Dodaj do ulubionych

nosidełko- może ktoś poleci

25.08.14, 21:53
czy ktoraś z mam może polecić jakieś nosidełko w niewygórowanje cenie, bo widze ze na allegro sa i po 500 zl..czy te za 100 zł są ok???czy lepiej zainwestowac z droższe???
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: nosidełko- może ktoś poleci 25.08.14, 22:18
      Poszukaj używanego, ale dobrego nosidełka ergonomicznego, będzie taniej. Polecam Tulę, ale dobre są jeszcze np. Bondolino, Manduca, Boba, Marsupi.
    • semi-dolce Re: nosidełko- może ktoś poleci 25.08.14, 22:37
      Cena niewiele mówi, bo droższa może byc manduca albo baby bjorn - pierwsze to świetne nosidło ergonomiczne, drugie zwykłe wisiadło.

W wątku obok piszesz, że córka ma 4,5 miesiąca. Nie wiem jak duża jest, ale w marsupi jej już raczej nie ponosisz, nie będzie wygodne. Na manducę przeciętne dziecko w tym wieku moim zdaniem jest za małe. Dobrze powinno się natomiast sprawdzić bondolino albo dobrany rozmiarowo mei tai. Z innymi ergo nie mam doświadczenia, ale cos mi chodzi po głowie, że tula jest większa od manduki, więc tym bardziej na nia za wcześnie.

Weź tez pod uwagę to, że szkoły są różne i niektórzy odradzają noszenie dziecka samodzielnie nie siedzącego albo młodszego niż 6 miesięcy w jakimkolwiek nosidle, polecają jedynie chustę (tkaną, co tez możesz rozważyć). Inna szkoła mówi, że nosidła (ergonomiczne rzecz jasna) od momentu kiedy dziecko trzyma głowę. Kolejna, że dobrze dobrane nosidła od początku. Ja 4 miesięczniaka przesadziłam z marsupi, które robiło się niewygodne po mniej więcej 6,5 kg dziecka w bondolino, które bardzo bardzo lubię i nosi cudnie. W podobnym momencie zaczęłam tez używać didy-tai, czyli chusto mai tai didymosa, też go oboje lubimy. Myslę, że spokojnie możesz kupować uzywane, one dość żywotne są i niejedno dziecko sa w stanie wynosić.
    • 02kaja Re: nosidełko- może ktoś poleci 26.08.14, 07:15
      z nosidłami-wisiadłami ostrożnie, bo można zrobić dziecku krzywdę, nawet jeśli wydaje się przeszczęsliwe w czymś takim. Najlepsza jest chusta, bądź nosidło typu mei tai - nowe bądź używane. Uzywane lepiej pracują. Zwróć uwagę, jak powinno dziecko mieć ułożone nóżki.
      nosidło-wisiadło
      jak nosić dziecko bezpiecznie w chuście
    • laszlowa Re: nosidełko- może ktoś poleci 26.08.14, 11:41
      Mam bondolino - polecam! Używane na pewno poniżej 300 zł kupisz. Wydaje mi się że warto zainwestować w sprawdzone marki, wiadomo wtedy że krzywdy dziecku nie zrobisz, komfort noszenia gwarantowany no i gatunkowo są super, starczą na długo. Potem możesz jeszcze sprzedać, na te marki zawsze znajdą się chętni.
      Choć jeśli porównywać z chustą - chusta jest przyjemniejsza do noszenia od każdego nosidła, no ale trzeba motać, wiadomo..
    • boo-boo ONO 26.08.14, 13:13
      Ja mam i polecam, polskie i nie jest drogie- nowe lekko ponad 100 zł kosztowałow więc jeśli reflektujesz na używane to jeszcze taniej wyjdzie.
      • roza20001 Re: ONO 26.08.14, 14:39
        Podczepie sie pod dyskusje zeby nie mnozyc watkow o nosidlach. Moja corka ma 2 miesiace. Zanim obczytalam sie w temacie kupilismy nosidelko baby bjorn (material to jedna warstwa siatki, wiec jest na tyle mieki, ze dostosowuje sie do dziecka). Dzisiaj wlozylam ja w te nosidla i z cala zdobyta wiedza o nosidlach i wisiadlach obejrzalam krytycznie w lustrze. Plecy sa wygiete w luk (czyki prawidlowo). Nogi nie wisza. Nosidlo jest w kroku na tyle szerokie (teraz), ze podpiera jej nozki do stawow kolanowych. Natomiast nie ma w tym miejscu regulacji, wiec jak podrosnie, moze byc problem. Na co jeszcze zwrocic uwage? Z gory dziekuje.
        • illegal.alien Re: ONO 26.08.14, 14:59
          Jak są wszyte pasy naramienne - czy poza 'naciagnieciem' w pionie, robią tez w poziomie. Czy pupa jest niżej niz kolanka?
          Jaki masz model BB?
    • missgiggles Re: nosidełko- może ktoś poleci 26.08.14, 21:53
      Chyba najlepiej, jakbyś poprzymierzała kilka przed zakupem. Niektore sklepy wypozyczaja nosidelka albo pozwalaja załadowac malucha na miejscu, zeby sprawdzic reakcję dziecka. Mi sie bardzo podobalo Bondolino, ale moja młoda zaczela w nim rozpaczac - w przeciwienstwie do Tuli. Faktycznie tania impreza to nie jest, ale ma dlugo sluzyc, i faktycznie dobrą markę mozna potem zawsze sprzedac.
      • angorek Re: nosidełko- może ktoś poleci 28.08.14, 22:35
        Używałam Baby Bjorn Active. Bardzo sobie chwaliłam, bo ten model miał wzmocnienie na kręgosłup osoby noszącej. Dziecku też było wygodnie. Jednak zaczęliśmy używać chyba jak mała miała ok. 5-6 miesięcy.
        • illegal.alien Re: nosidełko- może ktoś poleci 29.08.14, 00:02
          To nosidlo nie jest jednak ergonomiczne. Nie zapewnia prawidłowego podparcia dla kręgosłupa, ani prawidłowej sylwetki i ustawienia nóżek dziecka.
          • angorek Re: nosidełko- może ktoś poleci 02.09.14, 12:27
            Jak je kupowałam ok. 7 lat temu, to było uważane za jedno z lepszych. Ostatnio czytałam o tych podziałach i ergonomicznych nosidłach. Faktycznie budowa tych nosideł jest różna. Nie jestem specjalistą, żeby wypowiadać się, czy faktycznie BB nie zapewnia tego prawidłowego podparcia, prawidłowej sylwetki i ustawienia nóżek. Dziecku było w nim wygodnie, ma obecnie 8 lat i nie ma problemów ortopedycznych, więc szkody żadnej nie wyrządziliśmy.

Na FAQ strony BB jest taka odpowiedź:
            Is the baby's position with respect to hips, legs and back anatomically correct in BABYBJÖRN Baby Carriers?

Yes, the baby's hips, legs and spine are in the same position as when you hold your baby in your arms. According to pediatricians, an upright position that ensures free air passages, free movement for the legs and arms and good support for the neck and head is the optimal position for a newborn. Our baby carriers meet all of these important orthopedic requirements for small children.

Właśnie ciekawe jest to porównanie: are in the same position as when you hold your baby in your arms. Jak trzymamy dziecko na rękach, to nie zapewniamy mu takiego oparcia całego ciała jak w ergonomicznym nosidle, a przecież noszenie na rękach nie jest dla dziecka szkodliwe.

Tutaj opinie lekarzy ze strony BB: www.babybjorn.com/about-us/medical-experts/ Wiadomo, że można uznać, że pisane na zamówienie. Te nosidła są jednak produkowane od lat 70-tych, udoskonalane. Wydaje mi się, że gdyby stwierdzono zły wpływ nosideł na zdrowie/postawę dzieci, to w ciągu 44 lat musiałoby to wyjść na światło dzienne. Szczególnie w kraju skandynawskim. Nie ma co więc chyba z automatu skreślać tego rodzaju nosidła. Dzisiaj wybór jest większy. U mnie zbliża się kolejne dziecko, nosidło już mam, więc raczej będę z niego korzystać, bo nie widzę sensu kupowania innego. Szczególnie, że dla mnie, przy problemach z kręgosłupem, bardzo pomocne było to dodatkowe tylne wsparcie na kręgosłupie.
            • illegal.alien Re: nosidełko- może ktoś poleci 02.09.14, 12:48
              Tak, jezeli dziecko nie ma predyspozycji do problemow z biodrami, to moze tak byc, ze mu nie zaszkodzisz. Jednak prawidlowa pozycja bioderek dla dziecka w wieku niemowlecym, to odwiedzenie ok. 30-45' i kat zgiecia nozek 90-110' (czyli wewnetrzny kat miedzy udami powinien wynosic ok. 60-90' patrzac z gory na dziecko, a patrzac z boku nozki powinny byc pod katem 90-110 stopni od pozycji wyprostowanej - czyli kolanko na wysokosci biodra lub lekko wyzej). Tego nie uzyskasz w nosidle nie-ergonomicznym. Co wiecej, jezeli dziecko w takim nosidle jest z nisko, to z kazdym krokiem, rodzic odgina jego nozke do tylu, wywolujac nacisk na miednice, kregoslup, oraz staw biodrowy. To moze byc niebezpieczne.
              Dodatkowo - w nosidle ergonomicznym/chuscie dziecko jest wtulone w rodzica, czyli jego kregoslup jest tak ulozony, ze ciezar rozklada sie na calej jego dlugosci. Nosidla sztywne powoduja, ze dziecko jest w nienaturalnie pionowej pozycji, a jego ciezar spoczywa na kosci lonowej, miednica jest pod nieprawidlowym katem i dochodzi do przeciazenia tych rejonow.
              Owszem, wiekszosci dzieci takie nosidla krzywdy nie zrobia, natomiast nie sa optymalne i nie zapewniaja optymalnej pozycji dla dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka