Dodaj do ulubionych

zwrot w merlin.pl

29.11.14, 21:06
witam,
czy ktoś może mi powiedzieć jak w praktyce wygląda zwrot towaru do sklepu merlin.pl? czytałam na stronie, że towar należy odesłać...rozumiem, że na własny koszt? czy pieniądze zwracają terminowo (piszą o 7 dniach)? i jak solidnie pakować taką paczkę? oni wysyłają to w foliach, ale pewnie swoim transportem to co innego...w karton, papier? kupiłam kalendarz lego, ale mąż- znawca lego i dziecięcych życzeń w tym zakresie stwierdził,że szału nie zrobi i sam wybierze coś dla chrześniaka big_grin
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: zwrot w merlin.pl 29.11.14, 21:30
      Ja raz coś zwracałam, ale osobiście i kasy nie oddają, ale zatrzymują na Twoim koncie i z tego ściągają przy kolejnych zakupach.
      • fai.ry Re: zwrot w merlin.pl 29.11.14, 22:50
        U mnie pieniądze zostały przelane na moje konto.
        • fai.ry Re: zwrot w merlin.pl 29.11.14, 22:51
          Konto bankowe oczywiście.
          • afroddytta Re: zwrot w merlin.pl 29.11.14, 23:09
            A dawno to było?
            • fai.ry Re: zwrot w merlin.pl 29.11.14, 23:10
              W styczniu br
              • afroddytta Re: zwrot w merlin.pl 29.11.14, 23:11
                To ja później około lata. Ciekawe jak jest teraz.
                • slonko1335 Re: zwrot w merlin.pl 29.11.14, 23:35
                  pewnie tak jak jest w regulaminie:
                  "Zwrot pieniędzy wynikający z rezygnacji z zakupu lub reklamacji zostanie dokonany w następujący sposób:
                  - jeśli zamówienie było opłacone kartą - zwrot nastąpi bezpośrednio na konto karty,
                  - jeśli zamówienie opłacone było przelewem on-line - zwrot nastąpi bezpośrednio na konto, z którego otrzymaliśmy przelew,
                  - jeśli zamówienie opłacono przelewem poprzez sytem PayByNet - zwrot pieniędzy pojawi się na Twoim koncie Klienta jako nadpłata, z której będziesz mógł opłacić bieżące lub przyszłe zakupy lub też złożyć dyspozycję zwrotu środków pieniężnych przelewem bankowym,
                  - jeśli zamówienie było opłacone systemem PayPal - zwrot nastąpi bezpośrednio na konto PayPal,
                  - w przypadku gdy zamówienie opłacone było przelewem tradycyjnym lub za pobraniem zwrot pieniędzy pojawi się przy Twoim profilu zakupowym w naszym systemie jako nadpłata, z której będziesz mógł opłacić bieżące lub przyszłe zakupy lub też złożyć dyspozycję zwrotu środków pieniężnych przelewem bankowym."

merlin.pl/info/help/complaint.html?constantFull=true
                  • afroddytta Re: zwrot w merlin.pl 29.11.14, 23:50
                    A to ciekawe bo płaciłam na pewno na miejscu przy odbiorze (czy karta czy gotówka to chyba bez różnicy) a zwrot na profil zakupowy, poza tym dopytywałam o mozliwość dostania pieniędzy na konto lub do ręki to poinformowano mnie, że takiej opcji nie ma, jedynie na profil.
                    • dwellajna Re: zwrot w merlin.pl 30.11.14, 00:04
                      Moze cos zle zrozumialas, bo to co opisalas, jest niezgodne z prawem i ciezko uwierzyc, ze taki duzy sklep robilby cos takiego.
                      • afroddytta Re: zwrot w merlin.pl 30.11.14, 00:16
                        Zamówiłam sobie kubek termiczny na promocji z myślą jakby coś to zwrócę. Odbierając go chciałam obejrzeć, ale pani powiedziała, że i tak mogę zwrócić itd. więc stwierdziłam, że na spokojnie obejrzę w domu i się zastanowię, bo to w sumie bez różnicy. Jak wróciłam ze zwrotem to na pewno zapytałam dlaczego nie dostaje pieniędzy, pani powiedziała, że będzie na moim profilu itd. Na pewno pytałam czy nie mogę tych pieniędzy po prostu dostać (nie lubię jak coś tam gdzieś wisi itd.) i powiedziano mi, że nie bo takie są zasady. Pamiętam to na 100% bo zwracam na takie rzeczy uwagę, ogólnie sporo rzeczy kupuję i zwracam i zawsze dopytuję o szczegóły. Tutaj kwota była niewielka więc ostatecznie wiedziałam, ze w końcu to wykorzystam i już nie roztrząsałam sprawy uncertain Ostatecznie ten punkt merlina zamknięto.
                        Eh, zawsze jednak trzeba wszystko sprawdzać, a nie wierzyć niedouczonej czy sprytnej obsłudze.
                        • amalota Re: zwrot w merlin.pl 30.11.14, 06:13
                          Sama piszesz, ze nie pamiętasz, jak płaciłaś. Myślę, że było to gotówką i dlatego zwrócono Ci kasę na konto merlinowskie. Zgodnie z regulaminem, możesz złożyc dyspozycję zwrotu na Twoje konto bankowe.
                          • afroddytta Re: zwrot w merlin.pl 30.11.14, 13:30
                            Piszę, że nie pamietam czy kartą czy gotówką, a to akurat patrząc na wyciąg z regulaminu nie powinno wiele zmieniać. Mi akurat chodzi głównie o fakt i to pamiętam na 100%, że poinformowano mnie, że nie mam możliwości wyciągniecia tej kasy ze swojego profilu.
                            Nie ma co teraz dewagować, po prostu na przyszłość warto wszystko samemu ręcznie posprawdzać.
                        • kornnella Re: zwrot w merlin.pl 30.11.14, 09:28
                          Afrodyta a kiedy to było?
                          Równo rok temu odbierałam osobiście, zwracałam osobiście, dostałam uznanie na konto merlin, które przelałam bez problemów od ręki na swoje. Może nie doczytałaś o takiej możliwości. I fakt wtedy nie dało się dostać od razu uznania na własne konto
                    • slonko1335 Re: zwrot w merlin.pl 30.11.14, 14:18
                      no to przecież jest ta sytuacja właśnie:
                      "- w przypadku gdy zamówienie opłacone było przelewem tradycyjnym lub za pobraniem zwrot pieniędzy pojawi się przy Twoim profilu zakupowym w naszym systemie jako nadpłata, z której będziesz mógł opłacić bieżące lub przyszłe zakupy lub też złożyć dyspozycję zwrotu środków pieniężnych przelewem bankowym."

dopiero po pojawieniu się na koncie zakupowym można było złożyć deyspozycję w BOK do zwrotu na konto.
    • sikooorka Re: zwrot w merlin.pl 30.11.14, 09:59
      To ja się podepnę.
      W piątek znajomy odebral dla mnie z punktu odbioru zestaw doswiadczen Clementoni i paczke z ksiazkami. Obejrzalam Clementoni i tez stwierdzialm ze szalu nie ma , wiec postanowilam oddac. Problemem okazalo sie to, ze do opakowania ( foliowa koperta kurierska, bez moich danych adresowych) nie bylo dolaczonego paragonu ani faktury. Wtedy mnie tknelo i obejrzalam tez przesylke z ksiazkami( dwie ksiazki zawinieto niechlujnie w cos rodzaju miekkiej pianki, brak jakiejkolwiek wklejki adresowej) i okazalo sie , ze przy nich tez brakuje dowodu zakupu. W poniedzialek zadzownie na infolinie, ale na razie sie zastanawiam czy to normalna praktyka w merlinie? Maja jakis problem z pakowaniem? Czy trace prawo do zwrotu przez brak paragonu?
      • eo_n Re: zwrot w merlin.pl 30.11.14, 10:45
        Odbierałam wczoraj i mam komplet dokumentów.
      • faszyrka Re: zwrot w merlin.pl 30.11.14, 10:59
        Nie tracisz prawa do zwrotu. Oni mają obowiązek wydać dowód zakupu, jeśli tego nie zrobili, tym gorzej dla nichwink Poza tym zawsze, w każdym momencie można poprosić o wystawienie faktury i muszą to zrobić.
        • 76aga Re: zwrot w merlin.pl 30.11.14, 13:50
          W Merlinie dowód zakupu nie jest wkładany do środka przesyłki tylko na przesyłce jest naklejona taka foliowa, przezroczysta kieszonka w której sa dwa dokumenty, jeden podpisujesz i zostaje w punkcie odbioru a drugi jest dla ciebie. Jeszcze mi sie nie zdarzyło, zeby tak nie było. Moze, w twoim przypadku, gdzieś ten dokument dla ciebie sie zgubił po drodze albo ktoś przez przypadek zostawił go w punkcie odbioru. To i tak nie ma znaczenia, napisz do nich maila i poproś o duplikat, na pewno nie będzie z tym problemu.

Co do zwrotu gotówki wyglada to tak, ze jeżeli odbierasz w punkcie odbioru i płacisz (bez znaczenia) gotówka albo karta to w przypadku zwrotu, kasa trafia na twoje konto w Merlinie i musisz wysłać do nich wiadomość, ze prosisz o jej przelanie na swoje konto numer ..... Tez nie ma z tym problemu, sama tak robiłam kilkukrotnie. Jeżeli przesyłkę opłacisz z góry karta, tak jak zrobiłam to ostatnim razem, to zwrot dostałam na kartę.
          • manala Re: zwrot w merlin.pl 17.01.15, 18:19
            Czy ktoś się orientuje jak wygląda zwrot w punkcie? W środę odebrałam przesyłkę w punkcie odbioru ale zawartość mnie rozczarowała i chcę zwrócić. Czy zwracając w punkcie poniosę jakieś koszty?
            • patatajowa Re: zwrot w merlin.pl 17.01.15, 19:08
              nie poniesiesz.
              WAŻNE:
              W firmowych punktach odbioru merlin.pl oraz Małpka Express nie dokonujemy weryfikacji i analizy zwracanych i reklamowanych towarów, tym samym w punktach odbioru nie można żądać zwrotu pieniędzy za pozostawiony tam towar. Punkty odbioru pełnią w procesie zwrotu lub reklamacji jedynie funkcję pośrednika w przekazaniu do nas Twoich dyspozycji.
              Zwroty i reklamacje nie będą przyjmowane w partnerskich sieciach punktów odbioru – Ruch, Kolporter oraz Paczkomaty InPost.
              W przypadku zaistnienia okoliczności zobowiązujących Sklep do zwrotu należności wpłaconych przez Klienta na rzecz Sklepu, zwrot ten następuje w następujący sposób:
              - jeśli zamówienie opłacono kartą - zwrot nastąpi bezpośrednio na konto karty,
              - jeśli zamówienie opłacono przelewem elektronicznym - zwrot nastąpi bezpośrednio na konto, z którego otrzymaliśmy przelew,
              - jeśli zamówienie opłacono systemem PayPal - zwrot nastąpi bezpośrednio na konto PayPal,
              - w przypadku płatności przelewem tradycyjnym, płatności przy odbiorze lub gdy z przyczyn niezależnych od Sklepu identyfikacja rachunku bankowego, z którego nastąpiła płatność jest niemożliwa (brak możliwości zwrotu płatności przy użyciu takiego samego sposobu zapłaty), zwrot nastąpi na konto Klienta w Sklepie o czym Klient zostanie poinformowany e-mailem, a następnie za uprzednią zgodą Klienta i wyłącznie na podstawie jego dyspozycji zostanie przekazana na rachunek bankowy Klienta.

Dyspozycję należy przekazać przez formularz kontaktowy lub w przypadku odstąpienia od umowy poprzez wypełnienie formularza o którym mowa w Regulaminie (Dział VII Prawo odstąpienia od umowy, ust.1) w części obejmującej numer rachunku bankowego.
              • manala Re: zwrot w merlin.pl 17.01.15, 19:16
                Dzięki. Szukałam na stronie sklepu ale nie znalazłam. Odbierałam w Kolporterze a z tego co tu wkleiłaś tam nie przyjmują zwrotów. Pozostaje PP ; )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka