Dodaj do ulubionych

dobre nosidło

19.06.14, 10:14
Moje Drogie, polećcie proszę dobre nosidło dla 8miesięczniaka, który waży około 10-11kg.

Mam jeszcze pytanie czy są nosidła, które można zakładać zarówno z przodu jak i na plecy? Od kiedy dziecko można na plecach nosić?
Obserwuj wątek
    • audrey2 Re: dobre nosidło 19.06.14, 10:38
      IMO manduca lub Tula
      można i na plecach, i z przodu (ale nie przodem, ale to wieszsmile)
      na plecach można nosić od początku, tylko dopoki nie siedzi, lepiej w chuscie
      • lunkalinka Re: dobre nosidło 19.06.14, 10:50
        polecamy Bondolino, do 36 miesiąca można w nim nosić dziecko. Jest ergonomiczne i nie ma negatywnego wpływu na stawy biodrowe.
    • kjut Re: dobre nosidło 19.06.14, 10:52
      Ja polecam Mei Tai smile Co do noszenia - jak manducę czy tulę.
    • la.zania Re: dobre nosidło 19.06.14, 14:11
      oboje z mezem jestesmy bardzo zadowoleni z Tuli smile no i made in Poland wink
    • anjaka1983 Re: dobre nosidło 19.06.14, 14:15
      u nas bardzo sprawdza się Tula.
    • semi-dolce Re: dobre nosidło 19.06.14, 21:29
      Mam porównanie między manducą, bondolino i mei taiami. Dla dużego dziecka - a twoje wagowo spore - wybrałabym pewnie manducę, najlepiej moim zdaniem rozkłada większy ciężar (więc dłużej posłuży). Ale - manduca jest cała w klamerkach, wszystko się nimi reguluje, więc jeśli nosicieli jest więcej niż jeden to każdy musi za każdym razem do siebie regulować (chyba, że mają identyczne wymiary). Pod tym względem łatwiejsze jest bondolino, tutaj pas biodrowy jest na rzep (solidny) a ramienne są wiązane. Mei tai - nie mam doświadczenia z "klasycznym", mam dowiadczenie z samoróbką z chusty i didy tai, tez z materiału chustowego. Zajmują najmniej miejsca, założenie trwa chwilę dłużej niż manduki czy bondolino bo trzeba pasy podociągać. Komfort noszenia w zasadzie w każdym podobny, no jak pisałam manduca moim zdaniem ponosi większe, cięższe dziecko (tzn. te 20 kg, które podaje producent, faktycznie mozna w niej bez problemu nieść). Na plecach można nosić od początku, początkowo jednak w chuście, natomiast 8 miesięczne dziecko z powodzeniem możesz wrzucić na plecy w którymkolwiek z tych nosideł. Podobno można w nich też nosić na biodrze, ale ja nie umiem.
    • zoja.anna Re: dobre nosidło 20.06.14, 11:54
      tula u nas super się sprawuje.
      • mazurjanka Re: dobre nosidło 20.06.14, 15:06
        Dziewczyny które macie Tulę- jak sprawuje się przy cięższym dziecku tzn >10kg?
        • la.zania Re: dobre nosidło 20.06.14, 15:44
          dziec wazy wprawdzie niewiele ponad 10 kg ale w dalszym ciagu tula sprawuje sie super, dobrze "rozklada" ciezar, wygodnie sie nosi. Mysle ze jeszcze b.dlugo nam posluzy, wg producenta az do 20kg smile
        • anjaka1983 Re: dobre nosidło 20.06.14, 16:20
          mój ma 11kg, ale w tuli w ogóle tego nie odczuwam, magia jakaś smile lubię nosić, dzieć lubi być noszony, więc pewnie ponosimy jeszcze długo smile
        • zoja.anna Re: dobre nosidło 20.06.14, 20:10
          moja wazy 11 i zaczynam odczuwac dyskomfort po jakis 3 godzinach noszenia.
          • mala-dziewczynka Re: dobre nosidło 20.06.14, 21:04
            a nosicie głównie z przodu czy na plecach?

ja kilka razy miałam Małego w Babybjorn (wiadomo że to wisiadło a nie nosidło ale chciałam tylko zobaczyć jak się w nosidle dziecko nosi i czy by mu się podobało w czymś takim siedzieć) ale po paru minutach miałam dość, mocno kręgosłup czułam,pewnie dlatego, że tam są tylko szelki, nie ma tego pasa biodrowego, liczę że z tym pasem ciężar równomierniej się rozkłada i jest dużo lżej, mam rację?
            • kr_ka_11 Re: dobre nosidło 08.07.14, 12:57
              potwierdzam, Tula jest obłędna. Pożyczyłam od znajomych, żeby dać jeszcze szanse, z nastawieniem, że nic z tego nie będzie (chusty i marsupi młoda nie zaakceptowała) i jest sukces!
              Bardzo polubiła to nosidło, testowaliśmy w dwa weekendy, i parę razy na trasie do sklepu (a nie mam zbyt blisko) i jest w nim przeszczęśliwa. 2 razy sobie błogo zasnęła.
              Teraz jak jest taka marudna przy ząbkach to wybawienie, bo w wózku nie chce jeździć z kolei. Szkoda tylko, że skwar taki, że tylko o 8 rano mogę z nią wyjść smile Niemniej zamówiłam dziś, model spotted love - urzekł mnie ogromnie tongue_out
        • mmajcka Re: dobre nosidło 08.07.14, 13:42
          To ja sie przylacze do pytan i tule. Tak mi ja tu zachwalacie, ze chyba sie skusze. Ale na ich stonie sa dwa rodzaje: 7-20 kg oraz 11-22kg. Corka ma 10 m-cy i 9 kg, wiec teoretycznie powinnam kupic to pierwsze nosidelko. Ale czy to wieksze nie straczy mi na dluzej? Do jakiego wieku dziecko bedzie chcialo sie nosic? I czy gdybym kupila to wieksze to bedzie jednak niezdrowo wsadzic tam mniejsze dziecie?
          • kr_ka_11 Re: dobre nosidło 08.07.14, 14:07
            ja nie zamierzam nosić 22 kg kloca, zresztą, z jej tempem przybierania na wadze, 22 kg to już by miała z dobrych pare lat, liczę na to, że będzie używać nóżek wink
            ja wzięłam to pierwsze. a to drugie faktycznie starczy na dłużej ale przemyśl czy tego potrzebujesz.
            • mmajcka Re: dobre nosidło 08.07.14, 14:10
              Tak. Mysle taak jak Ty. Chyba potrzebowalam potwierdzenia smile
              Dzieki
              • julka.82 Re: dobre nosidło 08.07.14, 16:25
                jesli jestes z wawy to jest na ursynowie wypozyczalnia nosidel. my kupilismy to mniejsze, corka ma 7,5 kg i jest zachwycona. tylko trzeba uwazac zeby dobrze nozki ukladac dziecku w takim nosidle.
                • mala-dziewczynka Re: dobre nosidło 08.07.14, 18:05
                  No i kupiłam Tule i jestem na razie b zadowolonasmile Małemu też się chyba dobrze w niej siedzismile tylko nie umiem go na plecy sobie sama wrzucic niestetysad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka