Dodaj do ulubionych

Sprzedaż na Amazon.de

17.07.14, 18:21
Witajcie,

poszukuje informacji na temat efektywnej sprzedaży na Amazon.de. Swoją sprzedaż prowadzę tam od roku, ale efekty nie są nawet mierne... Kiedyś któryś z moich znajomych rzucił hasłem o swego rodzaju poradnikach/instrukcjach jak krok po kroku prezentować swoje produkty, aby sprzedaż była na wysokim poziomie. Niestety nic na temat nie udało mi się odszukać.
Proszę o pomoc, może ktoś z Was ma podobne doświadczenia, bądź zna właśnie sposób, aby sprzedaż wzrosła.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Sprzedaż na Amazon.de 17.07.14, 22:00
      Odpowiem z pozycji wiernej klientki: ja na amazonie niemieckim kupuję zwykle to, co wysyła amazon, jak nie, to tam, gdzie przesyłka jest jak najtańsza i szybko wychodzi. Poza tym patrzę na oceny sprzedającego, jak się rzuca, nawet jeśli klient ma jakieś obiekcje, to dziękuję, postoję. Poza tym patrzę zawsze na zdjęcia i opisy produktu, jak zdjęcie jest np. w opakowaniu, lub w ogóle opakowanie, to dziękuję, postoję. Jak opis produktu jest jakby skądś przekopiowany i np. skład materiału jest niepodany, lub dziwny, dziękuję, postoję. Poza tym trzeba patrzeć, w jakich kategoriach się umieszcza produkt, jak wyszukiwarka go nie widzi w kategorii, to wiadomo, że sprzedaż spadnie. Ważne są dla mnie nieskomplikowane zwroty, choć staram się kupować tak, by nie zwracać.
      • krishna2110 Re: Sprzedaż na Amazon.de 18.07.14, 07:16
        Super, dziękuje za takie informacje. Jestem sprzedawcą z wieloletnim doświadczeniem w sprzedaży internetowej na terenie Polski. Nie mam trudności z opisami, są na wysokim poziomie, zawarte są w nich wszelkie niezbędne do zakupów informacje, wraz z adnotacją o konieczności zajrzenia do tabeli rozmiarów. Zdjęcia także, są profesjonalnie zrobione.
        Być może (słusznie napisałaś) problem tkwi w samej kategorii produktu i nie wyświetla się tam gdzie był powinien. Chociaż ciężko jest umieścić odzież np. sukienkę w innej kategorii niż sukienki... ale przyjrzę się tematowi.
        Jeśli chodzi o opinie to pojawia się kolejny problem... mimo rocznej sprzedaż (mniej więcej kilkadziesiąt sztuk sprzedanych do tej pory) mam tylko 2 gwizdki... nie wiem dlaczego tak się dzieje, że klienci nie zostawiają komentarzy. Zupełnie inaczej niż na polskim Allegro. Od czasu do czasu klientki wracają na kolejne zakupy, ale one także nie zostawiają opinii...
        Naprawdę nie mam pojęcia co można jeszcze zrobić, żeby tam coś ruszyło.
        Są fora w UK, gdzie ludzie piszą o sprzedaży na poziomie kilku tysięcy sztuk miesięcznie i zapewne jest to wynik sprzedawania "gadżetów", jednak jakiś klucz do sukcesu musi być.
        Może ktoś, coś, gdzieś, kiedyś? Chętnie poczytam Wasze uwagi i opinie. smile
        • okoani Re: Sprzedaż na Amazon.de 18.07.14, 09:33
          A nie możesz wysłać maila do klientów, że nie dostałeś komentarza, wobec czego chciałeś się dowiedzieć czy wszystko było w porządku, jeśli tak, to byś bardzo prosił o komentarz, bo jesteś "świeżym" sprzedawcą i każda ocena się liczy. A jeśli mają jakieś uwagi, to chętnie przeczytasz, by móc się poprawić.
          Może akurat ktoś się zreflektuje i wystawi komentarz?
          • krishna2110 Re: Sprzedaż na Amazon.de 18.07.14, 11:09
            dobry pomysł smile
            dzięki, wprowadzę taką zasadę w życie smile
        • alpepe Re: Sprzedaż na Amazon.de 18.07.14, 11:01
          jak ci się chce, możesz mi przesłać na priva linka do swojego sklepu, to ci powiem, czemu ja bym w nim nie kupiła, lub czemu bym kupiła.
          • krishna2110 Re: Sprzedaż na Amazon.de 18.07.14, 11:19
            niestety nie mogę wysłać prywatnej wiadomości do Ciebie... sad
          • krishna2110 Re: Sprzedaż na Amazon.de 18.07.14, 11:20
            niestety nie mogę wysłać prywatnej wiadomości do Ciebie... sad a przynajmniej nie wiem jak to zrobić... <nowicjusz> tongue_out
            • alpepe Re: Sprzedaż na Amazon.de 19.07.14, 19:24
              odpisałam.
    • dolce_sonno Re: Sprzedaż na Amazon.de 30.12.14, 01:11
      Witam Serdecznie,

Zaczynam swoja przygodę z handlem na amazon. Czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa fakturowania sprzedaży, czy wystawiam fakturę bezpośrednio na kupującego czy na amazon.
      • jaros1990 Re: Sprzedaż na Amazon.de 25.10.16, 17:54
        Ponawiam prośbę o odpowiedź ponieważ mam podobny problem. Nie mogę znaleść informacji na ten temat na żadnym forum.
        • alpepe Re: Sprzedaż na Amazon.de 25.10.16, 18:21
          Jeśli sprzedajesz na amazon marketplace, wystawiasz fakturę na kupującego i mu wysyłasz mailem. Natomiast płatności obsługuje amazon marketplace i jeśli towar wysyła amazon, to i on obsługuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka