obrotowych - na pedał, takie w których wirówka działa pod wpływem nacisku na kij oraz łączące oba te sposoby.
          www.youtube.com/watch?vshockts2Ac-OPVM
          • anne241 Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 21:09
            Wstyd przyznać, że nie rozumiem, co macie na myśli pytając o rozkręcanie....
            W tym akurat mopie jest pedał do odwirowania, ale działa też przy samym nacisku mopem, nigdy nic nie musiałam demontować smile
            • karolciab125 Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 21:31
              Może nie tyle demontować, co poluzowywać...
              Panią Gadżet sobie zobacz:
              player.pl/programy-online/pani-gadzet-odcinki,160/odcinek-1,S07E01,27828.html
              • karolciab125 Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 21:33
                Przy okazji oglądania tego odcinka zwróciłam uwagę, że w tej części do płukania mopa jest strasznie mało miejsca.
              • anne241 Re: Wybór mopa - dylematy... 25.03.14, 12:59
                Przy tym rzeczywiście - przekręca się by kij zablokować lub żeby odblokować przy wirowaniu.
    • leila78 Re: Wybór mopa - dylematy... 12.03.14, 20:22
      od dwóch lat użytkuję tego wirowanego mopa viledy co to w lidlu ma być. co jakiś czas kuszę się na jakiś inny wynalazek. mam też tego płaskiego ze spryskiwaczem. i za każdym razem przekonuję się, że jedynie ten pierwszy (wirowany "sznurkowy") spełnia moje oczekiwania. nie "rozmazuje" paprochów (w granicach rozsądku oczywiście - to nie odkurzaczwink), można myć nim schody i daje się naprawdę porządnie odwirować. ja jestem zadowolona. jak się rozleci bez wahania kupię kolejny.

a, i nic nie trzeba rozkręcać żeby odwirować. mop do wirówki, ponaciskać pedał i już.
    • saszanasza Re: Wybór mopa - dylematy... 23.03.14, 17:49
      A ja mam taki i jest rewelacyjny:
      alejka.pl/leifheit-mop-picobello-plus.html
      Przede wszystkim ten mechanizm świetnie odciska wodę, chociaż tą szczoteczką to prędzej sobie w tyłku pogrzebię niż uciążliwy brud wyczyszczębig_grin
      Wkład starcza na bardzo długo, wystarczy wrzucić go do pralki i uprać.
      • gosjana Re: do saszanasza 16.05.14, 21:49
        zainteresowałaś mnie tym mopem, dobrze Ci się nim myje podłogi? pytam bo wydaje mi się bardzo mały wink
        • saszanasza Re: do saszanasza 16.05.14, 22:00
          On nie jest mały, tzn. jest w sam raz do blokowych powierzchni. Ja nim myję parkiet i nie mam zastrzeżeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka