Dodaj do ulubionych

Plecak dla starszej młodzieży..jaki?

15.06.14, 23:31
Potrzebuję na gwałtsmile
Końcówka gimnazjum + liceum co noszą? Podpatruję w szkole jakiś sportowe:Nike, Addidas.Reszta no-name.Raczej wagi nie przywiązują bo plecaki są zdemolowane.

Topgal po wielu latach wierności - obecnie na stronie nie ma żadnego który odpowiadałby synowi.
Zaczęłam przeglądać ofertę Deutera ( ale co deuter giga,Gigant NE,Plecak Deuter Cross City
moze Salewa
8a.pl/plecaki-turystyczne/plecak-salewa-urban-22#605642Jansport?
www.jansport.pl/plecak/TVV1,AGAVE
Obserwuj wątek
    • ewold Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 07:34
      Jansporty są niezniszczalne - kupiłam córce 3 lata temu i nie wiedząc o tym obiecałam, że do gimnazjum dostanie nowy wink Minęły 3 lata i poza siateczka na napój nie widać śladów użytkowania a córka smęci o nowy plecak wink

Ten zalinkowany baaardzo fajny smile W Factory Outlet w Luboniu są Jansporty w dobrych cenach.
      • kuczynska78 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 07:51
        Ja polecam plecaki Dakine. Moja córka teraz idzie do gimnazjum i taki zamierzam jej kupić. Najczęściej zaopatruje się tutaj:
        supersklep.pl/plecaki-i-torby/plecaki?filter[brand]=22323&filter[pf]=&filter[pt]=&filter[attribute][31]=
        Pozdrawiam
        Aga
        • julit.a Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 08:13
          Szukam plecaka do gimnazjum dla dziecka 170 cm wzrostu.
          Wszystkie plecaki zalinkowane wyżej mają miękki spód. Jak to współgra z ciężarem książek?
          • ewold Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 08:33
            w Jansporcie który jest w domu, dno plecaka dodatkowo jest wyłożone grubą gąbka obszytą materiałem.

• malowanka06 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 09:28
      a dzieci takie "stare" to nie wybierają sobie same plecaków? Trudno mi sobie wyobrazić licealistę, któremu mama kupuje plecak polecony na forum big_grin
      • patatajowa Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 09:42
        moja gimnazjalistka od wrzesnia wybierze sobie nowy sama. z tych poleconych na forum i przedstawionych do wyboru wink tak ze nie ma całkowicie wolnej ręki bo nie wiedziałaby z czego wybierać tongue_out
        • cobrastic Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 09:49
          Mój brat ( w tym roku 3liceum) od kilku lat nosi niezniszczalny plecak firmy Mass denim, kupiony na deptaku w Poznaniu.
          Ma go juz 3 rok,a plecak nadal zyje i ma sie świetniewink

Ps. pozdrawiam założycielkę wątku z Puszczykowa-Niwkismile
        • ewold patatajowa 16.06.14, 15:08
          a możesz podaj namiary na te sugerowane plecaki ? bo widzę że jesteśmy an tym samym etapie edukacji i zapotrzebowań big_grin tzn. nasze córki wink
      • kornnella Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 10:23
        malowanka06 napisała:

> a dzieci takie "stare" to nie wybierają sobie same plecaków? Trudno mi sobie wy
        > obrazić licealistę, któremu mama kupuje plecak polecony na forum big_grin

Mnie trudno sobie już gimnazjalistę wyobrazić w takim plecaku tongue_out
        Z doświadczeń własnych i kilku osób w rodzinie Nike, Puma, Adidas mają się dobrze przez kilka lat. Młodszemu bratu męża kupowaliśmy przy okazji urodzin Pumę, obleciał nią gimnazjum, liceum, szkołę policealną i nadal go ma, a to typ który po przyjściu ze szkoły wysypywał książki wrzucał korki i leciał dalej.
        • przeciez.wiem Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 10:36
          Gdybym 2 lata temu, w VI klasie, pozwoliła synowi wybrać plecak do gimnazjum, byłoby to zapewne jakieś gó...anej jakości, drogie coś z Minecraftem.
          Po roku ów plecak leżałby w kącie jako "obciachowy".
          Młody dostał do wyboru 4-5 plecaków gdzie satysfakcjonował mnie stosunek jakości do ceny (nie ukrywam, najważniejsza sprawa, ważniejsza niż widzimisię nastolatka), na jeden plecak się zdecydował, po problemie.
          • przeciez.wiem Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 10:37
            Młodszy syn też sam wybiera plecaki, wcześniej dostaje kilka do wyboru, mimo.
    • salma75 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 09:51
      Dakine u nas sprawdza się świetnie.

• salma75 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 09:53
        Aczkolwiek gdybym miała raz jeszcze kupować, wzięłabym Deutera Giga - nosi go teraz córka w SP. Jest tak samo wytrzymały jak Dakine, ale ma więcej funkcjonalnych kieszonek i solidniejsze szelki.
    • przeciez.wiem Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 10:39
      Jansporty są całkiem niezłe.
      • pasik Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 10:53
        Sam firmy nie wybierze bo nie zna..też się o kilku nowych firmach z forum dowiedziałam.
        Jeśli przedstawię mu kilkanaście propozycji..to sam wybierze
        ( od wczoraj wiem że ma być czarny lub z przewagą czarnego)
        Pewnie kilka przymierzymy bo plecaki dostępne w poznańskich sklepach.

Dziękuję za pozdrowienia -Puszczykowo ma się dobrzesmile
        • iwek33 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 18:01
          Hej Pasik- właśnie kupiliśmy na przyszły rok tego Jansporta Agave smile Całkiem przypadkowo natknęłam się na wyprzedaż na allegro. Kupiłam go w super dobrej cenie 149zł. I muszę przyznać, że mile mnie zaskoczyło jego wykonanie, usztywnione plecy i gruube szelki ( większość Jansportów jednak ma cieńsze) i waga!! Naprawdę ma ok 700g, a nie jest wiotką szmatką!
    • agula30-2006 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 16.06.14, 19:56
      Mój syn co prawda w gimnazjum, ale polecam plecak Wolfskin Berkeley
      www.jack-wolfskin.pl/wyposa%C5%BCenie/plecaki/plecaki-na-co-dzie%C5%84-plecaki-jednodniowe/men/25300-berkeley.aspx
      Długo szukaliśmy zanim zdecydowaliśmy się na ten i to był bardzo dobry wybór: lekki, pojemny, szerokie szelki, różne kieszenie. Po roku użytkowania jego stan jest idealny.
    • emigo80 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 03.07.14, 22:01
      My mamy plecak Milo, jest bardzo funkcjonalny. Deutery są strasznie drogie, nie wyobrażam sobie zakupu takiego plecaka jako szkolnego - będzie przecież rzucany, przeładowany podręcznikami itp. Moim zdaniem plecaki turystyczne lub rowerowe nie nadają się do szkoły. A ten Milo jest po prostu uniwersalny i wytrzymały. No i cena - nawet jak coś się zniszczy, to i tak nie jest tak bardzo szkoda jak przy Deuterze za kilkaset złotych.
      • salma75 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 03.07.14, 22:13
        Tak, strasznie drogie, zwłaszcza w zestawieniu z tym przez Ciebie zalinkowanym wink.
        Rok temu za Deutera Giga dla córki zapłaciłam w 8a.pl niecałe 200zł. Raptem niecałe 40zł więcej niż kosztuje ten Milo.
        Po roku intensywnego użytkowania plecak jest jak nowy. Mimo, ze był "rzucany, przeładowany podręcznikami itp.". Bo w sumie to nie jajo ani drogocenny, delikatny antyk. Plecak prowadził normalne życie szkolne, bez ograniczeń i specjalnego nadzorowania smile. Czy nie o to m.in. chodzi w plecaku by był trwały? A że przy okazji Deuter jest lekki i bardzo wygodny... smile. Za rok kupuję plecak dla syna, na bank będzie to Deuter, jestem pewna, że bez problemu posłuży mu przynajmniej 3 lata.
        • salma75 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 03.07.14, 22:20
          Rok temu, na początku sierpnia 8a miało promocję. Jak ich znam, w tym roku też zrobią smile. Warto dopytywać się i ponaglać ich na FB wink.
          • erty02 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 04.07.14, 12:02
            Potwierdzam, sklep 8a robi promocje na Deutery rzędu -30%.
            Warto sprawdzać jeszcze promocje w sherpa.pl.

• k1234561 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 05.07.14, 07:34
              Ja też potwierdzam,że Jansport jest niezniszczalny.Moja córka od 3 klasy SP nosi model Big Student,teraz idzie do gimnazjum i spokojnie plecak wytrzyma jeszcze te 3 lata.Po tylu latach nadal wygląda jak nowy.Dodam tylko,że ma nieusztywniane dno,a mimo noszenia bardzo dużej ilości książek nic się z nim nie działo.Jest w dodatku jeszcze regularnie prany.
        • gosjana Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 05.07.14, 15:01
          salma75 napisała:

> Tak, strasznie drogie, zwłaszcza w zestawieniu z tym przez Ciebie zalinkowanym
          > wink.
          > Rok temu za Deutera Giga dla córki zapłaciłam w 8a.pl niecałe 200zł. Raptem nie
          > całe 40zł więcej niż kosztuje ten Milo.
          > Po roku intensywnego użytkowania plecak jest jak nowy. Mimo, ze b
          > ył "rzucany, przeładowany podręcznikami itp.". Bo w sumie to nie jajo ani drogo
          > cenny, delikatny antyk. Plecak prowadził normalne życie szkolne, bez ograniczeń
          > i specjalnego nadzorowania smile. Czy nie o to m.in. chodzi w plecaku by był trwa
          > ły? A że przy okazji Deuter jest lekki i bardzo wygodny... smile. Za rok kupuję pl
          > ecak dla syna, na bank będzie to Deuter, jestem pewna, że bez problemu posłuży
          > mu przynajmniej 3 lata.
          >
          Potwierdzam,
          synowi do IV klasy kupiłam Deutera Ypsilon i swietnie zdał egzamin, po roku używania wygląda jak nowy. polecam zakup Deuterów przez internetowe sklepy niemieckie, wysyłka kurierem do Polski to koszt 4,95E smile
          • dominika99211 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 05.07.14, 15:55
            masz jakąs konkretna niemiecka stronę na myśli?
            który z plecaków bedzie naj (sprawdzony) jak weszłam na stronę z plecakami to deuter ma tyle modeli ze az w głowie wiruje i niemam pojęcia który wybrac
            • pasik Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 08.07.14, 12:16
              ok kończą się nasze poszukiwania
              mam zamówiony do przymiarki DEUTER GIGA PRO...
              cenę będę miała niższą ( karta stałego klienta)
              przyjrzymy się jeszcze DEUTER GIGA lub GIGA FLAT , ale mogą być za małe litrażowo.
              Dla odmiany szkolno-wycieczkowy JACK WOLFSKIN MERCURE 26 litrów
              lub wersja APOLLO ..ale to już jazda z ceną.Boję się, że ktoś plecak po prostu ukradnie.
              Całkowicie przez przypadek ( na lokalnej imprezie sie reklamowali) odkryłam amerykańskie plecaki OGIO
              www.ogio.com.pl/
              mega lekkie..bo 700 gr to super waga, gwarancja 2 letnia
              mi przypadł do gustu model Ogio Urban lub Renegade
              jutro pojedziemy przymierzyć kilka modeli
        • emigo80 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 23.07.14, 14:44
          Linka dałam nie po to, żeby pokazać ceny Deutera, tylko plecak Milo, który ma mój syn. Nie będę się kłócić o plecaki. Napisałam, co myślę i tyle. Pozdrawiam smile
          • salma75 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 23.07.14, 15:26
            Napisałaś też, że Deutery są strasznie drogie, co w zestawieniu z ceną zalinkowanego Milo zabrzmiało dziwnie i to skomentowałam.
            Pozdrawiam.
    • agni71 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 01.08.14, 10:14
      Wyciągam wątek, bo też musimy cos z córka zakupić, a to, co miałyśmy wstępnie wybrane (Roxy Shadow Swell) raczej odpada. Córka przymierzyła taki plecak z lekkim obciążeniem i nie leży on dobrze na ramionach, do tego pasy ściągnęłam maksymalnie, a i tak lepsze byłyby krótsze. Czyli to jednak plecak dla większej, masywniejszej i wyższej młodzieży niz moja 12-latka.

Może ktoś jeszcze poszukuje plecaka aktualnie i podzieli się swoimi typami?

Niestety, u nas np. polecane Deutery odpadają, stylistyka córce kompletnie nie odpowiada (cytat: "są obrzydliwe!")

Jeszcze pokażę jej ten Graduate w gwiazdki:
      https://8a.pl/upload/produkt_opcje_cadr/Graduate_7306_12.jpg

ale pewnie tez nie zaakceptuje.

Ktos może uzytkuje ten model Dakine, Exit dla drobniejszego dziecka?

https://static.supersklep.pl/181925/639969/l/plecak_dakine_exit_dakota_20l.jpg

Ten wydaje mi się identyczny w fasonie jak Roxy:
      https://static.supersklep.pl/181081/638022/l/plecak_dakine_eve_wmn_lux_28l.jpg

Ten wydaje się dość mały, tylko 45 cm wysokości, model Central:

https://static.supersklep.pl/180887/636626/l/plecak_dakine_central_dakota_26l.jpg
      • patatajowa Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 01.08.14, 15:27
        u nas staneło na nitro z tego wątku, plecaki super
        forum.gazeta.pl/forum/w,583,151704656,151704656,plecaki_NITRO.html
      • reggaeemama agni77 11.08.14, 23:09
        zdecydowałyście się na plecak Dakine?
        córce wpadł w oko jeden model,tylko waham się między 25l a 28l?
        chyba szóstoklasistce pasowałby większy
        sama nie wiem....
        • dorina1 Re: agni77 12.08.14, 08:15
          Bylismy w Skiteam w ten weekend i oglądalismy te plecaki na żywo i też mam dylemat. Córka idzie do gimnazjum jest szczupła 164 cm wzrostu, i na ten moment odpada 33l bo jest za wielki dla niej a 25l za mały więc optymalny byłby 28-30l z tego co widzieliśmy i przymierzaliśmy z kolei syn idzie do 4-tej klasy i dla niego chcę kupić 25-26l. Z tym że u mnie dzieciaki się uparły, że chcą model z kieszenią termiczną na napoje, czekam na jakieś promocjesmile
          • agni71 Re: agni77 12.08.14, 09:40
            Czy w stacjonarnym było więcej modeli i kolorów niż na stronie skiteam?

skiteam.pl/dakine-m78.html
            • dorina1 Re: agni77 12.08.14, 22:22
              Tak byly rozne nie za wiele tego ale mozna bylo obejrzec poszczegolne modele, przymierzyc. Na stronie jest kilka sztuk w sklepie bylo troche wiecej tak na oko 15-20 szt.
        • agni71 Re: agni77 12.08.14, 09:31
          Jeszcze nie i czuję presję, w czwartek córka będzie kilka dni w domu, to moze zamówimy coś przez internet, a jak nie podpasuje, to będziemy miały ostatni tydzień sierpnia, żeby szukać czegos innego sad Tez nie wiem, jaką pojemność brać? Może ktoś jeszcze coś doradzi w kwestii Dakine? Lub Jansportu, ale tu wzornictwo zdecydowanie mniej ciekawe, prawie same kraty uncertain.
    • korelia72 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 01.08.14, 15:11
      Podepnę się, czy widziała może namacalnie któraś z Was plecaki Vans (zwłaszcza taki w pepitkę) ? Mojej nastolatce nic się nie podoba smile Szukam do obejrzenia w Poznaniu. Z góry dzięki.
      • korelia72 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 12.08.14, 08:40
        my zdecydowałyśmy się (15latka) na nike cheyenne classic 25l, oglądałam na żywo, wydaje się zaskakująco duży i zupełnie wystarczający do 3 gimnazjum, mocne szelki i fajna kieszeń na spodzie (dostęp z zewnątrz) - np na w-f
      • siciurynka1 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 21.08.14, 21:27
        https://www.eastend.pl/data/products/d6ff519b2e1e4fd18326586505ea7d8b/01-200c.jpg ten? faktycznie ladny, ale cienka szmatka do niczego
    • agni71 Re: wstępny wybór - prośba o poradę 15.08.14, 17:41
      Wstepnie przez internet córka wybrała Jansport Beamer:

https://www.jansport.pl/resources/productphotos/4fdce54e7593d482241a840cdcc63755.jpg

Jansport Big Student: https://www.jansport.pl/resources/productphotos/6aabd323906cd9b868c64946795899ec.jpg

Dakine Crystal: https://www.superplecaki.pl/zdjecia/127-1-plecak-dakine-crystal-vienna-23l.jpg

Czy ktos może cos konkretnie z tych trzech doradzić lub odradzić? Dla szczupłej i niezbyt wysokiej 12-latki.
      • krolmacius11 Re: wstępny wybór - prośba o poradę 15.08.14, 19:52
        Mam ten pierwszy jako wycieczkowy. Nosi go mój mąż mający 182 cm wzrostu. Na nim ładnie leży smile
        Ten plecak jest strasznie pakowny jeszcze do szkoły ponadgimnazjalnej ujdzie ale dla drobnej 12 latki stanowczo się nie nadaje.
        Reszty na żywo nie widziałam.
        • agni71 Re: wstępny wybór - prośba o poradę 15.08.14, 21:32
          Rany, ja się chyba załamię, wszystkie młodzieżowe są takie wielkie.Ten pierwszy córce się najbardziej podoba sad
          • reggaeemama Re: wstępny wybór - prośba o poradę 15.08.14, 22:57
            my wybraliśmy Dakine,model Eve Kamali 28 l
            dam znać jak przyjdzie wink
            też proponowałam córce Jansport,ale spodobał się Dakine
            • dorina1 Re: wstępny wybór - prośba o poradę 16.08.14, 21:21
              Hej ja tez go chyba kupię, ale waham sie miedzy 28l a 32l
      • agni71 Re: Zaczynam się z lekka załamywać 18.08.14, 10:50
        Chciałam zamówić przez internet ten Jansport Beamer szro-czarny w róże, który pokazywałam wyżej, i nigdzie go nie widzę. Te sklepy, które Jansport linkuje na swojej stronie, jako prowadzące sprzedaz internetową, mają po kilka raptem plecaków, akurat nie te, które nam by odpowiadały.

Jakbyście widziały gdzieś jakiś sklep internetowy z dużym wyborem Jansportów, to dajcie znać.

Planuje tez rundkę po stacjonarnych, ale mam wątpliwości, na ile sklepy podane na stronie www faktycznie sprzedają te plecaki, skoro internetowe to porażka.

Więc gdyby ktoś akurat natknął sie w jakichs warszawskich sklepach na Jansporty (idealnie jakby mieli tez Dakine, do porównania), to bardzo proszę o info...

Zaczynam czuc lekkie przerażenie, bo szkoła tuż tuż, a my jesteśmy bez plecaka...
        • krolmacius11 Re: Zaczynam się z lekka załamywać 18.08.14, 11:26
          Jansport wycofał się z rynku polskiego (przynajmniej tak czytałam z pół roku temu), to co jest w sklepach to resztki które się jeszcze nie sprzedały.
          Nie panikuj, że nie ma Beamera, on się naprawdę nie nadaje dla drobnej 12 latki. Na moim synu mającym już przeszło 160 cm beamer wygląda na za wielki. Ma tych komór od groma i to szerokich, nie da się go ścisnąć z grubości jak np. w tym plecaku
          www.wolf-paw.com/1422/products/jack_wolfskin_berkeley_small_glacier_trijack.aspx
          Szukaj dalej jest wiele naprawdę fajnych plecaków. Może faktycznie coś z Dakine.
          • agni71 Re: Zaczynam się z lekka załamywać 18.08.14, 12:34
            Chyba faktycznie Jansporty trzeba sobie darować. A ktos może widział na zywo takie Dakine?

Hana: https://www.outdoorzy.pl/9009-49646-large/dakine-plecak-damski-hana.jpg

Crystal: https://www.outdoorzy.pl/8917-28266-large/dakine-plecak-damski-crystal.jpg

Choc żaden z nich nie wydaje mi się idealny, jeden nie ma bocznych kieszonek na picie, drugi ma tylko jedną dużą komorę, oba mają cienkie pasy, bez łącznika...
            • kamire12 Re: Zaczynam się z lekka załamywać 18.08.14, 14:51
              a po co łącznik między pasami? chodzi o ten przy rączce?
              przymierzałam taki plecak z czymś takim córce (10 lat) i tylko to przeszkadza.... nie przylega do pleców przez to plecak sad
              • agni71 Re: Zaczynam się z lekka załamywać 18.08.14, 15:10
                Nie, miałam na mysli takie zapięcie na piersiach. To o czym piszesz faktycznie chyba średnio się sprawdza, bo córka mierzyła plecak Roxy z takimi pasami i źle leżał.
              • reggaeemama Re: Zaczynam się z lekka załamywać 18.08.14, 15:12
                właśnie kurier przyniósł nasz plecak Dakine smile
                świetny jest! dosyć duży (28 l),ale myślę,że to zaleta,bo córka nosi do szkoły niewiarygodnie dużo rzeczy
                ma boczne kieszonki na napoje,ma pas piersiowy,dużo różnych schowków,przegródek
                córka zachwycona smile to najważniejsze wink

taki:
                https://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/44/88/13/79/4488137993
                • agni71 Re: Zaczynam się z lekka załamywać 18.08.14, 15:26
                  a dobrze leży? Bo moja córka mierzyła plecak Roxy z podobnymi pasami i ta część u góry brzydko odstawała.
                  • salma75 Re: Zaczynam się z lekka załamywać 18.08.14, 15:30
                    Przymierz agni gdzieś ten Dakine zanim kupisz, nie bierz w ciemno. One są dosyć długie, dziwnie się układają, bywa, że wiszą smętnie na tyłku. Mój syn gimnazjalista 182cm wzrostu nosi Dakine i względnie na nim plecak wygląda. Na mnie (161cm) kiepsko.
                    • agni71 Re: Zaczynam się z lekka załamywać 18.08.14, 15:55
                      Na pewno będę chciała przymierzyć, ale córke będę miała w domu dopiero w przyszłym tygodniu. Czyli mamy tydzień na zakup plecaka sad Jakoś dla młodszych nie było takich problemów, brało się jakiegoś Topgala i było git...
                  • reggaeemama Re: Zaczynam się z lekka załamywać 18.08.14, 19:08
                    dobrze leży,nic nie odstaje
                    uff mamy wszystko do szkoły smile
                    • pasik Re: nasze wakacyjne zakupy plecakowe 18.08.14, 21:19
                      Co się uparłyście na ten pas piersiowy..używa się go przy dłuższym chodzeniu dla odciążenia....ale dzieci chyba nie chodzą po 10-15 kilometrów do szkoły?
                      Widziałyście dziecko, które zapina toto? Fajny gadżet ale nie potrzebny na 100%. Wolałbym wzmocniony spód plecaka.

Starszy dostał opisanego na początku wątku Deuter GIGA PRO....duży plecak tz szeroki ( ale regulowany trokami)..plecak wykorzystany został już w wyjazdach wakacyjnych.
                      Bardzo ładnie leży..kochamy Deuterasmile

Dla młodej zamawiam za podpowiedzią forum plecak Jack Wolfskin BERKELEY S ...ciut za duży bo to dopiero 8 latka..ale rośniesmile
                      Lekki, ładna kolorystyka..fajnie, że można dokupić w wersji kolorystycznej różne torby z tej serii np na ćwiczenia, torebka na ramię.
                      Plecaki Topgal zamawiałam prawie 10 lat...ale przeginają z wagą plecaków..jakość też nie zawsze idzie w parze z cały czas rosnącą ceną. Dodatki do plecaków nie interesują nas..a nie ma opcji kup bez gadżetów ( worki, nakładki itp, nie piszę o piórnikach)
                      • salma75 Re: nasze wakacyjne zakupy plecakowe 18.08.14, 21:53
                        pasik napisała:

> Co się uparłyście na ten pas piersiowy..używa się go przy dłuższym chodzeniu dl
                        > a odciążenia....ale dzieci chyba nie chodzą po 10-15 kilometrów do szkoły?
                        > Widziałyście dziecko, które zapina toto? Fajny gadżet ale nie potrzebny na 100%

Moje zapina, zawsze. Idzie do szkoły jakieś 20 minut.
                        Idzie z koleżanką z sąsiedztwa - koleżanka też zapina.
                        Dziewczyny w zeszłym roku chodziły do IV klasy, miały cholernie ciężkie plecaki, wypełnione po brzegi, zapięcia paska na piersiach odciążało ramiona.

> Starszy dostał opisanego na początku wątku Deuter GIGA PRO....duży pleca
                        > k tz szeroki ( ale regulowany trokami)..plecak wykorzystany został już w wyjazd
                        > ach wakacyjnych.
                        > Bardzo ładnie leży..kochamy Deuterasmile

Ja również je wielbię smile.
                        Nasz też służył podczas wakacji. Są nie do zdarcia smile.
                        • pasik Re: nasze wakacyjne zakupy plecakowe 18.08.14, 22:40
                          u nas nikt nie zapina....ale przypatrzę się w nowym roku szkolnymsmile
                      • agni71 Re: nasze wakacyjne zakupy plecakowe 18.08.14, 23:23
                        pasik napisała:

> Co się uparłyście na ten pas piersiowy..używa się go przy dłuższym chodzeniu dl
                        > a odciążenia....ale dzieci chyba nie chodzą po 10-15 kilometrów do szkoły?

No nie wiem, babki na forum polecały, to pomyslałam, że może to faktycznie dobra rzecz smile

> Dla młodej zamawiam za podpowiedzią forum plecak Jack Wolfskin BERKELEY S
                        > ] ...ciut za duży bo to dopiero 8 latka..ale rośniesmile

A nie za mały on do VI klasy i wyżej, bo tu piszemy o plecakach dla młodzieży, nie dla 8-latek wink Wg ich strony ma 38 cm wysokości, pojemność 23 l - to nie za mało do starszych klas?

Topgala juz nie chcę, zreszta nie ma żadnych wzorów, które by się spodobały córce, no i szukam czegoś do 600g, a nie ponad 1 kg.

Ale pokażę go córce, a nuż? Ale pewnie się nie spodoba.... Cena Ok, chciałabym coś do 200 zł.
                        • pasik Re: nasze wakacyjne zakupy plecakowe 19.08.14, 00:06
                          Angi..szczerze nie porównywałam tych plecaków...bo do sklepu szłam z założeniem, że kupuję Berkeley S dla córki. Berkley jest spory... litrażowo praktycznie identyczny z Giga Pro.
                          I kolorystycznie większe są..smutne

różnica wielkościowe pomiędzy nimi
                          B44 x 32/26 x 17 cm
                          BS :38 x 23/28 x 15cm
                          trzeba obadać, przymierzyć....bez tego nie kupuję plecaka
                          • agni71 Re: nasze wakacyjne zakupy plecakowe 19.08.14, 08:25
                            > trzeba obadać, przymierzyć....bez tego nie kupuję plecaka

nie zawsze sie da, jak choćby ze słynnymi Topgalami smile

Na innej stronie z kolei znalazłam wys. Berkeley S 45 cm, ale chyba dane e strony producenta sa bardziej miarodajne. Kolory i wzory dla nas akurat takie sobie, córka chce czarny plecak, a taki jest tylko ten z łapką....
                            • lucyjkama Re: nasze wakacyjne zakupy plecakowe 19.08.14, 09:17
                              Mam w domu berkeley s, właśnie zmierzyłam, plecy mają długość dokładnie 37 cm. Tylko jest on tak zgrabniutki, że mam wątpliwości czy do 4 klasy nie za mały wink
                              • agni71 Re: nasze wakacyjne zakupy plecakowe 19.08.14, 09:36
                                Ja potrzebuje do VI i przynajmniej I gimnazjum smile To chyba jednak sobie dam spokój... A sa jakieś polecane większe modele JW?
                                • agula30-2006 Re: nasze wakacyjne zakupy plecakowe 19.08.14, 15:05
                                  Dla syna do I gimn. kupowałam taki: sklep.jack-wolfskin.pl/plecak-berkeley_30219t jest większy od S.
                                  Dla siostrzenicy w tym miesiącu idącej do I gimn. kupiłam taki: sklep.jack-wolfskin.pl/dayton_80843t?p[cat]=211 - trochę mniejszy od berkeleya, kształt delikatniejszy.
                                • saszanasza Re: nasze wakacyjne zakupy plecakowe 19.08.14, 17:32
                                  agni71 napisała:

> Ja potrzebuje do VI i przynajmniej I gimnazjum smile To chyba jednak sobie dam sp
                                  > okój... A sa jakieś polecane większe modele JW?

agni, ja właśnie wracam do domu z nowym plecakiem dla syna JW, ten model i to w bardzo dobrej cenie kkupłam tu:
                                  www.e-horyzont.pl/plecak-board-walk-20_106174t?p[cat]=211
                                  mój syn jest drobnym 32 kg/148 cm. 12 latkiem.
                                  plecak jest w sam raz, o ile nie odrobinę za duży, generalnie większy niż barkley s.
                                  • agni71 Re: nasze wakacyjne zakupy plecakowe 19.08.14, 21:30
                                    fajny, podoba mi się, ale kolorystyka i wzorki do kitu sad

Pokażę córce ten większy Berkeley.
                                    • saszanasza Re: nasze wakacyjne zakupy plecakowe 20.08.14, 08:26
                                      agni71 napisała:

> fajny, podoba mi się, ale kolorystyka i wzorki do kitu sad
                                      >

no fakt...mój syn nie jest wybrednywink

> Pokażę córce ten większy Berkeley.

jest fajny, ale duży/szerszy

• kaka73 Re: nasze wakacyjne zakupy plecakowe 20.08.14, 12:24
                                        A plecaki młodzieżowe Hama miał ktoś?
                                        np. coś takiego?
                                        allegro.pl/hama-all-out-daisy-swietny-plecak-hit-2014-i4515413371.html

Jakos do mnie te typowo turystyczne nie przemawiają.
                                        Córka idzie do 4 klasy ma 142 cm wzrostu.
                                        • krolmacius11 Re: nasze wakacyjne zakupy plecakowe 20.08.14, 12:50
                                          Zobacz jak dużo tych plecaków Hama sprzedaje się na allegro jako używanych kilka miesięcy. Dla mnie to sygnał, że jest coś z nimi nie tak (wygoda, waga). Podobnie jest z tornistrami hama dla klas 1-3. Jakoś herlitzów używanych kilka miesięcy raczej nie uświadczysz. Wygodne plecaki dzieci noszą i noszą aż wyrosną albo zedrą. Niewygodne w stanie idealnym lądują w obrocie wtórnym,
                                          Ja bym tej hamy nie kupiła.
                                  • pasik Re: nasze wakacyjne zakupy plecakowe 19.08.14, 22:04
                                    wyższy, ale mniejszy litrażowo o 3l
    • siciurynka1 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 21.08.14, 21:31
      Widziałyście gdzieś taki https://static.supersklep.pl/181921/639965/m/plecak_dakine_detail_27l_chambray.jpg, dokładnie ten kolor, w dobrej cenie? Z pierdyliona zaprezentowanych plecaków moja wybredna córka wybrała tylko ten jeden uncertain
      • patatajowa Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 21.08.14, 22:46
        ten i jeszcze taki niebieski z pomarańczem były jeszcze w lipcu na wyprz w zalando wink
        za cene cos w okolicach 170 zł. teraz nie widze zadnych a było ich troche jak szukałam plecaka dla córki.
      • saszanasza Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 22.08.14, 08:43
        o ile się nie mylę, to takie widziałam w tk maxie, ale nie pamiętsm czy akurat ten kolor.
        • patatajowa Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 22.08.14, 09:00
          dakina maja tez na spartoo, z kodem wychodza taniej wink
          • kaka73 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 22.08.14, 12:02
            Kupiłamj w końcu niebieskiego Berkeleya - córce się podobał.
            Plecaki Dakine mają też w supersklepie.
            • iwek33 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 05.09.14, 15:26
              Po tygodniu użytkowania mój starszy syn jest mega zadowolony z plecaka. Ma w tym roku Jansport Agave ( po naszych zeszłorocznych perypetiach z Deuterem i nie uwzględnionej reklamacji postanowiłam już nie ryzykować z Deuterami). Jansport jest sporo lżejszy niż Deuter Giga, równie pakowny, i co najlepsze: udało mi się go kupić na wyprzedaży w czerwcu, gdy kosztował 149 zł. To był dobry zakup.
              • agni71 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 05.09.14, 16:28
                Jansportów już zostały resztki w sklepach, mnie nie udało się znaleźć nic dla córki, polecanie tej marki uważam za trochę bez sensu w obecnej sytuacji.
                • iwek33 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 05.09.14, 22:57
                  agni71 napisała:

> Jansportów już zostały resztki w sklepach, mnie nie udało się znaleźć nic dla c
                  > órki, polecanie tej marki uważam za trochę bez sensu w obecnej sytuacji.

To, że Tobie nie udało się znaleźć modelu dla córki nie oznacza, że nikomu nie uda się znaleźć czegoś interesującego. Akurat Agave są jeszcze do kupienia.
                  • agni71 Re: Plecak dla starszej młodzieży..jaki? 06.09.14, 13:43
                    agave akurat jeszcze tak, ale wybór modeli i kolorystyki w poszczególnych modelach jest bardzo ograniczony. Oczywiście, można polecać, jak ktos jest zadowolony, ale to zapewne niewielu osobom pomoże w wyborze, skoro i tak nie będą mogły kupić wybranego plecaka
    • agni71 Re: Kupiony.... 24.08.14, 20:26
      Marka Caribee

ten model, tylko czarny:

https://static.wixstatic.com/media/4109a4_29b634584639f72e17d666495713e5c4.jpg_srz_p_420_460_75_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz

Jak dla mnie nic szczególnego, jesli chodzi o design, Dakine bardziej mi sie podobają i nawet mieliśmy dzisiaj podjechac do skiteam, ale córka ten przymierzyła, stwierdziła, że się jej podoba, dobrze lezy, ma dobrą funkcjonalność, jest nawet ten pas do zapięcia z przodu, cena OK, więc juz się zdecydowaliśmy. Spersonalizuje sobie plakietkami i zawieszkami smile

Kupiliśmy stacjonarnie w sklepie Apeks, sa tez na ich stronie internetowej: apeks.pl/product-pol-1510-Rhine-plecak-miejski-40L-laptop-15-4.html stacjonarnie był droższy, 159 zł.

Jeszcze nam pozostał zakup piórnika, myślałam o Dakine, ale może cos tańszego znajdziemy.
      • agni71 Re: Kupiony.... 24.08.14, 20:33
        aha, na stronie Apeksu piszą, że ma 50 cm wysokości, ale sprawia wrażenie mniejszego i z pewnością leży lepiej niż np. Roxy Shadow Swell, który niby ma 45 cm, a wyglądał na córce na ogromny.

I jeszcze mierzyła taki Ogio: https://www.boardstore.pl/pol_pm_Plecak-Ogio-REBELLIOUS-BLK-ORCHID-1155159709_1.jpg

Bardzo przyjemny, fajne te kolorowe wstawki, bardzo zgrabny, dość płytki, sprawiał wrażenie mniej pojemnego od tego Caribee. Miał troszke mniej przegródek. Jednak córka chciała cały czarny.
        W obu mierzonych plecakach pasy miały duży zakres regulacji i przy maksymalnym ściągnięciu plecaki bardzo dobrze, wysoko leżały na plecach, nie było efekty smętnego zwieszania się na pupie, jak we wspomnianym Roxy.
        • annulak Agni 05.09.14, 10:42
          jak pierwsze wrażenia córki z użytkowania plecaka? Czy ewentualnie możesz przesłać mi jej zdjęcie z plecakiem? Musze kupić go przez internet i nie umiem podjąć ostatecznej decyzji. Pozdrawiam
          • agni71 Re: Agni 05.09.14, 12:44
            Na zdjęcie to się chyba córka nie zgodzi, ale zapytam.

Uzytkuje się, jak na razie, dobrze. Mnie przeszkadza jedna rzecz - listwa zasłaniająca zamek głównej komory. Ale nie wiem, czy córce też wink

Plecak jest pojemny, wszystko, jak na razie się mieści, a śniadaniówkę mamy w tym roku bardziej pękatą.

Jak wróci córka, zapytam o fotkę...
            • annulak Re: Agni 05.09.14, 14:29
              Dzięki. Nie potrzebna cała aparycja,może być bez głowysmile,jeśli się zgodzi. One są podobnej budowy z moją 6 klasistką.
            • hanka08 Re: Agni 05.09.14, 14:32
              Podpowiedzcie proszę czy Dakine Campus 33l nie będzie wielki dla gimnazjalisty? Wprawdzie wysokiego - 185 cm wzrostu, ale baaardzo szczupłego.

• agni71 Re:Annulak przesyłam na gazetowego. 05.09.14, 18:46

• siciurynka1 - 20% na dakine 05.09.14, 18:12
      Jesli ktoś jeszcze nie kupił plecaka to w ten weekend (6-7.IX) na www.supersklep.pl - 20% na wszystkie nieprzecenione produkty Dakine. Kod rabatowy "jesień2014". Moja córka zadowolona z tego
      • k1234561 4F 06.09.14, 06:43
        A czy któreś dziecko używało plecaka z tej firmy?Wpadł mi jeden w oko dla 4-klasisty,ale nie wiem jakie one są jakościowo.Czy przetrwają kilka lat tak jak Dakine,Jansport itp.czy to raczej badziew.Chłopak raczej nie należy do tych dzieci,co z plecakiem się cackają.
        • fifiak Re: 4F 17.07.18, 09:02
          Syn od września zaczyna naukę w technikum, jakie plecaki mu zaproponować do wyboru? Nosił przez 4 lat Deuter Giga i z racji wysłużenia wypadałoby go zmienić. Mówi, że nie odpowiada mu pudełkowatość tego plecaka, ale co zaproponować mu szmatkę typu Nike, która będzie wisieć? Proszę o rady.
          • patatajowa Re: 4F 17.07.18, 10:09
            polecam plecaki Nitro. teraz tez zamierzam mojemu 7-klasiście taki kupic, model Stash najlepszy chyba.
            ewentualnie jeszcze oglądam Billabong model COMMAND SURF.
            • iberka Re: 4F 17.07.18, 23:58
              Widziałaś je może na żywo? Mój Kuba idzie do II klasy liceum i ma coocazoo jobjobber......oddać nie chce wink, ale coś mogłabym mu zaproponować.
              Musi mieć odpowiednie plecy i grubość szelek - wszelkie wiszące coolpacki i inne Nike odpadają.
              • patatajowa Re: 4F 18.07.18, 07:44
                Bilabong nie. Nitro stash mam jeden w domu ale juz trochę zużyty.Moim zdaniem dobra alternatywa dla nastolatka który nie chce nosić "dzieciowych/pudełkowych" topgali 😉
                Mogę podesłać realne zdjęcia ale wieczorem.
            • fifiak Re: 4F 18.07.18, 17:52
              a gdzie kupowałaś plecaki Nitro, możesz polecić jakiś sklep, bo raczej to niszowy towar
              • patatajowa Re: 4F 18.07.18, 18:46
                kiedys były na zalando i tam kupowałam. teraz wyguglałam jakis czeski/słowacki sklep? oraz zaglądam na all bo tez bywają.
                • fifiak Re: 4F 22.07.18, 17:06
                  Patatajowa przejrzałam plecaki Nitro, sprzedawane są w sklepach dla snowboardzistów. Młodzieniec o dziwo zaakceptował, ale wybraliśmy model NITRO CHASE, pojemność 35l, a Stash ma 29l. Powinien się zmieścić worek z butami, kurtka, stąd wolimy ciut większy, bo trzeba przejechać komunikacją spory kawałek, a tak będzie wygodniej mieć wszystko w jednym miejscu. Czy jesteś zadowolona z jego użytkowania, tzn. pakowność, zużycie?
                  • patatajowa Re: 4F 22.07.18, 20:23
                    Syn zadowolony nic się nie uszlodzilo za wyjątkiem folii termicznej w kieszonce gdzie nosił śniadanie do szkoly.prany w pralce -przeżył. Mam gdzies zdjęcia 3 modeli jakie wtedy kupiłam : Stash,chase i jeszcze taki jeden-bardzo duży z pasem biodrowym - nie pamiętam nazwy.Jak znajdę to wrzucę.
                    • patatajowa Re: 4F 22.07.18, 22:01
                      znalazłam stary watek i kilka zdjęc które wtedy zrobiłam:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,583,151704656,151704656,plecaki_NITRO.html
                      • patatajowa Re: 4F 22.07.18, 22:09
                        a tu obecny syna:
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/yd/mbmx/3AaJWhS86MQ9ZYnOzB.jpg
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/yd/mbmx/GoK4UIaBCIgaZ8bOoB.jpg
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/yd/mbmx/FKqiluwuqjw0y3xfJB.jpg
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/yd/mbmx/fYKMa0JdJG7HxtiYMB.jpg
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/yd/mbmx/zEjhWFha1Q0LoonikB.jpg
                        • fifiak Re: 4F 22.07.18, 22:27
                          Dziekuję, a jeśli pamiętasz może stashe a chase, to duża różnica w pojemności?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka